Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz nr qsj
https://wpkx.pl/Img_001C%20Krajobraz%20nr%20qsj.jpg
źródło (https://wpkx.pl/Img_001C%20Krajobraz%20nr%20qsj.jpg)
czupacabra
21-09-2018, 22:39
Jedzie Wyspiańskim
Wysłane za pomocą Tapatalk
czupacabra
21-09-2018, 22:39
I Fałatem
nie.Znajomy
21-09-2018, 23:04
A cóż tu tak cicho? Kadr i (przede wszystkim) technikalia są warte "zakotłowania" przecież......
Posłużę się ''niezwykle'' wyszukanym językiem Czupacabary i powiem tak..,jeżeli ta fotografia czymś ''jedzie'', to na pewno nie jest to Fałat a tym bardziej Wyspiański !.. ''Jedzie'' Wpkx-em.., to bardzo cenna rzadkość na forach fotograficznych wypracować własny język obrazowania, być rozpoznawalnym na pierwszy rzut oka.., być sobą. Pozdrawiam.
krzysztofz24
22-09-2018, 00:23
(......) ''Jedzie'' Wpkx-em..,(.....).
O to jest trafienie w punkt:-). Z reszta tez zgoda.
Ale autor (wiem ze tego nie robi niestety), moglby napisac o technikaliach powstania tego zdjecia...bo mysle ze warto by bylo.
P.s Kurde nie powinno sie uzywac czyjejs opini przy komentowaniu zdjec.
Ale kolega tak to trafnie ujal, ze akirat w tym wypadku nie czuje sie na silach napisac cos madrzejszego a tym bardziej trafniejszego;-).
Panowie - jaja sobie ze mnie robicie. Wiem, zasłużyłem...
A technikalia? Palec w górę, kto nie uważa, że to Analog Efex Pro.
Wpkx .., ja będąc zdecydowanie analogowy i niedouczony komputerowo palca jednak nie podniosę.., czasem gdy coś popełnię cyfrą też korzystam z Analog Efex Pro, stąd nigdy nie komentowałem Twych technikaliów . Pozdrawiam.
Hmmm…. Dziękuję.
Ktoś jeszcze?
Ciekaw jestem odczuć tutejszych wirtuozów obróbki, bo sam jestem w niej słaby.
Dla ułatwienia (względnie utrudnienia) dodam, że te same technikalia są tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/threads/290700-Autumn-Barn
Wszystko co tutaj wstawiasz, to dla mnie jakieś nieporozumienie. Kompletnie nie rozumiem, co jest fajnego w tych zmasakrowanych filtrami zdjęciach.
Ale to tylko moje skromne zdanie. Musiałem to napisać, bo jak czytam te wszystkie ochy i achy to ... [emoji848] Być może po prostu nie znam się na fotografii
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Się dajecie wpuszczać w kanał. Jak zwykle zresztą.
nie.Znajomy
22-09-2018, 22:55
Wreszcie zaczyna się robić ciekawie.
-------------
A'propos; czym i jaką techniką wywoływane te "polaroidy"? Miziane wacikiem?
W jaki kanał? Bogdan, nagłe pogorszenie choroby?
Ja tylko chciałem wiedzieć, co Towarzystwo sądzi o cyfrowych możliwościach uzyskiwania w miarę naturalnych analogowych efektów.
Kompletnie nie rozumiem, co jest fajnego w tych zmasakrowanych filtrami zdjęciach.
Fajne to, podoba się...:mrgreen:
Gdyby zamiast snopków były baloty a zamiast psa byłby brak psa, to żadne technikalia nie uprawniałyby tej pracy do publikacji. Co wg mnie oznacza, że forma obróbki jest jednak drugorzędna.
Ten zwierz wygląda na wklejonego. W Paincie.
Ten zwierz wygląda na wklejonego. W Paincie.
Trudno.
Co to za numer qsj?
Trzy przypadkowe litery na klawiaturze.
Co wg mnie oznacza, że forma obróbki jest jednak drugorzędna.
Tę prawidłowość już odkryli dawno temu Kopernik z Kolumbem.
Ja jednak mam taką ułomność, że lubię przenikanie formy do treści. Nie wiem, czemu - może dlatego, że jestem synem malarza? W cyfrze praktycznie nie ma żadnej formy, jest zbyt "przezroczysta" i dlatego jej nie lubię, za to lubię analogowość.
Ale autor (wiem ze tego nie robi niestety), moglby napisac o technikaliach powstania tego zdjecia...bo mysle ze warto by było.
Już się poprawiam.
A'propos; czym i jaką techniką wywoływane te "polaroidy"? Miziane wacikiem?
To nie Polaroidy, lecz Fuji FP-100C, a ściślej skany z ich odzyskanych negatywów.
Efekty miziania wacikiem to zaschnięta chemia.
Kurde jeszcze te ramki .... hmm
Wszystko co tutaj wstawiasz, to dla mnie jakieś nieporozumienie. Kompletnie nie rozumiem, co jest fajnego w tych zmasakrowanych filtrami zdjęciach.
Ale to tylko moje skromne zdanie. Musiałem to napisać, bo jak czytam te wszystkie ochy i achy toa
Się chłopie nie znasz. Ja też i dlatego się wypowiadamy ;-) a przecież powinniśmy milczeć bo nie robimy zdjęć artystycznie zmasakrowanych obróbka.
Kłopot z naszym ulubionym autorem jest taki, że robi dobre zdjęcia ale zasypuje forum cała masą budyniową. To ostatnie słowo podpowiada mi mój chiński chiński smartfon. Ale w sumie o to mi chodzi. Autor jest niezwykle inteligentny i niezwykle sobie z forumowiczów jaja robi.
Maluczko, a już mnie nie ujrzycie, i zasię maluczko, a ujrzycie mię, iż jezdem rycerz?
Kurde jeszcze te ramki .... hmm
Przecież ramka to plus sto do lansu.
Do tego winieta - drugie sto, czyli razem dwieście.
A wszystko gratis - bez jednego suwaka.
Maluczko, a już mnie nie ujrzycie, i zasię maluczko, a ujrzycie mię, iż jezdem rycerz?
Przecież ramka to plus sto do lansu.
Do tego winieta - drugie sto, czyli razem dwieście.
A wszystko gratis - bez jednego suwaka.
Powiem tak, masz swój wyrobiony styl, nie każdemu się podoba, ale Ty masz z tego frajdę, a to jest najważniejsze.
Widz to tylko człowiek, mający lepsze i gorsze dni, nie zawsze trafisz.
A lans.... hmmm to tylko warszawiaki, bo reszta Polski jest normalna i nie lubi ramek :)
Rób co robisz, życie jest ciekawsze z Twoim spojrzeniem na świat :)
maniak666
23-09-2018, 20:15
A lans.... hmmm to tylko warszawiaki, bo reszta Polski jest normalna i nie lubi ramek :)
Chrzanisz Waść po stokroć. Lubię ramki a z Warszawą nie mam nic wspólnego. I jestem normalny.:grin:
2pompony
23-09-2018, 20:50
TEŻ SOBIE WYPRASZAM!
Lubię ramki, a z Warszawą mam takie związki, że ciągle spotykam na ulicach Krakowa zachwyconych moim miastem warszawiaków...
:)
To pewnie dawni Krakowiacy, którzy opuszczając Kraków dla Warszawy spowodowali podniesienie poziomu kulturalno-intelektualnego w obu miastach.
To pewnie dawni Krakowiacy, którzy opuszczając Kraków dla Warszawy spowodowali podniesienie poziomu kulturalno-intelektualnego w obu miastach.
Zaczynasz mnie inspirować :)
A se Panowie wypraszajcie jak chcecie, ale prawda o farszawiakach jest przykra, niestety....
krzysztofz24
23-09-2018, 21:34
(..........)
To nie Polaroidy, lecz Fuji FP-100C, a ściślej skany z ich odzyskanych negatywów.
Efekty miziania wacikiem to zaschnięta chemia.
Na poczatku jak napisales ze to z jakiegos Silver efex pro...to poczulem jakby mi ktos powiedzial ze Sw.Mikolaj is dead;-)
Mysle, kurde nie no Soniakiem to pewnie zrobil i tak obrobil i cala ta "analogowosc" jest wymyslona w obrobce.
Ale jednak, slowa ktore zacytowalem. Ozywily napowrot Sw.Mikolaja:-).
Bo od poczatku myslalem ze to analog...(tylko wiadomo, ze zostal przeniesiony do cyfrowego swiata i troche cyfry w sobie musi miec)
A teraz sprobuje napisac co uwazam, tylko pradopodobnie nie zostane zrozumiany (to tak do ogolu).
Otoz nie ma nic zlego w tym ze ktos by sobie takie zdjecie zrobil Sony i obrobil do ofektu tu prezentowanego.
Ale to jednak jest imitacja i chocby jak wierna kopia analogowego procesu to kopia.
A ja bym wolal naprawde, czyli chemicznie z analoga a nie cyfrowo. Nie to bedziez czegos namacalnego co mozna dotknac reka...
A pozniej ten analog hop skanerem do cyfrowego swiata i odzyskac dawny blask za pomoaca programu np tu w watku wymienionego. Pewna inwencja tworcza ofc dozwolona a nie tylko rekonstrukcja.
P.S A czasami co do analogowosci bywam ortodoksem i uznaje tylko slajd bez skanowania, rzutnikiem na sciane. Zero dotykania cyfrowym procesem.
Ale to rzadko az tak sie zawzinam w takim procesie myslowo-swiatopogladowym:-);-).
czupacabra
23-09-2018, 21:35
Obrażanie mieszkańców jakiegokolwiek miasta to zwkłe chamstwo i dziwię się, że na tym forum są osoby, które to bawi.
krzysztofz24
23-09-2018, 21:40
Obrażanie mieszkańców jakiegokolwiek miasta to zwkłe chamstwo i dziwię się, że na tym forum są osoby, które to bawi.
Ci co obrazaja to zazdroszcza.:-P;-)
Ja to tak mam ze uwazam ze sa ladne miasta i miejscowosci i takie gdzie psy du..ami szczekaja. Mam swoje typy i antytypy;-), ale ludzie zamieszkujacy oba wymienione sa tacy sami wszedzie.
Ale mysle, ze tu padly tylko zarty i nikt nic na powaznie.
Takze nie ma co robic OT.
Nikt nie obraża, tylko mówi prawdę,
jeśli to dla Ciebie jest chamstwem, w porównaniu do tego , co czynią Twoi "warszawscy koledzy" w Polsce ,
to szczerze Cię na tym forum przepraszam.
Muszę jednak przyznać, że takiego bydła jak z Warszawy, nie widziałem w całym świecie, nawet na Śląsku !!!
I nie chcę obrażać nikogo, kto jest jednak cywilizowany.
A moderatora proszę jednak o najniższy wymiar kary :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ci co obrazaja to zazdroszcza.:-P;-)
Ja to tak mam ze uwazam ze sa ladne miasta i miejscowosci i takie gdzie psy du..ami szczekaja. Mam swoje typy i antytypy;-), ale ludzie zamieszkujacy oba wymienione sa tacy sami wszedzie.
Ale mysle, ze tu padly tylko zarty i nikt nic na powaznie.
Takze nie ma co robic OT.
I taki delikatny, wygaszający ton lubię... Pozdrawiam
Panowie, przepraszam.
Zacytowałem tylko bardzo stary dowcip, niesłusznie jak widać myśląc, że wszyscy go doskonale znają.
Ja także przepraszam , jeśli kogoś duma został trącona, ale się nie mogłem powstrzymać prowokacji.
cz4rnuch
23-09-2018, 22:08
Ja również przepraszam.
czupacabra
23-09-2018, 22:09
Nie duma tylko jak spotkałeś „takie bydło jak w warszawie” to nie znaczy, że wszyscy w warszawie tak robią a być może „to bydło robili mieszkańcy z poza warszawy” ale ty tego pewnie nie wiesz.
Nie duma tylko jak spotkałeś „takie bydło jak w warszawie” to nie znaczy, że wszyscy w warszawie tak robią a być może „to bydło robili mieszkańcy z poza warszawy” ale ty tego pewnie nie wiesz.
Za pewne ja tego nie wiem, dobrze chociaż, że Ty wiesz już.
Ja wieśniak z prowincji pozdrawiam Cię jednak serdecznie, bardziej niż Ty mnie :)
czupacabra
23-09-2018, 22:35
Koberek masz dziwną manierę odpowiadania za kogoś. Ja też Cię pozdrawiam [emoji3]
Koberek masz dziwną manierę odpowiadania za kogoś. Ja też Cię pozdrawiam [emoji3]
Fajny chłop jednak z Ciebie, cofam wszystkie złośliwości, życzę udanych kadrów i zdrowia. Pozdrawiam i sorki, że tak się to potoczyło :)
Ja pozdrawiam cz4rnucha, który przeprosił po prostu.
Ja pozdrawiam cz4rnucha, który przeprosił po prostu.
To typowy łachozdzierca, nic bez przyczyny :) haha
2pompony
23-09-2018, 22:50
No dobra, tylko kto za co poprzepraszał? I kogo?
Wszystko przez wpkxa i jego ramki :)
cz4rnuch
23-09-2018, 22:54
To typowy łachozdzierca...
Nic z tych rzeczy. Atmosfera była taka jakaś oczyszczająca i najnormalniej w świecie wam pozazdrościłem tej chwili. Przepraszam.
Nic z tych rzeczy. Atmosfera była taka jakaś oczyszczająca i najnormalniej w świecie wam pozazdrościłem tej chwili. Przepraszam.
To ja przepraszam, że Ty przepraszasz, sorry.
Zgodnie z duchem czasu ostatniego, TWA przeprasza TWA, a za co to już mniej ważne
:D
Nieaktualne. TWA zostało wykupione przez American Airlines.
Zgodnie z duchem czasu ostatniego, TWA przeprasza TWA, a za co to już mniej ważne
:D
Panowie, ale wpkx się nic nie dowie od naszych przeprosin, odnośnie jego obrazka w wątku, chyba .... :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Nieaktualne. TWA zostało wykupione przez American Airlines.
Towarzystwo Wzajemnej Adoracji
Paczpan...
Takie rzeczy tylko nie w Warszawie :)
cz4rnuch
23-09-2018, 23:08
A te W to nie od Wupsika?
A te W to nie od Wupsika?
Za pewne od małżonki Heleny ....
krzysztofz24
23-09-2018, 23:19
Przepraszam ze jestem bydlakiem z Warszawy:mrgreen:;- )
Dobra, a tak powaznie to bydlo i prostakow mozna spotkac wszedzie, bydlo pleni sie i na wioskach i w miastach i gdzie popadnie...
Celem rozluznienia i jako "riposta" do wpisu kol koberek;-) (UWAGA DALEM EMOTIKONKE)
https://www.youtube.com/watch?v=Pd0ScofLTGw.
P.s
Warszawa wioska jak kazda inna , czy Krakow czy Gdansk czy cokolwiek...
Przepraszam ze jestem bydlakiem z warszawy:mrgreen:;- )
Dobra, a tak powaznie to bydlo i prostakow mozna spotkac wszedzie, bydlo pleni sie i na wioskach i w miastach i gdzie popadnie...
Celem rozluznienia i jako "riposta" do wpisu kol koberek;-) (UWAGA DALEM EMOTIKONKE)
https://www.youtube.com/watch?v=Pd0ScofLTGw.
P.s
Warszawa wioska jak kazda inna , czy Krakow czy Gdansk czy cokolwiek...
Fajnie wyglądasz w tej muszce :)
krzysztofz24
23-09-2018, 23:30
Fajnie wyglądasz w tej muszce :)
To nie ja, to Wpkx;-). Na avatarze tego nie widac, ale muszka jest:-)
Poza tym ja nie lubie cwaniakow.
Pora isc spac, bo 3 bro po pracy to chyba za duzo;-)
Tę prawidłowość już odkryli dawno temu Kopernik z Kolumbem.
Ja jednak mam taką ułomność, że lubię przenikanie formy do treści. Nie wiem, czemu - może dlatego, że jestem synem malarza? W cyfrze praktycznie nie ma żadnej formy, jest zbyt "przezroczysta" i dlatego jej nie lubię, za to lubię analogowość.
Jako przeproszony zaocznie mogę sobie pozwolić na szczerość. Otóż uważam, że nie tylko w fotografii forma jest drugorzędna ale nie jest bez znaczenia. Ten konkretny obraz nie nosi jednak śladów przenikania formy do treści w takim stopniu, aby móc tą treść wzmocnić. Forma jest tutaj elementem zabawy autora, przyjemnie spędzanym czasem a może nawet gadżeciarstwem objawiającym się efektownym układaniem kuwet. Wnoszę to po tym, co dany obraz przedstawia. Jeśli autor jest urzeczony anachronicznym rolnictwem, plastyką wzniesień i umaszczeniem psa, to jest tym urzeczony i już. A jak nie jest, to nas orżnął, bo chciał się tylko pobawić aparatem i chemią. Reasumując: miastowi widzą jedno, chłopi drugie a autor uprawia twórczą nostalgie i nie ma znaczenia czy pochodzi z Warszawy.
Autor, jeśli kogoś orżnął, to przede wszystkim sam siebie, babrając się we wspomnieniach i wielbiąc minioną technikę, samemu będąc zbyt leniwym, by ją w pełni uprawiać.