Zobacz pełną wersję : [ Lotnicze ] R@HOME '18
Hej,
Wreszcie odkopałem się z radomskich zdjęć. Po ostrej selekcji zapraszam na finałową 15stkę :)
1. Orliki w tym roku dopisały :)
13889
2. Na przeziębienie najlepszy Gripex ;)
13890
3. Brytole wiadomo zadymiają jak zawsze ;)
13891
4.
13892
5. Najładniejsza sylwetka pokazów należała wedle mnie do Su :)
13893
6.
13894
7.
13895
8. Turek polatał chwilę i szybko się zawinął
13896
9. Belg rozwalił system. Wedle mnie zostawił resztę o klasę za sobą. Mega dynamika i świetne malowanie.
13897
10.
13898
11. JF-17 Thunder czyli rodzynek z Pakistanu. Bardzo udany pokaz.
13899
12.
13900
13. sobotnie pożegnanie czyli T28 „Trojan” w akcji
13901
14. Niedzielny Jastrząb zapuścił flary w ilości hurtowej
13902
15. Łania w wadze superciężkiej
13903
Wreszcie się doczekałem zdjęć z Radomskiego Air Szoła :)
Zdjęcia dobre jak na pogodę która była, kadrowanie ciekawe i przemyślane. Przeglądam swoje zdjęcia z soboty i niedzieli i jakoś niewiele tego, słyszałem, że na oderwania to dobra pogoda tylko w trudnych warunkach zdjęć w necie niewiele, wiec dobrze oko nacieszyć tym co tutaj. Oderwania jak widzę u siebie są, ale w większości zdjęć jakość się sypnęła trochę, bo daleko i po wykadrowaniu trochę się rozjeżdża. Jak to wyglądało ze Skaryszewskiej nie wiem, sobotę i niedziele spędziłem na płycie lotniska.
Czekam na dalsze zdjęcia i ciekawe momenty, jak można to prosił bym o zamieszczania exifu i na jakiej ogniskowej.
Przemekkk666
11-09-2018, 12:51
Cześć Piotrek,
Momentowo wygrywają 4 i 14, choć 14 letko bym rozjaśnił ale to już wg odczucia. Na 9 te dymy jak dla mnie lekko zbyt niebieskie, a na 5 kadrowanie niezbyt mi pasi - chyba za bardzo przy lewej krawędzi wszystko - ja bym przyciął jeszcze bardziej od prawej strony. Chciałem zrobić coś takiego u mnie ale jakość poszła się.... :)
Fajny set, zwłaszcza jak na takie trudne warunki :)
Mi najbardziej podchodzi 10-tka za dramatyzm chwili i 15-tka z machającym ręka pilotem. Lubię takie smaczki.
Co do obróbki, odnoszę wrażenie, że niektóre fotki były "koloryzowane"? Np. wspomniana 15-ka wygląda tak, jakby aerografem psiknięto na niebiesko bezpłciowe szare niebo. Podobnie 6 i 4 - aż białe kondensacje na płatowcach zrobiły się niebieskie (niebieski filtr po całości zdjęcia?).
Acha... 9-tka fajne tło. Mam podobny kadr i to mój ulubiony z tych pokazów.
Super sa wszystkie, ale mi najbadziej podoba sie pietnastka.
Gratulacje za caloksztalt, super robota.
Dzięki wszystkim za komentarze i cenne sugestie.
Zdjęcia dobre jak na pogodę która była, kadrowanie ciekawe i przemyślane. Przeglądam swoje zdjęcia z soboty i niedzieli i jakoś niewiele tego, słyszałem, że na oderwania to dobra pogoda tylko w trudnych warunkach zdjęć w necie niewiele, wiec dobrze oko nacieszyć tym co tutaj. Oderwania jak widzę u siebie są, ale w większości zdjęć jakość się sypnęła trochę, bo daleko i po wykadrowaniu trochę się rozjeżdża. Jak to wyglądało ze Skaryszewskiej nie wiem, sobotę i niedziele spędziłem na płycie lotniska.
Czekam na dalsze zdjęcia i ciekawe momenty, jak można to prosił bym o zamieszczania exifu i na jakiej ogniskowej.
Dzięki. EXIFY są w zdjęciach. Niczego nie usuwałem. Zdecydowana większość to ogniskowa 550-600 na F7,1-8. Co do pogody to nie sądziłem , że to napiszę ale w sobotę była naprawdę fajowa i sprzyjała fotoloto. Niedziela to niestety porażka ale i tam coś się dało ustrzelić.
Cześć Piotrek,
Momentowo wygrywają 4 i 14, choć 14 letko bym rozjaśnił ale to już wg odczucia. Na 9 te dymy jak dla mnie lekko zbyt niebieskie, a na 5 kadrowanie niezbyt mi pasi - chyba za bardzo przy lewej krawędzi wszystko - ja bym przyciął jeszcze bardziej od prawej strony. Chciałem zrobić coś takiego u mnie ale jakość poszła się.... :)
Fajny set, zwłaszcza jak na takie trudne warunki :)
Czołem Przemo. Z tym kadrowaniem 5ki to podchodziłem dwukrotnie. Może jeszcze raz podejdę do tematu :)
Mi najbardziej podchodzi 10-tka za dramatyzm chwili i 15-tka z machającym ręka pilotem. Lubię takie smaczki.
Co do obróbki, odnoszę wrażenie, że niektóre fotki były "koloryzowane"? Np. wspomniana 15-ka wygląda tak, jakby aerografem psiknięto na niebiesko bezpłciowe szare niebo. Podobnie 6 i 4 - aż białe kondensacje na płatowcach zrobiły się niebieskie (niebieski filtr po całości zdjęcia?).
Acha... 9-tka fajne tło. Mam podobny kadr i to mój ulubiony z tych pokazów.
Hej Yanis. Z tym niebieskim to tam gdzie się dało i rezultat był obiecujący starałem się polepszyć jak to ująłeś "bezpłciowe szare niebo". Co do 9ki to także moje ulubione z Radomia. Belg był niesamowity.
Super sa wszystkie, ale mi najbadziej podoba sie pietnastka.
Gratulacje za caloksztalt, super robota.
Gracias :) Mi-24 robi wrażenie kiedy przelatuje wprost nad głową :)
(...)Z tym niebieskim to tam gdzie się dało i rezultat był obiecujący starałem się polepszyć jak to ująłeś "bezpłciowe szare niebo". Co do 9ki to także moje ulubione z Radomia. Belg był niesamowity. (...)
Tak z ciekawości zapytałem o te kolorki bo sam nie mam pomysłu na obróbkę fotek robionych w takich warunkach. Matryca D810 pozwala osiągnąć jakieś efekty kolorystyczne nawet w przypadku, gdy na niebie jest bardzo znikoma, wręcz niewidoczna kolorowa poświata. W przypadku D500 jest to już niemożliwe (zauważalnie gorszy DR). Kiedyś eksperymentowałem w Photoshopie z nakładaniem filtrów kolorystycznych, ale efekty wypadały zbyt "płasko kolorystycznie". Żeby to miało ręce i nogi, trzeba by było podorabiać jakieś przebarwienia lub chmurki. I tu pojawił się dylemat, czy to by było jeszcze zdjęcie, czy już grafika. Dlatego nie poszedłem dalej tą drogą. No i dziś mam zagwozdkę z tym Radomiem - materiał ratują fotki z treningów, bo było ładne niebo. Z soboty też sporo ciekawych kadrów wyłowiłem. Ale niedziela, choć rokowała na najciekawsze efektowo zdjęcia, okazała się porażką.
Zazdraszczam momentu z niedzieli na focie 14. Mi akurat wtedy kropla deszczu wpadła w oko i tego momentu ani nie przyfociłem ani nawet nie zauważyłem :D
raziel79
12-09-2018, 13:20
Mnie najbardziej podoba się 4 i 7. W czwórce super uchwycona dynamika i ciekawy kadr, w siódemce podoba mi się kompozycja. Nie było łatwo złapać obiekt w takiej konfiguracji z chmurami. Bardzo fajne fotki. Nr 5 niestety niezbyt mi sie podoba - jak dla mnie kadr jest trochę dziwny: sporo miejsca z przodu a przycięcie samolotu jakoś mi nie pasuje. Ale co kto lubi. :-)
Co do Belga to mnie osobiście pokaz średnio sie podobal. Wieksze wrazenie zrobil Turek. Moze dlatego, ze komemtator wszedl ze swoim glosnym "now is the time!" w momencie, gdy wyswietlana byla reklama na telebimach i nie spodziewalem sie samolotu. To wejscie dodalo dynamiki pokazowi. :-)
Z resztą Solo Turk to klasa!
Przemekkk666
12-09-2018, 20:01
Bardziej kiedyś, obecnie to już jest raczej słaby pokaz niestety.
15 jest najciekawsza, robi wrażenie. Su-nia bez niej nie ma pokazu, to najładniejsza latająca maszyna jaką widziałem w locie. Cały set jest bardzo dobry.
Tak z ciekawości zapytałem o te kolorki bo sam nie mam pomysłu na obróbkę fotek robionych w takich warunkach. Matryca D810 pozwala osiągnąć jakieś efekty kolorystyczne nawet w przypadku, gdy na niebie jest bardzo znikoma, wręcz niewidoczna kolorowa poświata. W przypadku D500 jest to już niemożliwe (zauważalnie gorszy DR). Kiedyś eksperymentowałem w Photoshopie z nakładaniem filtrów kolorystycznych, ale efekty wypadały zbyt "płasko kolorystycznie". Żeby to miało ręce i nogi, trzeba by było podorabiać jakieś przebarwienia lub chmurki. I tu pojawił się dylemat, czy to by było jeszcze zdjęcie, czy już grafika. Dlatego nie poszedłem dalej tą drogą. No i dziś mam zagwozdkę z tym Radomiem - materiał ratują fotki z treningów, bo było ładne niebo. Z soboty też sporo ciekawych kadrów wyłowiłem. Ale niedziela, choć rokowała na najciekawsze efektowo zdjęcia, okazała się porażką.
Zazdraszczam momentu z niedzieli na focie 14. Mi akurat wtedy kropla deszczu wpadła w oko i tego momentu ani nie przyfociłem ani nawet nie zauważyłem :D
Faktycznie momentami dość wymagające warunki były a do tego matryca D810 jak znalazł. Ja jestem mega zadowolony z tej puszki. Mam wiele zdjęć na ISO powyżej 2000 gdzie bez problemu usuwa się nawet znaczny szum. To samo z odzyskiem świateł i cieni. Pokombinuj z selektywną zabawą WB czasem coś fajnego z tego wychodzi. Ja chwalę sobie też Vivezę z pakietu dawnego NICa (teraz darmowy by google). Zresztą sam doskonale wiesz bo obrabiasz foty na najwyższym poziomie :)
Co do 14stki to mimo ciekawego ujęcia jakość pozostawia sporo do życzenia a niebo to bura zupa ;)
Mnie najbardziej podoba się 4 i 7. W czwórce super uchwycona dynamika i ciekawy kadr, w siódemce podoba mi się kompozycja. Nie było łatwo złapać obiekt w takiej konfiguracji z chmurami. Bardzo fajne fotki. Nr 5 niestety niezbyt mi sie podoba - jak dla mnie kadr jest trochę dziwny: sporo miejsca z przodu a przycięcie samolotu jakoś mi nie pasuje. Ale co kto lubi. :-)
Co do Belga to mnie osobiście pokaz średnio sie podobal. Wieksze wrazenie zrobil Turek. Moze dlatego, ze komemtator wszedl ze swoim glosnym "now is the time!" w momencie, gdy wyswietlana byla reklama na telebimach i nie spodziewalem sie samolotu. To wejscie dodalo dynamiki pokazowi. :-)
Dzięki za uwagi. Z tym 5 to jeszcze powalczę. Co do Turka to jak pisał poniżej Przemek to jedynie cień dawnych popisów. Ja stałem 2 dni na Skaryszewskiej więc odbiór był pewnie zupełnie inny. Jak parę lat temu po raz pierwszy zobaczyłem Turka to gościu jechał po bandzie. Non-stop na dopale, świece aż go niemal nie było widać po czym nurkowanie w dół i tak kilka razy. Szalony to był gość.
Bardziej kiedyś, obecnie to już jest raczej słaby pokaz niestety.
Pełna zgoda choć jak ktoś nie ma porównania ze stary to i tak może się podobać.
15 jest najciekawsza, robi wrażenie. Su-nia bez niej nie ma pokazu, to najładniejsza latająca maszyna jaką widziałem w locie. Cały set jest bardzo dobry.
Dzięki! Su faktycznie robi robotę :)
Rossi_PL
14-09-2018, 07:01
Parę postów niżej były już wrzucane zdjęcia z AirShow 2018 w tym moje, zapraszam:-)
Widzę, że nie tylko ja miałem problem z obróbką tego materiału. Starałem się unikać koloryzowania nieba a niestety przez to sporo zdjęć znalazło się w koszu:-( Aaaale skoro piszecie, że w niedzielę było jeszcze gorzej niż w sobotę to nie ma czego żałować;-)
krunz chyba nie muszę pytać ale dla formalności... Skaryszewska? ;-)
Ps. Czy pochwalicie się ilością zdjęć zrobionych do tych, które chcecie bądź w jakimś tam czasie pokażcie?
chyba nie muszę pytać ale dla formalności... Skaryszewska? ;-)
Ps. Czy pochwalicie się ilością zdjęć zrobionych do tych, które chcecie bądź w jakimś tam czasie pokażcie?
Skaryszewska a jakże :)
Co do ilości zdjęć zrobionych do publikowanych u mnie będzie pewnie 1 max 2%.
Pozdrawiam.
Szacuję na 1% u mnie.
Dotyczy to pokazów lotniczych.