PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw - trudny wybór

lukgru
20-09-2018, 18:11
Witam serdecznie :-)

Na dniach przyjdzie mi Nikon d750 i mam spory zgrzyt jeśli chodzi o konkretny statyw.

Cena do 700-1000 zł. Mam kilka wybranych jednak chciałbym się Was poradzić, możecie pomóc lub coś polecić?

Mój wybór:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-benro-mach3-tma28a-i-glowica-hd2.html
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-velbon-sherpa-400-z-glowica-phd-65d-qb-62.html
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-benro-ifoto-seria-2-z-glowica-ib2-aluminium.html

Teu
20-09-2018, 18:30
Przemyśl taki:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-genesis-gear-c3-i-bh-34-carbon-kit-.html

jamnik
20-09-2018, 22:20
Za pieniądze, które chcesz wydać, masz naprawdę porządny statyw Manfrotto z serii 055. Nie wiem, czy na tej półce cenowej znajdziesz lepsze. Ja proponuję ten właśnie, bo go mam i szalenie doceniam (a jest to już mój trzeci Manfrotto).
Spójrz w link:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-manfrotto-mk055xpro3-3w-z-glowica-3d.html

Rycerz
20-09-2018, 22:28
Od frotki lepszy jest sirui. Naprawdę. Miałem 055. Mam chińczyka.

jamnik
21-09-2018, 10:02
Po pierwsze - od której frotki?
Po drugie - który sirui?
Po trzecie - zalinkuj.

Wtedy będziemy stali na jakimś logicznym fundamencie. Jak dobry statyw! :)

mmluty
23-09-2018, 11:48
Przy wyborze statywu to warto jeszcze pamiętać do czego on będzie słuzył, bo np. proponowanie komuś kto zamierza z nim latać po swiecie frotki 055, to jednak nie jest najlepszy pomysł, a w przypadku studia świetny.
Benro które pokazałeś w linkach, to solidne statywy różnią się głównie dołączonymi głowicami, jeden ma kulową drugi 3D i nad tym powinieneś się zastanowić. Wszystko zależy od preferencji i zastosowań. Ja do większości zastosowań wolę 3D, ale to jest sprawa indywidualna.
Porównywanie cen tych pokazanych Benro z Manfrotto 055 jest o tyle niebezpieczne, że 055 jest w takiej cenie bez głowicy, a głowica 3D do niego to z grubsza drugie tyle.
Jeżeli nie masz doświadczenia ze statywami, to jednak radzę wycieczkę do sklepu żeby się z nimi zapoznać bezpośrednio, bo wybór z opisu i porad na odległość nie musi być najlepszy. Wybrałem się kiedyś po odpowiednik 055 produkcji Benro, ale był akurat nieosiągalny, wiec przymierzyłem się do oryginału Manfrotto, ale kiedy załadowałem go na ramię i pomyślałem, że będę z nim chodził wiele kilometrów po lesie to wybrałem jednak lżejszego brata czyli model 190.

wodzu-4
24-09-2018, 21:45
Jesli chodzi o statyw to trochę zależy od tego do czego będziesz go używać np zy studio czy ciągłe noszenie w plenerki czy głowica do filmowania czy jakaś inna?? Ja osobiście od kilku lat używam SLIK 700 DX PRO (https://www.cyfrowe.pl/aparaty/slik-pro-700-dx.html) Solidny stabilny statyw z bardzo fajną głowicą ale nie polecam do noszenia na długie wycieczki czy spacery ze względu na wagę i gabaryty.

Dariusz Breś
13-10-2018, 01:19
Za pieniądze, które chcesz wydać, masz naprawdę porządny statyw Manfrotto z serii 055. Nie wiem, czy na tej półce cenowej znajdziesz lepsze. Ja proponuję ten właśnie, bo go mam i szalenie doceniam (a jest to już mój trzeci Manfrotto).
Spójrz w link:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-manfrotto-mk055xpro3-3w-z-glowica-3d.html

Polecam też, mam ten statyw z inną głowicą co prawda
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-manfrotto-mk055xpro3-bhq2.html

mam też benro i też jest ok
www.fotorimex.pl/product.php/8292,pl,benro_a2970t.htm

gatewayfl
19-10-2018, 09:35
Nie rozumiem Panowie jak możecie polecać statywy, nie mając podstawowych informacji do czego ma on służyć itd. (np. przyroda, studio), jakie szkła będzie musiał udźwignąć itd.
Wiemy tylko że body D750 co w zasadzie nic nie mówi.

akustyk
19-10-2018, 10:18
jesli wybor jest miedzy Manfrotto a Sirui, to ja nie mam zadnych watpliwosci...

Manfrotto to jest z 1,5x wyzsza cena za podobna jakosc produktu. tylko co do trwalosci nie mam pewnosci. nogi pewnie obleca, bo to nie jest fizyka jadrowa. ale ich glowice w porownaniu z kosztujacymi tyle samo Sirui, to jest dramat :/

jamnik
20-10-2018, 13:22
Cytat z akustyk:
"(...) ale ich glowice w porownaniu z kosztujacymi tyle samo Sirui, to jest dramat."

A możesz sprecyzować, która to głowica MN jest owym "dramatem"? Czy ta głowica, która jest w zestawie Manfrotto MK055XPRO3-3W, budzi tak wielką Twoją niechęć? Ten zestaw można kupić w cenie ok. 1000 zł. Wskaż mi podobny statyw o podobnych parametrach i porównywalnej jakości za tę właśnie cenę. Dodam - to jest statyw uniwersalny, świetny i do studia, i w teren.
I tak trochę obok: jeśli typowo do studia, to wskaż mi lepszy (także cenowo) wybór niż Manfrotto 475 + głowica 229; całość kosztuje poniżej 2000 zł. Owszem, ciężkie toto, ale jakiż inny powinien być niezawodny i o wielostronnych możliwościach użytkowania statyw studyjny? Nie jestem orędownikiem przywiązywania się do marki i wiem, że wiele produktów Manfrotto znacznie obniżyło swoją jakość, ale pewne rzeczy się nie zmieniają.
A jeśli chodzi o dobre chińskie marki, to "rowerowo" użytkuję od ładnych paru lat taki fajniutki Benro, ważący z głowicą mniej niż 2 kg, ale ta głowiczką kulowa - niestety - specjalnie stabilna nie jest. Nikona 5100 z kitem trzyma stabilnie, ale już z 70-300 lubi się lekko obsuwać. Przy dłuższych czasach nie da się zrobić zdjęcia nieporuszonego. Manfrotto 190 z wiekową "kulką" takich problemów nie miał nigdy.
I na koniec: piszę wyłącznie o sprzęcie doskonale mi znanym, użytkowanym od wielu lat (poza MK055XPRO3-3W, który mam od półtora roku).

akustyk
22-10-2018, 14:35
A możesz sprecyzować, która to głowica MN jest owym "dramatem"?

osobiscie mialem 222 i 486rc2. obie skandalicznie kiepskie

Czy ta głowica, która jest w zestawie Manfrotto MK055XPRO3-3W, budzi tak wielką Twoją niechęć?

nie mam doswiadczenia. natomiast niechec budzi. wedlug internetow to jest 1kg zywej wagi w glowicy. i jeszcze niekompatybilnosc z mocowaniem Arkowym...

Ten zestaw można kupić w cenie ok. 1000 zł. Wskaż mi podobny statyw o podobnych parametrach i porównywalnej jakości za tę właśnie cenę. Dodam - to jest statyw uniwersalny, świetny i do studia, i w teren.

to kup sobie, podzwigaj niniejsze 3,5kg w terenie, potem opowiesz jak bardzo bylo uniwersalnie...

ja mam na plenery blisko samochodu zestaw okolo 2,3kg (nie pamietam dokladnie). to jest dosc ciezkie i lezac w gory na wedrowke biore mniejszy zestaw, okolo 1,5kg. kloc o wadze 3,5kg wyobrazam sobie, jako uniwersalnie schowany w piwnicy, bo focic na otwartym powietrzu bym z tym nie poszedl...

majac budzet okolo 1000 PLN wybralbym nogi Sirui i glowice albo ich albo Triopo. z tym ze lepsza technologia trzeba troche wiecej zaplacic niz za ordynarnie kute zeliwo Manfrotto, wiec w tej kwocie to moga byc jednak niskie nogi

I tak trochę obok: jeśli typowo do studia, to wskaż mi lepszy (także cenowo) wybór niż Manfrotto 475 + głowica 229; całość kosztuje poniżej 2000 zł. Owszem, ciężkie toto, ale jakiż inny powinien być niezawodny i o wielostronnych możliwościach użytkowania statyw studyjny? Nie jestem orędownikiem przywiązywania się do marki i wiem, że wiele produktów Manfrotto znacznie obniżyło swoją jakość, ale pewne rzeczy się nie zmieniają.

nie wiem, nie interesuja mnie zanadto glowice studyjne. nogi bardzo latwo wybrac fajne w tej cenie, co do glowic to juz nie powiem...

A jeśli chodzi o dobre chińskie marki, to "rowerowo" użytkuję od ładnych paru lat taki fajniutki Benro, ważący z głowicą mniej niż 2 kg, ale ta głowiczką kulowa - niestety - specjalnie stabilna nie jest.

mialem pare lat temu Benro i tez zauwazylem, ze plynnosc pracy mocno spadla po kilku miesiacach uzytkowania. to nie jest tak wykonane jak Sirui, ale tez moje B-1 bylo lepsze niz ww. glowice Manfrotto. o wiele lepsze

Nikona 5100 z kitem trzyma stabilnie, ale już z 70-300 lubi się lekko obsuwać.

po to wymyslono dlugie obiektywy z obrecza statywowa ( https://ae01.alicdn.com/kf/HTB10pG.LVXXXXb7aXXXq6xXFXXXt/227766563/HTB10pG.LVXXXXb7aXXXq6xXFXXXt. jpg) - wtedy nawet malenka glowica typu Triopo B1 z palcem w nosie dzwiga zestaw pokroju Canon 5D + 70-300L i nie ma zadnych uwag do przechylania sie. jak a jak wieszasz zupelnie niezbalansowany zestaw, no to sie nie dziw, ze kadr klapie w dol. to i na Sirui K-30X (a to jest wielka kulka) zestaw 5D + 70-300L nieco klapnie...

Przy dłuższych czasach nie da się zrobić zdjęcia nieporuszonego. Manfrotto 190 z wiekową "kulką" takich problemów nie miał nigdy.

jesli przy dluzszych czasach masz poruszenie, to moga byc bardzo rozne przyczyny...

jamnik
22-10-2018, 19:09
akustyk
1) Akurat podałeś przykłady najgorszych głowic MN. Trudno się dziwić, że ich nie pokochałeś. Ale jest wiele innych, wartych pokochania. Naprawdę.

2) O Manfrotto MK055XPRO3-3W mówisz tak: "(...) nie mam doswiadczenia. natomiast niechec budzi. wedlug internetow to jest 1kg zywej wagi w glowicy. i jeszcze niekompatybilnosc z mocowaniem Arkowym"
Czy jesteś pewien swoich słów? Nie masz doświadczenia, a się wypowiadasz. Dziwne. Ja MAM DOŚWIADCZENIE i dlatego się wypowiadam. A kwestię "niekompatybilności" sprawdź w ofercie produktów MN. Mam na myśli płytki.

3) Mówisz tak: "(...) to kup sobie, podzwigaj niniejsze 3,5kg w terenie"
Przecież pisałem wyraźnie: mam ten statyw od półtora roku, noszę w teren (właśnie przed godziną wróciłem) i jakoś problemu nie widzę. W przeciwieństwie do Ciebie (który doświadczenia z tym statywem nie masz).

4) W góry bierze się zupełnie inne statywy. Manfrotto 055 niekoniecznie. Ale też, skoro kolega prosił o poradę w sprawie zakupu statywu w miarę uniwersalnego, to podałem mu właśnie ten przykład. Gdyby prosił o statyw w góry, to podałbym mu inny przykład.

5) Akurat do obiektywu Nikkor 70-300 VR nie ma obręczy, tak że dziękuję za poradę. Przemądrzałą, a przez to zupełnie nietrafioną.

6) Wiesz, tak się jakoś składa, że znam i potrafię wskazać różne przyczyny poruszenia zdjęcia robionego ze statywu. Akurat to poruszenie przy czasie naświetlania = 1 min jest wynikiem tego, o czym pisałem. Dlaczego sądzisz (znów przemądrzale) że wiesz lepiej?

A tak w ogóle, to mamy poradzić koledze. Dlaczego wdajesz się w polemikę ze mną? Ja tu nie jestem stroną. Sugeruję, żebyś podał własne propozycje poszukującemu koledze i na tym koniec. Dlaczego, forsując swoje, próbujesz deprecjonować moje (tego "mojego" nie mając w ręku)? Doprawdy, nie rozumiem. Chodzi o to, żeby Twoja racja była "Twojsza"?