Zobacz pełną wersję : D7200 Problem z zacinaniem całego body
anakin11295
11-09-2018, 08:54
Cześć wszystkim,
mam d7200 od lutego i ostatnio zauważyłem kilka razy zacięcia aparatu. Na początku myślałem, że to przez wysokie temperatury w czerwcu i lipcu ale ostatnio tj. w niedzielę ponownie uświadczyłem zacięcia. Co rozumiem przez zacięcie - cały aparat przestał reagować (brak reakcji na przyciski na aparacie oraz brak reakcji na przycisk migawki) i dioda informująca o stanie aparatu cały czas świeciła tak jak by aparat "mielił". Zauważyłem to najczęściej przy przeglądaniu zdjęć na aparacie. Raz zdarzyło się nawet, że nie potrafił się "wybudzić" ze stanu czuwania - pomogło wtedy dopiero wyjęcie baterii. Czy ktoś się spotkał z takimi problemami? Dodam, że karta pamięci mam dobrą LEXAR 32GB 1000X UHS-II i była formatowana przez aparat przed każdym zleceniem na którym mi się aparat zaciął.
D7200 (podobnie jak inne Nikony i nie tylko) nie obsługuje UHS-II. Od tego bym zaczął. No i zależy jaki masz soft w aparacie, może aktualizacja pomoże? Choć ostatnio Nikon wyłącza Sigmy przy tej okazji , więc trzeba przemyśleć sprawę.
anakin11295
11-09-2018, 09:38
D7200 (podobnie jak inne Nikony i nie tylko) nie obsługuje UHS-II. Od tego bym zaczął. No i zależy jaki masz soft w aparacie, może aktualizacja pomoże? Choć ostatnio Nikon wyłącza Sigmy przy tej okazji , więc trzeba przemyśleć sprawę.
Teraz właśnie nie jestem w stanie powiedzieć czy UHS I czy II bo w 100% nie pamiętam ;p co masz na myśli z wyłączaniem sigmy?
D7100 mojego Taty po aktualizacji do najnowszego firmware przestał działać z Sigma 10-20 mm f/3.5. AF martwy.
Właśnie o AF chodzi, jak kolega napisał. Kiedyś był problem z AF przez LV, teraz wygląda, że Nikonowi udało się całkiem wyłączyć AF w Sigmach, tzn. starsze Sigmy wymagają aktualizacji w serwisie. Podobno ostatnio nawet za darmo to robią. Po prostu niedogodność.
anakin11295
11-09-2018, 12:07
No dobra ale dalej nie wiem czemu mogła się tak zacinać? to nie jest normalne żeby występowały takie zacięcia.
No to najpierw sprawdź, czy to UHS-I czy UHS-II, potem z inną kartą. Karty często są przyczyną mulenia aparatu czy przycinania. Jeśli z inną, dobrą kartą (normalne SD, nie żadne micro) będzie dalej mulił, aktualizuj soft. Powinno być ok.
Aha, czy z różnymi obiektywami też jest problem, czy z jakimś konkretnym?
anakin11295
11-09-2018, 12:51
No to najpierw sprawdź, czy to UHS-I czy UHS-II, potem z inną kartą. Karty często są przyczyną mulenia aparatu czy przycinania. Jeśli z inną, dobrą kartą (normalne SD, nie żadne micro) będzie dalej mulił, aktualizuj soft. Powinno być ok.
Aha, czy z różnymi obiektywami też jest problem, czy z jakimś konkretnym? Dobra mam UHS I, zablokowało mi tak aparat z sigmą 17-50 oraz w niedzielę z nikkorem 35 1.8
madebyzosiek
11-09-2018, 12:51
A ja mam jeszcze pytanie pomocnicze... To się dzieje na oryginalnym zasilaniu? Bez gripa marki dziwnej? :)
anakin11295
11-09-2018, 12:55
A ja mam jeszcze pytanie pomocnicze... To się dzieje na oryginalnym zasilaniu? Bez gripa marki dziwnej? :)
tak, wszystko na oryginalnym zasilaniu bateria ładowana ładowarką od tego nikona. :smile:
madebyzosiek
11-09-2018, 12:58
No to brak pomysłu. Sprawdź na innej karcie pamięci, bo to może być jedyny winowajca.