PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Picture number gvt

wpkx
20-09-2018, 22:10
https://wpkx.pl/_DSC5054C%20Picture%20number%20gvt.jpg
źródło (https://wpkx.pl/_DSC5054C%20Picture%20number%20gvt.jpg)

Rycerz
20-09-2018, 22:20
Ciekawe czego w tym przeciętnym zdjęciu dopatrzy się twój fan klub ;-)

wpkx
20-09-2018, 22:49
Dziękuję Ci, Piotrze, bo otwarcie jest często najważniejsze.

krzysztofz24
20-09-2018, 23:23
Ja tam sie na architekturze malo znam, choc czasem lubie popatrzec na zdjecia tych co sie znaja;-).
Zdjecie jak zdjecie, widac tu mz calkiem fajna zabawe forma. Te wglebienie "okienne" po prawej te pekniecie po lewej to takie smaczki. I jeszcze to zamkniecie kadru z lewej rynna. Widac ze to przemyslany kadr.
Choc ja osobiscie uwazam te starodawne niemal firanki za taki najwiekszy smaczek tego zdjecia.
Mialem takie na dzialce pod Wawa w drewnianym domu, postawionym po II wojnie swiatowej, a ten dom to juz dawno zburzony.
Ogolnie jestem na tak.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ciekawe czego w tym przeciętnym zdjęciu dopatrzy się twój fan klub ;-)
rycerz, wiesz zawsze cie lubilem i mam na mysli od tego okresu zanim wogole zostales modem. Pozniej tez.
Ale teraz po tym dawnym Rycerzu zostal chyba tylko Czarny rycerz saczacy jad...smutne to.
Wybacz analize psychologiczna, ale chyba przepelnia cie frustracja z powodu jak to forum wyglada a jak Ty bys chcial zeby wygladalo...

Co by tu ci madrego napisac;-). Czasami jest warto puszczac pewne rzeczy obok siebie a nie za wszelka cene starac sie zrobic tak jak chcemy.
Masz jakis konflikt z autorem watku, ktory Ty eskalujesz jeszcze...a ty Go widziales kiedykolwiek na oczy albo zobaczysz wogole?
To chyba nie bedziesz sie frustrowal wirtualnym konfliktem?;-).

Masz rycerski nick, to zachowuj sie po rycersku. A nie ktos wrzuca zdjecie a ty mu jeb taki tekst...takie nie bardzo to troche.

P.s Nie staje po zadnej ze stron jakby co, tylko zwracam uwage na pewne niestosowne zachowania.

Teu
20-09-2018, 23:26
Ło Panie, ale balkon to do remontu bo komuś na głowę spadnie. Elewacji też spa by się przydało...

Rycerz
21-09-2018, 07:30
krzysztofz24 dziękuję. Tak masz rację to już nie jest moje miejsce. Szkoda. Ale można z tym żyć. No to znikam.

wpkx
21-09-2018, 10:15
Tak masz rację to już nie jest moje miejsce. Szkoda. Ale można z tym żyć. No to znikam:
- Spasiba! Tiszina.
Dobrze mi tu. Widzę wszystko,
Co nad Wisłą dzieje się,
Lecz do domu muszę wracać,
Bo zaczęło dziać się źle.
Lecz do domu muszę wracać,
Bo zaczęło dziać się źle...

krzysztofz24
21-09-2018, 10:56
krzysztofz24 dziękuję. Tak masz rację to już nie jest moje miejsce. Szkoda. Ale można z tym żyć. No to znikam.

Nie bede tu robil OT w watku. Ale nie mozna ci wyslac PW???
To w skrocie; nie dramatyzuj, wuluzuj, dystans i to jest miejsce kazdego kto chce zeby bylo jego.
A i dawaj z powrotem swoj avatar, bo juz sie do niego przyzwyczailem:-)

2pompony
21-09-2018, 12:58
W sumie, to czekałem tylko na to, żeby ktoś powiedział, że ten kadr jest wyszukany. :) Już to na szczęście padło, więc kpiąca wzmianka ode mnie o wymuskanej elegancji kadru mnie szczęśliwie ominęła. Tyle wstępu, poniżej sam komentarz, jaki normalnie piszę w tym dziale.

1. kadrowanie, kompozycja.

Autorze, ktoś nadmienił, że jest to wyszukany kadr. Nie wierz w takie głupoty za grosz. 'Wyszukany' słownikowo znaczy mniej więćej tyle co: gustowny, fantazyjny, jiespotykany, bez stereotypu, nieszablonowy, nietypowy, wyrafinowany, niezwykły, oryginalny - tymczasem ten kadr jest tego wszystkiego całkowitym zaprzeczeniem. Nie jest ani niespotykany, ani niezwykły, brak w nim jakiegokolwiek wyrafinowania, ni ejets bynajmniej oryginalny, a już w najmniejszym stopniu nie jest nietypowy... Mówienie o takich kadrach, że są wyszukane stanowi albo świadectwo całkowitego niezrozumienia co to słowo znaczy, albo całkowitej niewiedzy co do kadrowania.

Kadr jest typowy i szablonowy do granic wytrzymałości. Zamykające go rynna, gzyms, balkon u dołu, żebrowanie blendy - ciężko wynaleźć coś bardziej szablonowego.

Kadrowo uznaję to za wprawkę, trochę z cyklu 'czy potrafię utrzymać aparat w miarę poziomo i bez skręcania'. Potrafisz bez skręcania, poziomo trochę też. Gdyby wykonało go dziecko nowodostaną komórką, pochwaliłbym za umiejętności - na form fotograficznym za pierwsze trzy litery abecadła pochwały wyglądałyby śmiesznie.

Kompozycja jaka się z tego obrazka niezdarnie wyłania jest mniej więcej taka jak kadr i jest podobnej jakości.

2. obróbka, technikalia

Trzeba pochwalić, że tutaj jest inaczej niż bywało gdzie indziej (i lepiej). Nie mam pewności, czy to jest efekt ostatniego odprysku dyskusji o jakości z innego wątku, ale tutaj technicznie to zdjęćie rzeczywiśćie wygląda jakby było zrobione aparatem fotograficznym i czepiać się nie ma czego.

Ekspozycja jest utrzymana pod kontrolą, WB rozsądne, kolorów co prawda wyśnionych nie ma, ale z drugiej strony na planie też ich nie było, jakichś rzucających się w oczy błędów szczęśliwie nie widać. Puryści od pochyleń o ułamek stopnia znajdą pewnie mały pochył aparatu do góry, ale uznajmy, że we wprawce taki wynik jest do przyjęcia.

3. Didaskalia

Nie jestem pewien, czy nie są trochę uwłaczające uwagi, że pęknięcie na ścianie czy fragment blendy to 'smaczki', a zdjęcie to zabawa formą. Jeśli tak jest istotnie, to jest to smutna zabawa bez polotu, smaczki podobnież...

Ale rozumiem, że jak nie ma czego pochwalić, to zawsze można odnaleźć pęknięcie na ścianie, które nada zdjęciu zupełnie innej jakości a kadr uczyni 'wyszukanym'. Nie wiem, czy powinieneś się z takich uwag cieszyć, czy wręcz przeciwnie.

wpkx
21-09-2018, 13:33
W sumie, to czekałem tylko na to, żeby ktoś (...)
Ja też, ale muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem.
I ubolewam, że zbyt rzadko tu bywam.

chory
21-09-2018, 13:40
A już chciałem Wojtka chwalić, że prościuteńkie wszystko tak, że nawet Bombel się nie przyczepi. A tu masz ci babo placek...

krzysztofz24
21-09-2018, 14:07
Widzisz 2pompony znowu sobie tworzysz wlasna projekcje rzeczywistosci:-), piszac ze ktos napisal ze kadr jest wyszukany (w domysle ja).
Otoz przeczytaj moj post jeszcze raz, ale to co tam pisze a nie co sobie wyobrazasz ze pisze;-).
Napisalem ze kadr jest PRZEMYSLANY.
Taka "drobna" roznica.

Nadal podtrzymuje to co napisalem o zdjeciu, ze przemyslany kadr i widac fajna zabawe forma itd. Taka jest moja ocena i wrazenia a ty mozesz miec calkiem odmienne.

P.s Gdybys chcial znowu nadinterpretowac to slowo fajne ( ktorego uzylem) nie znaczy arcydzielo;-).

wpkx
21-09-2018, 16:45
Krzysztof, bądź, proszę, obiektywny i przyznaj, że w komentarzu Bombla tym razem nie było nic o TWA.
Dziękuję i potwierdzam Twoją interpretację - najpierw coś tam pomyślałem kadrując w wizjerze, a potem już przy Lightroomie, by wykadrować do tej, tak trywialnej, rynny, jednakże złote proporcje kadru pozostawiłem nietknięte.

Bogdan, odnośnie prostowania - kliknąłem w Lr "auto", i widząc, że jest prawie dobrze, zostawiłem to "prawie" jako "smaczek".

2pompony
21-09-2018, 17:47
A już chciałem Wojtka chwalić, że prościuteńkie wszystko tak, że nawet Bombel się nie przyczepi. A tu masz ci babo placek...

Heh, dlatego też nadmieniłem, że jako wprawka do 'prostości' (nie prostoty) to zdjęcie zupełnie spokojnie się nadaje. I choć absolutnego wyczynu nie ma, to na tle niektórych innych wyskoków tego działu i jak na ćwiczenie jeszcze zupełnie spokojnie wystarczy.

O ekspozycji też mówię, że dobra. Czemu nie dostrzegacie takich rzeczy?

krzysztofz24
21-09-2018, 17:51
Krzysztof, bądź, proszę, obiektywny i przyznaj, że w komentarzu Bombla tym razem nie było nic o TWA.
(............).

Alez oczywiscie, ze nic nie bylo o TWA. Nie pisalem tego.
Byla " tylko bledna nadinterpretacja zyczeniowa" pewnego slowa ;-).
I tylko to sprostowalem.

wpkx
21-09-2018, 18:34
Się ale technicznie zrobiło...
No to ja, dziękując Bomblowi za pochwalenie "wprawki", muszę też podziękować Lightroomowi, że tak dobrze (w tym przypadku) skorygował geometrię oraz tak dobrze obrobił (to było jedno kliknięcie w mój najczęściej używany preset).
Natomiast co do ekspozycji, to nie za bardzo mogę pochwalić Sony, bo ono z reguły nie doświetla i ekspozycję musiałem nieco w Lr podnieść.

chory
21-09-2018, 19:01
Ekspozycja dobra, prosto, ostro, WB poprawny.

Teraz pora na chwilę zadumy.

wpkx
21-09-2018, 19:20
Nie... Tak myślę, że nie.
Nie chwila, lecz godzina, a raczej trzy dziadowskie godziny: rozpaczy, miłości i przestrogi.

PS Zapomniałem o WB - kompletnie nietknięte. Auto z puszki. A przecież tak się nie godzi. SD WB w puszce zmieniłem chyba raz w życiu - przy ostatnim teście OKD, bo bałem się, że przechodzące chmurki zmącą porównanie zabarwienia soczewek i powłok.

2pompony
21-09-2018, 22:06
Ekspozycja dobra, prosto, ostro, WB poprawny.

No, i to jest należyta recenzja tego zdjęcia; ja tylko dodałbym dla porządku że nie 'prosto' tylko 'w miarę prosto' i to w zasadzie wszystko.

O kadrze, kompozycji, nieszablonowości, smaczkach i innych zadumach - to już autor sobie dobierze z tych wypowiedzi, które mu pasują.

* * *

Jedno, a w zasadzie nawet dwie rzeczy muszę jeszcze dodać: miło mi, że dział Architektura nie umarł, jak jeszcze wydawało się niedawno i jakieś wrzutki się pokazują. Mam nadzieję, że teraz będzie ich tylko więcej i jakość będzie rosła - może nawet do poziomu zdjęć dzikiego ptactwa, które na tutejszym forum mają wymiar światowy, a może nawet i galaktyczny. Pamiętam, że kiedyś dział Archi nawet jeśli nie był tej klasy, to przynajmniej świecił perłami! I to nie raz na ruską dekadę...

Po drugie miło, że nie wywiązała się kilkudziesięciostronicowa wymiana uwag o firankach.

kl
22-09-2018, 07:56
Myślę, że kolega sfotografował to, czego pełno jest w naszym otoczeniu. Jak się okazuje uczynił to poprawnie. Tytuł jednak mnie zauroczył dlatego pozwolę sobie zacytować fragment pewnej pracy, która w nawiązaniu do zegara GVT doskonale interpretuje przedstawiony obraz:

"W rozproszonej symulacji asynchronicznej, w przeciwieństwie do wersji synchronicznej, nie ma globalnego zegara. Każdy z procesów logicznych posiada własną lokalną kolejkę zadań i lokalny zegar mierzący upływ lokalnego czasu symulowanego."

Cytat pochodzi z rozprawy doktorskiej:
mgr inż. Andrzej Sikora
"Modelowanie i symulacja rozproszona mobilnych sieci ad-hoc"

Mam nadzieję, że poprawnie odebrałem zamiary autora. Zakładam że obie anteny (w tym ta dookólna, będąca kiedyś doniczką) spełniają funkcje niezbędne do wykorzystania w sieciach mobilnych.

Dune
22-09-2018, 21:07
Ja to zdjęcie postrzegam jako dobrze zrobiony dokument, pokazujący fragment architektoniczny bez dodawania od Autora elementów odrealniających (np. istotnych zniekształceń wynikających z użytej ogniskowej czy zmiany światła lub kolorystyki). Zabawę formą w przeważającej części zatem raczej bym przypisał w tym przypadku architektowi niż Fotografowi, aczkolwiek umiejętność dostrzeżenia ciekawych tematów to z pewnością cecha dobrego fotografa.

Patrząc na tę fotografię nie mam poczucia, że można było lepiej skomponować to zdjęcie, aby przedstawić to, co jest jego tematem.

Może pojawić się pytanie, czy miejsce to było warte pokazania, czy zainteresowało szczerze przynajmniej część widzów ? Jeśli tak, chwała Autorowi, że odkrył to miejsce dla zaglądających do tego wątku. Jeśli chodzi o mnie, odpowiadam na to pytanie twierdząco, aczkolwiek bardziej widziałbym to zdjęcie jednak jako element większej całości. Ocena ta jest - co oczywiste - bardzo subiektywna i wynika z mojej słabości do tradycyjnej architektury małomiasteczkowej. Zdjęcie przedstawia dobry przykład skromnej i podniszczonej, ale z gustem zaprojektowanej architektury. Żaden profan nie wymienił (jeszcze?) okien na plastiki ze złotymi szprosami ani nie zamontował rolet we wściekłym kolorze. Wszystkie okucia, rynny i balustrady są w tych samych barwach. Jest antena, ale dosyć dyskretnie zainstalowana.

wpkx
22-09-2018, 21:25
Masz u mnie piwo.
To 50 metrów od siedziby mojej firmy. Pokazałem zdjęcie dwóm moim pracownikom - jeden ze stażem 22 lata, drugi 12 - żaden nie wiedział, gdzie to jest...
https://www.google.pl/maps/@50.4701255,20.7174927,3a,90y,285.17h,96.57t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4gIp8LMbzswWgIT1NHsXkQ!2e0!7i1 3312!8i6656?hl=pl

Dune
22-09-2018, 21:51
(...)
To 50 metrów od siedziby mojej firmy. Pokazałem zdjęcie dwóm moim pracownikom - jeden ze stażem 22 lata, drugi 12 - żaden nie wiedział, gdzie to jest...
https://www.google.pl/maps/@50.4701255,20.7174927,3a,90y,285.17h,96.57t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4gIp8LMbzswWgIT1NHsXkQ!2e0!7i1 3312!8i6656?hl=pl

I teraz wszystko stało jasne w temacie takiego, a nie innego sposobu cięcia budynku. W tej sytuacji wystarczającym, dopełniającym elementem większej całości, o której pisałem, było zdjęcie z googla ... Takie opinie miejscowych zawsze są najlepszym wskaźnikiem czy fotograf widzi więcej.

maniak666
23-09-2018, 09:13
Masz u mnie piwo.

Pewnie tak ich eksploatujesz , ze chłopaki nie mają czasu przysłowiowej taczki załadować, a co tu dopiero podziwiać architektoniczne smaczki w okolicach siedziby swego dobrodzieja... :)))

fafniak
23-09-2018, 09:23
Nie wiem czy prawa ramka z drewna jest potrzebna....
byłoby kolorystycznie jakby bardziej spójne
Ja lubię takie widoczki

wpkx
23-09-2018, 09:45
To był kawałek wspomnianych "przemyśleń" nad kadrem. Jednak zostawiłem, bo to prawdziwa, stara decha i jest przeciwwagą dla rynny, o której też już było.

Andrzeju, takie są skutki okrucieństwa kapitalizmu.

Tymczasem macie jeszcze do porównania widok sprzed czasów googlowych: https://buskonostalgicznie.pl/picture.php?/32/category/19

Dune
23-09-2018, 13:01
i to jest dobry przykład na to, że "zabawy z formą" w przestrzeni publicznej powinny być reglamentowane. Jesteśmy w niechlubnej czołówce pod tym względem.

Tutaj zaczyna być "ciekawie": https://buskonostalgicznie.pl/picture.php?/1814/category/19

W sumie jednak zawsze może być jeszcze gorzej http://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=14441&d=1537699955

wpkx
23-09-2018, 21:06
"zabawy z formą" w przestrzeni publicznej powinny być reglamentowane. Jesteśmy w niechlubnej czołówce pod tym względem.
Niestety dopuszczono, by "Disco polo" wykroczyło poza muzykę, i cofnięcie tego będzie bardzo trudne, o ile w ogóle możliwe.