Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Out of the Blue
https://wpkx.pl/_DSC1988C%20Out%20of%20the%20Blue.jpg
źródło (https://wpkx.pl/_DSC1988C%20Out%20of%20the%20Blue.jpg)
Nikonozaur
15-09-2018, 07:16
Zarówno płyta jak i okładka bardziej przypadły mi do gustu. ;)
Mnie też.
Ale niekoniecznie o to chodziło.
piotrekjeczen
15-09-2018, 18:59
Dobre. Wyszukany kadr. Jedno co mi psuje odbiór to ten wystający krzak poniżej linii horyzontu po prawej stronie.
Zostawiłem go z premedytacją.
Dziękuję.
Dobre. Wyszukany kadr..
Autor tego zdjęcia potrafi robić ciekaw zdjęcia. Natomiast pisanie ze to ma wyszukany kadr jest żartem. To podlizywanie jest.
Wpkx nie lubi lizusów.
Zdjęcie jak na możliwości autora conajmniej słabe.
Autor tego zdjęcia potrafi robić ciekaw zdjęcia. Natomiast pisanie ze to ma wyszukany kadr jest żartem. To podlizywanie jest.
Wpkx nie lubi lizusów.
Zdjęcie jak na możliwości autora conajmniej słabe.
Niestety tak :-P
A dokładniej?
Niestety tak mam rację.
Niestety wpkx lubi lizusów.
Niestety to wyszukany kadr.
;-)
2pompony
15-09-2018, 21:07
No dobra, ja rzadko komentuję zdjęcia Autora, choć niektóre lubię a niektóre wręcz przeciwnie - co pewnie Autora w sumie cieszy... Z powyższego zdjęcia podoba mi się w zasadzie tylko gra słów tytułu, co jak wiadomo jest idiomem i znaczy 'jak grom z jasnego nieba' - a jednocześnie można w tym wypadku potraktować to dosłownie. OK, taki dowcip i poczucie doceniam. I w sumie tyle chciałem o samym zdjęciu.
Ale do cholery, myślałem że są jakieś granice TWA lub włazidupstwa... To jest forum fotograficzne, przecież stąd dziatwa która jeszcze umie czytać mogłaby się paru rzeczy nauczyć, dowiedzieć czegoś więcej niż obsługi przycisków w aparacie, mogłaby poczytać coś o kompozycji, szukaniu kadrów, ogólnie o estetyce, czy jakichś podobnych sprawach...
Ale mówienie tak bez zażenowania o tym kadrze że jest wyszukany? To już wystarczy mieć horyzont prosto, żeby kadr był wyszukany? Jeden kiedyś opowiada brednie że TYLKO prostego horyzontu brakuje żeby zdjęcia - ewidentnie technicznie skopane - były dobre, teraz drugi tu snuje opowieści, że kadr wyszukany... Ile trzeba mieć w sobie lizusostwa i wazeliniarstwa, żeby pleść tak bez cienia wstydu...
Rany boskie, ludzie, nie doprowadzajcie tego forum do karykatury!
Ile trzeba mieć w sobie lizusostwa i wazeliniarstwa, żeby pleść tak bez cienia wstydu...
Rany boskie, ludzie, nie doprowadzajcie tego forum do karykatury!
Jak widzisz pan autor lubi jednak lizusów. Szkoda. Człowiek utalentowany wyrzuca kiepskie zdjęcia bo lubi trolowanie. A my sobie możemy gadać zdrowo bo koledzy nas wyśmieją.
Gdyby takie zdjęcie wrzucił nowy forumowicz miałby 5 stron krytyki . Tutaj nikt rozsądny nic nie napiszę bo szkoda my sił i czasu kopac się z koniem. I tym akcentem warto skończyć bo troll cię zawsze pokona ;-)
krzysztofz24
15-09-2018, 21:46
Jak widzisz pan autor lubi jednak lizusów. Szkoda. Człowiek utalentowany wyrzuca kiepskie zdjęcia bo lubi trolowanie. (......)
Rycerz co ty robisz? Nie poznaje twojego zachowania...
O mani kolegi 2pompony pisania o TWA nie bede zabieral glosu;-).
Ale ty...kojarze cie od dawna na forum i zawsze mi sie pozytywnie kojarzyles.
Wpkx tez od dawna kojarze i lubie.
Zeby nie bylo, ze tylko uczestnicze w gownoburzy, to komentarz do zdjecia.
Otoz zdjecie jest proste i banalne w swoim kadrze. Ale kurde ma cos w sobie.Taki prosty kadr, ten uspokajajacy blekit morza...takie zejscie do spokoju.
Troche zatrzymuje. Albo inaczej. Nie zatrzymuje tylko sklania do ponownych odwiedzin.
P.s Jak ten czas plynie i wszystko sie zmienia.
Pamietam jak Wpkx przyszedl taki biedny i wyploszony;-) na forum i wstawial niesmialo jakies stojaki na fasole.
A teraz sie dorobil wlasnego TWA jak mu niektorzy inputuja:-);-).
Mister bombel...
Czy mnie cieszy, że nie komentujesz - nie zastanawiałem się. Czytuję Twoje komentarze, i mogę o nich w sumie napisać to samo, co Ty o moich zdjęciach.
Natomiast pisząc o TWA jednak skomentowałeś, i to raczej pozytywnie - wiesz, ze to wygląda dwuznacznie?
Tym niemniej dziękuję.
A odnośnie karykaturalności forum - wg mnie ono jest takie od dawna.
Jednak karykatura kojarzy mi się z humorem, a humor to zdrowie...
- - - - kolejny post - - - - - -
PS Krzysztof, ja wciąż jestem wypłoszony.
cz4rnuch
15-09-2018, 21:51
Stojaki na fasolę?
cz4rnuch
15-09-2018, 21:58
Możesz jakieś polecić? Fasola nie chce mnie stać :(
cz4rnuch
15-09-2018, 22:02
Może Cię nie stać?
Zacytuję sam siebie:
...mnie stać...
Skoro tak, to kto jak kto, ale Ty powinieneś sprawić sobie hebanowe.
krzysztofz24
15-09-2018, 22:09
Panowie.
Gra slow wyborna:-)
hebanowa fasola - rany boskie !
2pompony
15-09-2018, 22:15
Mister bombel...
Czy mnie cieszy, że nie komentujesz - nie zastanawiałem się. Czytuję Twoje komentarze, i mogę o nich w sumie napisać to samo, co Ty o moich zdjęciach.
Natomiast pisząc o TWA jednak skomentowałeś, i to raczej pozytywnie - wiesz, ze to wygląda dwuznacznie?
Tym niemniej dziękuję.
A odnośnie karykaturalności forum - wg mnie ono jest takie od dawna.
Jednak karykatura kojarzy mi się z humorem, a humor to zdrowie...
Wiedziałem, że dla niektórych samo wspomnienie o TWA jest nie do zniesienia, więc zamiast skomentować wyłącznie ten wytrysk wazeliny dodałem jeszcze coś o zdjęciu, dla przyzwoitości. Nota bene uznaję to zdjęcie za Twoją raczej średnią niż coś więcej w tym wypadku - więc w sumie oceniasz moją wypowiedź po części tak, jak chciałem. Bo nad zdjęćiem nie chciałem się pastwić w najmniejszym stopniu - ot zdjęcie i tyle - nie żeby strasznie złe, ale też bez jakiegoś zadowolenia. Letnie (i nie chodzi mi o porę roku, a odczucia).
Natomiast co do karykatury, to nie, nie to myślałem pisząc te słowa. Nie chodziło mi o śmiech, ile raczej o grymas tego, w co może się zamienić to forum, jeśli się będzie bezmyślnie wygadywać takie pierdoły.
W zasadzie to w punkt.
PS A gdybym tak dodał ramkę?
czy ona będzie zielona? Eko ?
nie.Znajomy
15-09-2018, 22:32
Hebanowa ramka z pewnością dodałaby zdjęciu nostalgicznego uroku...
ale jak może być hebanowa jak to fasola ?
No przecież jest czarna fasola, przynajmniej w kuchni meksykańskiej...
cybulski
15-09-2018, 23:46
HydePark jest przy plaży?
Jacek_Z Jednak brakuje mi opcji ignoruj wątek
wpkx.., Świetna robota, miło znów widzieć Cię w dobrej formie.
Pompon.., trzymaj tak dalej..,Twe komentarze, choć czasem nieco uszczypliwe, są nadspodziewanie trafne.., mądry zrozumie i wyciągnie wnioski.., głupi się obrazi nic mu więc po nich.
P.S
Sama fotografia.., cóż.., kojarzy mi się z pewnym dialogiem z filmu " Rejs '' ...Patrzę na lewo.., patrzę na prawo...
Dodam tylko, że robicie obydwaj dobrą robotę wnoszącą świeży powiew w to senne forum.., pierwszy obrazem..,drugi komentarzami.
Pozdrawiam.
Wpkx-u - skrewiłeś...
Tytuł winien brzmieć: "Black bean".
cz4rnuch
16-09-2018, 05:53
Jacek_Z Jednak brakuje mi opcji ignoruj wątek
Nie da się tak po prostu ignorować? Do wszystkiego musi być przycisk? :)
Jak rozmawiacie o tyczkach do fasoli to musi być przycisk :D
W innych przypadkach niekoniecznie
cz4rnuch
16-09-2018, 10:43
Przyciśnij sobie "ignoruj" w pamięci. Na jedno wyjdzie.
Nie rozumiem, czym biedne stojaki na fasolę tak bardzo niektórym zawiniły...
SD, jest opcja ignorowania użytkownika, ale przez 9 lat bytności tutaj jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, by z niej skorzystać, i to pomimo bardzo usilnych starań ze strony niektórych forumowiczów.
Wypadałoby, bym się jako autor odniósł jeszcze do pewnych wpisów.
Bombel:
(...) w zasadzie tylko gra słów tytułu, co jak wiadomo jest idiomem i znaczy 'jak grom z jasnego nieba' - a jednocześnie można w tym wypadku potraktować to dosłownie. OK, taki dowcip i poczucie doceniam.
To chyba 2/3 powodu, dla którego to zdjęcie się tu znalazło. Pozostała 1/3 to ciekawość. Ponownie dziękuję.
(...) myślałem że są jakieś granice TWA lub włazidupstwa...
Tu niestety bardzo przesadziłeś i obraziłeś kolegę (siebie pominę), który napisał o kadrze, tym bardziej, że się z w/w nie znamy a rzekome TWA istnieje chyba tylko w Twojej wyobraźni. Rozumiem, że chciałeś uogólnić na moim przykładzie, ale uważam, że wyszło niefajnie.
Mamoń, dziękuję, miło czytać, i również pozdrawiam.
A ja się od dłuższego czasu zastanawiam czy ten cholerny badylek po prawej usunąć czy jednak pasuje ;)
Żaden badylek nie jest samoistną wyspą; każdy stanowi ułomek kontynentu, część lądu...
2pompony
16-09-2018, 16:04
Tu niestety bardzo przesadziłeś i obraziłeś kolegę (siebie pominę), który napisał o kadrze, tym bardziej, że się z w/w nie znamy a rzekome TWA istnieje chyba tylko w Twojej wyobraźni. Rozumiem, że chciałeś uogólnić na moim przykładzie, ale uważam, że wyszło niefajnie.
OK, dobrze, że się zrozumieliśmy co do gry słów, gorzej, że się nei zrozumieliśmy dalej - więc odniosę się do tego.
TWA otóż, w moim rozumieniu, ma się nijak do znajomości forumowej, w realu, czy gdzie indziej. To po prostu kretyński zwyczaj mówienia idiotyzmów w odniesieniu do zdjęć poszczególnych osób, przy czym znajomość tych osób - jak widać - do niczego nie jest potrzebna. Nijak nie obraża to autora zdjęcia - no chyba, że jakoś wymusza te uwagi (o czym w tym wypadku jak sądzę nie ma mowy). Nie wiem zatem czemu uważasz, że dotknąłem Ciebie, skoro wyraźnie odnoszę się do słów kogoś innego.
Oburzam się za to, nie pierwszy i nie ostatni zapewne raz - na wygadywane głupoty, bo psują gusta, to forum, i są kompletnie antypedagogiczne.
Przykład: zajrzy tu koleżka co dostał wczoraj aparat, zobaczy, że taki kadr określa się tutaj jako 'wyszukany', zrobi podobny na swojej furtce do ogrodu i pokazując będzie oczekiwał podobnych zachwytów - a co go spotka? Przejadą się po nim (i słusznie) - na co pomyśli: no tak, tamtego znają, to mu kadzą... Drugi przykład: są zdjęcia skopane technicznie, na co odzywa się stary forumowicz i pisze, że nic im nie brakuje, tylko horyzont wyprostować. No i zajrzy tu jakiś następny koleżka, pokaże równie skopane zdjęćia ale z poziomym horyzontem i sytuacja będzie identyczna. A to tylko przykłady z ostatniego tygodnia.
Nie zarzucam nic autorom (każdy może robić zdjęćia jakie chce, robienie złych nie jest - niestety - karalne). Nie zarzucam ani jednemu ani drugiemu z przykładowych 'znawców', że autorów zdjęć znają, że wódkę z nimi piją, lub są związani uczuciowo w inny sposób. Zarzucam im pisanie głupot, w które ktoś nie do końca obyty w temacie czy początkujący jeszcze gotowy uwierzyć. Oczywiście takie zachowanie można by określić mianem niedościgłej galanterii, dworskiej dystynkcji o poziomie wręcz anielskim lub reweransu posuniętego do granic wytrzymałości, ale można też powiedzieć - co w przypływie szczerości powiedziałem, że to włazidupstwo jest dla mnie nie do pojęcia.
Mam nadzieję, że teraz, już naprawdę nie będę musiał tłumaczyć po raz kolejny o co mi idzie. Poważnie, bo to nudne i już i się nie chce (z tym że nie mam takiej pewności jeśli idzie o wszystkich użytkowników).
PS
A już poza wszystkim - co on powie, jeśli zobaczy rzeczywiśćie jakiś wyszukany kadr?
może zemdleć i nic nie napisać
Nikonozaur
16-09-2018, 17:34
TWA otóż, w moim rozumieniu [...]
Miło, że o tym informujesz, ale niemiło, że narzucasz innym swój punkt widzenia. Jeśli komuś podoba się jakaś fota (nawet w/g wszelkich prawideł denna) to co w tym złego? Czemu w/g Ciebie naganne jest wyrażenie SWOJEGO punktu widzenia niezgodnego z Twoim. W końcu - co Ci do tego, że komuś podoba się to czy tamto.
Jeśli jesteś wyznawcą wyimaginowanego TWA to współczuję. Właśnie przez takie oskarżenia Forum straciło wielu bardzo dobrych członków. Zmęczyły ich ciągłe przytyki.
Dlatego podziwiam autora zdjęcia i jego (nie wszystkie) foty. Autora za upór, choć jak sam mówi (w co trudno uwierzyć) doskonale się przy tym bawi. A foty za ową nieszablonowość, za inność, za wyszukaną prostotę. Wreszcie - za brak ingerencji programowej bez składu i ładu.
Ja lubię starą szkołę prowadzenia dyskusji i wielce sobie cenie, niemal już zapomnianą (a spotykaną już chyba tylko na forach) sztukę uzasadniania swojego zdania / opinii.
I w związku z powyższym jako osoba, nie wykształcona w temacie, a żywo zainteresowana - bardzo chętnie dowiaduję się co świadczy o tym, że jeden kadr jest lepszy od drugiego, a jeszcze inny wyszukany - to cenna dla mnie (i innych, którzy odwiedzą kiedyś ten wątek na pewno również) wiedza.
Samo stwierdzenie takowego faktu (nie poparte żadnym uzasadnieniem) jest nic nie wnoszącym do dyskusji puszczeniem oka do autora czy innym poklepaniem go po plecach.
W mojej ocenie oczywiście.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sorry, że post pod postem ale nie potrafię wyedytować poprzedniego na Tapatalk.
Co do zdjęcia to przepraszam autora ale nie mam w zwyczaju komentować zdjęć oglądanych na ekranie telefonu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
To zdjęcie jest słabe. Pisanie ze ma wyszukany kadr jest koleżeńska przysługą. Czyli takim TWA właśnie. Najlepsze że osoby które zaprzeczają istnieniu TWA to osoby do niego ego należące. To jest taka grupka która działa w myśl zasady. Ty pochwaliła mojego gniotka a ja pochwałę twojego. Może czas wprowadzić na forum indywidualne galerie i możliwość przyznawania gwiazdek? Wtedy nikt się nie odważył krytykować czyiś zdjęć bo zostanie wyzwany od najgorszch ? Wstyd że starzy forumowicze wpadli w taki szablon. Daje sto butelek piwa że nowy forumowicz pokazując takie zdjęcie zostałby zmyty o zrównany z błotem.
I dlatego piszemy co Piszemy. Można by też założyć dział p.t. zdjęcia artystyczne i sztuka. I wtedy pokazywać tam zdjęcia nie podlegające negatywnej ocenie. I pisze to zupełnie poważnie.
Samo stwierdzenie takowego faktu (nie poparte żadnym uzasadnieniem) jest nic nie wnoszącym do dyskusji puszczeniem oka do autora czy innym poklepaniem go po plecach.
W mojej ocenie oczywiście.
Oczywiście, że tak. 100% racji.
W sumie bardzo często coś tam klepnę, że mi się podoba bez uzasadnienia :-) Postaram się to zmienić :-)
cz4rnuch
16-09-2018, 18:56
...Najlepsze że osoby które zaprzeczają istnieniu TWA to osoby do niego ego należące...Pokrętna logika :) Chcąc być zatem wolnym od wszelkich podejrzeń trzeba kategorycznie potwierdzić, że się należy do TWA, nawet jeśli się w nim nie jest :) Co prawda gwarancji to pewnie nie da, bo kolega tropiciel TWA przyjmie to pewnie za przyznanie się do winy :( Rośnie nam forumowy senator McCarthy.
Taaa, CSI: Kryminalne zagadki nikoniarze.pl, agent Rycerz
Miło, że o tym informujesz, ale niemiło, że narzucasz innym swój punkt widzenia.
Przecież 2pompony napisał, że w jego rozumieniu, to jakie narzucanie punktu widzenia?
Ktoś coś odbiera według siebie, pisze o tym na forum (nawet jak nie uprzedzi, że jest to jego osobiste zdanie i gust), to nie znaczy od razu, że narzuca innym cokolwiek
swoją drogą (oczywiście według mnie), gdyby przedmiotową fotografię (bez podpisu) wrzucić w wątek anonimowego umieszczania zdjęć, to dostałoby 0 postów albo same negatywne, tudzież pouczające, by takich zdjęć unikać, lub co najwyżej robić je do szuflady jako pamiątka z wycieczki,
co nie znaczy od razu, że autor robi generalnie zdjęcia złe (bo może inne ma fajne), to znaczy, tylko tyle, że to konkretne zdjęcie jest słabe
Nikonozaur
16-09-2018, 21:19
Przecież 2pompony napisał, że w jego rozumieniu, to jakie narzucanie punktu widzenia? [...]
Proponuję przeczytać jeszcze raz wpis bombla. Cyt. "na wygadywane głupoty, bo psują gusta, to forum, i są kompletnie antypedagogiczne".
Cenię bombla za jego skądinąd rzeczowe uwagi, nie raz czerpałem wiedzę z jego porad, pojęcia o fotografii odmówić mu nie sposób. Ale to właśnie nazywanie czyichś wpisów głupotami jest wyrazem braku szacunku do myślących inaczej i psuje to Forum, a nie jakieś mityczne TWA.
Czytam sobie, mając komfort psychiczny w całkowitym poczuciu niewinności, gdyż nigdzie nie napisałem, że uważam to zdjęcie za dobre.
(…) na swojej furtce do ogrodu (…)
Zabawne jest z góry zakładać, że taki czy inny domniemany kadr nie będzie kadrem wyszukanym.
(…) nie mam w zwyczaju komentować zdjęć oglądanych na ekranie telefonu.
Ten wpis powinno się podkreślić i przykleić u góry działów zdjęciowych.
Nie lubię uczestniczyć w takich rozmowach ale też nie rozumiem tych zachwytów dlatego chętnie bym poczytał jakieś merytoryczne uzasadnienie tego "kreatywnego kadrowania itd" ale jak widać jest 6 stron zaprzeczania i udowadniania że TWA jest czy też nie ma.
Klepanie się po plecach i wzajemne sobie kadzenie jest było i będzie na każdym forum i portalu, i wszędzie tam gdzie są jakieś skupiska ludzkie. Zaprzeczanie istnieniu takich relacji jest co najmniej okłamywaniem samego siebie. I nie trzeba kończyć spychologii społecznej aby to dostrzec na tym forum i każdym innym.
Czy jest to jakiś problem? każdy ma swoje oczy i swoje zdanie. Dlatego dużo ciekawych zdjęć jest przemilczana, nowi dostają ostrą krytykę a starzy są nieomylni i kreatywni tam gdzie inni byliby zjechani.
Żadna to tajemnic i wina autora. Tak wygląda przynależność do jakieś społeczności.
Mi osobiste się zdjęcie nie podoba, nie ma w nim nic nad czym warto byłoby się rozwodzić. Taki zwykły wakacyjny pstryk z krzakami po bokach, nieciekawym światłem i tematem. W dziale gdzie naprawdę dużo jest fajnych prac które nie mają nawet jednego komentarza. Albo są jechanie za pierdoły. Tutaj nawet nie ma jakości co widać nawet na telefonie po niebie i falach.
Dlatego 2pompony i kilku innych pisze o TWA i osobiście trudno się nie zgodzić jak się patrzy na całokształt tego działu i na inne prace, jak są traktowane, ocenianie albo w ogóle olewane za niski poziom. I nie ma tu żadnej winy autora i tego że dał takie zdjęcie.
Widocznie wyrobił sobie renomę na tyle mocną że inni doszukują się objawienia tam gdzie on może robić sobie żart.
Może wprowadzić na zwór FB i innych grup dopisek CC do swoich prac? Aby było wiadomo kto szuka konstruktywnej krytyki a kto poklasku. Więc wtedy byłoby łatwiej bez urażania autora dać szczerą opinie aby nie zarzucono mu brak szacunku lub spieranie się o TWA.
W końcu myślę że od tego są te działy aby dyskutować o zdjęciach a nie kto komu w tyłek włazi.
Dlatego powtórzę wstęp z rozszerzeniem na autora wpkx co Ty w tym zdjęciu widzisz albo na co mam patrzeć? albo jak to czytać abym dostrzec ukryty przekaz lub potencjał bo ja się nie znam.
Wydawało mi się, że już odpowiedziałem w poście #42.
Nie lubię uczestniczyć w takich rozmowach ale też nie rozumiem tych zachwytów dlatego chętnie bym poczytał jakieś merytoryczne uzasadnienie tego "kreatywnego kadrowania itd" ale jak widać jest 6 stron zaprzeczania i udowadniania że TWA jest czy też nie ma.
Klepanie się po plecach i wzajemne sobie kadzenie jest było i będzie na każdym forum i portalu, i wszędzie tam gdzie są jakieś skupiska ludzkie. Zaprzeczanie istnieniu takich relacji jest co najmniej okłamywaniem samego siebie. I nie trzeba kończyć spychologii społecznej aby to dostrzec na tym forum i każdym innym.
Czy jest to jakiś problem? każdy ma swoje oczy i swoje zdanie. Dlatego dużo ciekawych zdjęć jest przemilczana, nowi dostają ostrą krytykę a starzy są nieomylni i kreatywni tam gdzie inni byliby zjechani.
Żadna to tajemnic i wina autora. Tak wygląda przynależność do jakieś społeczności.
Mi osobiste się zdjęcie nie podoba, nie ma w nim nic nad czym warto byłoby się rozwodzić..
Mi zdjęcie średnio się podoba a do tego zdecydowałem że ten wystający badylek mnie jednak wkur... ;)
Teraz trochę z innej beczki.
Jak byłem mały to z ogromną niecierpliwością czekałem na wyprawę na wakacje, nad morze. Wiesz co mi najbardziej utkwiło we wspomnieniach ? (pomijając uczestniczenie w zdjęciach taty) Wejście na plażę. Ten moment gdy wychodziłem z lasu, widziałem piaskową ścieżkę prowadzącą pomiędzy wałem wydm i to zielone/niebieskie morze. Radość spełnienie,spokój i wiele innych wykluczających sie niby nawzajem doznań :)
Tak naprawdę w części do dzisiaj mi to zostało. Widok tego błękitu....wejście... To jest miejsce z którym u mnie wewnętrznie związana jest masa przeżyć.
Czy dlatego autor zamieściła takie zdjęcie? Że u niego jest tak samo? NIE WIEM
ALE wolę to zdjęcie niż dziesiątki upiększonych cipek patrzących się zalotnie,niewinnie itp. :)
A co ludziska wypisują... niech piszą, być może dzięki temu na tym forum zrodzi się wiekszy ruch dookoła zdjęć a nie wyboru puszki do focenia ślubów.
Ważne że napiszą i ważna jest polemika
Dlatego też w tej chwili dużo bardziej atrakcyjne sa dla mnie tego typu zdjęcia :)
http://35photo.ru/photo_2218229/#genre
Problem widziany przez wielu za sprawą prac wpkx, słowa za i przeciw które tu padły mają głębsze znaczenie.
Istotą sprawy w jego pracach nie jest perfekcjonizm, obróbka, czego doszukuje się Wielu z Was a słowo - przekaz.
To jest klucz do zrozumienia tego co gość chce przekazać w swoich pracach.
I ja je tak też traktuję, mogą się technicznie nie podobać, mogą być "byle jakie", ale każda praca coś wyraża.
Ciężko mnie z kolei to zrozumieć, że wiele osób nad tym się nie zastanowiło.
Jak do tej pory to on wypracował swój niepowtarzalny styl przekazu w słowie i 'obrazku "
Pd. Biłem się w myślach czy to napisać, ale co mi tam...do TWA nie należałem ;-)
...do TWA nie należałem ;-)
To już należysz. Numer konta do opłat składek członkowskich na pw.
Dlatego też w tej chwili dużo bardziej atrakcyjne sa dla mnie tego typu zdjęcia :)
To są ciekawe zdjęcia, jak ci się to kojarzy z tym to ja chętnie poczytam gdzie widzisz podobieństwa.
Dla mnie kreatywne kadrowanie nawiązujące do morza to może być to:
https://deskgram.net/p/1486729573357184861_4117228093
Sam autor nawet sugeruje że to taki żart albo temacik ściśle pod dyskusje nie związaną z samą pracą.
...) w zasadzie tylko gra słów tytułu, co jak wiadomo jest idiomem i znaczy 'jak grom z jasnego nieba' - a jednocześnie można w tym wypadku potraktować to dosłownie. OK, taki dowcip i poczucie doceniam.
To chyba 2/3 powodu, dla którego to zdjęcie się tu znalazło. Pozostała 1/3 to ciekawość. Ponownie dziękuję."
moshica też oceniasz pracę przez pryzmat autora bo on sam tutaj napisał zdjęcie nie ma żadnej wartości przekazu a jedynie tytuł i ciekawość. Ja nie znam dorobku może jakby miał wszystkie w jednym miejscu to też mógłbym tak postrzegać i napisać że robi postępy bo tym razem horyzont jest równy i nie na środku. Ale jakby to wrzucił jakiś nowy to przeleciałoby bez komentarza albo z takim typu do kosza wakacyjny pstryk.
I nie mówię o TWA a tym klepaniu i szukaniu na siłę czegoś czego nie ma. A może wrzucisz to na grupę nikoniarze na FB i zobaczymy jak ocenia to szersze anonimowe w większości grono fotografów i jaki przekaz ludzie w tym widzą i czy wynika to z samego obrazu czy z autora?
Co do jakości to potrafię docenić brak ostrości wynikający z tematu, słabą jakość wynikającą z warunków. Ale nie w sytuacji gdy nie ma niczego co by ją usprawiedliwiało.
Przypomina mi się ta wystawa gdzie malarz wystawił puste płótno i też były zachwyty. Trzeba rozróżniać czy zachwyt jest nad obrazem czy takimi właśnie zagrywkami.
cz4rnuch
17-09-2018, 11:08
...moshica też oceniasz pracę przez pryzmat autora bo on sam tutaj napisał zdjęcie nie ma żadnej wartości przekazu a jedynie tytuł i ciekawość...To co napisał autor a to co myśli to mogą być dwie różne sprawy. U wupsika nigdy nie wiadomo :) Oczywiście całkiem możliwe, że akurat w tym przypadku zdobył się na szczerość :twisted:
przepraszam ale nic nie pisałem o kreatywnym kadrowaniu :)
Pisałem tylko o mich odczuciach które wzbudza widok
90s odniosłem się do prac wpkx jako całości a nie tego jednego konkretnego.
Zdarzało mi się że danej pracy nie rozumiałem i pomijałem milczeniem, ale w większości przypadków, tytuł jego prac nakierowywał na zrozumienie treści przekazu.
Twoje pracę są techniczne, bez zarzutu wręcz, on fotografuje dla "przekomarzania" się i "ukrytej "treści...
To co napisał autor a to co myśli to mogą być dwie różne sprawy. U wupsika nigdy nie wiadomo :) Oczywiście całkiem możliwe, że akurat w tym przypadku zdobył się na szczerość :twisted:
To już faktycznie wchodzimy na wyższe poziomy świadomości:) Myślę że trzeba iść w tym kierunku bo jakby się okazało że był to tylko żart słowny albo „trolling” to by mogło być to zbyt brutalne. Co nie zmienia faktu że byłby to majstersztyk wykonania i ukazania pewnych powszechnie znanych mechanik.:)
cz4rnuch
17-09-2018, 11:28
Na wyższe stany wchodzić nie trza, wystarczy zdawać sobie sprawę z tego, że niektórzy lubią takie psoty. A niektórzy uwielbiają.
Co do jakości to potrafię docenić brak ostrości wynikający z tematu, słabą jakość wynikającą z warunków.
Ponieważ już drugi raz o tym wspomniałeś, a ja, jak też już wiadomo, jestem ciekawski, to wytłumacz, proszę, konkretnie, co masz na myśli pisząc o braku ostrości i braku jakości.
cybulski
17-09-2018, 11:58
ALE wolę to zdjęcie niż dziesiątki upiększonych cipek patrzących się zalotnie,niewinnie itp. :)
A co ludziska wypisują... niech piszą, być może dzięki temu na tym forum zrodzi się wiekszy ruch dookoła zdjęć a nie wyboru puszki do focenia ślubów.
Ważne że napiszą i ważna jest polemika
....
Dlatego też w tej chwili dużo bardziej atrakcyjne sa dla mnie tego typu zdjęcia :smile:
Dokłanie tak samo uważam i też wolę tego typu zdjecia :) dołożę od siebie https://www.instagram.com/pocket_minimal/
moshica czyli w sumie dobrze wszystko rozumuje że autor jest specyficzny przez co i odbiór jego prac jest też inny jak reszty.
Ja nie mam nic przeciwko ale zaprzeczanie pewnych faktom jest nie fair w stosunku do innych którzy nie siedzą tutaj od lat lub codziennie i nie znają takich autorów.
Na wyższe stany wchodzić nie trza, wystarczy zdawać sobie sprawę z tego, że niektórzy lubią takie psoty. A niektórzy uwielbiają.
Dzięki za wyjaśnienie:)
Ponieważ już drugi raz o tym wspomniałeś, a ja, jak też już wiadomo, jestem ciekawski, to wytłumacz, proszę, konkretnie, co masz na myśli pisząc o braku ostrości i braku jakości.
Morze i niebo wyglądają jakby optyka nie wydalała z rozdzielczością albo było coś tam skopane. Do tego te krzaki które są ucięte albo badyl z boku. Kadr pospolity nie sugerujący nic z typową GO. Ani to hiperfokalna albo celowe ustawianie małej na konkretny punkt.
Naprawdę trudno mi tutaj dostrzec cokolwiek z jakieś pracy nad kadrem. Kolejny kolega wrzucił link z minimalistycznymi pracami które są przemyślane i dopracowane w każdym calu. Nie wiem jak się to ma do tego tematu. Bo tutaj nie ma ani jednego czynnika łączącego to zdjęcie z tym co oni linkują.
Nawie jest też myślenie że nie są to zdjęcia obrabiane i czyszczone ze zbędnych elementów lud wad, zacieków, odprysków itd.
cybulski
17-09-2018, 12:17
Naprawdę trudno mi tutaj dostrzec cokolwiek z jakieś pracy nad kadrem. Kolejny kolega wrzucił link z minimalistycznymi pracami które są przemyślane i dopracowane w każdym calu. Nie wiem jak się to ma do tego tematu. Bo tutaj nie ma ani jednego czynnika łączącego to zdjęcie z tym co oni linkują.
Nawie jest też myślenie że nie są to zdjęcia obrabiane i czyszczone ze zbędnych elementów lud wad zacieków, odprysków itd.
Oczywiście, że są obrabiane i "czyszczone" aby było "minimal".
Dokładnie, dzięki temu są proste, piękne i przyciągają uwagę formą. A przede wszystkim są staranne tak w kadrach jak i obróbce. A myślę że staranność to cecha która jest wspólna dla każdego fotografa. I nie mam tutaj na myśli że zdjęcia mają być perfekcyjne w każdym przypadku. Bo to temat, warunki i technika decydują o tym.
moshica czyli w sumie dobrze wszystko rozumuje że autor jest specyficzny przez co i odbiór jego prac jest też inny jak reszty.
Ja nie mam nic przeciwko ale zaprzeczanie pewnych faktom jest nie fair w stosunku do innych którzy nie siedzą tutaj od lat lub codziennie i nie znają takich autorów.
.
Ale jakich faktów, bo się pogubiłem.
Zawsze przy pracach Jego i Twoich pisałem co myślę, nie było zawiłości, czysty przekaz.
Ty masz inny styl, on też, ja jeszcze inny. Każdy z nas w fotografii " coś " chce przekazać.
Ukryta treść jest tym co lubię w fotografii, co zmuśi do zamyślenia, dlaczego tak a nie inaczej, w tym nie ma nic złego.
Gorzej jak ktoś przyrównuje tego kogoś do innych, tutaj Jego prace opierają się powszechnym schematom w percepcji.
cz4rnuch
17-09-2018, 12:40
... A myślę że staranność to cecha która jest wspólna dla każdego fotografa...Dla każdego? Trudno się z tym zgodzić. Chyba, że dryfujemy na wyższych poziomach świadomości i nie zrozumiałem przekazu :)
Morze i niebo wyglądają jakby optyka nie wydalała z rozdzielczością albo było coś tam skopane.
Wyglądają czy są?
I co skopane? Ostrość?
moshica odnośnie tego szydzenia z rzeczy które są oczywiste.
Trudno dyskutować jak się pisze że autor mógł pisać coś innego jak myśli, albo że jest ukryty przekaz gdy autor sam go nie dostrzega.
Z automatu jakby słabe zdjęcie miało mieć ukryty przekaz a kolorowe i dobre były z niego wyprute.
Dla każdego? Trudno się z tym zgodzić. Chyba, że dryfujemy na wyższych poziomach świadomości i nie zrozumiałem przekazu :)
Pewnie dlatego kupiłeś dobry aparat aby robisz kaszane gorszą od tego kto robi telefonem.
Ja kończę panowie bo jak pisałem w pierwszym poście unikam takich dyskusji bo szkoda mi życia na takie jałowe wywody.
Forum fotograficzne tony dyskusji o wadach sprzętu i okazuje że jakość nie ma znaczenia dla kogoś kto się zwie fotografem.
I jak pisałem słaba jakość uzasadniona warunkami i tematem w pełni rozumiem popieram i usprawiedliwiam. Nawet czasami uważam za plus jako podkreślenie trudny wykonania ujęcia. jedyny trud w wakacyjnych zdjęciach to zabranie ze sobą aparatu:).
EOT i przepasasz wpkx za swoje dwa grosze w Twoim temacie.
cz4rnuch
17-09-2018, 13:04
...Pewnie dlatego kupiłeś dobry aparat aby robisz kaszane gorszą od tego kto robi telefonem...Chyba nie za bardzo przemyślałeś to co napisałeś, bo to co pisałem ja zupełnie nie tyczyło się mojej "fotografii". Ja robię zwykłe, pospolite fotki, staram się nie przepalać, rozrzucam tematy po mocnych punktach, ustawiam ostrość itd. Ale potrafię docenić też to, że ktoś potrafi inaczej, mniej sztampowo. I wcale nie znaczy to, że wybrał taką drogę, bo brak mu wiedzy lub umiejętności. Albo, że w tym co robi nie ma celu. W fotografii jest wiele nurtów alternatywnych tak jak i na świat można patrzeć w różny sposób.
To zdjęcie jest tak beznadziejne, jak pomarańczowa czapka z pomponem na cyjanowej karimacie. Znając już nieco kolorystyczne zapatrywania kolegi wpkx, jestem pewien, że jako jeden z nielicznych na widok rzeczonej czapki, wyciągnął by aparat. Walczyłby z pozycją z której ów okaz na owym tle, wyglądałby w sposób najbardziej interesujący. Być może użyłby wulgaryzmów wobec braku stosownej perspektywy, ale by nie odpuścił. Myślę, że z tym zdjęciem było podobnie. Nie odpuścił i teraz muszę oglądać tragicznie uregulowane wybrzeże w Rowach, którego szczerze nie znoszę. Tytuł natychmiast zmieniałem na "Przygotowania do uroczystego otwarcia" i już w odniesieniu do tyłu, żądam wystemplowania krzaków. Niczego to nie poprawi ale beton będzie bardziej uroczysty.
Krzaczki burzą ten niewysublimowany charakter zdjęcia, dodają trochę ożywienia. Tak na to trzeba spojrzeć ;-)
A może ja te krzaki specjalnie wstemplowałem?
Wybrzeże Rowów na szczęście uregulowane jest tylko po lewej, czyli "prawilnej" albo "jumowej", znaczy "ustkowej" stronie, z tym, że w tym miejscu wcale nie uważam tej promenady za coś złego.
(Oczywiście mam nadzieję, że strona "łebowa" pozostanie nietknięta.)
Stosowna perspektywa - no "szłem" sobie od plaży, odwróciłem się, ruch w lewo, w prawo, i pstryk. Ułamek sekundy po wyzwoleniu migawki wkadrował się z promenady jakiś starszy (ode mnie) pan i spytał, czy się załapał. Grzecznie zaprzeczyłem.
A kolega "wszystkiego po 90" absolutnie nie ma za co przepraszać, choć ubolewam, że zrobił EOT nie odpowiedziawszy na moje pytanie o morze i niebo.
Ponieważ nurtuje mnie ono wciąż, to może ktoś inny go wyręczy?
cz4rnuch
17-09-2018, 15:57
Dostało Ci się, bo morze było za słone :(
Może i było, nie próbowałem.
Ponieważ nurtuje mnie ono wciąż, to może ktoś inny go wyręczy?
Być może czyhałeś na rabina z Bełzca, a jak wiadomo rabinom ortodoksom niewolno się fotografować, to też zdjęcie Twoje dokonane zostało ukradkiem, czem tłómaczy się jego techniczna niedoskonałość.
Miasteczko Bełz,
main sztetełe Bełz...