PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] taki czerwony jakiś

fafniak
15-09-2018, 22:22
??no wiem ....

14060

90s
16-09-2018, 07:59
Ja bym kadrował pionowo i bardzo ciasno. Bo zdjęcie ma potencjał ale tutaj przez ten kadr jest trudno go dostrzec.

fafniak
16-09-2018, 09:30
pionowo - a nigdy w życiu :)

90s
16-09-2018, 10:54
Jasne bo ta ściana tyle wnosi:) mogę to przykładować jakbym ja to widział?

fafniak
16-09-2018, 11:04
A proszsz :)

90s
16-09-2018, 11:26
Ślicznie dziękuje. Ogólnie jak się widzi pełne i cięte to z natury już kadrowane gorzej jest odbierane. Ale myślę że masz na tyle fajne zdjęcie że warto byłoby nad tym posiedzieć i poeksperymentować.
Co mi się w nim spodobało to te włosy które tworzą bardzo fajną krzywą z linią szyi i szczęki. Do tego ręka która tworzy trójkąty wraz z dłonią co dodatkowo zgrywa się ze wzorek na kapeluszu. Oraz bardzo mi się podoba dobrana kolorystyka tak skóry tła i stroju. Dlatego kadrowałem aby to bardziej uwydatnić bo u Ciebie przez te odległości się to wszystko co fajne w tym portrecie traci.
14074

Na co zwróciłbym jeszcze uwagę to na te dłoń bo wygląda jakby trzymała kapelusz przez wiatrem. ale włosy są statyczne. Taka poza i podmuch we włosach dodałby sensu pozie i dodał dynamiki zdjęciu i wtedy kadrowałbym szerzej aby dać przestrzeń latającym włosom. Przy tak statycznym bez wiatru we włosach to dłoń dałbym bardziej z przodu kapelusza sugerując naciąganie go na czoło po ówczesnym założeniu. Teraz tak mi trochę to nie pasuje ideologicznie ale graficznie robi robotę.

fafniak
16-09-2018, 11:30
Bardzo fajnie opisałeś i skadrowałeś - ale mi ten pion jednak nie pasuje - ciasnota jest okrutna, mam jakąś niechęć do takich kadrów ciasnych

90s
16-09-2018, 11:32
Też tak mam jak kadruje z dużego, ale jak podczas robienia zdjęcia robię ciasno to wtedy wychodzą mi najlepsze ujęcia i nawet milimetra bym nie urwał:).

wpkx
16-09-2018, 11:45
Nie, nie, nie. Przycięcie zabrało oddech i plastykę, zdjęcie zrobiło się płaskie jak znaczek pocztowy.
(Ale ja się nie znam.)

90s
16-09-2018, 12:04
Jakbyś nie widział pierwszego to nie miałbyś wrażenie "zabrania oddechu". I to jest to właśnie ten problem o którym pisałem wyżej. Trudno traktować obraz kadrowany jako zupełnie inne ujęcie, bo zawsze patrzysz na niem przez pryzmat oryginału i strat. Ja tak bynajmniej odbieram kadrowanie zdjęcia u siebie dlatego robię szeroko, ciasno i w wielu różnych kombinacjach (ale też się nie znam).

wpkx
16-09-2018, 12:24
Trudno traktować obraz kadrowany jako zupełnie inne ujęcie, bo zawsze patrzysz na niem przez pryzmat oryginału i strat.
Pełna zgoda.
Z tym, że na to drugie chyba kompletnie nie zwróciłbym uwagi, natomiast w tym pierwszym, mimo zupełnie obcej mi tematyki, coś tam czuję.

90s
16-09-2018, 12:59
Pełna zgoda.
Z tym, że na to drugie chyba kompletnie nie zwróciłbym uwagi, natomiast w tym pierwszym, mimo zupełnie obcej mi tematyki, coś tam czuję.

Może chodzić o światłocień tła i oświetlenie modela o czym napisałeś w pierwszym poście.
Drugi post też skłania do refleksji że tło bardziej na Ciebie działa jak temat i model.
Ale to temat kolegi fafniak więc nie chce mu tutaj brudzić swoimi pytaniami i wywodami. Ale osobiście bym podrążył temat bo jest ciekawy.

wpkx
16-09-2018, 13:43
Zastanawiające rzeczy piszesz.
Odbieram obraz czysto subiektywnie - podoba mi się/nie podoba mi się - po prostu go czując. Subiektywnie, egoistycznie i często wbrew powszechnemu odbiorowi. I nie potrafię rozbierać na czynniki, by sobie wytłumaczyć czemu tak a nie inaczej na poziomie DNA. Choć czasem oczywiście próbuję.
Ad rem - nic nie pisałem o oświetleniu czy światłocieniu, a wniosek, że tło jest dla mnie ważniejsze, skomentuję następująco:
Wytnij modelkę z tego zdjęcia i umieść ją na białej płaszczyźnie - w obu wersjach kadrów.

PS Marcin, wybacz - brudzimy Ci tu okropnie. BTW, jaką w końcu fasolę wolisz?

fafniak
16-09-2018, 13:47
uwielbiam groszek cukrowy ;)

90s
16-09-2018, 13:58
"Przycięcie zabrało oddech i plastykę, zdjęcie zrobiło się płaskie jak znaczek pocztowy"

Widocznie ja to źle zinterpretowałem bo odniosłem płaskość jako płaskie oświetlenie modela i cień za nią który temu nadawał jakąś dynamikę a po skadrowaniu straciliśmy ten światłocień.

Ja też z reguły nie staram się rozbierać zdjęć na czynniki pierwsze, ale tutaj kilka rzeczy które przykuło moją uwagę i wydały mi się na tyle ciekawe że tło odciągało mnie od tego. Co ciekawe na telefonie to zauważyłem powiększając tekst. Na komputerze bym to pominął pewnie.

Przepraszam fafniak za brudzenie, jak coś to masz groszek cukrowy u mnie w ramach przeprosin:)

fafniak
16-09-2018, 14:04
"
Przepraszam fafniak za brudzenie, jak coś to masz groszek cukrowy u mnie w ramach przeprosin:)

Nie ma co przepraszać- przynajmniej ciekawie postrzegasz.
A jeżeli wiesz gdzie ten groszek dostać (nie łupany) to dawaj znać ;)

wpkx
16-09-2018, 14:22
Co ciekawe na telefonie to zauważyłem powiększając tekst. Na komputerze bym to pominął pewnie.
Oglądanie zdjęć na smartfonie i na tej podstawie ich analiza i komentowanie, to znak pie/rdolonego czasu i plastikowa paranoja. Pora spadać z takiego świata.

90s
16-09-2018, 15:02
Na telefonie mam pion na monitorze poziom. Dlatego widziałem lepszy kadr na telefonie bo mogłem sobie ekran dostosować do zdjęcia nie zapisując go na dysku. Analizę i wypowiedz robię po zobaczeniu na komputerze. Więc nie ma żadnej przewagi monitora nad wyświetlaczem w odniesień do tego co napisałem.

Bartek - NinoVeron
18-09-2018, 01:42
jakby nie kadrować to zdjęcie takie niejakie... takie totalnie zwykłe jak tysiące innych
nie jest to zdjęcie poziomu na jaki Cię stać

La
18-09-2018, 09:33
Idąc za tytułem, fajne zdjęcie kapelusza.

sea21
19-09-2018, 12:12
Zdecydowanie poziomy kadr. Pion zabrał przestrzeń której i tak jest mało.

manat
27-06-2019, 21:14
Mi się podoba wersja autora i podobnie to czuję jak wpkx - czysto subiektywnie, bez dumania nt szczegółów, oceniłem po pierwszym wrażeniu.

sruba
28-06-2019, 09:16
Jeśli poziom za szeroko a pion za wąsko i ciasno, to ja osobiście dałbym to w kwadrat.

fafniak
29-06-2019, 07:48
Jeśli poziom za szeroko a pion za wąsko i ciasno, to ja osobiście dałbym to w kwadrat.

No to daj i pokaż jak wygląda :)

Jacek_Z
29-06-2019, 20:02
Idąc za tytułem, fajne zdjęcie kapelusza.
Kapelusz jest mój :) (serio) i jakis taki wymemłany (nic dziwnego, gnieciony po torbach).
A tak serio i w temacie zdjęcia - lepiej imho luźniejszy kadr.