Zobacz pełną wersję : plecak Tamrac Adventure 9 czy Naneu K3
Wiem, ze to kolejny temat z serii 'to czy tamto', ale bardzo prosze o pomoc. Jakies za i przeciw obu modeli, co w jednym jest do bani, a co jest dobre. Moim zdaniem Tamrac bedzie lepszy, ale znow K3 widzialem tylko na necie i z opisow na forum, nie ogladalem go 'na zywo'. Help!
naprawde nikt nie moze mi nic doradzic :( Przeczytalem wszystkie tematy odnosnie tych plecakow, ale nie znalazlem odpowiedzi :(
Witam, oto link do tego drugiego
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/79840-test-opis-k-3-naneu-pro.htm
mi się podoba i nie wykluczone że też taki kupię:)
Trzeba organoleptycznie - najlepiej wyladowane sprzetem przymierzac - ja wybralem K3 - ze wzgledu na stelaz i jakosc wykonania.
Ja wybrałem Tamraca - za niezwykłą wytrzymałość i szczelność. Był ze mną kilka razy w górach i na pustyni. Nawet ziarenka piasku i kropli wody nie wpuścił do środka.
450yamaha
15-06-2007, 13:40
a ja polecam Slingshota 300 :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cambags.com/canon/300d_10_20d/slingshot/images/lowepro_slingshot_300aw/loweproslingshot300aw_tamrac_velocity9_adventure9_ canon20d_toyguru_3.jpg)
dzieki Wam za informacje i za zdjeice, ktore mi sie bardzo przydalo! Jednak Slingshot jest dla mnieza maly, bo bede rowniez z tym plecakiem chodzil po gorach. fIlek uzyl dosc mocnych argumentow, w szczegolnosci dla mnie :) Zastanawiam sie tylko nad takim faktem, ze ktos napisal w watku o Naneu Alpha, ze wkladki, ktore odgradzaja sprzet foto strasznie sie pyla i raczej nie jest to dobre dla sprzetu, w K3 tez tak jest?
Nie wiem co tam moze pylic skoro od zewnatrz jest gruby wodoszczelny material.Lazilem po gorach,po lesie,nad morzem w trakcie sztormu,czy po piaskach w Lebie - nic mi do srodka nie wlecialo i duzy plus ze mozna sie do dolnej kieszeni dostac tez od gory(kiedy wieje i sypie piachem to bardzo przydatne)
To nie chodzilo o to, ze z zewnatrz dostaje sie jakis kurz, pyl, tylko ze wkladki sa zrobione z takiego materialu, z ktorego wychodza jakies wloski i pylki. Nie wiem, nie mialem okazji sprawdzac, to byla tylko przytoczona opinia.
swider dobrze pamiętasz, kilka osób na to narzekało. W K3 jednak ten problem nie występował, a przynajmniej nic o nim nie mówiono...
to dobrze, ze nie ma z tym problemu :) Ale dalej mam zagwozdke :( I mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy K3, rowniez w innym watku, ktos napisal, ze ten plecak odstaje ok. 30 cm od plecow :shock: szczerze mowiac mnie to zdziwilo, jak to jest?
Jest tak ze wzgledu na stelaz i sam sposob umiejscowienia sprzetu - to jak sredniej wielkosci torba foto z doszyta od gory komora na np.ciuchy czy inne podreczne duperele.
Nie wiem czy w tamracu wychodzą włoski, nitki czy inne robaczki ale napewno jest bardzo ciekawie rozwiazana kwestia rozlokowania sprzetu w środku - łatwo szybko dostać się do czego się chce, jak dla mnie to dosyć spora zaleta. Ja jednak wybrałem model adventure 6 - troche mniejszy ale ma wcześniej wspominaną zaletę, możliowść dostania się do dolnej kieszeni od góry.
moner_kj
17-06-2007, 23:22
Gdy zobaczyłem ten wątek na forum postanowiłem zagadnąć znajomego, który kupił niedawno właśnie Tamraca Adventure 9 i to co polubił w nim najbardziej to to, że wreszcie znalazł sprzęt który mieści zarówno jego aparat i komputer - czyli wszystko co mu do szczescia potrzeba :-)
no wlasnie to tez jest duzy +. Chyba sie jednak zdecyduje na Tamraca, dzieki wszytskim za odpowiedzi! :D
I jak wrażenia? Po przemyśleniu sprawy Tamraca ostatnio zacząłem zastanawiać się nad opcją noszenia jednego bagażu z aparatem i komputerem zamiast dwóch oddzielnych ;)
to jest spore udogodnienie z ta kieszenia na laptopa. Do tego duza komora na jedzonko, jakas bluze (np. w gory) Jednak zdecyduje sie na Tamraca, tylko w chwili obecnej brak funduszy :)
Tak z ciekawości dla tych, którzy się zastanawiają nad K3. Jestem użytkownikiem SlingShota300 ale ostatnio przymierzałem owego K3 i przyznać muszę, że jakość wykonania a zwłaszcza system nośny plecaka zrobił na mnie ogromne wrażenie. Ten stelaż to naprawdę coś świetnego - wygodne toto jak diabli !!
Osobiście mam K3 system nośny jest rewelacyjny bardzo wygodny dostep do sprzętu, można wrzucic jakiegos ciucha i termos z kawą. Dla mnie jest idelny. Jestem w nim zakochany i wszedzie go zabieram torba na sprzęta leży w szafie.. Dodam ze sporo jeżdze po rajdach off-road a tam są trudne warunki i jeszcze sie nie zawiodlem na tym plecaku..
Mam Tamraca Adventure 7, nie jest duży, ale taki właśnie chciałem, najpotrzebniejsze rzeczy się mieszczą, na sprzęt sporo miejsca. Komfort użytkowania i noszenia bardzo wysoki, zwłaszcza po przesiadce z torby. Polecam
pzdr
hudybart
08-07-2007, 13:27
Ja też miałem dylemat poszedłem do sklepu przymierzyłem k3 i mugłbym go z pleców nie zdejmować.Naprawde solidnie wykonany, wygodny. Plecak godny polecenia.
Ha! I kupiłem w końcu Tamraca Adventure 9 - tak chodził za mną i w końcu mnie dogonił. Coś pięknego - czasami nawet używam go tylko jak przenoszę sam komputer, bez aparatu. Wreszcie nie boję się że lada moment strace swojego laptopa bo każdy wie jak wygląda torba na lapotopy z którą przsechadzałem się wcześniej. Jestem naprawde zadowolony!
REserved
25-09-2007, 02:46
Sorki za rozkopywanie starych watkow..
Bo z tego co wiem, k3, nie posiada miejsca na laptopa...a szkoda.
Ale natrafilem na K3L. Ktory juz w tak owa kieszen zostal zaopatrzony.. tylko teraz zastanawia mnie to..
Jezeli laptop jest w plecaku czy to nie przeszkadza w swobodnym dostepie do aparatu?
http://www.allegro.pl/item247548230_naneu_pro_k3l_nowy_1680_d_nylon_lapt op_f_vat.html
Pozdrawiam.
Trochę pewnie przeszkadza.
W plecaku Tamrac Adventure 9 dostęp do aparatu jest od czoła, a nie od góry jak w plecakach Naneu Pro i Lowepro. Dostęp do aparatu jest prostszy, ale pojawiały się wątpliwości czy aparat nie wypadnie jeżeli ktoś nam otworzy zamek od dolnej komory.
REserved
25-09-2007, 15:50
No coz.. chyba zaryzykuje.. w koncu nie mozna miec wszystkiego prawda?
Dosyc duzy plecak, posiada plaszczyk, miejsce na notbooka, lustrzanke, ze 3 szkielka, *******ki.. a i jeszcze na jakis zeszyt, kurtke i bulke ;]
Noi do tego cena.. prawie ideal.
Rozmyslalem nad Naneu K3L, badz CompuRover AW. Jednak chyba przekonal mnie do siebie ten pierwszy. Szczegolnie cena!
Pozdrawiam!
trzeba przyznac, ze cena jest bardzo kuszaca i ta dodatkowa kieszen na laptopa... jak dla mnie 2 b. duze plusy!