PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z nikona brudne szare ......

fotomarko
27-09-2005, 10:16
Zdjęcia z nikona brudne szare ......
Kupiłem nikona d70s i moja radość trwała krótko. Zdjęcia po otwarciu w photoshopie CS są szare brudne bez nasycenia barw. Mam monitor skalibrowany z labem fuji frontier 350, skany z negatywów są piękne, natomiast cyfra otwiera się fatalnie!!!!!
Zacząłem drązyć temat aż poszedłem do kolegi laboranta, który otworzył mi zdjęcia z d70s poprzez program fuji, powtarzam tylko otworzył i zgrał na płytkę.
Zaniosłem płytkę otwieram zdjęcia prawie idelane do lekkiej korekty PS , natomiast zdjęcia z z z karty to totalna porażka .
Pytam więc gdzie jest problem ??? Czy nikon stosuje tutaj jakąś partyzantkę????I jeszcze jedno Nikon Capture też tak samo kiepsko otwiera zdjęcia.
A chyba nie po to kupuje się cyfrę żeby biegać do laba i zgrywac to na plytkę.
Dodam że pliki zCanonó na PS CS otwierają się dobrze,więc myślę tu że nikon dał.......

goldie
27-09-2005, 10:29
ale zaraz zaraz, skoro cała mnogość użytkowników tego forum nie ma takiego problemu jak Ty - to gdzie jest błąd - źle dobrane parametry ekspozycji ? a może profil tego labu zupełnie kłóci się z tym co Twój nikon rejestruje ???

admin
27-09-2005, 10:47
Sprawdz przede wszystkim jaka masz ustawiona przestrzen robocza koloru, poczytaj archiwum tego forum i bedziesz wiedzial wszystko. Nie win sprzetu za to czemu nie jest winien...

stig
27-09-2005, 10:47
Zdjęcia z nikona brudne szare
W jakim formacie zapisujesz? JPG czy RAW?
No -- a skoro laborant sobie poradzil, a Ty sobie nie radzisz, to kto tu jest winien? NIKON?! :D

Tr0n
27-09-2005, 11:58
Jezeli otworze zdjecie dowolnym programem ale "tylko otworze" to nie ma zadnej mozliwosci aby cos w tych zdjeciach sie zmienilo. Zmiany program musi zapisac. Dlatego tez nie wydaje mi się aby to miało jakies znaczenie. Najlepiej pokaz nam przykłady tych zdjec.

fotomarko
27-09-2005, 12:23
Chyba mnie nie czytacie dokładnie
Aparat mam ustawiony dobrze, aproblem jest taki że w photshopie jpg otwarty wygląda jak totalna kicha natomiast, w laboratoriumotwieram w programie fuji i nic nie koryguję zapisuję na płytkę iotwiera PS tosamo zdjęcie zpłytki, ijakość jest przepaść.
Mam PS w paluszku, także nie piszcie że sobie nie radzę , bo jak do tej pory to nikon sobie nie daje rady jakościowo idostaje non stop lanie od Canona. Chodzi czas jaki trzeba poświęcić na obróbkę???

c2h5oh
27-09-2005, 12:30
czyli zdjecia robione w jpg - wazna informacja - najprawdopodobniej w photoshopie otwiera Ci w innej przestrzeni kolorow niz zostalo zrobione zdjecie - porownaj ustawienia PSa i aparatu.

fotomarko
27-09-2005, 12:33
sRGB

stig
27-09-2005, 12:35
Mam PS w paluszku, także nie piszcie że sobie nie radzę,
No coz... Efekty mowia same za siebie. Chociaz nie do konca, bo jeszcze zadnego brudnego zdjecia nam nie pokazales...

bo jak do tej pory to nikon sobie nie daje rady jakościowo idostaje non stop lanie od Canona.
Jesu! Ale dorobiles ideologie do swojego problemu... Dziwne, iz "Nikon nie daje rady jakosciowo idostaje non stop lanie od Canona" -- jakos nie wplywa na efekty pracy przynajmniej 99% uzytkownikow tego forum... Natomiast na Twoje efekty -- tak. Wiec gdzie lezy problem -- u Nikona, czy u Ciebie?

[ Dodano: Wto Wrz 27, 2005 12:36 pm ]

czyli zdjecia robione w jpg - wazna informacja - najprawdopodobniej w photoshopie otwiera Ci w innej przestrzeni kolorow niz zostalo zrobione zdjecie - porownaj ustawienia PSa i aparatu.
Hmmm... To mu poradziles! Przeciez fotomarko napisal, ze PS'a ma w paluszku... ;)

fotomarko
27-09-2005, 12:38
W laboratorium w photoshopie mają ten sam problem, a PS jest ustawiony tak że
pozostawia oryginalne profile

[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2005 ]
Jutro wam pokaże dzisiaj nie mam takiej możliwości

Lolas
27-09-2005, 12:43
A wiec do jutra! :)

stig
27-09-2005, 12:45
W laboratorium w photoshopie mają ten sam problem, a PS jest ustawiony tak że pozostawia oryginalne profile
Ostatnio znajomy laborant byl ogladac jakiegos nowego Laba FUJI. I opowiadal mi jak jakies buraki spod ruskiej granicy nie mogli uwierzyc, ze cale studio mojego znajomego jedzie na D70tkach. Oni twierdzili, ze do tego aparatu trzeba jakis magicznych zaklec, zeby poprawnie robil zdjecia... A znajomy robi wszystko D70tkami: sluby, wesela, studio, plener... Az dziw bierze, ze mu sie to udaje... I wcale PSa nie ma w paluszku...

fotomarko
27-09-2005, 12:49
Na jakim labie znajomy robi fotki

stig
27-09-2005, 13:48
Na jakim labie znajomy robi fotki
Frontier 355

szymony
27-09-2005, 16:13
Mam PS w paluszku, także nie piszcie że sobie nie radzę , bo jak do tej pory to nikon sobie nie daje rady jakościowo idostaje non stop lanie od Canona.

Kup Canona, po co masz być ciągle bity :wink:

goldie
27-09-2005, 16:29
o święte słowa szymony, święte ;)

fotomarko
27-09-2005, 17:05
Dla jasności jestem zwolennikiem Nikona i nie zamierzam nic w tej kwestii zmieniać.....ale fakty są takie że jeszcze Canon jest górą w fotografii cyfrowej, ale jestem pewien , że jak pojawi się w końcu d200 to w końcu zwolennicy Canona zaniemówią :D

stig
27-09-2005, 17:15
ale fakty są takie że jeszcze Canon jest górą w fotografii cyfrowe Rozumujac nieco glebiej -- nie powinno istniec w ogole pojecie "faktu". Zdarzenie, stan, czy cokolwiek innego jest wzgledne. Owszem -- cos oczywistego moze przez kazdego byc postrzegane jako fakt, ale kazdy dostrzega to nieco inaczej. Ja np. -- w przypadku oferty Canona -- widze jedynie mase cholernie drogich body, do ktorych nie bardzo jest co przykrecac. A na dole jego oferty widze tylko cos tak malenkiego, co jak dla mnie nie powinno w ogole nazywane byc lustrzanka... :)
Tak wiec dochodzac do meritum -- oferta spora, ale tak na prawde nie bardzo jest w czym wybierac. Cos, co nazywasz faktem, przez czesc osob jest interpretowane zupelnie inaczej -- i ten "fakt" nie ma racji bytu... :)

cahe
27-09-2005, 20:45
poczekajmy na fotkę jednak ;-).

swoją drogą mi b. odpowiadają kolorki produkowane przez d70.