Zobacz pełną wersję : Wyróżnienie pracy przez autora RAWka
Pojawiła się sugestia przedstawiona przez kolegę koesh promująca pracę przez autora wysłanego RAWka
Pojawiają się pytania:
1. Czy wprowadzić w poście z wynikami głosowania zdjęcie wyróżnione przez Autora?
2. Czy to zdjęcie wyróżnione powinno dostać dodatkowy punkt od autora RAWka? (To wymagałoby edycji ankiety po głosowaniu)
Zakładam, że jak tylko pojawią się zdjęcia do głosowania autor w ciągu powiedzmy 24 godzin od ogłoszenia ankiety na maila wysyła swoje typowanie, jeżeli autor nie wyśle takiego typowania, to wyróżnienia w edycji nie będzie....
Dodatkowo propozycja ode mnie:
3. Czy chcecie do tego wątek, który będzie skupiał zdjęcia osób, które wygrały? Z każdej edycji bezpośrednio z porównaniem do zdjęć (aleja gwiazd ;) - wątek przyklejony )
Wątek zawierałby na post opis edycji:
a) Oryginał.
b) Zdjęcia z 3 pierwszych miejsc.
c) Zdjęcie wyróżnione przez autora RAWka.
d) podsumowanie
Dla przykładu:
Edycja 176
i poniżej tabelka:
Oryginał (zdjęcie)
1 miejsce - zdjęcie
2 miejsce - zdjęcie
3 miejsce - zdjęcie
praca wyróżniona przez autora - zdjęcie
skrócona tabela ze statystykami danej edycji.
W poście miniatury i odnośniki do zdjęć danej edycji.
Proszę o opinie.
.
1. TAK
2. Autor rawka musi poinformować o tym przed zamknięciem głosowania, a ilość punktów to kwestia ustalenia, myślę że max 5pkt przy aktualnej punktacji byłoby w sam raz.
3. Raczej czy podała temu prowadzący kierownik wszystkich kierowników, jestem na TAK.
1. TAK
2. Autor rawka musi poinformować o tym przed zamknięciem głosowania, a ilość punktów to kwestia ustalenia, myślę że max 5pkt przy aktualnej punktacji byłoby w sam raz.
3. Raczej czy podała temu prowadzący kierownik wszystkich kierowników, jestem na TAK.
2. Ja bym tutaj aż tak nie ingerował w ankietę. +5 pkt powiedzmy to jest pewna wygrana przy małej ilości głosujących, a wtedy głosowanie mija się z celem...., praca wyróżniona dostaje "boost" o jeden punkt, dostaje wyróżnienie. Mogłaby dostać +5 punktów do klasyfikacji statystyk (tabelka) ja bym to tak widział. Informacja przed zamknięciem głosowania, też może być moim zdaniem.
3. Podołać, podoła ... tylko czy wiara chce :)
Chodziło mi o punkty do tabelki, a w głosowaniu może nawet nie dawałbym nawet 1pkt ?
Nie wiem.
No właśnie, tutaj najbardziej interesująca mnie kwestia, czy taka praca powinna dostać +1 do ankiety. Wiadomo, że autor na nią zagłosuje i tak. Wyróżnienie myślę byłoby wystarczające dodając do tego punkty do tabelki właśnie.
+5 punktów do tabeli jak najbardziej ok :)
tbogdanowicz
08-09-2018, 16:25
5 punktów to naprawdę sporo.
Autor RAW'ka pewnie zagłosuje na to zdjęcie, czyli +1 jest i tak, czyli jeśli chcemy daną pracę wyróżnić to coś trzeba dać.
Myślę że dodanie 3 punktów, jako zgodne z tym jak widział zdjęcie autor, gdy je robił (a czasem nawet nie potrafił tego pokazać obrabiając) to i tak sporo.
5 punktów to naprawdę sporo.
Autor RAW'ka pewnie zagłosuje na to zdjęcie, czyli +1 jest i tak, czyli jeśli chcemy daną pracę wyróżnić to coś trzeba dać.
Myślę że dodanie 3 punktów, jako zgodne z tym jak widział zdjęcie autor, gdy je robił (a czasem nawet nie potrafił tego pokazać obrabiając) to i tak sporo.
Lubię to. ;)
Tylko może by tak wprowadzić to od następnego cyklu co?
tbogdanowicz
08-09-2018, 22:00
Lubię to. ;)
Tylko może by tak wprowadzić to od następnego cyklu co?
Ponoć prawo nie działa wstecz, a obecna zabawa już trwa, więc raczej tak jak napisałeś.
Ale ponieważ ostatnio wspominanie o tego typu zasadach może być różnie odbierane, więc niech Miłościwie Nam Panujący Kreciownik Crusiek I zadecyduje.
Ponoć prawo nie działa wstecz, a obecna zabawa już trwa, więc raczej tak jak napisałeś.
Ale ponieważ ostatnio wspominanie o tego typu zasadach może być różnie odbierane, więc niech Miłościwie Nam Panujący Kreciownik Crusiek I zadecyduje.
Myślałem o ewentualnym rozpoczęciu od pełnego cyklu, dając też czas obecnemu wątkowi na zebranie większej ilości opinii.
tbogdanowicz
09-09-2018, 18:11
Ty tu rządzisz :-).
Ty tu rządzisz :-).No gdzie .... My tu rządzimy - bardziej mi się podoba [emoji846]
tbogdanowicz
09-09-2018, 18:29
Myślę że decyzję podejmiesz po szerokich konsultacjach, czyli pewien wpływ na nią mają wszyscy, którzy chcą się z nami bawić, ale jakby co, to będzie na Ciebie :twisted::razz::mrgreen:.
ekstra punkty za trafienie w gusta autora to jedno ale fajnie by też wyróżnić taką pracę w tabeli wyników np 15*
*praca wyróżniona przez autora za [tu uzasadnienie autora] np stworzenie fajnego klimatu, nieszablonowe podejście, odzwierciedlenie panujących warunków etc.
tbogdanowicz
09-09-2018, 18:38
ekstra punkty za trafienie w gusta autora to jedno ale fajnie by też wyróżnić taką pracę w tabeli wyników np 15*
*praca wyróżniona przez autora za [tu uzasadnienie autora] np stworzenie fajnego klimatu, nieszablonowe podejście, odzwierciedlenie panujących warunków etc.
Przynależność do TWA :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
osz w mordę zapomniałem, że mamy tutaj jakieś TWA :D
no dobra to autor wyróżnia pracę przed ogłoszeniem wyników i autorów :mrgreen:
albo ma tylko jeden bonusowy (+5 punktów) głos w głosowaniu do wydania i nic nie musi ogłaszać
Przynależność do TWA :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.Hahaha padłem [emoji23]
tbogdanowicz
09-09-2018, 20:08
osz w mordę zapomniałem, że mamy tutaj jakieś TWA :D
no dobra to autor wyróżnia pracę przed ogłoszeniem wyników i autorów :mrgreen:
albo ma tylko jeden bonusowy (+5 punktów) głos w głosowaniu do wydania i nic nie musi ogłaszać
Tak zupełnie poważnie, to autor RAW'ka może wysłać wiadomość do kierownika zabawy i dane zdjęcie albo otrzymuje jakieś dodatkowe punkty, albo autor dostaje dodatkowe punkty w rankingu.
Oczywiście przed poznaniem autorów, żeby nikt nikogo nie podejrzewał.
Myślę że pierwsza opcja może zafałszowywać to jak praca odbierana jest przez ogół, druga opcja pokaże że obrabiający zdjęcie dostał X punktów, a dodatkowo autor RAW'ka przyznał mu Y punktów w rankingu za np. oddanie nastroju towarzyszącego wykonywaniu zdjęcia, lub coś innego.
Ale 5 punktów, to jak pisał crusiek, bardzo dużo. Może totalnie zmienić wyniki głosowania.
Tak żeby za bardzo nie ingerować w głosowanie, z mojej strony rozchodzi się o to czy dodawać +1 punkt do głosu takiej pracy w głosowaniu (więcej absolutnie nie miałoby sensu). W mojej ocenie, raczej bym w ogóle nie dodawał.
Myślę, że wystarczyłoby:
1. Wyróżnienie zdjęcia.
2. W tabeli statystyk (rankingu) np +5 pkt lub ileśtam ...
To musi być wyważona liczba, kompromis. Może się okazać, że wygrywający również otrzymuje + punkty, wtedy staje się niedościgniony jeżeli np w każdej edycji wysyła prace nawet niżej klasyfikowane, może być różnie a dobrze by było, żeby była szansa w rywalizacji :)
+5 to tylko przykład, bo faktycznie przy takiej ilości głosujących może poważnie zaważyć na wynikach, chodziło mi bardziej (jako dodatkowy bonus) o wyróżnienie wyboru autora w tabeli - takie małe urozmaicenie.
Powiedzmy, że autor ma tylko jeden głos, który liczy się jako 1+1 bonusowy i w tabeli przykładowa propozycja uczestnika zabawy uzyskuje powiedzmy 6 pozycję z 3 głosami widowni + 2 od autora = 5* (z gwiazdką)
a pod tabelą:
RAWki 176 - wyróżnienie autora za "kolor i ogólnie atmosferę" [link]
czy jakoś tak ;)
Podbijam wątek.
Może ktoś jeszcze ma ochotę się wypowiedzieć ? :)
Koniec cyklu zbliża się wielkimi krokami.
Czy ktoś jeszcze chciałby zabrać głos w temacie ?
Jeżeli nie.... od najbliższego cyklu proponuję delikatnie rozpocząć w następujący sposób:
1. Wprowadzamy zdjęcie wyróżnione przez autora przesłanego RAWka. Zdjęcie to pojawi się jako czwarta pozycja pod trzeba pierwszymi miejscami na podium.
2. Zdjęcie wyróżnione dostaje 5 pkt (pojawiły się głosy na 3 pkt i na 15... myślę, że 5 będzie optymalnie) do tabelki z wynikami.
3. Autor przesyła swoje wyróżnienie w trakcie głosowania. Fajnie by było, gdyby autor przesłał tą informację z dopiskiem dlaczego wyróżnia daną pracę.
----
Utworzę też wątek z archiwalnymi wynikami każdej edycji (wątek z archiwum cyklu już jakiś czas temu rozpocząłem), żeby było łatwiej znaleźć poszczególne wyniki głosowania. To nieco później w czasie trwania nowego cyklu.