PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebuję wywołać film... chyba średni format

spiritus
27-08-2018, 17:17
Cześć

Czy ktoś z forumowiczów wywołuje i skanuje filmy średnioformatowe? Chyba to jest taki.
Dostałem aparat perfekta II i znalazłem w środku film z napisem "FOTOPAN naświetlony".

Chciałbym zobaczyć co to są tam za zdjęcia. Jaki to byłby koszt?

nie.Znajomy
27-08-2018, 21:02
Dawaj, wywołam Ci gratis. Ale za to czy tam cokolwiek będzie - nie ręcze.
Pisz PM

wpkx
28-08-2018, 07:24
A jeśli wyjdzie, to ja mogę zeskanować Coolscanem 9000.

spiritus
28-08-2018, 14:00
Oo i super :)

JE56
23-11-2019, 12:36
Witam, znalazłem dwa filmy nie wywołane i to chyba czarno-białe, ktoś się orientuje czy można byłoby jeszcze teraz wywołać i zeskanować? No i gdzie to zrobić, adres fotografa bo pytałem się w mojej okolicy i nikt się nie podjął.

Cezary Konrad
09-12-2019, 22:48
Witam, znalazłem dwa filmy nie wywołane i to chyba czarno-białe, ktoś się orientuje czy można byłoby jeszcze teraz wywołać i zeskanować? No i gdzie to zrobić, adres fotografa bo pytałem się w mojej okolicy i nikt się nie podjął.

Zobacz co to za film i sprawdź czy podlega wywołaniu w procesie C-41. Z Dębna najbliżej to Gorzów albo Szczecin.

Ligo
09-12-2019, 23:05
No tak, pierwsza rzecz to sprawdzić dokładnie, jakie to są filmy, czy na C41, srebrowe, czy może jakiś ORWO Chrom. Masz jakieś oznaczenia na kasetkach?

PM.M
09-12-2019, 23:10
Zobacz co to za film i sprawdź czy podlega wywołaniu w procesie C-41. Z Dębna najbliżej to Gorzów albo Szczecin.
Chyba czarno-białe, to chyba nie C-41 (prócz nielicznych jak Ilford XP2). Na razie to JE56 podaj oznaczenia na tych filmach, bo inaczej to tylko zgadywanka. Od tego zależy jaki proces i jaka chemia i gdzie ewewntualnie wywołać.

Ligo
07-01-2020, 01:41
Oczywiście, że tak. Jest sens. Trzeba tylko zmodyfikować parametry wołania.

RMC
05-05-2021, 23:06
Pozwolę się dopisać do wątku :)
Gdzie w obecnych czasach można wywołać film czarno-biały Fomapan 100/120? Poleca ktoś jakiś zakład ewentualnie sam się w to bawi?

Zakupiłem niedawno Lubitela 166B i wypstrykuję właśnie taki film :) Chciałbym zobaczyć czy sprzęt działa ok no i czy ja go w ogóle dobrze obsługuję (w sensie czy zdjęcia wyjdą poprawne). Jeśli tak to pewnie zainwestuję w przyszłości w koreks i chemię ale na ten pierwszy raz to wolałbym uniknąć przesadnych inwestycji jeśli np. zmarnowałem kliszę.

RomanZWrocławia
06-05-2021, 16:29
http://www.pfpatlawski.wroc.pl/ sam tam wywołuję swoje Fomapany 120/ 100 wołane w kodaku D76 1-20. Dodatkowo jeśli masz życzenia co do konkretnego sposobu wywołania też do wykonania w cenie. Wywoływane w procesorze JOBO Polecam

RMC
06-05-2021, 22:28
http://www.pfpatlawski.wroc.pl/ sam tam wywołuję swoje Fomapany 120/ 100 wołane w kodaku D76 1-20. Dodatkowo jeśli masz życzenia co do konkretnego sposobu wywołania też do wykonania w cenie. Wywoływane w procesorze JOBO Polecam

Piękne dzięki za namiar. Wrocław mi pasuje bo blisko mam z Oleśnicy :)

W międzyczasie wyszukałem też, że można to wywołać w firmie "Czarno-Białe" (od nich zresztą kupowałem film ten i coś tam jeszcze wcześniej). Sklep z Warszawy jakby komuś bardziej po drodze było tam. No i da się wysyłkowo czyli wysłać im film i odeślą z powrotem.

RomanZWrocławia
31-05-2021, 09:27
Podpowiem jeszcze, ze jeżeli umiejętnie umówisz się z Pawłem ( dostosujesz się do jego terminów) to istnieje możliwość wywołania filmu czarno-białego na poczekaniu. Tzn zostawisz film i po mniej więcej godzinie możesz odebrać wywołany. 120 w takim czasie Ci nie zeskanuje bo szerokie nie idą przez skaner laba tylko skanowane są na płaskim Epsonie, ale na film małoobrazkowy 135 w takim czasie jest szansa. Filmy Fomy małoobrazkowe ma w dobrej cenie bo sam nawija ze szpuli. Generalnie człowiek z którym wiele możesz ustalić, a kiedy dopracujesz się statusu stałego klienta - jeszcze więcej

RMC
01-06-2021, 14:23
Dobrze wiedzieć. Będę pamiętał, bo planuję jeszcze z 2 filmy wypstrykać w najbliższej przyszłości. Coś jeszcze w średnim formacie ale i chyba zwykłe 35 mm bo przydźwigałem od ojca Exaktę VX500.

Tym razem jednak skorzystałem z Czarno-Białe. Chciałem zobaczyć co mi się udało dokonać jak najszybciej. Punkt we Wrocławiu kończy pracę w takiej godzinie, że istniało zbyt duże ryzyko iż nie zdążę z Oleśnicy dojechać (po swojej pracy). Szkoda kasy na paliwo by tak bez celu jechać w 2 strony.

Kolejny raz jakoś lepiej się zorganizuję, może i coś inne pozałatwiam w mieście to można będzie się na spokojnie przejechać. Dla porównania chociaż zobaczyć jak wywołają film we Wrocku :)

O dziwo wyszły mi wszystkie zdjęcia. Widzę swoje błędy, przy drugim są szanse, że wyjdzie lepiej. Skanowałem zaś sam, w końcu była okazja wykorzystać kupiony parę lat temu skaner (HP Scanjet 4890).

52086