Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 50mm f/1.4D na D750 ??
Zastanawiam mnie czy jest sens zamieniać 50 1.8 G na Nikkor AF 50mm f/1.4D ??
AF daje rade w wersji D, a i obrazek ładny. Jeżeli cenowo atrakcyjne to moim zdaniem warto- jednakże 1.4g można wyrwać za ok. 850zł. w dobrym stanie- a tutaj praca pod światło będzie lepsza.
A po co taka zmiana?
No własnie nie wiem, po to pytam czy warto dla 1.4.
Na 1.8 G nie narzekam bo szkiełko jest kozak. Co lubię w 1.8 G to że przy dalszych odległościach zdjęcia są ostre.
Jesteś zadowolony? Nie kombinuj. Jak zaczniesz kombinować to...no moim zdaniem nic nie uzasadnia takiej zmiany. Szczególnie że twoje szkło jest po prostu dobre.
No własnie nie wiem, po to pytam czy warto dla 1.4.
Ja włożę kij w mrowisko- dla niektórych warto, dla niektórych nie.
Dla mnie zdecydowanie warto. ;)
Ja włożę kij w mrowisko
A ja jeszcze pokręcę tym kijkiem. Warto do S50/1.4A dołożyć. ;)
Skoro zdania są podzielone zostanę przy 50 1.8 G, a co do 50-tki Sigmy jeżeli prezentuje taki poziom jak 35 1.4 to pewnie w przyszłym roku wyląduje w mojej torbie :)
szkoda że sigma nie zrobi swojej wersji 58 1.4 - bo taka ogniskowa najbardziej by mi odpowiadała
A ja jeszcze pokręcę tym kijkiem. Warto do S50/1.4A dołożyć. ;)
Zgadzam się po całości!
Skoro zdania są podzielone zostanę przy 50 1.8 G, a co do 50-tki Sigmy jeżeli prezentuje taki poziom jak 35 1.4 to pewnie w przyszłym roku wyląduje w mojej torbie :)
Sigma to wiadro, ale w niej używa się takich wartości przysłony jakie Ci odpowiadają, a nie jakie są ostre. ;)
themadablues
28-08-2018, 09:31
Ja miałem niedawno wersję 1.4 D i zamieniłem na 1.4G. Ogólnie obraz przyjemniejszy, ostrzejszy z lepszym kontrastem i lepiej pod światło. Tak więc jeżeli już, to szukaj raczej wersji 1.4 G.
Jeszcze dodam że miałem kilka lat temu 1.4 D (na D700) i jak patrze na stare foty to są bardziej plastyczne ale bardzo często nietrafione, zawsze gdzieś ta ostrość uciekała o centymetr nie tam gdzie trzeba.