PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor - wybór pomiędzy dwoma

brzezior
07-09-2018, 11:49
Witam,
Chciałbym zapytać osoby zorientowane w temacie monitorów do obróbki zdjęć o sugestie w wyborze pomiędzy:

EIZO CS230
NEC EA245WMi-2

Czytałem wcześniejsze wątki i dopóki na rynku dostępny był model NEC w opcji "CT" wybór NECa był oczywisty. Czy ten wymieniony model też będzie lepszy od EIZO, czy jednak nie?
Moja obróbka zdjęć jest całkiem amatorska, na własne potrzeby - choć chciałbym dzięki temu zakupowi mieć pewność, jakie kolory są zapisane na zdjęciach.
Z góry dziękuję osobom poświęcającym swój czas na odpowiedź.

Tom01
07-09-2018, 18:04
Wersja podstawowa EA245WMi-2 ma liniowość jak metr sznurka w kieszeni. Ten monitor ma niesamowity potencjał i jest on uwolniony w wersji CT.

MARC24
08-09-2018, 08:56
Witam,
Chciałbym zapytać osoby zorientowane w temacie monitorów do obróbki zdjęć o sugestie w wyborze pomiędzy:

EIZO CS230
NEC EA245WMi-2

Czytałem wcześniejsze wątki i dopóki na rynku dostępny był model NEC w opcji "CT" wybór NECa był oczywisty. Czy ten wymieniony model też będzie lepszy od EIZO, czy jednak nie?
Moja obróbka zdjęć jest całkiem amatorska, na własne potrzeby - choć chciałbym dzięki temu zakupowi mieć pewność, jakie kolory są zapisane na zdjęciach.
Z góry dziękuję osobom poświęcającym swój czas na odpowiedź.

Nie rozumiem przecież NEC EA 245WMI-2 jest nadal dostępny. Sam taki posiadam.

brzezior
08-09-2018, 17:54
Rzeczywiście jest. Po prostu wersja CT jest dostępna tylko w kilku sklepach, stąd miałem wrażenie, że juz "zszedł" z rynku.

MARC24
09-09-2018, 21:19
Co chcesz wiedzieć - porównania nie mam ale o necu mogę napisać. Na pewno jest większy a po zmianie z wąskiego Samsunga poczułem ogromną wygodę w pracy.

ralf
13-09-2018, 12:46
Monitory to urządzenia, w większości przypadków które mają naprawdę dużą żywotność. Dlatego jak ktoś chce przyoszczedzić, to dobrym pomysłem wydają się być urządzenia poleasingowe. Czyli pełnowartościowe, tyle tylko że bez gwarancji producenta, tylko serwisowe.
Odsyłam tutaj: https://pro4it.pl/pl/c/Monitory/61 - specyfikację takich urządzeń.

ksh
13-09-2018, 12:55
Sugerowanie że po leasingowy złom jest dobry karałbym banem na forum.

mmluty
14-09-2018, 11:00
ralf gdybyś umieścił tylko pierwszą linijkę tekstu to można by sądzić, że jesteś w błędzie, ale druga linijka wskazuje, że jesteś dobrze zorientowany tylko spamujesz i wprowadzasz ludzi w błąd.

brzezior
14-09-2018, 15:37
Spokojnie. Też uważam, że można kupować niektóre rzeczy używane, ale akurat monitory do nich nie należą. Uważam, że z czasem ich zdolność do generowania poprawnych obrazów i kolorów spada.

mmluty
14-09-2018, 20:37
Monitory normalnie eksploatowane (jasność na poziomie 80-100 cd) mają długą żywotność, czego dowodem jest gwarancja Eizo na 40 000 godzin poprawnego świecenia ich monitorów. Problem z monitorami poleasingowymi polega na tym, że często pracują 24h na dobę na wysokiej jaskrawości, co powoduje szybkie wypalenie matrycy. Natomiast monitor odkupiony od kogoś kto używał go do normalnej obróbki zdjęć nawet po wielu latach może mieć doskonałe parametry. Ważne żeby taki monitor nie był wcześniej używany np. do wyświetlania reklam na pełnej mocy wyświetlacza, co niestety w monitorach poleasingowych jest bardzo częste.

MARC24
16-09-2018, 16:53
Monitory normalnie eksploatowane (jasność na poziomie 80-100 cd) mają długą żywotność, czego dowodem jest gwarancja Eizo na 40 000 godzin poprawnego świecenia ich monitorów. Problem z monitorami poleasingowymi polega na tym, że często pracują 24h na dobę na wysokiej jaskrawości, co powoduje szybkie wypalenie matrycy. Natomiast monitor odkupiony od kogoś kto używał go do normalnej obróbki zdjęć nawet po wielu latach może mieć doskonałe parametry. Ważne żeby taki monitor nie był wcześniej używany np. do wyświetlania reklam na pełnej mocy wyświetlacza, co niestety w monitorach poleasingowych jest bardzo częste.

A znasz kogoś kto pracuje na pełnej jasności monitora bo ja nie.

ksh
16-09-2018, 17:32

Dokładnie tak, jeszcze dodałbym że co innego jakiś profesjonalny Eizo czy Nec używany zapewne do celów związanych z grafiką, a co innego szmelc, który raczej pracował na maks cały czas, a potem co bardziej zaradni złomiarze składają z dwóch lub więcej jeden "w super stanie".

Tom01
16-09-2018, 17:37
EIZO mówi o 30 tys godzin. Ciekawostka: NEC, firma będąca obecnie w ofensywie, niedługo wprowadzi nowy monitor serii EA z deklarowaną trwałością 52 tys h.

Merde
16-09-2018, 19:00
Nawet mnie nie straszcie. Moje S2231W ma w chwili obecnej 26660 godzin wyświecone (po 10 latach używania), a ja już bym chciał coś większego... :-)

Tom01
16-09-2018, 20:48
Znam EIZO S2431W (to samo co S2231W tylko większy) który ma 42 tys h i nadal pracuje w dość zaawansowanych zastosowaniach.

brzezior
17-09-2018, 15:36
No więc niejako na podsumowanie tego wątku, chciałbym donieść, że po przeczytaniu wszystkiego, co było dostępne na temat "amatorskich" monitorów, zdecydowałem się na NEC E245WMi, uznając, że jest to kompromis pomiędzy jakością obrazu, ceną i wymaganiem co do powtarzalności kolorów. Uznałem, że wierność odwzorowania kolorów w fotoksiążkach i prezentacji telewizyjnej jest dla mnie warta nie więcej niż 1200 PLN. Z zakupu jestem zadowolony, monitor jest duży, wyraźny z dużą możliwością dostosowania ergonomii. Zmiana z całkiem prostego monitora Hyundai jest wielką zmianą na plus - choćby z racji 1920x1080 21,5" vs. 1920x1200 24".
Łyżkę dziegciu stanowi martwy (czarny) subpiksel :(. Ale ponieważ jest widoczny tylko przy jasnej, jednolitej powierzchni zaprzyjaźniam się z nim i chyba nie będę podejmował prób reklamacji.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

Tom01
20-09-2018, 10:33
Reklamacja jednego piksela nie jest możliwa. W "zwykłym" mieści się w normie gwarancyjnej.