PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Góry, światlo, chmury...

krzysztofz24
28-08-2018, 23:59
Witam, takie cos z lekkiego tele plus lekki crop, chwile przed zachodem.
Powiedzmy obrobka natural vivid jak lubie...czyli tak tam bylo:-).

><

13185

><

6868
29-08-2018, 16:34
Najwazniejsze, ze Tobie sie podoba, jak dla mnie troche mdlawo.

krzysztofz24
29-08-2018, 17:33
Najwazniejsze, ze Tobie sie podoba, jak dla mnie troche mdlawo.

Wiem o co ci chodzi. Ze jest tak jakby brodno, wszystko zazolcone i zaszumione;-).
Mialem takie mysli, patrzac z krytycznej strony na to zdjecie.
Zachod akurat w takiej fazie byl, ze dawalo ostro na zolto z lekkim odcieniem pomaranczu. I wszystko bylo za taka "mgielka" z chmur na ktorej rozszczepialo sie to swiatlo.
Takze "clearu" nie bedzie;-). Clear mam zrobiony troche pozniej jak juz chmury przewialo.
Mi sie osobiscie bardzo podobaja te chmury na dole i swiatlo na nich...

90s
29-08-2018, 18:10
Osobiście to bym skadrował bez nieba. Góry i te chmury między nimi robią zdjęcie. Chętnie zobaczę więcej :)

tbogdanowicz
29-08-2018, 18:35
Od rana zastawiałem się co napisać.
Jak dla mnie to bardzo realistyczne zdjęcie.
Tak jest tuż przed zachodem słońca zimą. Nie jest to super spektakularne pokazanie gór, ale takie jakie widzi się patrząc na nie. Czy tak chcą je widzieć osoby nie chodzące po prawdziwych górach, kompletnie mnie nie obchodzi. Czy tak wygląda najlepsze ich pokazanie, również mnie nie obchodzi. Są realistyczne i dzięki temu, to zdjęcia bardzo do mnie PRZEMAWIA.

- - - - kolejny post - - - - - -

Osobiście to bym skadrował bez nieba. Góry i te chmury między nimi robią zdjęcie. Chętnie zobaczę więcej :)

Dla mnie, niebo musi być :-).

Zahir
29-08-2018, 18:46
nad kadrem, kontrastem i kolorem zawsze można popracować w drugim podejściu usuwając przy okazji tą magenta plamę (odblask próbowałeś usunąć?) na środku ;)

super miejscówka
edit: podzielam opinię, że niebo niewiele wnosi - wręcz mało atrakcyjnie wygląda, też skupiłbym się na samej dolinie - sporo się tam dzieje :)

tbogdanowicz
29-08-2018, 19:07
Zahir
Czy nie uważasz, że niebo nadaje realistycznej przestrzeni???
Po jego usunięciu, dół raci sens. Ewentualne lekkie przycięcie - tak, usunięcie - nie. To nie jest abstrakcja.

Zahir
29-08-2018, 19:51
Nie wiem, spróbować na pewno warto

Kulten
29-08-2018, 20:22
Na pewno jest poprawnie choć gdzie jakiś blik się wkrada a i nie każdy lubi tak ciepło. Mi tylko brakuje bardziej zdecydowanego kadrowania z ujęciem mocnego punktu.

tbogdanowicz
29-08-2018, 20:47
Nie wiem, spróbować na pewno warto

Spokojnie, nie uważam że mam monopol na sposób patrzenia na zdjęcie.
Dlatego, zacząłem od pytania "Czy nie uważasz ...". Po prostu tak myślę więc tak piszę. Zawsze możesz mieć inne zdanie i kompletnie się ze mną nie zgadzać. Mi to nie przeszkadza, a nawet dobrze poznać zdanie innych.

Zahir
29-08-2018, 21:12
Odbiór obrazu (dźwięku, smaku) jest zawsze mocno subiektywny choć, jak wiadomo, pewne uwarunkowania są wpisane w procesie ewolucji niejako w nasze DNA.
Przywilejem komentujących jest wyrażanie zdania, które nie zawsze musi się pokrywać z punktem widzenia autora, którego rolą jest takie pokierowanie uwagą odbiorcy aby wątpliwości co do treści przekazu było jak najmniej. Jak jest na powyższym obrazie nie wiem (powtarzając siebie) - być może przy innym podejściu do obróbki niebo zyskało by na wyrazie i wniosło pozytywny inpact do całości sceny, ale oceniając powyższą odsłonę dół jest znacznie atrakcyjniejszy i stąd uwaga, że może skupienie się dolinie odbiło by się pozytywnie na całości.

biegly
29-08-2018, 21:16
Na pewno jest poprawnie choć gdzie jakiś blik się wkrada a i nie każdy lubi tak ciepło. Mi tylko brakuje bardziej zdecydowanego kadrowania z ujęciem mocnego punktu.
Coś w tym jest o czym wspomniał kolega, ale mi brakuje takich krajobrazów :)

krzysztofz24
31-08-2018, 01:06
Podziekowal za wpisy, zawsze to milo ze jest oddzwiek na pokazane zdjecie. Nie musi byc tylko pozytywny, po prostu chodzi o oddzwiek.
Tak myslk, ze jakbym ta kazdemu odpowiedzial z osobna to bym musial tu zrobic "wall of tekst".
Wiec odpowiem, e naprawde kazda uwaga jest bran pod uwazna rozwage:-).
Cos tam tego zachodu jeszcze pokaze, tylko raczej beda to juz inne scenerie i rodzaje oswietlenia, zeby sie nie powtarzac.