PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Lodowa Przełęcz

Shooter
11-09-2018, 17:45
Witajcie ponownie. Ujęcie sprzed 2 dni.

13929

zapraszam

Umbra
11-09-2018, 18:03
Świetne warunki. :)
Zdjęcie ogólnie mi się podoba, ale coś mi nie leży jeśli chodzi o kolory.

kl
11-09-2018, 18:31
Kolory są ok. W Jaworowej po południu jest niebiesko.

Umbra
11-09-2018, 20:18
Bardziej chodziło mi o to, że lewy górny róg jest wyniebieszczony i jakby przyciemniony filtrem ND, a prawa strona zielono-żóltawa.

Shooter
11-09-2018, 20:53
Dzięki za komentarz. W tym przypadku akurat nd był skierowany bardziej w prawo... Mocno i wysoko słonko wisiało. Z kolorami jest jak z kobietami ;)

krzysztofz24
11-09-2018, 22:24
Jako milosnika gor to zdjecie mnie po prostu zmiazdzylo:-). wspaniale pokazane piekno i majestat gor, orgia swiatla, chmur i gor:-).
Z technikali to przepal moglby byc troche lepiej opanowany, ale tylko ciutke, te chmury w bezposredniej okolicy slonca tak zeby zrodlo tego swietlnego poweru bylo widoczne jednak. Ale w sumie mniejsza z tym jest ekstra.

Ogolnie zazdroszcze obecnosci w tamtym miejscu i dawaj wiecej:-)

moshica
12-09-2018, 10:26
Pamiętam swoje zejście 2 lata temu z Lodowej, było dużo później niż u Ciebie.
Nie miałem takiej ferii barw i światła jak Ty tutaj, naprawdę fajne miałeś warunki świetlne.
Praca bardzo dobra, chmury "odwaliły robotę " ;-)

Shooter
12-09-2018, 16:11
Pamiętam swoje zejście 2 lata temu z Lodowej, było dużo później niż u Ciebie.
Nie miałem takiej ferii barw i światła jak Ty tutaj, naprawdę fajne miałeś warunki świetlne.
Praca bardzo dobra, chmury "odwaliły robotę " ;-)

Eh, "góry" to nie jest łatwa robota nawet dla tych, którzy bywają tam często. Wiele razem byłem na Lodowej i w pobliżu i wracałem z niczym... W tym przypadku siedziałem ok. godzinę w wilgotnych chmurach (bez widoczności) zanim coś się ciekawego zaczęło dziać na niebie. Ale też przez krótką chwilę i jak słusznie zauważono za wcześnie pewnie, bo słońce wisiało jeszcze nadal wysoko nad horyzontem. 2 kolejne ujęcia z tego miejsca ale z innego czasu:
2.13944
3.13945

biegly
12-09-2018, 22:31
Wspaniałe kadry i za takimi tęsknie, brak mi takich przestrzeni!
Wszystko ładnie, ale mam jedną uwagę! :)

Jeżeli fotografujesz z filtrem połówkowym, to staraj się odpowiednio ustawiać lub dopracować jasności miejsc w edycji gdzie filtr był nałożony.
Na obu kolorowych zdjęciach, widać że był założony 50:50 lub niżej.
To nie jest bląd, jak trzeba to się zasłania ile musimy - ale trzeba ponownie to troszkę odkryc w edycji aby nie było widać ;)

Pozdrawiam
Rafal.

Shooter
12-09-2018, 22:40
Wspaniałe kadry i za takimi tęsknie, brak mi takich przestrzeni!
Wszystko ładnie, ale mam jedną uwagę! :)

Jeżeli fotografujesz z filtrem połówkowym, to staraj się odpowiednio ustawiać lub dopracować jasności miejsc w edycji gdzie filtr był nałożony.
Na obu kolorowych zdjęciach, widać że był założony 50:50 lub niżej.
To nie jest bląd, jak trzeba to się zasłania ile musimy - ale trzeba ponownie to troszkę odkryc w edycji aby nie było widać ;)

Pozdrawiam
Rafal.

Dzięki Rafał - pomyślę sobie o tym przed snem ;)

biegly
12-09-2018, 22:53
Dzięki Rafał - pomyślę sobie o tym przed snem
Tylko nie za dużo, bo nie uśniesz ;)