Zobacz pełną wersję : [ Panasonic ] FX od Panasonica? Dlaczego nie? :)
Przyznam, że się nie spodziewałem :)
https://www.43rumors.com/ft5-panasonic-will-announce-its-first-full-frame-system-camera-on-september-25/
meliszipak
31-08-2018, 18:43
Hi, hi. No, tego. Fajnie.
czupacabra
31-08-2018, 18:48
I do panasa będzie można podpiąć lejkowe SL obiektywy ? Ale jaja [emoji3]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
eee... gdzie trzech się bije tam czwarty, piąty... korzysta ? :)
meliszipak
31-08-2018, 18:52
Ale SL dziura tylko 48,9.
Teraz się liczy tylko 55+
A Sony to jest całkiem w ciemnej dziurze.
czupacabra
31-08-2018, 22:36
Ciaśniejsze dziurki są lepsze , nieprawdaż?[emoji6]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
meliszipak
31-08-2018, 22:47
Zależy do jakiego bagnetu.
Przyznam, że po cichutku na to czekałem.
Jeśli to faktycznie wyjdzie i będzie technicznie dopracowane, jak w dotychczasowych modelach, to tuzy mogą mieć poważne problemy.
meliszipak
01-09-2018, 04:28
Chyba, aż tak bardzo się nie muszą niestety bać i starać.
Tradycja, szklarnia, nawyki i przyzwyczajenia robią swoje.
Ale zawsze korzenie mogą zostać podgryzione.
Miałem do czynienia z tym, z tamtym i owym.Jak dotąd Panaś technologią robił najlepsze wrażenie. To był, a w zasadzie jest sprzęt najbardziej dopracowany technicznie. Jeśli to utrzyma, w co raczej nie wątpię, może okazać się czarnym koniem rynku.
meliszipak
01-09-2018, 06:24
Nawet gumy nie odłażą?
W to nie uwierzę :)
Pisałem jakiś czas temu temu żeby Panasonic wszedł w "pełna klatkę" i mam nadzieje że tak zrobi. Mają świetnych inżynierów, programistów itd. generalnie w ich systemach bezusterkowych najbardziej odpowiadało mi ich intuicyjne MENU, szybkości działania, przemyślane funkcję itd. Byłem bardzo zadowolony z Panasonica GX7 ale miał jedną poważną jak dla mnie wadę - małą matryce m4/3.
Nawet gumy nie odłażą?
W to nie uwierzę :)Nie odłażą. Moim zdaniem Panasy są wykonane genialnie.
cz4rnuch
02-09-2018, 22:25
Wydaje mi się, że po średnio ciekawej premierze Nikona i średnio ciekawej niepotwierdzonej jeszcze specce Canona FF bezlustro Panasa może być najciekawszą premierą ostatnich lat. Oczywiście będą problemy ze szklarnią itd, ale coś mi się wydaje, że sama puszka będzie dużo lepsza o asekuranckich wypustów duopolu.
Ktoś tam rzucił tekst że może Panas/Olympus i Ricoh mogą mieć wspólny bagnet, było by ciekawie ale chyba mało prawdopodobne.
Wydaje mi się, że po średnio ciekawej premierze Nikona i średnio ciekawej niepotwierdzonej jeszcze specce Canona FF bezlustro Panasa może być najciekawszą premierą ostatnich lat.
Mnie też się tak wydaje, więc o ile mam smaka na canonowską R-kę, to jednak poczekam na Panasonika.
nordwind
03-09-2018, 00:31
Też mam smaka na Rkę, tylko ten ibis... :(
Panasonic produkuje bardzo dobre elementy elektroniczne, popełniłem parę "audiofolskich" klocków na ich "szpejach" :)
Na cholerę Ci ten IBIS, focisz w ciemnicy?
No, właściwie focisz...
nordwind
03-09-2018, 00:39
no właśnie... :)
Pisałem jakiś czas temu temu żeby Panasonic wszedł w "pełna klatkę" i mam nadzieje że tak zrobi. Mają świetnych inżynierów, programistów itd. generalnie w ich systemach bezusterkowych najbardziej odpowiadało mi ich intuicyjne MENU, szybkości działania, przemyślane funkcję itd. Byłem bardzo zadowolony z Panasonica GX7 ale miał jedną poważną jak dla mnie wadę - małą matryce m4/3.
Coś w tym jest. Niedawno testowałem GX9 i wspominam go bardzo dobrze. Gdyby nie matryca o przestarzałych osiągach, widziałbym ten aparat w swoim arsenale.
cz4rnuch
03-09-2018, 16:29
https://www.43rumors.com/ft4-new-panasonic-full-frame-camera-will-have-a-new-mount-not-leica-sl-mount-and-ship-in-march-2019/
Podobno Panas FF będzie miał matrycę od TowerJazz ( jest udziałowcem tej firmy) a to oznacza, że uniezależni się od matryc Sony. Trzymam kciuki za Panasa, bo robią przemyślany sprzęt i mogą sporo namieszać. Mam nadzieję na bagnet EF ;-)
Bechowiec
03-09-2018, 17:34
A Sony to jest całkiem w ciemnej dziurze.
No niestety jest.Wiedział o tym Canon w latach 80tych, wiedzieli też o tym inżynierowie Nikona którzy pozbyli się małej dziury bagnetu F gdy tylko nastała ku temu możliwość. Większy bagnet to większe możliwości oraz duże ułatwienie dla projektantów optyki. SONY ograniczyło się na sam start systemu stosując bagnet o średnicy projektowanej pod aps-c.
Sony wykreowało popyt na bezlustra ale w ogólnym rozrachunku może okazać się największym przegranym tejże decyzji. A Panasonic leicowego bagnetu raczej mieć nie będzie.
Panas chyba nie korzystał z matryc Sony, tylko ze swoich.
20MPIX są Sony. !6 chyba panasa.
Podobno Panas FF będzie miał matrycę od TowerJazz ( jest udziałowcem tej firmy) a to oznacza, że uniezależni się od matryc Sony. Trzymam kciuki za Panasa, bo robią przemyślany sprzęt i mogą sporo namieszać. Mam nadzieję na bagnet EF ;-)
Panas ma 49% udziałów w TowerJazz, a plotki cały czas dotyczą że mają pełną klatkę BSI z globalną migawką i to może być bardzo ciekawe wejście na rynek.
Matryca w GH5s też jest sony.
Panas ma 49% udziałów w TowerJazz, a plotki cały czas dotyczą że mają pełną klatkę BSI z globalną migawką i to może być bardzo ciekawe wejście na rynek.Globalna od razu w FF?
.. puszka będzie dużo lepsza o asekuranckich wypustów duopolu.
Tak na marginesie. Z jednej strony to też bym chciał, by lustrzanki FF i bezlustra FF (i lustrzanki MF) robiło więcej firm. Kiedyś było kilkukrotnie więcej producentów MF niż dzisiaj jest lustrzanek FF, o producentach małego obrazka nie wspomnę. Tzn wspomnę jednek tylko tzw wielka piątkę - Minolta, Olympus, Pentax no i wiadomo N i C. Było producentów więcej, a jakoś szli swoimi drogami, róznili się mocniej stylistycznie. A szczególnie w MF to rozwiązania mieli najróżniejsze. Ale czy dalej to tym bardziej się to wszystko ujednolica. Czy w aparatach dojdziemy do tego co w smartfonach? Dwa systemy operacyjne, każdy smartfon ma praktycznie te same funkcje.
Teraz jak by były kolejne bezlustra FF - to fajnie, ale … za późno, systemy optyki w praktyce zawężają konkurencje do duopolu i nie sądze, by coś się zmieniło gdy wejdzie w to Pansaonic, Pentax, Olympus i nawet ktoś kolejny. No chyba, że wszystkie systemy będą w praktyce bazowały na …. podpięciu optyki Canon EF z bardzo dobrym skutkiem.
Michaelius
04-09-2018, 20:16
Jakby nie patrzeć to raczej kwestia teraz albo nigdy - wydanie bezluster przez duopol oznacza swoisty "reset" bo wszyscy zaczynają od małej natywnej szklarni i muszą posiłkować się adapterami. Więc relatywnie teraz dystans jest najmniejszy.
A Nikon Ztkami raczej nie postawił poprzeczki zbyt wysoko.
Chciał postawić? Moim zdaniem nie, bo by ukatrupił lustrzanki.
https://www.youtube.com/watch?v=4ZHl5pw5KCE panasonic został zabity autofocusem w filmie przez fuji xt3 od 3 min i 26 sek oglądąc, miazga...
Na filmie AF panasa straszny, a przecież mówiono o nim jak o wzorowym.
Ja nie ogarniam tematu, ale poleganie na YT może być złudne.
Panas zawsze miał do d... AF w wideo. Nie wiem, kto mówił o nim jako wzorowym.
cz4rnuch
07-09-2018, 13:33
Na filmie AF panasa straszny, a przecież mówiono o nim jak o wzorowym.
Ja nie ogarniam tematu, ale poleganie na YT może być złudne.Coś Ci się pomyliło Jacku. W świecie bezluster mało co ma gorszy od Panasa AF w trakcie filmowania. Pewnie miałeś na myśli AF zdjęciowy, ale tu raczej też nikt nie stawia tego jako wzorzec. W tym trybie AF jest po prostu dużo szybszy i pewniejszy niż przy filmowaniu. W sumie to nawet nie wiem dlaczego Panas ma z tym tak ogromne problemy.
To dlaczego wszyscy ciagle polecali Panasa do filmów i mówią wręcz o nim jako o kamerze filmowej?
cz4rnuch
07-09-2018, 14:16
Polecali i nadal polecają. Zawodowcom, którzy ostrzą ręcznie.
To dlaczego wszyscy ciagle polecali Panasa do filmów i mówią wręcz o nim jako o kamerze filmowej?
No to jak kamera filmowa to by się zgadzało, bo AF tam raczej nie występuje. Polecany jest z innych względów (obrazek głównie).
Borat1979
07-09-2018, 14:56
Nawet gumy nie odłażą?
W to nie uwierzę :)
Tylko jedne producent ma opatentowany ten bonus ;)
Chciał postawić? Moim zdaniem nie, bo by ukatrupił lustrzanki.
Nie bardzo rozumiem co to za różnica dla producenta czy sprzeda lustrzankę czy belustro za tę sama lub jeszcze większą kasę?
Polecali i nadal polecają. Zawodowcom, którzy ostrzą ręcznie.
No to jak kamera filmowa to by się zgadzało, bo AF tam raczej nie występuje. Polecany jest z innych względów (obrazek głównie).
No to Nikon powinien być bardziej polecany, a nie jest. Sygnał na zewnętrznym rekorderze ma OK, AF nie potrzeba. To dlaczego Panas, nie Nikon?
Oczywiście prowokuję, generlanie to mnie nie grzeje ;)
Nie bardzo rozumiem co to za różnica dla producenta czy sprzeda lustrzankę czy belustro za tę sama lub jeszcze większą kasę?Bo Nikon ma na razie 2 linie bezluster, a lustrzanek z 11 linii. Zrobić lepsze bezlustra to ukatrupią 11 serii aparatów. przemysł się musi przestawić. Tak jak samochody na hybrydy, potem elektryki. Tylko na końcu są samochody autonomiczne, bez kierowcy. Czy postęp w fotografii nie idzie w te stronę? ;) Trochę tak. Niedługo będzie rejestrowane wszystko, człowiek będzie wybierał z czego chce stopklatkę. Albo powie do komputera - wyszukaj portret z uśmiechem i dostanie propozycje 100 zdjęc do wyboru. Potem komenda - pokaż różne wersje obróbki tego gdzie jest w czerwonej bluzce. I już. No i kolejne polecenie: wrzuć na nikoniarzy ;)
cz4rnuch
07-09-2018, 15:41
No to Nikon powinien być bardziej polecany, a nie jest. Sygnał na zewnętrznym rekorderze ma OK, AF nie potrzeba. To dlaczego Panas, nie Nikon?Nikona nie ma na rynku, trudno więc go polecać ;)
Oczywiście prowokuję, generlanie to mnie nie grzeje ;)Złośliwiec by napisał, że to nie prowokacja a braki w wiedzy :)
Borat1979
07-09-2018, 15:48
No to Nikon powinien być bardziej polecany, a nie jest. Sygnał na zewnętrznym rekorderze ma OK, AF nie potrzeba. To dlaczego Panas, nie Nikon?
Oczywiście prowokuję, generlanie to mnie nie grzeje ;)
Bo Nikon ma na razie 2 linie bezluster, a lustrzanek z 11 linii. Zrobić lepsze bezlustra to ukatrupią 11 serii aparatów. przemysł się musi przestawić.
Skoro i tak produkuje się te 2 linie beluster to co to za różnica? Przecież te 11 linii do lustrzanek nie znika to z dnia na dzień?
No właśnie, nie znika. Ale ludzie muszą chcieć je kupować, bo po co inaczej je produkować? Na magazyny?
To tak jakbyś powiedział - ludzie, kupujcie lustrzanki, to fajny sprzęt kolekcjonerski, ale za 2 lata kupicie bezlustro, lustrzanek nie będzie, wygasimy.
Kto jest chętny inwestować w system który będzie zamykany?
cz4rnuch
10-09-2018, 22:22
Zlepek ploteczek składający się na speckę (oczywiście niepotwierdzoną):
Unconfirmed: the camera will use a new Panasonic sensor unsure of MP but believed to be around 30MP
Confirmed: full frame readout in 4k no pixel binning, no crop in 4k 24/25
Confirmed: internal 4k 10bit 4:2:2 recording up to 60p (all i frames in 24/25 believed to be around 200mbs)
Unconfirmed: possible 4k raw recording (may be external output only, there had been some early difficulty with hdmi and raw output)
Unconfirmed: two card slots not sure if they are 2 x sdxc or 1x cfast 2.0 and 1x sdxc (probably depends on whether raw recording is internal or external)
Unconfirmed: early prototype had no ibis due to sensor size and other internal elements, may change on release.
Unconfirmed: new ff lenses will have is, unsure if all new lenses will have it but if there is no ibis then it would make sense.
Confirmed: audio adaptor similar to gh5 with more robust connection and additional controls
Partially Confirmed: there will be some type of variable nd, not sure if this is an add on adaptor or built in.
Confirmed: adaptors will be available for other lens mounts canon ef etc… unsure if they will work with the nd adaptor.
Confirmed: weather sealed body, unsure if it is fully weather sealed but speculation is it is shower /splash dust proof.
Ports: headphone, mic, usbc, hdmi, flash to double as timecode sync as with Gh5s
Pricing unavailable: estimated to be in the region of 3k
Panasonic are confident this new camera will be a big seller and will seriously challenge Sony and Canon as the top selling ff mirrorless camera.
Robi się ciekawie
https://www.43rumors.com/ft5-a-new-force-is-building-up-leica-panasonic-and-sigma-are-on-board-together-on-the-full-frame-sl-mount-project/
Rzekłbym, że bardzo ciekawie :) Choć zamiast Leici wolałbym chyba coś bardziej przyziemnego, bo ta nazwa może spowodować, że ten ich system tani nie będzie ;)
E tam, napis Leica to jest nawet na obiektywach smartfonów. Leica będzie sobie robić drogie aparaty, a Panas mniej drogie.
cybulski
21-09-2018, 21:09
Jak odwracam swego fona to też mam napisane Leica Summarit ASPH...
Kolekcjoner
21-09-2018, 21:11
E tam, napis Leica to jest nawet na obiektywach smartfonów. Leica będzie sobie robić drogie aparaty, a Panas mniej drogie.
Panas też do taniochy się nie zalicza ;)...
Panas też do taniochy się nie zalicza ;)...
To prawda, ale mają przemyślany sprzęt i nie szczypią się z dołożeniem tego czego inni nie dokładają. Chodzą słuchy o 2 body; 24 i około 50 mpix. Oba 4k 60p (pewnie 10 bit, 422), a wcale bym się nie zdziwił gdyby okazało się, że ten 50 mpix to będzie pierwsze na rynku 8k.
Ja słyszałem że ma być z globalną migawką 50Mpix i 100Mpix, w obu 8K 120fps, seria zdjęć 60fps, bateria na 2k zdjęć, a cena ciut wyższa od najnowszego epl.
Ja słyszałem że ma być z globalną migawką 50Mpix i 100Mpix, w obu 8K 120fps, seria zdjęć 60fps, bateria na 2k zdjęć, a cena ciut wyższa od najnowszego epl.
Bardzo śmieszne. Poczekaj może do wtorku i wtedy się pośmiejesz.
https://www.43rumors.com/
cz4rnuch
23-09-2018, 09:54
Oprócz tego, że sam Panas FF może być bardzo fajnym i zaawansowanym aparatem to jeszcze ciekawsze może być samo podejście zaangażowanych w to firm. Jeśli zrobią otwarty system tak jak to było w przypadku m43 gdzie oprócz Panasa i Oly w system weszły też inne firmy jak Xiaomi, drony DJI, kamery Black Magic czy kilku producentów optyki to sam system będzie jeszcze ciekawszy i możliwe, że będzie szybciej rósł w siłę. Nawet jeżeli rynkowo nie będzie to poziom Canona, Nikona czy Sony to dla samych klientów może to być wymarzona sytuacja.
Ja przypuszczam że sprzęt może być nawet lepszy od nikona i canona pod wieloma względami w jakich panas jest mocny, tu nie będzie przecież ścigania się z profesjonalnymi lustrzankami.
Dokładnie. Panas nie kanibalizuje wyższej serii, bo sam nie ma takowej. Może więc dać wszystko, 8K itp. Czyli body może b yć rewelacyjne, ale .. optyka, jej brak, to pięta achillesowa. Więc znowu - świetna współpraca z Canonowską szklarnią. No i jak ma się przebić z systemem to musi być tani.
Mnóstwo facetów lubi wypasione gadżety, więc kupi, gorzej z tym co będzie potem (szklarnia). System dla tych co akceptują prace na przejściówkach, dla filmowców (szczególnie że część z nich pracuje na manualach).
Jasne ;)
Danie tego jest równie proste jak napisanie: 8K 120fps.
...i to od razu za 3 tys dolarów.
Dopiero co ogarnęli 4K 60fps na malutkiej matrycy, a już będzie: 2 razy szybciej, 4 razy większa rozdzielczość na 4 razy większej. :)
Nikt chyba nie widział jak prędkość sczytywania spada z wielkością sensora.
https://www.sony-semicon.co.jp/products_en/IS/sensor2/products/index.html
https://www.sony-semicon.co.jp/products_en/IS/sensor1/products/index.html
https://www.sony-semicon.co.jp/products_en/IS/sensor0/security/products/index.html
Kolejne rumorsy:
Panasonic high End Full Frame camera
– Close to 50 Megapixels
– L-mount
– Panasonic designed and manufactured sensor
– 4k60p
– IBIS
– 150 Megapixel stills in Pixel Shift mode
– Dual card slot (one card should be SD)
– Price below the Sony A9 (https://amzn.to/2I5Kaj7) (close to $4,000)
Panasonic entry level Full Frame camera
– 20+ megapixels
– L-mount
– Panasonic designed and manufactured sensor
– 4k60p
– IBIS
– Dual card slot (one card should be SD)
Panasonic FF lenses
– 24-70mm
– 70-200mm
– 50mm
cz4rnuch
23-09-2018, 15:06
Ciekawe co oznacza ta współpraca z Sigmą? Może jakieś lensy bez tych okropnych, dospawanych tubusów?
Michaelius
23-09-2018, 15:36
W sumie to z samych plotek wychodzi lepszy niż to co C i N łaskawie rzuciły ;)
Ciekawe co oznacza ta współpraca z Sigmą? Może jakieś lensy bez tych okropnych, dospawanych tubusów?
Może Sigma wyda body z tą swoją dziwną matrycą do którego będzie pasować nowa szklarnia.
Może sigma przejdzie na ten bagnet zamist swojego. A moze po prostu tyle co to, ze deklaruje, ze jakieś szkła kiedyśtam wyda. CZy to art czy contemporary, to czas pokaże ;)
Sigma może mieć swoje modele aparatów albo im zrobią, takie dogadanie się trzech firm ma wielki sens, konkurencja ma albo już system rozbudowany jak sony albo ma szklarnie lustrzankową jak canon i nikon, więc konkurowanie od zera nie jest proste bo wymaga wielkich nakładów finansowych.
Sens ma. Tylko w praktyce to róznie wychodzi. vide 4/3 i m4/3
W sprzedaży bezluster dopiero ich canon z aps-c przegonił, a tak przez kilka lat byli nr1 i daleko daleko za nimi sony czy fuji.
No włąsnie. przergonił i zto z bardzo ubogą wporównaniu do konkurencji szklarnią. ;)
Cena robi swoje, przecież to nawet w walmarcie sprzedają za śmieszne ceny bo to są najtańsze bezlustra aps-c na rynku w usa, tańsze od sony A5100 i panasa epl.
hostman22
23-09-2018, 20:08
Ciekawe czy będzie faktycznie bagnet SL...
czupacabra
23-09-2018, 20:10
Zobaczymy już wkrórce
Wysłane za pomocą Tapatalk
Kolekcjoner
23-09-2018, 21:46
No włąsnie. przergonił i zto z bardzo ubogą wporównaniu do konkurencji szklarnią. ;)
A jakież to ma znaczenie dla potencjalnego targetu? Poza tym zawsze jest przejściówka.
Kombinacja odpowiedniego napisu na body + niska cena czyni cuda.
Canon przegonił bo dał niskie ceny, wątpię żeby ktos kupując aparat za 400-500$ szarpał sie na obiektywy, wystarczy zazwyczaj kit.
czupacabra
24-09-2018, 10:12
To już jutro.
http://www.cameraegg.org/roundup-rumors-of-panasonic-full-frame-mirrorless-cameras-l-mount/
Narobiło się tych puszek ostatnio. Ciekawe jak bardzo odczuje to lider rynku na literę S.
Aparaty bez obiektywów wiele nie zwojują.
24-70 i 70-200mm -ciekawe z jakim światłem.
Bo te https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=17912&fct=fct_lens-mount_3442%7cleica-l-mount%2bfct_lens-format-coverage_3332%7cfull-frame-lenses%2bfct_brand_name%7cleica&N=4196380428& ...
Aparaty bez obiektywów wiele nie zwojują.
24-70 i 70-200mm -ciekawe z jakim światłem.
Bo te https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=17912&fct=fct_lens-mount_3442%7cleica-l-mount%2bfct_lens-format-coverage_3332%7cfull-frame-lenses%2bfct_brand_name%7cleica&N=4196380428& ...
Patrzac na ceny tych obiektywow nowy Nikon Z wydaje sie takim wspanialym i tanim systemem ;-)
Kolekcjoner
24-09-2018, 12:53
Narobiło się tych puszek ostatnio. Ciekawe jak bardzo odczuje to lider rynku na literę S.
Nikona, Canona odczują, Panasa ...wątpię.
A mi się podoba :)
Pewnie będzie to taki GH5 na sterydach, czyli klocek zrobiony głównie pod video. Ma być adapter EF/L, więc raczej ich 'target' będzie zadowolony.
czupacabra
24-09-2018, 13:26
Patrzac na ceny tych obiektywow nowy Nikon Z wydaje sie takim wspanialym i tanim systemem ;-)
Ale oprócz Lejkowych obiektywów sigma i panas ma wypuścić swoje z mocowaniem L.
Pewnie będzie jak w przypadku Canona i Nikona. Wszyscy spodziewali się fajerwerków, a były tylko kapiszony.
Michaelius
24-09-2018, 20:43
Ale są też powody do optymizmu - trójka z tematu ma najmniej do stracenia i najwięcej do ugrania w odróżnieniu od C i N , którym zachowawcza strategia pasuje.
Jeżeli zachowają politykę z M4/3 dt. Funkcja dostępnych nawet w najtańszych puszkach, to już to będzie plus
Pytanie tylko, czy będą mieli najtańsze puszki. Śmiem wątpić...
Kolekcjoner
24-09-2018, 21:50
Problem jak zwykle ten sam. Żeby utrzymać i rozwijać system musi być sprzedaż. Jak jest niezadowalająca to albo się uprawia dgawki w postaci ciągłych zmian właścicieli albo się zwija interes albo dział.
Ja myślę, że nie będą mieli problemu ze sprzedażą.
Gorzej, że dostępność w 2019, a do tego czasu Sony pewnie pchnie A7Siii i taki FF GH5 się schowa.
Ja tam widzę inny problem: żeby odczuć przejście na pełną klatkę (czyt. mieć obiektywy co najmniej tak samo jasne, jak mam obecnie w APS-C), to muszę zapłacić 3 razy więcej i zmienić torbę na 2 razy większą. Tak było w przypadku Sony, pojawienie się w grze Nikona i Canona też specjalnie tego nie zmieniło i jakoś nie wierzę, aby Panasonic potrafił/chciał tu cokolwiek zdziałać. Jeśli te graty już mają być takie duże, to chociaż niech będą tego warte.
Kolekcjoner
24-09-2018, 22:44
Ja tam widzę inny problem: żeby odczuć przejście na pełną klatkę (czyt. mieć obiektywy co najmniej tak samo jasne, jak mam obecnie w APS-C), to muszę zapłacić 3 razy więcej i zmienić torbę na 2 razy większą. Tak było w przypadku Sony, pojawienie się w grze Nikona i Canona też specjalnie tego nie zmieniło i jakoś nie wierzę, aby Panasonic potrafił/chciał tu cokolwiek zdziałać. Jeśli te graty już mają być takie duże, to chociaż niech będą tego warte.
Ale tego nie zmienisz jak nie będzie jakiegoś przewrotu w optyce.
cz4rnuch
24-09-2018, 22:50
Ja tam widzę inny problem: żeby odczuć przejście na pełną klatkę (czyt. mieć obiektywy co najmniej tak samo jasne, jak mam obecnie w APS-C), to muszę zapłacić 3 razy więcej i zmienić torbę na 2 razy większą. Tak było w przypadku Sony...Można też policzyć inaczej. Żeby mieć tak samo jak w Fuji musiałem zapłacić mniej a i torbę mam lżejszą. Wiele zależy od tego jakie się ma wymagania i co się chce osiągnąć. 3 razy więcej może i faktycznie trzeba zapłacić za Sony, ale to jest opcja dla tych, którzy potrzebują czegoś ekstra i w Fuji tego nie dostaną :(
Ale tego nie zmienisz jak nie będzie jakiegoś przewrotu w optyce.
Nie chodzi mi o żaden przewrót. Zdarzają się pojedyncze szkła, które spełniają moje oczekiwania pod względem rozmiarów i parametrów i nawet byłbym skłonny zapłacić za nie więcej. Niestety są porozrzucane po różnych systemach, więc skompletowanie kilku takich szkieł do jednego aparatu jest niemożliwe ze względu na takie a nie inne decyzje marketingowe, a nie ograniczenia technologiczne.
Żeby mieć tak samo jak w Fuji musiałem zapłacić mniej a i torbę mam lżejszą.
Ale o ile mniej i o ile lżejszą? Bo w moim przypadku to jest przepaść, a nie różnica kosmetyczna :)
Kolekcjoner
24-09-2018, 23:06
Nie chodzi mi o żaden przewrót. Zdarzają się pojedyncze szkła, które spełniają moje oczekiwania pod względem rozmiarów i parametrów i nawet byłbym skłonny zapłacić za nie więcej. Niestety są porozrzucane po różnych systemach, więc skompletowanie kilku takich szkieł do jednego aparatu jest niemożliwe ze względu na takie a nie inne decyzje marketingowe, a nie ograniczenia technologiczne.
Nie wiem o jakie konkretne szkła Ci chodzi, każdy ma swoje potrzeby ale obecnie jest tendencja do robienia pod FF wiader, a nie szkieł małych i zgrabnych ;)....
Dowolny UWA (w moim przypadku 12 mm f/2), ekw. 35 co najmniej f/2 i coś portretowego w okolicach ekw. 85 mm, też co najmniej f/2. Najmniejszymi tego typu szkłami do pełnoklatkowych bezlusterkowców są, o zgrozo, stałki do lustrzanek z przejściówką. Moim zdaniem ktoś upadł na głowę i to nie jestem ja :D
cz4rnuch
24-09-2018, 23:14
...Ale o ile mniej i o ile lżejszą? Bo w moim przypadku to jest przepaść, a nie różnica kosmetyczna :)W tej chwili nie pamiętam o ile lżej, choć lżej było, ale było zauważalnie taniej i to mnie ostatecznie przekonało. Wcześniej nie miałem nic od Sony ani od Fuji więc umysł był czysty i sfokusowany wyłącznie na tym, by wyszło optymalnie pod moje oczekiwania. I, broń Boże, nie kierowałem się przy tym jakimiś głupimi oznaczeniami typu FF czy APS-C, bo sam nie widzę za bardzo różnicy między cropem z jaśniejszym szkłem a "pełno klatko" z czymś nieco ciemniejszym. Widocznie Bozia poskąpiła mi daru widzenia.
Władca Pixeli
25-09-2018, 02:17
Press release for a new L-Mount Alliance between Leica, Panasonic and Sigma just leaked online
https://leicarumors.com/2018/09/24/press-release-for-a-new-l-mount-alliance-between-leica-panasonic-and-sigma-just-leaked-online.aspx/
Robi się naprawdę ciekawie. Każda z firm produkuje aparaty i są one zupełnie odmienne, co przy wspólnym bagnecie daje sporą ilość kombinacji. Nawet, gdy obiektywy nie będą tanie (bo już nigdzie nie będą tanie), to system mocno zamiesza na rynku.
cz4rnuch
25-09-2018, 08:37
Nie wiem na ile nowy Panas zamiesza fotograficznie, ale na 100% napsuje trochę krwi serii A7S. Do tej pory eSki od Sony miały monopol na video na wysokim ISO a sam obrazek był bardziej detaliczny od konkurencji. Panas z GH5 robił co mógł, ale matryca m43 ma oczywiście swoje ograniczenia. W nowym Panasie poprzeczkę umieszczą wyżej i to chyba nie jest dobra wiadomość dla Sony. Cenowo może być różnie. Leica się mocno ceni, Panasy Pro też tanie nie są, nie wiem tylko co Sigma robi w tym towarzystwie :)
Sigma może nic nie zrobić, tak jak nie zrobiła nic w systemie 4/3 i Mikro 4/3, mimo że też była członkiem konsorcjum.
https://www.youtube.com/watch?v=wuxXBRLaqyw
meliszipak
25-09-2018, 12:49
Dobra wiadomość. Tylko co z Olympusem? Dadzą sami radę?
czupacabra
25-09-2018, 12:54
Będą niszowi tak jak format 4/3
cz4rnuch
25-09-2018, 12:59
Panas chyba nic nie wspominał, że porzuca m43.
Między smartfonami a pełnoklatkowymi potworami za kilkanaście tysiaków wciąż jest duże pole do zagospodarowania.
cz4rnuch
25-09-2018, 13:17
Gdzieś mi mignęło, że cena FF Panasia, przynajmniej jednego z nich, będzie ocierać się o A9 więc firma raczej nie wyżyje tylko z tego typu klientów. To nie Leica.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/S1R-2.jpg
źródło (https://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2018/09/S1R.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/specs-2.jpg
źródło (https://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2018/09/specs.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/layout-2.jpg
źródło (https://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2018/09/layout.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/lenses2-2.jpg
źródło (https://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2018/09/lenses2.jpg)
Kolekcjoner
25-09-2018, 13:26
Będą robić endoskopy ;)...
Tylko co z Olympusem? Dadzą sami radę?
Panas chyba nic nie wspominał, że porzuca m43.
https://www.dpreview.com/news/3187253376/panasonic-s1-and-s1r-what-we-know-so-far
"Panasonic stressed that it will continue to sell and develop the Micro Four Thirds system in parallel with its L-mount system, which will be targeted at high-end users."
edit: Panasonic zapowiada także coś nowego dla m4/3, np. LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm F1.7 - "pierwszy na świecie zoom z otworem f/1,7".
https://www.dpreview.com/news/9159684748/panasonic-developing-two-full-frame-mirrorless-cameras-with-leica-l-mount
Borat1979
25-09-2018, 14:32
To co za każdym razem, zostają na szarym końcu a później system umiera. Olympus ma w tym doświadczenie :lol:
Panas jakieś dwa lata temu podał że m4/3 nie jest ich priorytetem w fotografii, wiec przypuszczano że chodzi że skupią się na video, teraz to staje się bardziej klarowne.
Olympus ma duża sprzedaż epl, więc nadal będzie zarabiał.
Kolekcjoner
25-09-2018, 15:28
Olympus ma duża sprzedaż epl, więc nadal będzie zarabiał.
Wesz tylko podpieranie jednego działu sprzedażą z innego to na dłuższą metę może się okazać kiepskie ;)...
Wesz tylko podpieranie jednego działu sprzedażą z innego to na dłuższą metę może się okazać kiepskie ;)...
Powiedz to Google ;) (czy raczej Alphabetowi )
A do rzeczy.
18 nowych szkieł w ciągu roku. Nieźle.
Brak detekcji fazy - Ciekawe.
To co za każdym razem, zostają na szarym końcu a później system umiera. Olympus ma w tym doświadczenie :lol:
Do trzech razy sztuka... Poki co usmiercili jeden system. ;-)
PS.
Swoja droga dziwna sprawa. Olympus chyba jako pierwszy pokazal stabilizowana matryce i automatyczne jej czyszczenie. Dzisiaj staje sie to juz powszechne (stabilizacja). Produkowali swietne obiektywy do 4/3. Czyli wychodzilo by na to ze rozmiar ma jednak znaczenie ;-)
Do trzech razy sztuka... Poki co usmiercili jeden system. ;-)
PS.
Swoja droga dziwna sprawa. Olympus chyba jako pierwszy pokazal stabilizowana matryce i automatyczne jej czyszczenie. Dzisiaj staje sie to juz powszechne (stabilizacja). Produkowali swietne obiektywy do 4/3. Czyli wychodzilo by na to ze rozmiar ma jednak znaczenie ;-)
Dwa. OM, 4/3
ale z 4/3 wyszło coś znacznie lepszego, bo mikro4/3 dopiero pokazał jak można odchudzić szkła w bezlustrach. A teraz panas wypuszcza jeszcze coś takiego jak 10-50/1,7
cz4rnuch
25-09-2018, 15:55
...18 nowych szkieł w ciągu roku. Nieźle...Skąd takie info?
...Brak detekcji fazy - Ciekawe.Zatem mogą być te same problemy z AFem w wideo.
Ze zlajdu - no dobra rozciągneli ten slajdowy rokm na de facto dwa. Ale i tak jest nieźle.
Dwa. OM, 4/3
A teraz panas wypuszcza jeszcze coś takiego jak 10-50/1,7
10-25/1,7
cz4rnuch
25-09-2018, 16:46
Ze zlajdu - no dobra rozciągneli ten slajdowy rokm na de facto dwa. Ale i tak jest nieźle.A na tym slajdzie nie ma szkieł Lejki, które już są na rynku od jakiegoś czasu?
Dwa. OM, 4/3
ale z 4/3 wyszło coś znacznie lepszego, bo mikro4/3 dopiero pokazał jak można odchudzić szkła w bezlustrach. A teraz panas wypuszcza jeszcze coś takiego jak 10-50/1,7
Owszem niektore modele obiektywow mikro4/3 sa bardzo male i dobre jakosciowo. Nie bylo mi dane posmakowac mikro4/3 niestety a z 4/3 ucieklem w ostatniej chwili.
Wychodzi na to ze zostalo im jeszcze jedno "zycie" ;-)
To na co chcialem zwrocic uwage to innowacje Olympusa i dobra optyka. Jednak poczatkowe zalozenie malej matrycy z czasem okazalo sie bledne. Takie mozna odniesc wrazenie po ostatnich premierach aparatow. Niestety porzucenie systemu 4/3 podkopalo troche zaufanie do firmy. Czy historia sie powtorzy... czas pokaze.
Moze Panasonic zaczyna dywersyfikowac swoje produkty na wypadek gdyby moda na duze matryce zadomowila sie na rynku na dobre. Byc moze i Olympus cos wymysli.
W sumie gdyby przesledzic oswiadczenia firm branzy foto na temat ich wizji przyszlosci mozna by sie zdrowo usmiac. Nagle dzisiaj prawie kazdy ma juz stabilizowana matryce chociazby w jednym modelu swojego aparatu. A wczesniej mowili ze sie nie da ;-)
PS.
Wlasnie przypomnial mi sie eksperyment Nikon 1 ;-) Znowu wychodzi na to ze rozmiar ma znaczenie ;-) Aczkolwiek mialem V1 kupiona za mniej niz 1k pln. Aparat nie byl wcale taki zly (oczywiscie ograniczenia byly) jednak najbardziej irytowalo oprogramowanie aparatu.
Kolekcjoner
25-09-2018, 17:36
Oczywiście że rozmiar ma znaczenie i będzie miał coraz większe ;). Szczególnie w dobie kiedy smartfony mają już nazwijmy to "wystarczające" aparaty.
Przy tym tu jest jeszcze jedno co uważam za fundamentalnie ważne. Jeśli priorytetem jest to żeby mieć aparat mówiąc umownie "zawsze w kieszeni" to smartfona poręcznością nic nie przegoni (nawet najmniejsze bezlustra z podpiętym szkłem to klocki). A jeśli priorytetem jest ogólnie pojmowana jakość i możliwości to tu przy obecnej technologii nic nie przebije FFa.
Mam wrażenie, że po doświadczeniach ostatnich lat tak też to obecnie widzą producenci.
nie wiem tylko co Sigma robi w tym towarzystwie :)
Może to, że Sigma zapowiada "Full Frame" Foveon z mocowaniem L (https://www.dpreview.com/news/4798649806/sigma-to-take-foveon-full-frame-and-move-to-l-mount), rzuci trochę światła? ;)
Ale bydlę https://cdn.clien.net/web/api/file/F01/7500988/1b5a34820895.png?w=780&h=30000
https://camerasize.com/compact/#725,794,799,777,dd,t
Kolekcjoner
26-09-2018, 13:33
Ale bydlę https://cdn.clien.net/web/api/file/F01/7500988/1b5a34820895.png?w=780&h=30000
https://camerasize.com/compact/#725,794,799,777,dd,t
Ogólnie rzecz biorąc podtrzymywanie mitu o tym jak to bezlusterkowiec ma być mały i poręczny jest bez sensu. Szczególnie jak się podepnie do niego jakiekolwiek normalne szkło od FF.
A to, że fakt ten staje się mitem, zawdzięczamy nieudolności producentów.
Nie, to nie jest przypadek tylko kalkulacja. Co chce większość.
Kolekcjoner
26-09-2018, 16:39
A to, że fakt ten staje się mitem, zawdzięczamy nieudolności producentów.
Wiesz producenci w takich kwestiach są trochę bez szans ;). Trudno bowiem produkować coś co się nie będzie sprzedawało....
Miniaturyzacja się sprzedaje świetnie we wszystkich innych dziedzinach, a w fotografii miałaby się nie sprzedawać? Po prostu klienci w większości przypadków nawet nie mieli okazji jej posmakować...
cz4rnuch
26-09-2018, 17:43
Na rynku jest miejsce na mniejsze i większe bezlustra. Mnie na przykład zdziwiło to, że aparat o takich możliwościach jak A9 wsadzono do małej puszeczki. Aż się prosiło by takiego kałacha wsadzić w coś bardziej "ergonomicznego" co będzie trochę lepiej równoważyć ciężar teleobiektywów. No, ale ergonomia z telesami to nie wszystko. Na małe puszki też jest zapotrzebowanie.
A kto używa Sony z teleobiektywami? Przecież to są kamery ;)
Na rynku jest miejsce na mniejsze i większe bezlustra.
Tańszy Panasonic S1 będzie w tej samej obudowie co S1R.
https://ksassets.timeincuk.net/wp/uploads/sites/54/2018/09/DSC2887-1620x1080.jpg
https://ksassets.timeincuk.net/wp/uploads/sites/54/2018/09/DSC2891-1620x1080.jpg
https://ksassets.timeincuk.net/wp/uploads/sites/54/2018/09/DSC2889-1620x1080.jpg
Michaelius
26-09-2018, 19:50
Ciekawe jak te wielkości bagnetu będą się przekładać na jakość obiektywów w nowych systemach.
Zobacz na testy szkieł z tym mocowaniem. Są już od lat. ;)
Panas widzę postanowił zrobić bezlustro w rozmiarze lustrzanki, a szkoda bo rynek potrzebuje sprzętu o rozmiarze pierwszego A7, tylko że jak się chce upchać tyle wszystkiego to nie ma wyjścia, samo dobre odprowadzenie ciepła z matrycy ma swoje wymagania, a tu panas nie może dać ciała, stabilizacja podobnie zwiększa konstrukcje.
Cieszy że jest XQD, więc rynek powiększy się i ceny zaczną spadać, drugi slot czyli SD chyba też jest przygotowany pod te nowe szybkie, czyli też musi odprowadzić ciepło żeby nie ugotować ich.
Teraz czekamy na Fuji i Olympusa, a może i Pentaxa ? :)
Panas widzę postanowił zrobić bezlustro w rozmiarze lustrzanki, a szkoda bo rynek potrzebuje sprzętu o rozmiarze pierwszego A7
a kto tak twierdzi? dla mnie rozmiar lustrzanki to same zalety a nie wady. nie szukam wielkosci D jedynek, ale takie pro body bez wspawanego gripa to zadna wada wedlug mnie. takie oczekiwanie malego rozmiaru pokutuje od czasow gdy bezlustro bylo konkurentem kompaktow a nie potencjalnym killerem dslr.
mialem NX1 i dopiero po podlaczeniu gripa bylo swietnym ergonomicznie body, wiec nie wiem jak 'rynek', ale ja nie potrzebuje sprzetu o rozmiarze pierwszego A7. malych szkiel tez nie potrzebuje.
Ja wybrałem A7 II ponieważ jest większy i już normalnie się trzyma w ręce, pomijam że wiele zostało poprawione jak af, dodana stabilizacja itd ale głownie chodzi o wielkość, na Nikona Z spoglądam z wielkim apetytem ale to daleka przyszłość ze względu na cenę.
Panas jest często kupowany do video, podróże itd, tam wielkość jest brana pod uwagę i dlatego dziwi mnie krok panasa co do wielkości.
A7 przy obecnym postępie to już muzeum i nikt nie będzie wiedział ostatecznie czy rynek wchłonie podobny sprzęt czy też nie ale fakt jest taki że nie ma na półce sklepowej małej pełnej klatki bez lustra,
dlatego wlasnie napisalem, ze na MILC juz sie nie patrzy przez pryzmat wielkosci. ktoz z nas by polozyl jakosc tylko dla 20% mniejszego body lub szkla. pewnie ktos by sie znalazl, ale to pewnie 1 na 100
btw. jaka matryce mial poki co panas (genialny do video)
ktoz z nas by polozyl jakosc tylko dla 20% mniejszego body lub szkla.
Ja. Gdyby mi zależało tylko na jakości, to bym sprzedał nerkę i biegał po ulicy ze średnim formatem. Mało to ludzi przeszło z pełnoklatkowych lustrzanek na cropowe bezlusterkowce właśnie z powodu rozmiaru?
Ja. Gdyby mi zależało tylko na jakości, to bym sprzedał nerkę i biegał po ulicy ze średnim formatem. Mało to ludzi przeszło z pełnoklatkowych lustrzanek na cropowe bezlusterkowce właśnie z powodu rozmiaru?
to sa dwa fronty bo mnie nie wystraszy wielkosc dslr jesli by mialo sie to wiazac z gorsza jakoscia :D
Wszystkim obawiającym się tej gorszej jakości zawsze radzę rzetelną analizę swoich zdjęć i uczciwą odpowiedź na pytane "czy tam naprawdę widać tę wyjątkową jakość?" :)
Chyba każdy ufa w to że jego zdjęcia są najbardziej wyjątkowe, a jeśli nie to wina oczywiście sprzętu :)
Dlatego najbezpieczniej jest robić zdjecia telefonem.
Jak ktoś czuje taką potrzebę to czemu nie ? Panas w japonowie ma nawet swoje fony.
Kolekcjoner
26-09-2018, 22:55
Miniaturyzacja się sprzedaje świetnie we wszystkich innych dziedzinach, a w fotografii miałaby się nie sprzedawać? Po prostu klienci w większości przypadków nawet nie mieli okazji jej posmakować...
Oczywiście że się sprzedaje i to doskonale.... w smartfonach ;)....
Miniaturyzacja w smartfonach z coraz większymi ekranami? Dobry żart :)
Kolekcjoner
26-09-2018, 23:31
Miniaturyzacja w smartfonach z coraz większymi ekranami? Dobry żart :)
Chyba piszemy o czymś innym ;).
Trafiają się nawet filmujący czy robiący zdjęcia tabletami.
Czekam na pierwsze fotograficzne telewizory i ich użytkowników, którzy na Nikoniarzach będą przekonywać, że duże jest lepsze ;-)
Walizki z wbudowaną kamerą już pokazywali, dobre dla podróżnych, jak zrobi apple to będzie hit.
https://i.imgur.com/YZBWC7v.jpg?3
źródło (https://i.imgur.com/YZBWC7v.jpg?3)