PDA

Zobacz pełną wersję : d700 - migocąca zielona dioda przy wyłączonym aparacie

locos
27-08-2018, 11:17
Witam serdecznie,

Proszę o pomoc - problem jak w tytule , miga dioda od slotu kart CF (tylko gdy aparat jest wylaczony), po wlaczeniu wszystko dziala normalnie, sprawdzone 5 roznych kart i dwa aku (choc za aku glowy nie daje, bo niby sie laduja, aparat mowi, ze stan jest 4 czyli jak nowe, ale przez pól roku leżały nieużywane i mam wrażenie ze nei do końca z nimi wszystko ok)
Kolejna dziwna sytuacja - aku w body - stan naładowania 100%, wrzucam aku do gripa (oryginal mb-d4) aparat krzyczy ze batera padla (miga ikona od aku na gornym wyswietlaczu).

Jakies pomysly co sie dzieje?

ps
przeczytalem watki odnosnie d90 i d300 i nic dalej nie wwiem

markB
27-08-2018, 12:34
U mnie jak stan 4, to bateria wydaje ostatnie tchnienie.

locos
27-08-2018, 12:47
U mnie jak stan 4, to bateria wydaje ostatnie tchnienie.

sorrki teraz widze ze sie machnalem - stan 0 co i tak jest bzdura bo aku traci sie z szybkoscia 1 kreski na godzine nie robiac nic, poza tym ze jest wlaczone body.

markB
27-08-2018, 13:56
A te aku przechowywałeś naładowane czy kompletnie "puste"?

Nbogdan
27-08-2018, 14:31
Kiedyś miałem tą przypadłość w D90.
Mrugała dioda na wyłączonym i żarł baterię .
O ile dobrze pamiętam (dawno to było) to problem był w włączniku aparatu.
Tam jest kilka ścieżek i ślizgów, coś się powyginało czy powycierało i nie łączyło tak jak trzeba. U mnie przy okazji czasem nie chciało się włączyć lub wyłączyć podświetlanie górnego LCD.

locos
27-08-2018, 17:01
A te aku przechowywałeś naładowane czy kompletnie "puste"?

nie mam pojecia szczerze mowiac, moze byc opcja z kompletnie puste bo aparat lezal pare ladnych miesiecy bez uzytkowania

Kiedyś miałem tą przypadłość w D90.
Mrugała dioda na wyłączonym i żarł baterię .
O ile dobrze pamiętam (dawno to było) to problem był w włączniku aparatu.
Tam jest kilka ścieżek i ślizgów, coś się powyginało czy powycierało i nie łączyło tak jak trzeba. U mnie przy okazji czasem nie chciało się włączyć lub wyłączyć podświetlanie górnego LCD.

u mnie przelacznik dziala calkiem normalnie, podswietlanie gornego panelu tez.
zauwazylem natomiast jedna dodatkowa dziwna rzecz - na gornym panelu miga pasek z informacjami o przeslonie i czasie co kilka sek. wydaje mi sie, ze tak nie jest w standardzie...
najdziwniejsze w tym wszyskim to jest to, ze aparat poza tym dziala wysmienicie :)

madebyzosiek
27-08-2018, 22:39
A on tak się zachowuje z gripem, czy bez? Grip oryginalny?

locos
28-08-2018, 10:01
A on tak się zachowuje z gripem, czy bez? Grip oryginalny?

zachowuje sie tak bez gripu ( grip oryginalny)
sytuacja jest ciekawa, bo jesli aku jest w puszce to pokazuje pelne naladowanie, przekladajac do gripa na wyswietlaczu pokazuje mi rozladowany aku.
generalnie aparat robi zdjecia , funkcjonuje, ale musi byc jakies zwarcie, bo drenuje baterie niemilosiernie

dzisiaj wrzucilem aku do dziadka d70 i bateria trzyma calkiem dobrze, wychodzi na to ze cos z d700 sie dzieje najprawdopodobniej

wodzu-4
05-09-2018, 12:57
Może to wina styków przy gripie ?? Albo styków w body od gripa ?? A patrzyłeś do gniazda bateri ??Może tam jest jakieś zwarcie

locos
06-09-2018, 05:45
Może to wina styków przy gripie ?? Albo styków w body od gripa ?? A patrzyłeś do gniazda bateri ??Może tam jest jakieś zwarcie

nie wiem ale juz zglupialem - wyjalem baterie z aparatu - przelezal pusty pare dni - wkladam baterie i caly powyzej opisany problem znikl.
teraz sytuacja jest taka ze czasami "zaswiruije" i dioda miga przy wylaczonym aparacie a czasami wszystko jest w jak najlepszym porzadku .

mam wrazenie, ze gdzies jest cos zabrudzone i robi "syf" , na dodatek bez jakiejs powtarzalnosci.