Zobacz pełną wersję : Lista monitorów na których obrabiamy NEFFY ???
witam 8)
Stworzymy tu listę monitorów na których obrabiacie Neffy
czy kalibrowaliście monitor ???
Proszę o wpisywanie swoich monitorów ,
będzie wiadomo , że na podanych przez Was również na radę obrabiać zdjęcia
Mam, na nich obrabiam i polecam:
1. EIZO ColorEdge CG318-4K
2. Eizo ColorEdge CG301W
nikoniarz
27-08-2018, 11:38
1,5 roku temu zakładałem taki wątek...http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278568&highlight=
Wypisywane monitory będą w zasadzie kopią tej listy: https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Lista na na mva nie obrazuje co ludzie używają tylko co powinni używać, to tak jakby zapytać w sony center czy nikon też dobre zdjęcia robi ;)
Z drugiej strony jak ktoś napisze że obrabiał na 32" TV samsunga to będzie to dla kogoś wiarygodne i pomocne ? :)
2pompony
27-08-2018, 16:42
Pewnie zależy jakie zdjęcia po takiej obróbce pokaże... :)
Na przykład z radioaktywną trawą...
2pompony
27-08-2018, 16:54
No - to wtedy będzie wiadomo, żeby to na czym obrabiał wpisać na czarną listę.
Wystarczy, że będzie spoza listy z mva. :)
2pompony
27-08-2018, 17:16
Rozumiem dowcip, ale w mocy jest też porównanie Koesha... ;)
No to żeby wątkotwórcy było miło, że nie tylko się nabijam - NEC SpectraView 322
Ale wpisujemy wszystkie monitory jakie mamy w domu/pracy i na których obrabiamy NEFY? Czy tylko te "porządne" monitory?
A co jeśli ktoś obrabia rawy z innych niż nikonowskie puszek, to wtedy nie są nefy. To się taki monitor nadaje na tę listę czy nie?
Ja obrabiam na Nec EA275WMi już ponad dwa lata ale zdarza się też że dłubię coś na Dell U2417H, jednak z tego drugiego kontroluję ostatecznie jakość na Nec ale nie ma tragedii.
1,5 roku temu zakładałem taki wątek...http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278568&highlight=Temat już dawno zamknięty , warto by było dołożyć monitory na których obrabiacie fotki
Lista na na mva nie obrazuje co ludzie używają tylko co powinni używać, to tak jakby zapytać w sony center czy nikon też dobre zdjęcia robi ;)
Z drugiej strony jak ktoś napisze że obrabiał na 32" TV samsunga to będzie to dla kogoś wiarygodne i pomocne ? :)Tak właśnie , na mva tylko NEC o Eizo a może da radę na innych obrobić fotkę np. Ligtroom , Ps, czy innymi programami .
Na razie, ze sprzętów dostępnych dla śmiertelników, tylko EIZO i NEC robią monitory do kontroli koloru. Faktycznie, taki monitor to są dwa urządzenia w jednej obudowie - monitor i komputer. Podobieństwo do "zwykłych" jest tylko zewnętrzne. Problem w tym, że żadna inna firma nie ma w ofercie takich urządzeń.
A może ktoś korzysta z oLEDow ?
A może ktoś korzysta z oLEDow ?
Nie ma sprzętu OLED spełniającego przynajmniej minimalne wymagania do pracy z kolorem, do tego mimo dużego postępu jest objaw wypalania i utraty jakości.
Z drugiej strony jak ktoś napisze że obrabiał na 32" TV samsunga to będzie to dla kogoś wiarygodne i pomocne ? :)
Ja obrabiam na lg flatron l225ws-sf, po 8 latach jeszcze działa :D
cześć, obrabiam na Iiyama ProLite E2208HDS i planuję zamienić na coś bardziej odpowiedniego, celowałem wEIZO,
ale mam zagwozdkę, czy nie wystarczyłoby mi to: https://www.optyczne.pl/12721-news-Samsung_UJ59_-_przekątna_31.5-cala_i_rozdzielczość_4K.html czyli Samsung UJ59 - przekątna 31.5-cala i rozdzielczość 4K
Ale celując w Eizo jaki ma sens zastanawiać się nad marketowcem ?
Mam smak na argentyńskiego steka ale wybiorę dwie porcje kaszanki... :)
Nie chcę być wszechwiedzącym fanbojem Nec/Eizo ale nie ma poprawnych monitorów innych firm, jak za drogo to zejść z wymagań na 24", postawić bliżej i oczu i będzie lepiej niż "wypas" 32" od szajsunga, którego ani nie skalibrujesz ani nie będziesz wiedziała podczas obróbki czy ta marynarka faktycznie wpada w magentę czy nie ;)
wyobrażam sobie, że komfort edycji na 32 calach jakoś zrekompesnuje mi kalibrację i wierność odwzorowania na 24 calach,
co, pewnie nie mam racji? ;-)
Musisz ustalić na czym ci bardziej zależy, czy na wielkości monitora czy na poprawności wyświetlania.
Nie łudź się że programowa kalibracja załatwi sprawę.
2pompony
28-08-2018, 18:29
wyobrażam sobie, że komfort edycji na 32 calach jakoś zrekompesnuje mi kalibrację i wierność odwzorowania na 24 calach,
co, pewnie nie mam racji? ;-)
To teraz wyobraź sobie inną sytuację: masz monitor, który kolory kaszani. Po prostu. Są bure, plastikowe, lub radioaktywne i w ogóle każde, tylko nie prawdziwe - to znaczy nie takie, jakie są naprawdę na zdjęciu. I teraz wyobraź sobie, że na te bure czy inaczej skrzywione kolory popatrzysz przez taką sporą lupę, żeby zobaczyć te krzywe kolory większe - polepszy Ci się nastrój?
Jeśli czujesz, że tak - kupuj byle co, byle duże. Jeśli nie - kupuj to, co może i mniejsze, ale lepsze. Na szczęście tutaj każdy ma wybór.
wiecie, skoro w informacji napisali, że to sprzęt dla graczy i grafików, to ja naiwnie założyłem, że ma szeroki gamut i daje się super skalibrować I-one...
Na co ci szeroki gamut ? Zwłaszcza w takim marketowcu ?
Nec robi biurowe monitory serii EA i tam masz pewniaka sRGB z możliwością kalibracji.
Kolega który robi zdjęcia po weselach zakupił Samsung C32HG70 z racji że do foto i do gier i jest zadowolony . Pracuje w PS i Lv
Kolory ustawione w monitorze na sRGB
Mówi że nie ma się do czego przyczepić
Może dlatego że nie pracował na porządnym monitorze .
Ale sobie chwali
Kolega który robi zdjęcia po weselach zakupił Samsung C32HG70 z racji że do foto i do gier i jest zadowolony . Pracuje w PS i Lv
Kolory ustawione w monitorze na sRGB
Mówi że nie ma się do czego przyczepić
Może dlatego że nie pracował na porządnym monitorze .
Ale sobie chwaliSyndrom pliszki.
się mi humor poPSuł, idę ciułać...
Tak sobie myślę, że zamiast ankiety, wrzucać zdjęcia- wywołane RAW-y z opisem na jakim sprzęcie. Inni, w tym Ci dysponujący hi-endowymi monitorami mogli by opisywać co widzą- kolory, przekłamania, jasno/ciemno itp. Co Wy na to ?
Ale skąd wiadomo czy błędy są wynikiem złego monitora czy złej obróbki ? :)
To nie takie proste, ja nauczyłem się na własnych błędach, zły monitor nie był po pewnym czasie problemem jak nauczyłem się jego wad, na przyzwoitym jest łatwiej i nie muszę się martwić już o to.
Do tego służy kalibrator. A jak chcesz się dostosować np do minilabu to zrób coś i wywołaj lub nawet wydrukuj choćby w Rosmanie lub gdziekolwiek chcesz i wtedy zobaczysz czy za jasno czy za ciemno. Z kolorami już jest trochę trudniej. Jak masz bardzo słaby monitor to choćbyś nie wiem jak kręcił to nic nie wykręcisz i końcowy efekt będzie słaby mimo że włożysz w to wiele pracy.
To jest tak jak z telewizorem jak jest słaba matryca to kręcenie kolorami w menu nic nie poprawi...
Recenzja na MVA utwierdziła mnie w decyzji o zakupie Dell UP3216Q
Na prawdziwy monitor mnie nie stać ale RAW da się na nim obrobić. I nawet trawa wychodzi zielona.
I tak sporo dałeś za ten monitor ,
Najtaniej 5000pln