Zobacz pełną wersję : Które obiektywy?
Od kilku dni czytam na temat obiektywów, przeglądam zdjęcia, ale wiem coraz mniej i od nadmiaru informacji głupieje.:D
Posiadam Nikona d5100 + nikkor 18-105 mm
Robie sesje głównie ludziom, portrety, całej sylwetki, no wiadomo o co chodzi :D jakieś kwiatki, budynki, ładne miejsca, myślę nad fotografią psów, bardzo lubię mocny bokeh
Obiektywy nad którymi się zastanawiam:
Nikkor 85mm
Nikkor 50mm
Sigma 35mm
Sigma 85mm
Samyang 85mm
wszystkie f/1.4
Sigma i nikkor czymś się różnią oprócz ceny? Bo po co wydawać więcej, skoro mogą nie różnić się jakoś bardzo.
Mogę kupić 2 oiektywy, które najlepiej?
Tak od razu na głęboką wodę bez znajomości tematu?
Może zacznij od Nikkora 50/1.8G. Daje już ładne rozmycie. Nie polecam za to żadnego Nikkora 50/1.4, jeśli już to Sigma.
Samyang 85 jest manualny. W wizjerze D5100 ciężko będzie ustawić ostrość.
A do psów, to jakieś szybkie tele jak 70-200/2.8.
Znajomość na temat fotografii jakąś tam mam, więć o to martwić się nie trzeba :D
Co do ustawiania ostrości...mam jeszcze pentacona, heliosa i tamrona, więc ustawiam ostrość manualnie i się przyzwyczaiłam
Dziękuję :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Dlaczego nie polecasz nikkora 50/1.4?
themadablues
18-09-2018, 12:10
Kup Arta 50 1.4. Będzie świetnie optycznie, af po kalibracji powinien dać radę w szerokich zastosowaniach. A ogniskowa dosyć uniwersalna w plenerze. We wnetrzach na DX może byc jednak ciasno.
Dlaczego nie polecasz nikkora 50/1.4?
AF-S 50/1.4 jest bardzo wolny, niezbyt ostry i często cierpi na shift focus.
AF 50/1.4 nie ma silnika, więc do D5100 nie ma wielkiego sensu. Ma też słabsze powłoki.
Dariusz Breś
18-09-2018, 13:09
Od kilku dni czytam na temat obiektywów, przeglądam zdjęcia, ale wiem coraz mniej i od nadmiaru informacji głupieje.:D
Posiadam Nikona d5100 + nikkor 18-105 mm
Sigma i nikkor czymś się różnią oprócz ceny? Bo po co wydawać więcej, skoro mogą nie różnić się jakoś bardzo.
Mogę kupić 2 oiektywy, które najlepiej?
Przed zakupem musisz wiedzieć mega ważną rzecz:
Posiadasz nikona który nie ma kalibracji w body, to oznacza że jeśli kupisz nikkora 1,4 będziesz zmuszona słania całego sprzętu do serwisu aby ci go skalibrowali.
Oczywiście może się zdażyć że nie będziesz musiała tego robić, z mojego doświadczenia każdy nikkor 1,4 który miałem wymagał korekty.
Rozwiązaniem tej sytuacji oprócz słania do serwisu jest usb dock, niestety nikon go nie posiada. Jest jednak sigma, tamron które coś takiego mają.
Co do jakości obrazka, to żaden z nikkorów 1,4 nie wytrzymuje konkurencji (oprócz 28 1,4 i 105 1,4).
Zdecydowanie odradzam nikkory: 24 1,4g, 35 1,4g, 50 1,4g, 85 1,4g (ten ostatni w szczególności), i tak miałem je wszystkie i pracowałem nimi przez lata.
themadablues
18-09-2018, 13:11
Sigma w wersji EX też nie jest jakaś super szybka, do tego ma problemy z celnością. Dopiero Art jest chyba nieco lepszy i da się kalibrować, ale jest też ponad 2x droższy od Nikkora-S oraz od Sigmy EX.
teraz już komletnie nie wiem co kupić :D
To może inaczej
Jakie obiektywy polecacie do mojego korpusu? Mam penacona 50mm 1/8 i rozmycie jakie on daje uwielbiam, ale chciałabym obiektyw którym mogłabym robić zdjęcia całej sylwetki, bo penacon jest typową portretówką, osoba w całości jest nieostra. Dobrze by było, żeby obiektyw miał af, bo nie ukrywam, ale męczy mnie trochę manualne ustawianie ustrości, dlatego, że często zdjęcia wychodzą nieostre.
Mam do wydania 6tysięcy
themadablues
18-09-2018, 14:41
To może po prostu pogoń obecne body i obiektywy. Kup np. d600 i do niego 35 i 85 mm. Będzie jak znalazł do wszystkiego. Ewentualnie 35 mm i 80-200.
I zależy mi, aby robić zdjęcia jak się robi ciemno
AF-S 28/1.8 + AF-S 50/1.8 i zaoszczędzone 3 tysiące...
Mam penacona 50mm 1/8 i rozmycie jakie on daje uwielbiam, ale chciałabym obiektyw którym mogłabym robić zdjęcia całej sylwetki, bo penacon jest typową portretówką, osoba w całości jest nieostra.
Przymknij przysłonę i będzie ostro. Wszystkie obiektywy o które pytałaś, będą jeszcze mniej ostre (w sensie GO).
AF-S 28/1.8 + AF-S 50/1.8 i zaoszczędzone 3 tysiące...
24/1.8 i 85/1.8 może być?
nikoniarz
18-09-2018, 17:22
24/1.8 i 85/1.8 może być?
Za duża dziura rycerzu. Z 24 wycropujemy max 35. Także stracimy zakres 35-85.
Zawsze można kupić tanie 50/1.8
Jeśli chodzi o temt kalibracji jestem zielona, więc skaliborwanie w serwisie tyczy się tylko 1.4 czy mogę kupić 1.8 i takiego problemu nie będzie?
Każdego obiektywu, ale im jaśniejszy tym bardziej jest to istotne.
Ok, dziękuję za wyjaśnienie
Co do braku kalibracji w moim korpusie...nie uśmiecha mi się słania sprzętu do serwisu, wysłałam telefon na gwarancji i nawet mi go nie naprawili, a trzeba jeszcze długo czekać. Wyczytałam, że nikony od D7x00 mają mikrokalibrację(mikroregulację?) wbudowaną, która ułatwia pracę. Ktoś wyżej polecał d600, czytałam też o d500.
Tak więc co sądzicie? Powinnam wymienić body? Zależy mi, żeby z większością obiektywów było wszystko ok, szybki af, bo w d5100 jest zdecydownie za wolny i oczywiście dobra jakoś zdjęć.
Chyba, że zamiast nikona powinnam zastanowić się nad canonem lub inną marką?
Jeśli lubisz małą GO, to przejście na pełną klatkę da więcej niż zakup najjaśniejszych obiektywów. Tani obiektyw 1.8 na FX da mniejszą GO niż drogi 1.4 na DX (dopiero obiektyw 1.2 dałby podobną). A przecież do FX również można założyć obiektyw 1.4.
Na początek wystarczy D600 lub 610.
themadablues
19-09-2018, 09:46
Kup d600. Będzie miał wszystko czego potrzebujesz. Dołóż do tego 35 i 85 mm. Bedzie bardzo uniwerslanie. Zmieścisz się w budżecie. Ewentualnie możesz rozważyć wariant 28 1.8, 50 1.8 i 70-200 2 .8.
Co do cen, to masz wtedy dwa warianty :
1)
- d600 : 2500
- 35 1.4 : 2500
- 85 1.4 : 2000
2)
- d600 : 2500
- 28 1.8 : 1200
- 50 1.8 : 600
- 70-200 2000
Po pozbyciu się obecnego sprzętu, oba warianty powinny się mieścić w budżecie.
Dziękuję bardzo! Zdecyduję się na d600, też mi się wydaje bardzo uniwersalny
Jeszcze ostatnie pytanie, lepiej obiektywy d czy g?
themadablues
19-09-2018, 13:00
Zależy które. 50 raczej G. Z kolei 85 w wersji G mi zupełnie nie przypadła do gustu. Wersji D nie miałem. Kupiłem Sigmę 85 1.4 w pierwszej wersji (EX HSM). 35 mm z kolei to pod d600 tylko 1.8 ED. Wersja 1.4 G kosztuje jakieś chore pieniądze względem wersji 1.8 czy Sigmy Art.
Sigma Art 24-35 f/2 nie była by ciekawą alternatywą ?
themadablues
19-09-2018, 13:47
Faktycznie alternatywa ciekawa, ale jak z korygowaniem tego w domowych warunkach ?
madebyzosiek
19-09-2018, 15:13
Faktycznie alternatywa ciekawa, ale jak z korygowaniem tego w domowych warunkach ?Możesz USB Dock-iem, ale zastanawiam się czemu tak wielkim problemem jest wysłanie na kalibrację? Przecież szkło wraca po tygodniu skalibrowane wzorcowo z Twoim aparatem :)
Dziękuję bardzo! Zdecyduję się na d600, też mi się wydaje bardzo uniwersalny
Jeszcze ostatnie pytanie, lepiej obiektywy d czy g?
Nie zapomnij o tym że czeka cię wysylka do serwisu jak kupisz d600.
Jak to czeka go wysyłka, jak chce dostać nową migawge i mechanizm plus wymianę gum to nawet powinien wysłać.
No to wyśle, jakoś przeżyje, choć nie lubię takich rzeczy, ale jak trzeba to trzeba
I małe sprostowanie - jestem kobieta ?
Akcja serwisowa jest dożywotnia i warto z niej korzystać mając D600, jest to jakby nie patrzeć drugie życie aparatu, przy okazji akcji jest tez robiona kalibracja do wzorca.
themadablues
19-09-2018, 23:10
Ja tam od roku nic nie czyscilem, a poszło jakieś 10k zdjęć. Teraz pewnie wyślę na czyszczenie tak dla świętego spokoju. Nie ma co się tym tematem nadmierne przejmować
Ale po co wysyłać na czyszczenie, stukaj dalej i wyślij dopiero na wymianę migawki.
Hej wam! Muszę dokonać mega szybkiego wyboru bo mam dwie dość dobre okazje na kupno używanego obiektywu (Gdzie też moim aparatem jest Nikon D5100).
Opcja numer 1 to Nikkor 50mm 1.8 G, natomiast opcja numer 2 to Nikkor 85mm 1.8G. Co wybrać? Mam obiektyw 18-105 który był kupiony w zestawie z body. Pomóżcie proszę! Fotografuje amatorsko ale bardzo lubię dobre zdjęcia, mam aparat jaki mam nie stać mnie na nowszy model :P
Opcja numer 1 to Nikkor 50mm 1.8 G, natomiast opcja numer 2 to Nikkor 85mm 1.8G. Co wybrać? Mam obiektyw 18-105
Ustaw na swoim obiektywie 50 oraz 85 i porównaj. Nikt za Ciebie nie wybierze