Zobacz pełną wersję : Sandisk Extreme III 2.0 GB oryginalna czy nie?
Aberrator
14-06-2007, 14:35
Witam wszystkich!
Chciałem napisać parę zdań na temat ww. karty pamięci którą nabyłem kilka dni temu na e.bay'u. Cena karty była atrakcyjna na tyle że zdecydowałem się ją kupić. Kartę otrzymałem 2 dni później, oczywiście wszystko jest ok jeśli chodzi o zgodność z przedstawioną ofertą: karta w plastikowym pudełku z instrukcją oraz etui i mini dyskiem CD z programem do odzyskiwania utraconych zdjęć, jednym słowem serwis 100%. Dzsiaj dostałem wiadomość od innego kupującego tę samą kartę który napisał żę ta którą otrzymał była nieoryginalna. Niestety wizualnie wygląda ona na oryginalną, nie miałem okazji jeszcze użytkowania tej karty więc nie wiem co pokaże menu aparatu. W związku z powyższym pytanie: jak sprawdzić autentyczność karty, czy mają one jakieś certyfikaty, holograficzne znaki na pudełku etc? być może ktoś spotkał się z czymś takim. Dodam jeszcze że za kartę zapłaciłem 15 funtów, a ceny wahają się od 18 do 20 funtów.
pozdrawiam
carlos_76
14-06-2007, 15:37
Mam taką kartę. Nie pamiętam jak wyglądało pudełko i czy miało jakieś hologramy, natomiast powinien być gdzieś umieszczony kod produktu SDSDX3-2048.
Ja na odwrocie karty mam napis MADE IN CHINA oraz pewnie nr seryjny zaczynający się od BE0628505xxxx.
Sprawdź czy też masz coś takiego. Menu aparatu ani komputer nie pokaże ci nazwy karty jaką masz włożoną.
Też mam taką kartę. Moja była oryginalnie zapakowana w czarnym kartonowym pudełku, a dalej faktycznie w plastikowym maluchu. Może wrzuć, jeśli możesz, zdjęcie tej swojej karty z obu stron.
Aberrator
15-06-2007, 10:34
Witam ponownie !
prosiłbym Ciebie markB o podanie maila bo wstyd się przyznać ale coś nie mogłem poradzić sobie z załadowaniem zdjęć, sorki !
Fake (http://reviews.ebay.com/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001456539)
Aberrator
15-06-2007, 12:45
dzięki za linka - już wiem że to podróbka. Odsyłam. a propos sprzedającego na ebay - nie kupujcie od
mark_dawson78
pozdrawiam
Dzięki ksviper za linka. Lecę obejrzeć moje, bo z trzech ekstremalnych trójek 2GB, które mam na pewno przynajmniej jedna ma srebrne napisy. Najlepsze, że wszystkie były w takich samych opakowaniach, kupione w dobrym sklepie, a nie na giełdzie, z gwarancją 5-letnią itd.
Aberrator
15-06-2007, 14:50
Witaju ponownie!
Porozumiałem się ze sprzedawcą "sandiska" i wyraził swoje unolewanie że nie jestem zdowolony z karty, na szczęście nie ma problemów z odesłaniem. Ale pojawiła się wątpliwość, ponieważ wielu kupującycj wystawiło mu za tę samą kartę oceny pozytywne a więc zaakceptowało podróbkę. W związku z tym mam pytanko: czy taka karta może jednak dobrze funkcjonować w aparacie? czy nie uszkodzi styków etc. bo przecież podróbki siłą rzeczy mają słabszą jakość czytaj "dokładność wykonania" druga sprawa to jej żywotność, czy na przykład gorsze standardy podukcji mogą wpływać na jakość karty? wreszcie okazuje się że są tacy którzy użytkowali karty w nieświadomości że mają podróbki (a jednak działały) (vide komentarz markB)
więc może nie odsyłać bo będzie działać .....?
Jak wyżej napisałem mam przynajmniej jedną taką kartę co ma srebrne napisy. Nie wiem czy jest to rzeczywiście podróbka, sprawdzę w przyszłym tygodniu. Nie zauważyłem żadnych różnic w pracy tych kart, aczkolwiek ze stoperem czasów zapisu nie mierzyłem. Tak jak zauważyłeś, byłem całkowicie nieświadomy, że coś może być nie w porządku. Myślałem, że to po prostu różne serie. Będę musiał jednak w przyszłym tygodniu sprawdzić czy wszystko w tym linku o fałszywkach sie zgadza.
Aberrator
15-06-2007, 16:22
Ja po zakupie nie miałem wątpliwości, dopóki nie dostałem tego maila od innego kupującego. Jednak troszkę zaniepokoiła mnie estetyka wykonania i marnej jakości pudełko, taki miękki karton, słabej jakości druk coś jakby książeczki do tanich kopii pirackich płyt kompaktowych. Również instrukcja karty jakby kserówka słabe rysunki i rozmazane. Po sprawdzeniu zdjęć z podesłanego linka fake mam 100 pewności że to fałszywka, tym bardziej że sprzedający na mój monit nie próbował się nawet usprawiedliwiać, a jak wiadomo milczenie oznacza potwierdzenie (domyślnie w transakcjach handlowych)
no to pstrrrryk....!
Proponuję skontaktowac się z producentem w celu wyjaśnienia wątpliwości, kiedyś kupowałem CF SanDiska i jedne były z napisem 1 GB a inne 1024 MB. Możliwe że sa to twowary z różnych serii, ale pewności nie mam.
Sprawdziłem. Mam dwie srebrne karty kupione w jednym sklepie (na razie dopóki nie mam pewności nie podam co to za sklep) oraz złotą kupioną w Media Markt. W tych srebrnych tylko napis zgadza się z fałszywką: jest srebrny, ale pod pewnym kątem robi się złoty. Reszta jak w oryginale, nie mogę dostrzec żadnych różnic ze złotą. Tym niemniej wysłałem zapytanie do producenta, niestety z nikłą nadzieją na odpowiedź.
BugsBunny
18-06-2007, 16:40
karty podrabiane mają wyraźnie wolniejszy transfer - mając dostęp do oryginału można w ten sposób zweryfikować autentyczność wątpliwej
No właśnie, tu praktycznie nie zauważyłem żadnych różnic. Czyżby "ekstremalnie" dobre podróbki?
BugsBunny
18-06-2007, 20:34
No właśnie, tu praktycznie nie zauważyłem żadnych różnic. Czyżby "ekstremalnie" dobre podróbki?
raczej oryginały + ogólna psychoza na punkcie podróbek
mój "fake" działał kilkakrotnie wolniej, widać to było natychmiast robiąc np. serię RAWów
Też tak sądzę. Wczoraj zbadałem ze stoperem zegarkowym: różnice rzędu 3% przy zapisie, czyli w granicach błędu.
Podejrzewam, że podróbki muszą spełniać więcej kryteriów niż tylko jeden, bo u mnie poza napisem wszystko idealnie zgodne z oryginałem. Na wszelki wypadek jednak zarejestrowałem karty na stronie producenta. jak coś będzie nie tak to na pewno się zgłoszą.