Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Gdańsk - stary i nowy.
Ja też byłem w Gdańsku, i statyw rozstawiłem...
Najpierw klasyczne klasyki:
[1]
13739
[2]
13740
I trochę nowsza architektura - którą, nie ukrywam, bardzo lubię, im bardziej minimalistyczna tym lepiej...
[3]
13741
[4]
13742
[5]
13743
Niezle kadry,
Ale taki banding?
W tym wieku nie wypada :-P
Otwórz zdjęcie poprzez kliknięcie - jest lepiej :)
2pompony
08-09-2018, 22:52
Fajnie to Muzeum wychodzi jak się umie znaleźć jakieś kadry... Muszę się tam wybrać, obiecywałem to sobie - ale ostatnio ciężko mi się wybrać pod Wawel, więć może to trochę potrwać...
Klasyki wyszły klasycznie, bardzo dobrze. Z setu wyróżniłbym zdjęcie nr 3. Jest to najlepsze znane mi zdjęcie tego obiektu.
Z klasycznych to dwójka z tymi prowadzącymi liniami wygląda intrygująco
A z nowych to 3 faktycznie fajna choć i 5 mnie urzeka, co nie znaczy, że 4 jakaś gorsza. Na każdym można znaleźć coś przyjemnego dla oka
Dziękuję! Szkoda, że miałem możliwość zrobić zdjęcia tylko z zewnątrz - podejrzewam, że w środku też jest kilka ciekawych kadrów do ustrzelenia.
Eh, tak sobie myślę że ja to jestem dziwny - w muzeach bardziej interesuje mnie budynek muzeum i jego fajne sfotografowanie, niż "zawartość" ;) (chociaż ona jest przecież ciekawa).
W przypadku tego muzeum wnętrze architektonicznie jest w mojej ocenie jedynie poprawne, w każdym razie część dostępna dla zwiedzających. Z jego wnętrza częściej spotyka się na forach fotografie ekspozycji niż rozwiązań architektonicznych. Statystycznie wygrywa ta ściana zbudowana z walizek http://plfoto.com/zdjecie,inne,bez-tytulu,2687239.html# .
Trudnoonazwe
15-09-2018, 22:12
Już chyba widziałem ale dorzucę pięć groszy - piątka leci w prawo! :)
Właśnie obrabiam swoje zdjęcie z tego miejsca i już wiem jak trudno wyprostować ten budynek... Poza tym oświetlenie budynku na żywo wyglądało na bardziej jednolite,
dopiero na zdjęciach rzuca się w oczy "plama świetlna". Tyle lamp, mogli je odsunąć.
Tam chyba nie ma ani jednej linii poprowadzonej prostopadle do podłogi :D (no, są barierki), więc prostowałem do bloku z tyłu, po prawej stronie. Teraz faktycznie widzę, że latarnia po lewej leci potwornie. Ale jakiekolwiek dalsze prostowanie sprawiało że budynek przestaje mieścić się w kadrze mimo maksymalnie szerokiej ogniskowej...
Wszystkie trzymają poziom ale 4 dla mnie to petarda:) Świetnie to wypatrzyłeś i skadrowałeś. Brawa za pomysł i odniesienie. 5 też bardzo mi się podoba.
Wszystkie trzymają poziom ale 4 dla mnie to petarda:)
Nieskromnie powiem, że też jestem z tego kadru bardzo zadowolony ;)
I bardzo słusznie, poprawność dziś to za mało aby zatrzymać i zaciekawić. A pomysł miałeś bardzo dobry i poza super zdjęciem odnosi się wrażenie że potrafisz dostrzec więcej jak inni. Ja tak bynajmniej odebrałem to zdjęcie na tle reszty.
krzysztofz24
21-09-2018, 00:02
5 ewidentnie leci w prawo:-).
Ale to dla wprawnego oka, tak na pierwszy rzut oka to widac jakby ten budynek w swojej formie zaprzeczal podstawowoym prawom fizyki.
Takze ja bym tu nic nie prostowal i nie zmienial. Bo forma budynku w tej postaci zyskuje na swoistej abstrakcyjnosci i oderwaniu od rzeczywistosci nawet...