PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W księżycowym blasku

Kulten
26-08-2018, 00:04
Z ramką podoba mi się bardziej ale wychodząc na przeciw tym, która ona nie w smak wrzucam wersję bez niej.

Rugia, 2018

https://c2.staticflickr.com/2/1878/29289293257_8bbe9040fb_b.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1878/29289293257_8bbe9040fb_b.jpg)

czupacabra
26-08-2018, 01:04
Fajne, mnie się podoba i to bardzo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kulten
26-08-2018, 10:41
Fajne, mnie się podoba i to bardzo

Dziękuję.

Ale jak widać TWA śpi :) więc podpytam jeszcze czy ta wersja jest bardziej czy mniej ok?

https://c2.staticflickr.com/2/1819/43113621425_9e30d9e334_b.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1819/43113621425_9e30d9e334_b.jpg)

maniak666
26-08-2018, 11:26
Marcin-stopkę masz świetną:)
W ramce bardziej mi pasi.
Tylko ten rozmiar... Co Ty na Nowogrodzką te foty wysyłasz? I kurdupla nie chcesz wpędzać w zakłopotanie? :)

notdot
26-08-2018, 11:34
nie wiem czy jestem w TWA więc czy mój komentarz będzie adekwatny do tego ze stopki panie Kulten
ale z ramką mi się widzi jakby całe zdjęcie było jaśniejsze (taki mam odbiór, bo nie wiem czy rozjaśniałeś czy to tylko kontrastowość)
i przez to jeśli chodzi o całość zaprezentowanego klimatu podoba mi się wersja bez ramki,
szczególnie przez ten duży pręgowany kamień, który będąc ciemniejszym, nie odciąga aż tak wzroku do prawego dołu
niemniej kadr i obróbka dobra.

czupacabra
26-08-2018, 13:07
Mnie osobiście te z ramką bardziej się podoba. I chyba jest troszkę rozjaśnione.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2pompony
26-08-2018, 15:17
1. Wstęp

Po pierwsze niebywale mnie cieszy cytat ze mnie, jaki Kulten dał w stopce - bo zrobi dobrze (mam nadzieję) i przypomni o paru sprawach wielu stronom.

Raz - komentującym; przypomni im, że kiepskie zdjęcia należy oceniać jako kiepskie niezależnie od tego, kto je zrobił - niechże młode pokolenie nei znając starych forumowiczów, a widząc kiepski obrazek czyta, że kiepski, a nie te zwyczajowe słodkie pierdzenia... Dwa - czytającym te komentarze; niech nabiorą pewności, że tu - w przeciwieństwie to onetu czy innej fotki - ocenia się obrazki rzetelnie. Jeśli jakieś zdjęcie wykonał ktoś znany z dobrych obrazków ale akurat mu nie wyszło - niech czytający o tym niewypale przeczyta i dowie się, co nie wypaliło. To nikomu nie zaszkodzi, a może pomóc na przyszłość.

No i trzy - ten cytat mam nadzieję pomoże też autorom. Niech ci wiedzą, że jak puszczą bączura, to im się nie powie dla uspokojenia ego, że cóż to za rozkoszny zapach się uniósł...

2. O zdjęciu

No i teraz niech mi ktoś powie, że moje gadanie nie odnosi skutku. :)

Wystarczyło pół roku gadać o tym, że zdjęcie z kiepską ekspozycją jest kiepskie - i proszę! Dało się zrobić ekspozycję która nie kuleje na obie nogi? Dało się. Wystarczyło parę miesięcy gadać, że jak jest widoczny kompletny brak kompozycji, to zdjęćie jest słabe - i co? Dało się pokazać obrazek, gdzie przynajmniej widać że ktoś szuka tej kompozycji? Dało się.

No i teraz wniosek nasuwa się całkowicie samodzielnie i wprost prze-naturalnie: pamiętajcie ludzie - słuchajcie wujka bombla, a w końcu zaczniecie robić lepsze zdjęćia. :mrgreen:

maniak666
26-08-2018, 15:42
1. pamiętajcie ludzie - słuchajcie wujka bombla, a w końcu zaczniecie robić lepsze zdjęćia. :mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:@bombel skromnością Matołuszka bijesz:))))

2pompony
26-08-2018, 16:15
Wiedziałem, że komuś w końcu musi się spodobać! :D

A co do samego wpisu - na ogół ufam inteligencji czytających i mam nadzieję, że rozumieją żarty bez dodawania śmiesznych buziek - ale tym razem dla większej pewności jednak dodałem tam najbardziej roześmianą.

jurkarol
26-08-2018, 17:32
a po co rameczka?
co daje zdjęciu? nic. idzie pod marne gusta.
to może e złote mosiężne ramki wstawić?
to może właściwie wystarczy sama naga rama?

maniak666
26-08-2018, 17:50
a po co rameczka?

A choćby po to żebyś mógł klepnąć coś od siebie w klawiaturę.
A ze bez sensu...

jurkarol
26-08-2018, 18:21
dobre zdjęcie, nie wiem po co ramka; a może czerwona walnąć? czy ramka coś wnosi oprócz kiczu?
jedyne słuszne miejsce ramki jest na ścianie. to może jeszcze dorzucic tu takie jakby podpórki albo wirtualny gwóźdź...

2pompony
26-08-2018, 18:36
czy ramka coś wnosi oprócz kiczu?
jedyne słuszne miejsce ramki jest na ścianie.

Nie do końca na ścianie - choć akurat w ty wypadku Cię rozumiem. Ale po kolei...

Ja lubię i robię ramki przy pokazywaniu na forum swoich zdjęć, bo dobrze odcinają obraz z tła. Nie wiem jak i na czym będzie to oglądane, więć przygotowuję wszystko tak, żeby było najlepiej widoczne to co chcę, na przykład kadr, czyli również jego granice. Ale żeby ramka dobrze działała, musi być sensowna. Po zastanowieniu ja robię takie, które dobrze działają zarówno na czarnych, jak i na białych tłach: jasno wyznaczają granice kadru. Jeśli chce ktoś przykład mogę pokazać swoje takie zdjęcie, które bez ramki niemal traci sens. Zatem wracając do ramek w ogólności - jeśli jest dobrze pomyślana, ja to cenię.

Z tym że ta tutaj nie jest akurat dobrze pomyślana. Na jasnym forum nie pomaga bo nic nie wnosi, na ciemnym razi - więc albo jest mało potrzebna (na jasnym), albo wręcz zbędna (na ciemnym), bo za agresywna. Stąd nie zgadzając się na to, że ramki są ogólnie be - zgoda, że ta tutaj nie jest najszczęśliwsza...

jurkarol
26-08-2018, 19:31
w sensie praktycznym ramka ma rację bytu, choć nie jestem do końca przekonany ; natomiast często ramka w zamyśle autora ma dodawać walorów estetycznych. a i odbiorcy też się dają nabrać w tym drugim przypadku.
ciekawe więc, co autor tego zdjęcia miał w zamyśle.

maniak666
26-08-2018, 21:39
w sensie praktycznym ramka ma rację bytu, choć nie jestem do końca przekonany ; natomiast często ramka w zamyśle autora ma dodawać walorów estetycznych. a i odbiorcy też się dają nabrać w tym drugim przypadku.
ciekawe więc, co autor tego zdjęcia miał w zamyśle.
Ileż przenikliwości w tym stwierdzeniu-jak rozgryzłeś zamysł Autora?
No i odbiorców w roli głupców też ustawiłeś-sami nie myślą, nabrać się dają...
Skąd tyle pogardy dla userów?
Co Cię do niej upoważnia?
Portfolio?
Raczysz żartować...

krzysztofz24
26-08-2018, 21:43
Zdecydowanie wersja numer 1 bez ramki. Jasna ramka kloci sie o uwage z tym fenomenalnym blaskiem ksiezyca na wodzie. Po co?
W wersji drugiej...no ten rog zdjecia nie jest jego najwiekszym atutem zeby go rozjasniac i dodatkowo eksponowac;-)

Takze 1. Niby zwykla fota a jest dobry kadr, cisza, spokoj, swietny blask ksiezyca i tonacja blue.
1 mi sie z cala pewnoscia podoba.

undermoon
26-08-2018, 22:45
Bardzo dobre zdjęcie. Pierwsza wersja bez ramki jest lepsza wg mnie.
Podoba mi się najbardziej spokojny nastrój i kolor, obróbka i kadr również są dobre.

Druga wersja już taka nie jest. Ramka burzy spokojny nastrój nocy a rozjaśniony kamień w rogu odciąga uwagę od reszty kadru.

Btw. Ramka, w niektórych zdjęciach ma uzasadnienie i pełni rolę odpowiednika passe-partout, to takie proste, bo widzę, że są tacy co dorabiają do tego zbędną filozofie.

Nemeth
26-08-2018, 23:11
a po co rameczka?

Kulten - aby mieć tutaj mrowie komentarzy spełnione powinny być trzy warunki, z których 2 już spełniasz.
1. małe zdjęcie - gwarantuje, że zlecą się przeciwnicy filatelistyki.
2. ramka - za duża, za mała, za biała.
3. podpis - tego Ci brakuje. Koniecznie musisz dodać. To uruchomi kolejnych znawców, którzy tylko czekają na takie okazje.

A co do zdjęcia - drugie wydaje się być lepsze. Raz, że oglądam na czarnym tle, a dwa rozjaśniłeś kamień na pierwszym planie. Lepiej to mz. wygląda. Ogólnie nastrojowe zdjęcie.

Nikonozaur
27-08-2018, 00:00
Dla mnie bardziej przekonywająco wygląda fota nr 1. Rozjaśnienie kamieni w PD dało efekt "dwóch słońc" i spójność światłocieni zostało lekko zachwiana. Na ramkę nie patrzą, skupiam się na jej zawartości.

6868
27-08-2018, 20:04
(...) Jeśli chce ktoś przykład mogę pokazać swoje takie zdjęcie, które bez ramki niemal traci sens (...)

Poprosze :-)

2pompony
27-08-2018, 22:23
Tutaj? No to tylko linki, bez zdjęć. Kliknij i staraj się sobie wyobrazić, że gdyby nie było ramki, po czym poznałbyś, czy kadr jest poziomy, pionowy, czy kwadratowy...
jeden (http://obiektywni.com.pl/galeria/fullscreen.php?id=625995), dwa (http://obiektywni.com.pl/galeria/fullscreen.php?id=558189), trzy (http://obiektywni.com.pl/galeria/fullscreen.php?id=662842), cztery (http://obiektywni.com.pl/galeria/fullscreen.php?id=646695), lub powiedz, jaki kadr ma to zdjęcie: pięć (http://obiektywni.com.pl/galeria/fullscreen.php?id=646635).

PS - mógłbym znaleźć więcej (np. na jasne tła), ale z lenistwa wziąłem te, które już są gdzieś na sieci. Przepraszam za lenistwo, nie jestem z tego dumny.

6868
28-08-2018, 15:28
Tak, ciezko byloby sobie to wyobrazic. Podales trafne przyklady.

2pompony
28-08-2018, 15:35
Dziękuję.

Dlatego powtórzę, że ramki - jeśli są dobrze pomyślane - nie tylko bywają potrzebne, ale czasem są wręcz niezbędne. Byle (jak prawie wszystko na tym świecie) z głową. I nie ma co sobie dworować, że czasem się o takich rzeczach dyskutuje przy okazji fotografii, skoro jak widać na załączonym przykładzie (mówię o Kultenie, choć nie tylko) ramka jednak ma istotne znaczenie dla całości przekazu.