Zobacz pełną wersję : Hiperfokalna a Średni Format
Potrzebuję podpowiedzi:
jeśli mój obiektyw nie podziałki dot. odległości hiperfokalnej i chciałbym użyć kalkulatora etc to powinienem brać na bazę faktyczną ogniskową obiektywu czy ekwiwalent dla małego obrazka?
A jakim sprzętem fotografujesz i o jakim obiektywie mówisz? PhotoPills ma większość aparatów i bardzo przejrzysty kalkulator Hipefokalnej. Ale jak robisz cyfrowo to tutaj nie powinno być żadnego problemu zrobić i sprawdzić.
Nigdzie nigdy nie używa się ekwiwalentów. Zawsze wpisujesz prawdziwą ogniskową i rozmiar matrycy. Najtrudniejszy będzie i tak dobór CoC.
A na średnim formacie, trzeba sporo przymknąć, żeby uzyskać znaczącą GO.
A jakim sprzętem fotografujesz i o jakim obiektywie mówisz? PhotoPills ma większość aparatów i bardzo przejrzysty kalkulator Hipefokalnej. Ale jak robisz cyfrowo to tutaj nie powinno być żadnego problemu zrobić i sprawdzić.
Bronica GS-1 i Zenzanon PG 65mm i 110mm. Sprawdzę ten kalkulator. Dzięki
Nigdzie nigdy nie używa się ekwiwalentów. Zawsze wpisujesz prawdziwą ogniskową i rozmiar matrycy. Najtrudniejszy będzie i tak dobór CoC.
A na średnim formacie, trzeba sporo przymknąć, żeby uzyskać znaczącą GO.
Wiem, wiem.. min F16 daje jakieś sensowne wyniki. Dzięki! Będę ćwiczył