PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przed wschodem - do oceny

spiritus
21-09-2018, 12:52
Gdybyście mogli coś niecoś napisać czy jest w miarę ok czy do wyrzucenia to byłbym wdzięczny :)

Gdyby się znalazł odważny co chciałby z tym powalczyć to mogę rawa/rawy podesłać

14265

madebyzosiek
21-09-2018, 13:03
Ja chcę rawa :) To z S17-50? Dość mocna aberracja wyszła i kontrast taki se, zastanawiam się ile w tym winy szkła, a ile obróbki. Miejsce ładne, symetria bardzo fajna, pokusiłbym się o dłuższy czas, woda wyszłaby gładsza, odbicie wyraźniejsze.

kl
21-09-2018, 13:13
Osobiście wrzucę uwagę mało techniczną. Moko sfotografowano miliony razy. O każdej porze roku, dnia a także nocą. Żeby tam walczyć, trzeba albo trafić na super warunki albo dostrzec coś, co dostrzegło niewielu. Możesz bawić się suwakami nie wiem jak, a dalej będzie to zdjęcie progu doliny Rybiego Potoku, wykonanego od strony Matecznika, pod światło, w warunkach bezwietrznych. Osobiście w Tatrach bardzo rzadko wyciągam sprzęt. Nawet z dala od utartych szlaków. Ich wirtualność stała się nie do wytrzymania.
Nie mam uwag technicznych bo to zabawa z EV/filtrami/warstwami o czym jak sądzę, bardzo dobrze wiesz.

spiritus
21-09-2018, 13:37
madebyzosiek Tak, tak... to z S17-50.
Myślałem, że coś lepiej to wyjdzie albo znając życie to nie ogarniam obróbki w dalszym stopniu...

W linku wszystkie rawy podsyłam z różnymi czasami. Powyższe sklejane w HDR.
https://www.dropbox.com/s/haksuaboloklond/Wsch%C3%B3d.rar?dl=0

klasyk co mi z oglądania zdjęć w sieci? :D
Jak nie zrobię sam to się nie nauczę. Po co nosić dodatkowy balast w plecaku jak i tak nie będziesz go używał?

ksh
21-09-2018, 13:41
Banding ( przejścia tonalne ) z obróbki dość mocno widać i zabarwienie jakieś aqua czy coś w tym stylu, aberracja duża, ostrość też szału nie robi.

Nbogdan
21-09-2018, 14:10
Powyższe sklejane w HDR.
HDR to zuo, pogoń to w cholerę;)
Zobacz, jakie masz niebo na zdjęciu 3439 (tak pobieżnie rzuciłem okiem, nie oglądałem wszystkich)
W tym kierunku bym szedł, kolor i jasność nieba, jak i odbicia praktycznie gotowe.
Trochę wyciągnąć cienia i git.
Zastanawia mnie brak ostrości, jakby poruszenie. Przypuszczam, że statyw był, czy wyłączyłeś stabilizację?

Zahir
21-09-2018, 14:35
tak na szybko i niestarannie

14295

kl
21-09-2018, 15:00
Jak nie zrobię sam to się nie nauczę. Po co nosić dodatkowy balast w plecaku jak i tak nie będziesz go używał?

O tym właśnie piszę. Nie zawsze trzeba brać sprzęt. To okolica przebogata w ciekawe miejsca, które warto poznać a potem do nich wrócić. Przyznaję, że jestem w tym względzie ekstremalnie nastawiony. Albo wycieczka albo fotografia, albo jedno i drugie, jednak bardzo świadome co do miejsca, czasu i warunków. Raczej detale niż szerokie, dobrze znane kadry. Warto pamiętać, że w tym rejonie potrafi być 1 dnia 35 tys ludzi i niemal każdy coś pstryka. Najbardziej masowe warsztaty, jakie znam.

spiritus
21-09-2018, 15:05
Nbogdan robione na statywie z wyłączoną stabilizacją
Zahir masz XMP?

90s
21-09-2018, 15:56
Trudne zadanie, masz fajne symetryczne odbicie i w sumie nic więcej na czym można byłoby oprzeć zdjęcie. Może B&W kontrastowe z abstrakcyjnym podejściem?

spiritus
21-09-2018, 15:58
Trudne zadanie, masz fajne symetryczne odbicie i w sumie nic więcej na czym można byłoby oprzeć zdjęcie. Może B&W kontrastowe z abstrakcyjnym podejściem?

Myślałem o tym ale chciałbym zachować błękit na zdjęciu

Zahir
21-09-2018, 16:09
mam ale niewiele z niego dla Ciebie wyniknie, bo w większości to PS

90s
21-09-2018, 16:16
Myślałem o tym ale chciałbym zachować błękit na zdjęciu
No to b&w ( Blue&Withe ) :)

spiritus
21-09-2018, 17:50
Zahir a co w PS robiles?

Zahir
21-09-2018, 17:55
wziałem niebo z innego pliku i na szybko maskowałem + trochę zabawy na maskach jasności

kluczem była korekta balansu bieli - wyszedłem od shade w LR

plik wejściowy zadziwiająco marnej jakości jak na D500 - przypuszczam, że filtry zdegradowały obraz (serdecznie polecam zrezygnować)

niestety w udostępnionej paczce nie miałeś ani jednej poprawnie naświetlonej klatki

spiritus
21-09-2018, 18:08
Hmm...poczytam i sam sprobuje takie cos ogarnac.
Czyli ten filtr szary co mam to sie go pozbyc? Uzywalem NISI ND2000. Juz go nie uzywac przy zdjeciach?

Naswietlalem niestety z automatu bo sie lekko spieszylem aby do 14 zejsc do parkingu a jeszcze chcielismy Czarny Staw zobaczyc. Mialem nadzieje, ze uda sie HDR poskladac ale teraz widze, ze to nie jest za dobre wyjscie.

madebyzosiek
21-09-2018, 18:31
A ja man taką propozycję

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/gory_spiryt-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/5r2vhqge3z3q128/gory_spiryt.jpg)

spiritus
21-09-2018, 18:44
O zesz.... To z jednego pliku czy kombinowane?
Co grzebales?

madebyzosiek
21-09-2018, 18:51
O zesz.... To z jednego pliku czy kombinowane?
Co grzebales?Z 6 plików HDR, tyle że w programie Machinery HDR. Trochę też posuwakowane w PSie. Generalnie wyszedł Ci słaby plik, nie wiem czemu. Czy to wina filtra (mam nadzieję że nie, bo myślę właśnie o NISI 2000), czy jakiegoś błędu w naświetlaniu. Wystarczyłyby trzy pliki, z niebem, z dołem i taki zrównoważony. Możnaby z tego złożyć ładnego HDRa. Albo zrównoważony do wyciągania cieni i gaszenia nieba. Mi do krajobrazu bardziej leży stara matryca w D200 ;) Ale z D500 też da się wyciągnąć wiele.

jurkarol
21-09-2018, 18:56
A ja man taką propozycję

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/gory_spiryt-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/5r2vhqge3z3q128/gory_spiryt.jpg)
nono powyciagane z nieba smugi chmur, których nie było widać. zmniejszenie naswietlenia pomogło i teraz to wygląda, jak przed wschodem słońca.

madebyzosiek
21-09-2018, 18:59
nono powyciagane z nieba smugi chmur, których nie było widać. teraz to wygląda, jak przed wschodem słońca.To zależy na których klatkach ;)

kl
21-09-2018, 19:47
No właśnie. Obróbka bardzo ok. Szczególnie że kolorystyka jest bardzo zbliżona do tego, co dzieje się w tym miejscu. Niestety sam wschód nie jest tam tak spektakularny i częstych bywalców tego miejsca, którzy lubią tamtejsze głębokie cienie i późniejszy gwałtowny rozbłysk - może to lekko drażnić. Robi się z tego zdjęcie z cyklu białe noce w Tatrach. Sypiających na graniach, którym przed świtem, pobliskie szczyty wrogo majaczą i sprawiają wrażenie, że się zbliżają, zabieracie sporo mrowienia ;)

Nbogdan
21-09-2018, 20:31
Uzywalem NISI ND2000.
Czy sensownym jest używanie tak gęstego filtra w takich warunkach?
Bez podtekstów, poważnie pytam.

spiritus
21-09-2018, 21:07
Czy sensownym jest używanie tak gęstego filtra w takich warunkach?
Bez podtekstów, poważnie pytam.

Nie wiem...tylko taki mam :D

- - - - kolejny post - - - - - -

Kurde madebyzosiek z glowy mi nie moze wyjsc, ze Ci sie udalo zrobic cos do czego ja dazylem. Kupic machinery do jednego zdjecia to troche przesada. Trzeba bedzie z tym mocno powalczyc raz jeszcze. Z jakich plikow hdr skladales?

Nbogdan
21-09-2018, 21:12
Nie wiem...tylko taki mam :D
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Polara se kup, fajnie kamienie z wody wyciąga ;)

madebyzosiek
21-09-2018, 21:16
Kurde madebyzosiek z glowy mi nie moze wyjsc, ze Ci sie udalo zrobic cos do czego ja dazylem. Kupic machinery do jednego zdjecia to troche przesada. Trzeba bedzie z tym mocno powalczyc raz jeszcze. Z jakich plikow hdr skladales?

Spróbuję nie zapomnieć zobaczyć jutro, jak będę miał kompa włączonego. Machinery kupiłem kiedyś, co jakiś czas odnawiam sobie licencję i pobieram nową wersję, ostatnią mam chyba sprzed dwóch lat. Tani program z ogromnymi możliwościami.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Polara se kup, fajnie kamienie z wody wyciąga ;)

Nooo, polar pozwala na cuda z wodą. Uwielbiam. Ale szarego 1000 też często używam, choć przy wschodzie bym raczej nie używał ;)

spiritus
21-09-2018, 21:22
O polarze tez sie zastanawialem.
Jednak wczesniej kupie UWA konkretne.

A jaki polar polecacie?

Nbogdan
21-09-2018, 21:53
Ja mam Marumi DHG, mz bardzo dobry.
Wody nie lubi, ciężko się czyści.
Ale tani był, tak że ten...
Jak planujesz konkret UWA, to chyba nie muszę przypominać o średnicach :lol:

sea21
22-09-2018, 01:59
Nieprzyjemny kolorystyka psuje odbiór. Kadr ok.

spiritus
22-09-2018, 04:03
Ja mam Marumi DHG, mz bardzo dobry.
Wody nie lubi, ciężko się czyści.
Ale tani był, tak że ten...
Jak planujesz konkret UWA, to chyba nie muszę przypominać o średnicach :lol:

Mysle, ze N10-24 bedzie git bo dodatkowo ma 77mm na filtr :D

madebyzosiek
22-09-2018, 06:12
Mysle, ze N10-24 bedzie git bo dodatkowo ma 77mm na filtr :DN10-24 będzie bardzo ok, choć ja się zakochałem w N12-24, ale to jednak 2 mm węższe szkło. Zastanawiam się też, czy nie sprawić sobie Sigmy 8-16 do kompletu z 12-24, ale to szkło jest prawie nie do znalezienia :) No i byłoby bez filtrów.

spiritus
22-09-2018, 12:32
Podejście drugie... chyba już coś lepiej wyszło.

14382

madebyzosiek
22-09-2018, 16:46
Na swoim HDRze mam pliki od 3435-3441 jakby co ;)

Polar - Marumi Super DHG - bardzo dobry, często używam, ale równie często używam szarego 1000. Chciałbym jeszcze 2000 i coś słabszego - 400 czy coś ;)

Podejście drugie... chyba już coś lepiej wyszło.

I tak i nie... Kolorystyka się trochę poprawiła, ale Ty bardzo próbujesz rozjaśnić ten dół i wychodzi taka śmieszna obwódka między górami a niebem. Przy okazji pokazuje się niesamowity banding, co jest raczej winą użycia filtra, bo D500 takiego czegoś nie produkuje.Zgaś tą fotę o 0,5 ev, zgaś światła o kolejne 0,5, będzie lepiej ;)