Zobacz pełną wersję : Potrzebuję wywołać film... chyba średni format
spiritus
27-08-2018, 17:17
Cześć
Czy ktoś z forumowiczów wywołuje i skanuje filmy średnioformatowe? Chyba to jest taki.
Dostałem aparat perfekta II i znalazłem w środku film z napisem "FOTOPAN naświetlony".
Chciałbym zobaczyć co to są tam za zdjęcia. Jaki to byłby koszt?
nie.Znajomy
27-08-2018, 21:02
Dawaj, wywołam Ci gratis. Ale za to czy tam cokolwiek będzie - nie ręcze.
Pisz PM
A jeśli wyjdzie, to ja mogę zeskanować Coolscanem 9000.
spiritus
28-08-2018, 14:00
Oo i super :)
Witam, znalazłem dwa filmy nie wywołane i to chyba czarno-białe, ktoś się orientuje czy można byłoby jeszcze teraz wywołać i zeskanować? No i gdzie to zrobić, adres fotografa bo pytałem się w mojej okolicy i nikt się nie podjął.
Cezary Konrad
09-12-2019, 22:48
Witam, znalazłem dwa filmy nie wywołane i to chyba czarno-białe, ktoś się orientuje czy można byłoby jeszcze teraz wywołać i zeskanować? No i gdzie to zrobić, adres fotografa bo pytałem się w mojej okolicy i nikt się nie podjął.
Zobacz co to za film i sprawdź czy podlega wywołaniu w procesie C-41. Z Dębna najbliżej to Gorzów albo Szczecin.
No tak, pierwsza rzecz to sprawdzić dokładnie, jakie to są filmy, czy na C41, srebrowe, czy może jakiś ORWO Chrom. Masz jakieś oznaczenia na kasetkach?
Zobacz co to za film i sprawdź czy podlega wywołaniu w procesie C-41. Z Dębna najbliżej to Gorzów albo Szczecin.
Chyba czarno-białe, to chyba nie C-41 (prócz nielicznych jak Ilford XP2). Na razie to JE56 podaj oznaczenia na tych filmach, bo inaczej to tylko zgadywanka. Od tego zależy jaki proces i jaka chemia i gdzie ewewntualnie wywołać.
Oczywiście, że tak. Jest sens. Trzeba tylko zmodyfikować parametry wołania.
Pozwolę się dopisać do wątku :)
Gdzie w obecnych czasach można wywołać film czarno-biały Fomapan 100/120? Poleca ktoś jakiś zakład ewentualnie sam się w to bawi?
Zakupiłem niedawno Lubitela 166B i wypstrykuję właśnie taki film :) Chciałbym zobaczyć czy sprzęt działa ok no i czy ja go w ogóle dobrze obsługuję (w sensie czy zdjęcia wyjdą poprawne). Jeśli tak to pewnie zainwestuję w przyszłości w koreks i chemię ale na ten pierwszy raz to wolałbym uniknąć przesadnych inwestycji jeśli np. zmarnowałem kliszę.
RomanZWrocławia
06-05-2021, 16:29
http://www.pfpatlawski.wroc.pl/ sam tam wywołuję swoje Fomapany 120/ 100 wołane w kodaku D76 1-20. Dodatkowo jeśli masz życzenia co do konkretnego sposobu wywołania też do wykonania w cenie. Wywoływane w procesorze JOBO Polecam
http://www.pfpatlawski.wroc.pl/ sam tam wywołuję swoje Fomapany 120/ 100 wołane w kodaku D76 1-20. Dodatkowo jeśli masz życzenia co do konkretnego sposobu wywołania też do wykonania w cenie. Wywoływane w procesorze JOBO Polecam
Piękne dzięki za namiar. Wrocław mi pasuje bo blisko mam z Oleśnicy :)
W międzyczasie wyszukałem też, że można to wywołać w firmie "Czarno-Białe" (od nich zresztą kupowałem film ten i coś tam jeszcze wcześniej). Sklep z Warszawy jakby komuś bardziej po drodze było tam. No i da się wysyłkowo czyli wysłać im film i odeślą z powrotem.
RomanZWrocławia
31-05-2021, 09:27
Podpowiem jeszcze, ze jeżeli umiejętnie umówisz się z Pawłem ( dostosujesz się do jego terminów) to istnieje możliwość wywołania filmu czarno-białego na poczekaniu. Tzn zostawisz film i po mniej więcej godzinie możesz odebrać wywołany. 120 w takim czasie Ci nie zeskanuje bo szerokie nie idą przez skaner laba tylko skanowane są na płaskim Epsonie, ale na film małoobrazkowy 135 w takim czasie jest szansa. Filmy Fomy małoobrazkowe ma w dobrej cenie bo sam nawija ze szpuli. Generalnie człowiek z którym wiele możesz ustalić, a kiedy dopracujesz się statusu stałego klienta - jeszcze więcej
Dobrze wiedzieć. Będę pamiętał, bo planuję jeszcze z 2 filmy wypstrykać w najbliższej przyszłości. Coś jeszcze w średnim formacie ale i chyba zwykłe 35 mm bo przydźwigałem od ojca Exaktę VX500.
Tym razem jednak skorzystałem z Czarno-Białe. Chciałem zobaczyć co mi się udało dokonać jak najszybciej. Punkt we Wrocławiu kończy pracę w takiej godzinie, że istniało zbyt duże ryzyko iż nie zdążę z Oleśnicy dojechać (po swojej pracy). Szkoda kasy na paliwo by tak bez celu jechać w 2 strony.
Kolejny raz jakoś lepiej się zorganizuję, może i coś inne pozałatwiam w mieście to można będzie się na spokojnie przejechać. Dla porównania chociaż zobaczyć jak wywołają film we Wrocku :)
O dziwo wyszły mi wszystkie zdjęcia. Widzę swoje błędy, przy drugim są szanse, że wyjdzie lepiej. Skanowałem zaś sam, w końcu była okazja wykorzystać kupiony parę lat temu skaner (HP Scanjet 4890).
52086