Zobacz pełną wersję : D850 9kl./sek. Zestaw (grip, bateria, ładowarka i zaślepka do gripa) za 220$. Działa!
Po dość długim rozpoznawaniu terenu kupiłem w USA zestaw pozwalający na osiągnięcie 9 kl./sek. w D850 za dobre pieniądze.
1. Grip: Vello BG-N19-2 Battery Grip for Nikon (koniecznie wersja 2) – B&H – 99,95$.
2. Bateria: Wasabi Power Dual Battery Charger for Nikon EN-EL18: BTR-ENEL18-JWP – Amazon – 45,99$.
3. Ładowarka: Wasabi Power LCH-DC-ENEL18 Amazon – 62,99$.
4. Zaślepka do gripa: DSTE Replacement BL-5 Battery Chamber Cover for Nikon – Amazon – 9,99
5. Łącznie: 218,99$.
Powyższy zestaw działa bez zarzutu. Porównanie cenowe do oryginałów wydaje się zbędne. Trzeba uważać, bo inne konfiguracje mogą nie działać (np. „stare baterie EN-EL18 ).
Jakość komponentów bardzo dobra. Przy bardzo "lekkim" spuście migawki D850, zrobienie pojedynczego zdjęcia przy ustawieniu 9 kl/sek. nie jest takie proste :)
Pozdrawiam,
No i fajnie. Byle by nie było tak, jak swojego czasu z D700. ;) Odpukać.
madebyzosiek
11-09-2018, 19:47
No i fajnie. Byle by nie było tak, jak swojego czasu z D700. ;) Odpukać.A co było z D700?
A co było z D700?
Tu forum na to trafiłem.
Najogólniej chodziło o to, że zamiennik źle podawał zasilanie i kończyło się ufajczeniem bodajże płyty głównej. Efekt szarego ekranu. Koszt naprawy wtedy był większy niż koszt oryginalnego gripa i tego zestawu przyśpieszającego.
madebyzosiek
11-09-2018, 19:56
Aha, to możliwe. Ja dlatego mam oryginalny grip i akumulator :)
Opierałem się na opiniach użytkowników ze Stanów. Poza tym sprzedają te komponenty i polecają do D850 dwa duże sklepy: B&H i Amazon. Od czasu historii z D700 trochę już minęło i of tego czasu nie słyszałem o takich historiach. Ale oczywiście "no risk, no fun".
Cena oryginałów Nikona ok. 1000$ to duża przesada i pazerność firmy.
nikoniarz
11-09-2018, 20:02
Myślę, że kupowanie pewnych zamienników do korpusu wartego kilka tys. zł tylko po to, by zaoszczędzić parę stówek to czyn godny niebywałej odwagi w moim mniemaniu.
A później powódź pytań: "bateria się rozładowuje przez noc/ aparat się wiesza/ lustro nie chce opaść/ aparat się nie włącza... dlaczego?"
Myślę, że kupowanie pewnych zamienników do korpusu wartego kilka tys. zł tylko po to, by zaoszczędzić parę stówek to czyn godny niebywałej odwagi w moim mniemaniu.
Bądźmy dokłądni: za korpus zapłaciłem 13k PLN, a zestaw "przyspieszający" do 9 kl./sek. miał kosztować 4k PLN (prawie 30% wartości korpusu). Ja to uważam za przesadę.
I nie jest to oszczędzenie paru stówek, a dokładnie 3k PLN.
Ale oczywiście ja nikogo nie namawiam do zakupu. Jedynie podaję jaki zestaw działa z D850 i nie jest to tylko moja opinia.
cz4rnuch
11-09-2018, 20:10
Nie wiem czy akurat słowo mniemanie pasuje do wydźwięku twojej wypowiedzi :) Poza tym te kilka stówek to wedle słów zakładającego wątek właśnie kilka tysięcy, a dokładnie 3 tysie po dzisiejszym kursie. Całkiem sporo.
nikoniarz
11-09-2018, 20:14
Bądźmy dokłądni: za korpus zapłaciłem 13k PLN, a zestaw "przyspieszający" do 9 kl./sek. miał kosztować 4k PLN (prawie 30% wartości korpusu). Ja to uważam za przesadę.
I nie jest to oszczędzenie paru stówek, a dokładnie 3k PLN.
Ale oczywiście ja nikogo nie namawiam do zakupu. Jedynie podaję jaki zestaw działa z D850 i nie jest to tylko moja opinia.
A ja nie uważam tego za przesadę. Tzn. zakupu dedykowanego akcesorium. I nie namawiam, by nie kupować zamienników ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie wiem czy akurat słowo mniemanie pasuje do wydźwięku twojej wypowiedzi :) Poza tym te kilka stówek to wedle słów zakładającego wątek właśnie kilka tysięcy, a dokładnie 3 tysie po dzisiejszym kursie. Całkiem sporo.
Okej, przesadziłem z tymi kilkoma stówkami. Niemniej jednak podtrzymuję swoje zdanie. Grip to podobne akcesorium jak obiektyw. Można kupić za parę stówek, można za parę tysięcy. I jednym i drugim można robić zdjęcia. Podobnie z gripem- i jeden, i drugi zapewni podstawową funkcjonalność.
Ps. ja nie odpowiadam za to co Ci pasuje, a co nie... Moje mniemanie w końcu jest moje :)
cz4rnuch
11-09-2018, 20:20
Ja tylko zauważyłem, że sam sobie podstawiłeś nogę :) Samego zamiennika nie znam, ale na rynku zapewne są lepsze i gorsze. Podobnie jak z obiektywami o których wspomniałeś. Można kupić kundelka, sam pewnie przynajmniej raz tak zrobiłeś, albo oryginał. Trzeba sobie jedynie uświadomić czego potrzebuję i przeliczyć na co mnie stać.
A później powódź pytań: "bateria się rozładowuje przez noc/ aparat się wiesza/ lustro nie chce opaść/ aparat się nie włącza... dlaczego?"
Bateria się nie rozładowuje przez noc, aparat się nie wiesza, lustro opada, aparat się włącza na życzenie ;) Pewnie na złość ;)
Ale jak coś się zacznie dziać będę pierwszy, który o tym poinformuje na forum. W tym samym wątku.
maxtor, napiszesz gdzie kupiłeś D850 za 13 tys zł?
madebyzosiek
11-09-2018, 20:38
Ja myślę, że lincz nad kupowaniem zamienników jest niepotrzebny, bo choć sam bym nie kupił, to każdy robi jak uważa. Czy problemy będą, czy nie - okaże się za jakiś czas. Dobrze, że ktoś coś sprawdził i pisze na forum. Ja wolałbym poszukać używek i tak robię najczęściej, ale jak ktoś chce nowe zamienniki to ma zestaw gotowy.
Ps. Nie do końca rozumiem pojęcie "zamiennik" szkła... Producenci niezależni są tak samo producentami optyki, jak producenci systemowi i to od wielu lat w większości przypadków ;)
cz4rnuch
11-09-2018, 20:49
A czym to się różni od zamiennika baterii, gripa itp?
Przepraszam zabrakło cytatu.
Kupiłem w Szwajcarii w grudniu 2017. Chyba nawet za 12,5k PLN.
- - - - kolejny post - - - - - -
Może jeszcze napiszę o kolejnym, moim zdaniem "rozsądnym" zakupie do D850.
Mianowicie kupiłem w B&H Zestaw Nikona ES-2 do kopiowania slajdów i negatywów. Niestety zestaw jest dedykowany do obiektywów makro Nikona : AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8 G; AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED; AF Micro-NIKKOR 60mm f/2.8D.
W tym zestawie niestety nie ma jedynego obiektywu makro Nikona jaki posiadam 105/2.8 VR. I co miałem zrobić, żeby korzystać z ES-2: kupić nowy obiektyw makro (zupełnie mi niepotrzebny), czy próbować skorzystać ze starego (całkiem niezłego). Znowu nie byłem rozrzutny i kupiłem w pewnym sklepie w USA 3 metalowe (lepsze niż oryginały Nikona w zestawie), przejściówki (extension tubes) 62mm 1" (z jednej strony gwint męski, z drugiej damski). Połączyłem 3 sztuki, co dało długość 8,5-9,0 cm, nakręciłem na obiektyw, do tego dołączyłem zestaw ES-2 i wszystko działa bez zarzutu. Koszt 30$. Oczywiście tu jest tylko mechanika, nie ma żadnego niebezpieczeństwa awarii, ale podaję tylko kolejny przykład, że warto czasem drążyć temat i efekty bywają niezłe. I to za znacznie mniejsze pieniądze. A Nikon próbuje wielu posiadaczy Nikkora 105/2.8 VR (myślę, że jest ich więcej niż właścicieli pozostałych szkieł makro Nikona) i skłonić do zakupu kolejnego, zbędnego szkła.
ES-2 z Nikkorem 105/2.8 VR działa rewelacyjnie. Będę miał co robić w zimie :)
Pozdrawiam,
Dziękuję maxtor za odpowiedź.
Bateria się nie rozładowuje przez noc, aparat się nie wiesza, lustro opada, aparat się włącza na życzenie ;) Pewnie na złość ;)
Ale jak coś się zacznie dziać będę pierwszy, który o tym poinformuje na forum. W tym samym wątku.I oby tak było. Szczerze.
madebyzosiek z mojej strony to nie lincz. Po prostu bałbym się do aparatu za sporą forsę kupować coś, co przy dużym pechu może mi puszkę uszkodzić.
Lampy (nie licząc jakichś zabytków) ani obiektywy puszki nie uszkodzą. Co najwyżej zdjęcia nie będzie.[emoji6]
Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]
kurczeblade
12-09-2018, 09:15
Fajna i przydatna informacja na forum, ale bez hejtu i wróżenia z fusów nie obyło się ;) wszystko działa sprawnie, ale wy już wiecie że się zepsuje i wybuchnie, bo kiedyś coś tam i lepiej kupić oryginalne części Nikona za miliony monet, które to nigdy, ale to nigdy się nie psuja.Sprowadzę was na ziemię, nikona produkty często się psują już przed wyjściem z linii produkcyjnej a sam nikon najczęściej ma to głęboko gdzieś. Nie wspominając o tym że co roku sprzęt coraz droższy a materiały coraz bardziej tandetne :)
madebyzosiek
12-09-2018, 09:19
kurczeblade masz rację, ale chyba wiesz że zepsuty produkt Nikona łatwiej reklamować u producenta, niż zepsutego Nikona przez zasilanie firmy trzeciej ;) Ja osobiście zasilania zmiennego używałem raz i więcej nie będę, ale uważam że post może się komuś przydać i hejt jest zbędny. Każdy robi jak uważa :)
kurczeblade
12-09-2018, 12:24
Ale czy autorowi coś się zepsuło ?
Tutaj ludziom psuje się wszystko, nawet tego nie mając ;)
Tyle lat jadę na zamiennikach, przeszedłem z zamiennikami 3 systemy i nic się nigdy złego nie działo.
DaroD300S
12-09-2018, 12:40
Dołączę do grona zwolenników spiskowych teorii dziejów. W moim przypadku grip Meik i Novel NIE pracowały poprawnie zarówno z D700 jak i D300s. Na szczęście nic nie zostało uszkodzone. Np. w trybie seryjnym aparat się zatrzymywał i ERR na wyświetlaczu. W konfiguracji na dwie baterie jedna w gripe druga w body, po wyczerpaniu jednej ( tej w gipie) i próbie przełączenia na drugą ERR. W gripie 8xAA, wskaźnik bat. full. Kilka zdjęć i baterie puste (w/g wskaźnika ) konieczne wyłączenie i włączenie aparatu i znów full. Problemy można by mnożyć. Kupiłem MB D10 i problemów ZERO.
Znam te złe historie z "zamiennikami" gripów. Dlatego też moje "rozpoznanie terenu" trwało kilka miesięcy. Pierwsza wersja Vello działała poprawnie, ale nie zapewniała 9 kl/sek., nawet z baterią atomową. Dlatego zrobiono drugą wersję, która według wielu użytkowników działa bez zastrzeżeń i daje 9 kl. I ja to potwierdzam. Grip produkuje znana firma, sprzedaje go i poleca znany (chyba najbardziej) w USA sklep fotograficzny - autoryzowany sprzedawca Vello. Nie twórzmy kolejnej spiskowej teorii.
Żeby było jasne, ja nikogo nie chcę namawiać do zakupu zamienników. Chciałbym jedynie ułatwić to osobom poszukującym takiego rozwiązania i oszczędzić im trochę czasu. A może i pieniędzy (np. grip Vello działa bez zarzutu z baterią Wasabi i kilkoma innymi firm "trzecich", a nie działa np. ze starą baterią Nikona EN-EL18a i EN-EL18b, o czym lojalnie na swojej stronie uprzedza sprzedawca B&H).
Pozdrawiam,
Spieszę z informacją, że nadal działa z szybkością 9 kl./sek :). Kolejne info za miesiąc.
Nadal działa 9 kl./sek. :)
Wsadzanie zamienników do body za tą cenę wydało mi się lekko ryzykowne. Ale wywalać 1700 PLN na ładowarkę to, wg mnie, lekka przesada. Każdy ma gdzieś postawioną swoją poprzeczkę :)
Ktoś ma doświadczenia z współpracy tej ładowarki Wasabi z oryginalnymi aku Nikona w wersji C (wersja B w zasadzie już słabo dostępna)?
Wczoraj podpiąłem dwa nikonowskie aku EN-EL18c do ładowarki Wasabi i nic nie wybuchło :) Nie wiem, ile normalnie powinien trwać proces ładowania. U mnie zajmuje to około 3-3,5h. D850 wyświetla, że są w 99% pełne. Nie wiem, czy to normalne i czy da się osiągnąć 100%. Ale, póki co, wszystko działa.
Mój grip z baterią nadal działa . Może to uspokoi niektórych wątpiących :) Używam ponad 2 lata.
Ładowarka Wasabi po kilku wyjazdach działa już tylko połowicznie - działa tylko jedno gniazdo, więc nie mogę już ładować dwóch aku jednocześnie. Sprzęt zadbany, nierzucany. Rok temu śmigała, a dziś już nie :/
marekawo
13-10-2021, 15:00
Ładuje Ci akumulator do 100% ? Bo moja chinka max. dobija do 90%, czasem mniej. Akumulator mam nowy Nikona.
Kilka postów wyżej pisałem, że tuż po zakupie ładowało mi do 99%. Teraz to nawet nie wiem, jak jest. Przed weekendem będę ładował i z ciekawości sprawdzę.
Znam te złe historie z "zamiennikami" gripów.
Zamienniki zamiennikami, gorzej, że można kupić podróbę oryginału trudną do odróżnienia https://pl.aliexpress.com/item/1005004752316482.html?spm=a2g0o.detail.1000014.1.a 43c1884oLovi5&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40000.317745.0&scm_id=1007.40000.317745.0&scm-url=1007.40000.317745.0&pvid=ec5997db-04b8-4db1-b2ff-a3b444eef9c3&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40000.317745.0,pvid:ec5997db-04b8-4db1-b2ff-a3b444eef9c3,tpp_buckets:668%232846%238114%23710&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000030340425549%2 2%2C%22sceneId%22%3A%2230050%22%7D&pdp_npi=2%40dis%21PLN%21487.21%21487.21%21%21%21%2 1%21%40211b5e2c16716170259251267e8a83%211200003034 0425549%21rec
https://www.youtube.com/watch?v=tJzqRs6gxjQ
https://nikonites.com/forum/threads/identifying-fake-counterfeit-mb-d15-battery-grip.36636/
https://www.nikonimgsupport.com/na/NSG_article?articleNo=000025797&configured=1&lang=en_SG
Używa ktoś zamiennika Newell do D850? Kupiłem starszy model akumulatorów od Newella (te szare) i, niestety, nie dogadują się. Aparat działa z minutę czy dwie, po czym wyłącza go jakiś bezpiecznik. Za chwilę się uruchamia od nowa i tak w kółko. Na szczęście akumulatory śmigają z D810. Kontaktowałem się z Nevellem i sugerują zakup nowego modelu Newell EL-18d. Ale dość mam już zakupów na zasadzie "może to zadziała. Mam oryginalny grip do aparatu, ciągle walczę z zestawem ładowarka plus aku. Ceny tych staroci w oryginale ciągle się trzymają na chorym poziomie.
Schwefel
12-05-2025, 22:45
Też miałem takie obawy kupując za ułamek ceny oryginałów zamienniki, bo te 9kl/s potrzebuję kilka razy w roku, więc szkoda tej kasy. Kierowałem się w zasadzie zagranicznymi forami, bo w Polsce to tylko potrafią polecić oryginał.
Ładowarkę kupiłem DSTE model MH-26, grip również DSTE model MB-D18RC, pokrywka Newell BL-5, akumulator Newell EN-EL18 2600mAh. Wszystko działa do samego końca baterii, jest tryb 9kl/s i nawet prądożerne Sigmy nie są w stanie namieszać.
Też miałem takie obawy kupując za ułamek ceny oryginałów zamienniki, bo te 9kl/s potrzebuję kilka razy w roku, więc szkoda tej kasy. Kierowałem się w zasadzie zagranicznymi forami, bo w Polsce to tylko potrafią polecić oryginał.
Ładowarkę kupiłem DSTE model MH-26, grip również DSTE model MB-D18RC, pokrywka Newell BL-5, akumulator Newell EN-EL18 2600mAh. Wszystko działa do samego końca baterii, jest tryb 9kl/s i nawet prądożerne Sigmy nie są w stanie namieszać.
Kurcze... No to dziwna sprawa z tymi aku od Newella. Bo mi właśnie te 2600mAh nie działają. Dziś, po konsultacjach z Newellem, zamówiłem te nowsze EN-EL18d 3350mAh. Może to wina gripa (używam oryginalnego)?
Schwefel
15-05-2025, 13:25
Grip jest jedyną zmienną, ewentualnie firmware ja mam 1.30.
Kluczowa jest tu zależność między datą wypuszczenia firmware aparatu i datą produkcji aku. Ostatecznie kupiłem te nowe czarne aku bezpośrednio od Newella i te śmigają z moją puszką i z oryginalnym gripem. Starsze Nevelle (te szare) poszły do gripa od D810, bo tam działały bez problemu.