Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przed wschodem - do oceny
spiritus
21-09-2018, 12:52
Gdybyście mogli coś niecoś napisać czy jest w miarę ok czy do wyrzucenia to byłbym wdzięczny :)
Gdyby się znalazł odważny co chciałby z tym powalczyć to mogę rawa/rawy podesłać
14265
madebyzosiek
21-09-2018, 13:03
Ja chcę rawa :) To z S17-50? Dość mocna aberracja wyszła i kontrast taki se, zastanawiam się ile w tym winy szkła, a ile obróbki. Miejsce ładne, symetria bardzo fajna, pokusiłbym się o dłuższy czas, woda wyszłaby gładsza, odbicie wyraźniejsze.
Osobiście wrzucę uwagę mało techniczną. Moko sfotografowano miliony razy. O każdej porze roku, dnia a także nocą. Żeby tam walczyć, trzeba albo trafić na super warunki albo dostrzec coś, co dostrzegło niewielu. Możesz bawić się suwakami nie wiem jak, a dalej będzie to zdjęcie progu doliny Rybiego Potoku, wykonanego od strony Matecznika, pod światło, w warunkach bezwietrznych. Osobiście w Tatrach bardzo rzadko wyciągam sprzęt. Nawet z dala od utartych szlaków. Ich wirtualność stała się nie do wytrzymania.
Nie mam uwag technicznych bo to zabawa z EV/filtrami/warstwami o czym jak sądzę, bardzo dobrze wiesz.
spiritus
21-09-2018, 13:37
madebyzosiek Tak, tak... to z S17-50.
Myślałem, że coś lepiej to wyjdzie albo znając życie to nie ogarniam obróbki w dalszym stopniu...
W linku wszystkie rawy podsyłam z różnymi czasami. Powyższe sklejane w HDR.
https://www.dropbox.com/s/haksuaboloklond/Wsch%C3%B3d.rar?dl=0
klasyk co mi z oglądania zdjęć w sieci? :D
Jak nie zrobię sam to się nie nauczę. Po co nosić dodatkowy balast w plecaku jak i tak nie będziesz go używał?
Banding ( przejścia tonalne ) z obróbki dość mocno widać i zabarwienie jakieś aqua czy coś w tym stylu, aberracja duża, ostrość też szału nie robi.
Powyższe sklejane w HDR.
HDR to zuo, pogoń to w cholerę;)
Zobacz, jakie masz niebo na zdjęciu 3439 (tak pobieżnie rzuciłem okiem, nie oglądałem wszystkich)
W tym kierunku bym szedł, kolor i jasność nieba, jak i odbicia praktycznie gotowe.
Trochę wyciągnąć cienia i git.
Zastanawia mnie brak ostrości, jakby poruszenie. Przypuszczam, że statyw był, czy wyłączyłeś stabilizację?
tak na szybko i niestarannie
14295
Jak nie zrobię sam to się nie nauczę. Po co nosić dodatkowy balast w plecaku jak i tak nie będziesz go używał?
O tym właśnie piszę. Nie zawsze trzeba brać sprzęt. To okolica przebogata w ciekawe miejsca, które warto poznać a potem do nich wrócić. Przyznaję, że jestem w tym względzie ekstremalnie nastawiony. Albo wycieczka albo fotografia, albo jedno i drugie, jednak bardzo świadome co do miejsca, czasu i warunków. Raczej detale niż szerokie, dobrze znane kadry. Warto pamiętać, że w tym rejonie potrafi być 1 dnia 35 tys ludzi i niemal każdy coś pstryka. Najbardziej masowe warsztaty, jakie znam.
spiritus
21-09-2018, 15:05
Nbogdan robione na statywie z wyłączoną stabilizacją
Zahir masz XMP?
Trudne zadanie, masz fajne symetryczne odbicie i w sumie nic więcej na czym można byłoby oprzeć zdjęcie. Może B&W kontrastowe z abstrakcyjnym podejściem?
spiritus
21-09-2018, 15:58
Trudne zadanie, masz fajne symetryczne odbicie i w sumie nic więcej na czym można byłoby oprzeć zdjęcie. Może B&W kontrastowe z abstrakcyjnym podejściem?
Myślałem o tym ale chciałbym zachować błękit na zdjęciu
mam ale niewiele z niego dla Ciebie wyniknie, bo w większości to PS
Myślałem o tym ale chciałbym zachować błękit na zdjęciu
No to b&w ( Blue&Withe ) :)
spiritus
21-09-2018, 17:50
Zahir a co w PS robiles?
wziałem niebo z innego pliku i na szybko maskowałem + trochę zabawy na maskach jasności
kluczem była korekta balansu bieli - wyszedłem od shade w LR
plik wejściowy zadziwiająco marnej jakości jak na D500 - przypuszczam, że filtry zdegradowały obraz (serdecznie polecam zrezygnować)
niestety w udostępnionej paczce nie miałeś ani jednej poprawnie naświetlonej klatki
spiritus
21-09-2018, 18:08
Hmm...poczytam i sam sprobuje takie cos ogarnac.
Czyli ten filtr szary co mam to sie go pozbyc? Uzywalem NISI ND2000. Juz go nie uzywac przy zdjeciach?
Naswietlalem niestety z automatu bo sie lekko spieszylem aby do 14 zejsc do parkingu a jeszcze chcielismy Czarny Staw zobaczyc. Mialem nadzieje, ze uda sie HDR poskladac ale teraz widze, ze to nie jest za dobre wyjscie.
madebyzosiek
21-09-2018, 18:31
A ja man taką propozycję
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/gory_spiryt-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/5r2vhqge3z3q128/gory_spiryt.jpg)
spiritus
21-09-2018, 18:44
O zesz.... To z jednego pliku czy kombinowane?
Co grzebales?
madebyzosiek
21-09-2018, 18:51
O zesz.... To z jednego pliku czy kombinowane?
Co grzebales?Z 6 plików HDR, tyle że w programie Machinery HDR. Trochę też posuwakowane w PSie. Generalnie wyszedł Ci słaby plik, nie wiem czemu. Czy to wina filtra (mam nadzieję że nie, bo myślę właśnie o NISI 2000), czy jakiegoś błędu w naświetlaniu. Wystarczyłyby trzy pliki, z niebem, z dołem i taki zrównoważony. Możnaby z tego złożyć ładnego HDRa. Albo zrównoważony do wyciągania cieni i gaszenia nieba. Mi do krajobrazu bardziej leży stara matryca w D200 ;) Ale z D500 też da się wyciągnąć wiele.
jurkarol
21-09-2018, 18:56
A ja man taką propozycję
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/gory_spiryt-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/5r2vhqge3z3q128/gory_spiryt.jpg)
nono powyciagane z nieba smugi chmur, których nie było widać. zmniejszenie naswietlenia pomogło i teraz to wygląda, jak przed wschodem słońca.
madebyzosiek
21-09-2018, 18:59
nono powyciagane z nieba smugi chmur, których nie było widać. teraz to wygląda, jak przed wschodem słońca.To zależy na których klatkach ;)
No właśnie. Obróbka bardzo ok. Szczególnie że kolorystyka jest bardzo zbliżona do tego, co dzieje się w tym miejscu. Niestety sam wschód nie jest tam tak spektakularny i częstych bywalców tego miejsca, którzy lubią tamtejsze głębokie cienie i późniejszy gwałtowny rozbłysk - może to lekko drażnić. Robi się z tego zdjęcie z cyklu białe noce w Tatrach. Sypiających na graniach, którym przed świtem, pobliskie szczyty wrogo majaczą i sprawiają wrażenie, że się zbliżają, zabieracie sporo mrowienia ;)
Uzywalem NISI ND2000.
Czy sensownym jest używanie tak gęstego filtra w takich warunkach?
Bez podtekstów, poważnie pytam.
spiritus
21-09-2018, 21:07
Czy sensownym jest używanie tak gęstego filtra w takich warunkach?
Bez podtekstów, poważnie pytam.
Nie wiem...tylko taki mam :D
- - - - kolejny post - - - - - -
Kurde madebyzosiek z glowy mi nie moze wyjsc, ze Ci sie udalo zrobic cos do czego ja dazylem. Kupic machinery do jednego zdjecia to troche przesada. Trzeba bedzie z tym mocno powalczyc raz jeszcze. Z jakich plikow hdr skladales?
Nie wiem...tylko taki mam :D
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Polara se kup, fajnie kamienie z wody wyciąga ;)
madebyzosiek
21-09-2018, 21:16
Kurde madebyzosiek z glowy mi nie moze wyjsc, ze Ci sie udalo zrobic cos do czego ja dazylem. Kupic machinery do jednego zdjecia to troche przesada. Trzeba bedzie z tym mocno powalczyc raz jeszcze. Z jakich plikow hdr skladales?
Spróbuję nie zapomnieć zobaczyć jutro, jak będę miał kompa włączonego. Machinery kupiłem kiedyś, co jakiś czas odnawiam sobie licencję i pobieram nową wersję, ostatnią mam chyba sprzed dwóch lat. Tani program z ogromnymi możliwościami.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Polara se kup, fajnie kamienie z wody wyciąga ;)
Nooo, polar pozwala na cuda z wodą. Uwielbiam. Ale szarego 1000 też często używam, choć przy wschodzie bym raczej nie używał ;)
spiritus
21-09-2018, 21:22
O polarze tez sie zastanawialem.
Jednak wczesniej kupie UWA konkretne.
A jaki polar polecacie?
Ja mam Marumi DHG, mz bardzo dobry.
Wody nie lubi, ciężko się czyści.
Ale tani był, tak że ten...
Jak planujesz konkret UWA, to chyba nie muszę przypominać o średnicach :lol:
Nieprzyjemny kolorystyka psuje odbiór. Kadr ok.
spiritus
22-09-2018, 04:03
Ja mam Marumi DHG, mz bardzo dobry.
Wody nie lubi, ciężko się czyści.
Ale tani był, tak że ten...
Jak planujesz konkret UWA, to chyba nie muszę przypominać o średnicach :lol:
Mysle, ze N10-24 bedzie git bo dodatkowo ma 77mm na filtr :D
madebyzosiek
22-09-2018, 06:12
Mysle, ze N10-24 bedzie git bo dodatkowo ma 77mm na filtr :DN10-24 będzie bardzo ok, choć ja się zakochałem w N12-24, ale to jednak 2 mm węższe szkło. Zastanawiam się też, czy nie sprawić sobie Sigmy 8-16 do kompletu z 12-24, ale to szkło jest prawie nie do znalezienia :) No i byłoby bez filtrów.
spiritus
22-09-2018, 12:32
Podejście drugie... chyba już coś lepiej wyszło.
14382
madebyzosiek
22-09-2018, 16:46
Na swoim HDRze mam pliki od 3435-3441 jakby co ;)
Polar - Marumi Super DHG - bardzo dobry, często używam, ale równie często używam szarego 1000. Chciałbym jeszcze 2000 i coś słabszego - 400 czy coś ;)
Podejście drugie... chyba już coś lepiej wyszło.
I tak i nie... Kolorystyka się trochę poprawiła, ale Ty bardzo próbujesz rozjaśnić ten dół i wychodzi taka śmieszna obwódka między górami a niebem. Przy okazji pokazuje się niesamowity banding, co jest raczej winą użycia filtra, bo D500 takiego czegoś nie produkuje.Zgaś tą fotę o 0,5 ev, zgaś światła o kolejne 0,5, będzie lepiej ;)