Zobacz pełną wersję : [ Lotnicze ] AIR SHOW 2018 Radom
Nikt jeszcze nie chce się pochwalić fotkami z Air Show ... no to zaczynam.
1.
13049
- - - - kolejny post - - - - - -
2.
13050
3.
13051
4.
13052
5.
13053
6.
13054
Borat1979
26-08-2018, 14:45
Miałem wypożyczyć teleobiektyw na ta imprezę ale dobrze, że odpuściłem bo warunki do fotografowania byłby przez cały dzień beznadziejne. Na szczęście przestało padać i przynajmniej kilka pokazów się odbyło. Jak zawsze Tricolori nie zawiedli :grin:
13086
nikoniarz
26-08-2018, 14:51
odpuściłem bo warunki do fotografowania byłby przez cały dzień beznadziejne.
A trzeba było stawić czoła wyzwaniu i sprawdzić co wyjdzie... Sprawdzić i siebie, i sprzęt...
Borat1979
26-08-2018, 15:04
A trzeba było stawić czoła wyzwaniu i sprawdzić co wyjdzie... Sprawdzić i siebie, i sprzęt...
Szkoda mi było zmarnować kilkaset złotych na to "wyzwanie".
nikoniarz
26-08-2018, 15:09
Szkoda mi było zmarnować kilkaset złotych na to "wyzwanie".
Pewnego doświadczenia nie można przeliczać na pieniądze. No ale można być niedzielno-słonecznym fotografem.
Borat1979
26-08-2018, 15:50
Pewnego doświadczenia nie można przeliczać na pieniądze. No ale można być niedzielno-słonecznym fotografem.
Skończ to bezsensownie gadanie. Fotografowałem w taką pogodę kilka lat temu w Ostrawie i nie ma to sensu.
Skończ to bezsensownie gadanie. Fotografowałem w taką pogodę kilka lat temu w Ostrawie i nie ma to sensu.
+1. Też być odpuścił bo fotografia ma być dla mnie przyjemnością, a nie budowaniem swojego ego.
Jak toś dostaje $$$ za reportaż to ma ryzyko wpisane w cenę, a jak robi się to czysto hobbystycznie to- zapewne dla większości amatorów-fotografów- po prostu nierozważne.
+1. Też być odpuścił bo fotografia ma być dla mnie przyjemnością, a nie budowaniem swojego ego.
Jak toś dostaje $$$ za reportaż to ma ryzyko wpisane w cenę, a jak robi się to czysto hobbystycznie to- zapewne dla większości amatorów-fotografów- po prostu nierozważne.
Otwartym pozostaje pytanie o to, na jakie warunki trafimy. Przy takim... biało-mlecznym niebie rzeczywiście zdjęcia wyjdą średnie, w ulewie potrafią wyjść znacznie ciekawsze niż przy dobrej pogodzie, co prawda kosztem zasięgu.
nikoniarz
26-08-2018, 17:16
A uważasz na serio, że Twoje gadanie ma sens? To, że wtedy nie potrafiłeś, nie oznacza, że z czasem nie zaczniesz potrafić na tyle by być zadowolonym.
Borat1979
26-08-2018, 17:36
Otwartym pozostaje pytanie o to, na jakie warunki trafimy. Przy takim... biało-mlecznym niebie rzeczywiście zdjęcia wyjdą średnie, w ulewie potrafią wyjść znacznie ciekawsze niż przy dobrej pogodzie, co prawda kosztem zasięgu.
Nikt nie lata na pokazach w czasie ulewy.
A uważasz na serio, że Twoje gadanie ma sens? To, że wtedy nie potrafiłeś, nie oznacza, że z czasem nie zaczniesz potrafić na tyle by być zadowolonym.
To nie kwestia potrafię czy nie bo do pokazów trzeba przyzwoitej pogody i dobrej przejrzystości powietrza. Jak tego nie ma to choćby skały srały efekty są średnie ale ty oczywiście wiesz lepiej.
8.
13091
9.
13093
10.
13094
11.
13095
12.
13096
13.
13097
14.
13098
15.
13099
16.
13100
17.
13102
18.
13101
19.
13103
nikoniarz
26-08-2018, 20:25
To nie kwestia potrafię czy nie bo do pokazów trzeba przyzwoitej pogody i dobrej przejrzystości powietrza. Jak tego nie ma to choćby skały srały efekty są średnie ale ty oczywiście wiesz lepiej.
Lepiej na pewno nie, ale wiem, że to człowiek dostosowuje się do warunków, a nie warunki do człowieka. Bez względu na rodzaj fotografii. Zresztą jak widać inni potrafili zrobić udane zdjęcia... Czyli dostosować się do warunków ;)
Szczerze mówiąc to pogoda w sobotę znacznie bardziej mi odpowiadała niż lampa jaka była rok temu .
13112
13113
13114
13115
13116
13117
Rossi_PL
27-08-2018, 09:19
Nie rozumiem tej dyskusji o pogodzie... Tak naprawdę w sobotę padało kilkadziesiąt minut i zwyczajnie ludzie wsiedli do aut, powyciagali płaszcze lub parasole. Reszta to było okazyjne kropienie deszczyku. Nawet co niektórzy nie zakładali nic ochronnego na swoje zestawy, ja miałem akurat Huganature raincover, kolega miał grubą folię z gumką recepturką i spokoooojnie dało się fotografować. A ci już głębiej siedzący w fotoloto co byli i w koło mnie piali z zachwytu nad efektami oderwań w około skrzydeł:-)
Przemekkk666
27-08-2018, 11:22
Zaraz, zaraz. Czy to aby nie jest wątek założony przez kolegę Vid3 ? Nie wiem czy to ładnie się tak podpinać pod czyjś wątek...
Co do wydarzenia... Paradoksalnie pogoda pomogła, bo bez tej wilgoci (zwłaszcza w sobotę) fotki byłyby nudne jak flaki z olejem. W niedzielę niebo było sporo gorsze no i temp niższa więc oderwań mniej.
Borat - owszem latają w czasie nawet intensywnego deszczu, dobrym przykładem może być Ostrava z przed 2 lat. Tegoroczny Radom to organizacyjna porażka, szczególnie, że było to 100 lecie. (ale nawet abstrahując od tego) Sprawiało to wrażenie, jakby była to pierwsza edycja w ogóle.
Vid - odniosę się do Twojego zdjęcia nr 4 - powinieneś to inaczej skadrować, albo samolot w całości, albo przyciąć jeszcze bardziej, żeby nie było jednego skrzydła uciętego. Poza tym, to skrzydło co się ostało, prawie dotyka krawędzi, co nie wygląda dobrze. No i zdecydowanie za ciemne.
Zaraz, zaraz. Czy to aby nie jest wątek założony przez kolegę Vid3 ? Nie wiem czy to ładnie się tak podpinać pod czyjś wątek...
Rzeczywiście masz rację, coś mnie zaćmiło, że umieściłem zdjęcia w tym wątku. Jeśli kolega Vid3 się zgodzi to może niech to będzie wątek zbiorczy z Air Show 2018
Moim zamiarem było stworzenie wątku zbiorczego o temacie Air Show 2018 - Radom.
Pochwalcie się co macie.
A jak ktoś chce oddzielnie jego wola.
Jestem pod wrażeniem zdjęć kol kashpir.
Podejrzewam, że to był piątek.
lukasz.antoniak
27-08-2018, 15:11
kashpir: Ładnie. Jakie ogniskowe? FX czy DX?
W piątek nie było takiego "gęstego" powietrza i Włosi nie dymili na kolorowo.
Są exify, można podpatrzeć :-)
A ja się przyczepię ;)
13: AF sobie nie poradził, albo powietrze miało wpływ. W każdym razie nieostro.
13 i 16: śmigła stoją :) użyłeś za krótkich czasów.
Poza tym, proszę o więcej.
PS: numerujcie zdjęcia.
A ja się przyczepię ;)
13: AF sobie nie poradził, albo powietrze miało wpływ. W każdym razie nieostro.
Akurat taki efekt chciałem uzyskać, samolot jest za gorącym powietrzem od maszyn które kołowały.
Moim zdaniem najlepsze fota to nr 8 emoka, gratuluje :) Jak to trafiłeś ? Niestety ja nie zdążyłem zrobić zdjęcia ale usłyszałem :)
Mam pytanie co do malowania Greka, zawsze występował z charakterystycznie pomalowanym F-16 teraz zmienili samolot ?
Kolejne dobre foty wykonana przez kashpir, może 3 słabsza pozostałe ciekawe. W piątek była duża termika w sobotę świetne oderwana.
Co do samego Air Show było niezłą wtopą hucznie zapowiadane 100 lecie. Najbardziej padła organizacja, najpierw zamieszanie z biletami, później kasowanie postów na FB i banowanie osób za nie obraźliwe pytania, następnie strona oficjalna i brak dokładnego programu i tabelki jak za dawnych lat. Inne informacje na stronie FB które sugerowały coś innego jak było to na niebie. Najlepsza okazała się ceremonia otwarcia bram. Brawo dla pomysłodawcy otwarcia bram o godz.9.00 i rozpoczęcia pokazów o godz.uwaga 9.05 super pomysł naprawdę. Zacznę od buractwa i chamstwa bo jak inaczej to nazwać, osoby stojące w kolejce jeszcze przed godz.8 .00 a tu nagle coraz więcej cwaniaczków z całą rodziną również wpychają się na początek kolejki. Dlaczego nie postawili ochrony i póżniej policja stała tak żeby stać ? Kolejne ciekawe zdarzenia to zabieranie i wyrzucanie do kosza jedzenia przez ochronę przy bramkach, choć na stronie oficjalnej była mowa o możliwości zabierania jedzenia. Słyszałem też już na płycie lotniska jak ktoś miał problemy z wejściem z krzesełkiem, po chwili ponoć wpuszczali podobnie z jedzeniem, ile się tego zmarnowało i nie chodzi tu o kasę. Nagłośnienie na terenie lotniska słabe, szczególnie przy barierkach, niewiele dało się usłyszeć, kto i miał latać. W niedziele zmieniłem miejsce z prawej z soboty na lewą część, głośniki charczały i nic nie można było zrozumieć. Kolejne cyrki z aplikacją która miała być do pobrania 16.08.18 ale pojawiła się praktycznie w trakcie trwania pokazów, żeby było śmiesznej najpierw mogli ją pobrać tyko posiadacze iphonów, później zamieszanie i następnego dnia wrzucili na Androida.
Zapowiadanego trzęsienia ziemi nie było i amerykanie tak obiecywani nic nie pokazali oprócz jednego Herculesa na statyce. Piloci robili co mogli przy takiej pogodzie ale program okrojony i słaby, no ale trudno pogoda. Na koniec jak pogoda poprawiła się w niedziele to po godz. 17 zakończyli pokazy nie dając żadnego palnika i nic więcej ,wcześniejszy zapowiadany koniec to bodajże 19.00. Niby 100 lecie ale w sobotę nawet naszej F-16 zabrakło. To był zwykły Air Show który pokrzyżowała pogoda i wyszło jak wyszło ale organizacyjnie bardzo słabo.
Moim zdaniem najlepsze fota to nr 8 emoka, gratuluje :) Jak to trafiłeś ?
Sam się zastanawiam, taki fart :grin:
Sam się zastanawiam, taki fart :grin:
To raczej z soboty, jakie body i ogniskowa ? widziałem to ale było dosyć daleko, ciekawy jestem czy to ze Skaryszewskiej , Ogrodowej czy z płyty lotniska. Zresztą w krótkim czasie było kilka ciekawych efektów i podejrzewam że robiłeś serię i masz coś jeszcze, wiec czekam na następne.
8-super złapany. Na forach rozgorzała dyskusja czy to czasem nie był sonic boom :-) W piątek byłem na skaryszewskiej i też było potężne pierdyknięcie, aż mnie przytkało :-) Dziwne uczucie ;-)
Gdyby to był grom dźwiękowy, to szyby wypadłyby z okien, a ludzie mieliby problemy ze słuchem.
Gdyby to był grom dźwiękowy, to szyby wypadłyby z okien, a ludzie mieliby problemy ze słuchem.
To niewiele brakowało.
Dzięki, to z soboty :)
D810 + Tamron 150-600
lukasz.antoniak
27-08-2018, 21:54
Żeglując przy Szwedzkim wybrzeżu można czasem usłyszeć myśliwce przekraczające prędkość dźwięku. Samolotu nie widać nawet, a huk ogromny.
6.
13054
Krzysiek, z pozoru pretensjonalne i "technicznie słabe", ale według mnie najlepsze z prezentowanych, bo oddaje klimat zarówno pokazu, jak i niektórych komentarzy.
Piękna pogoda. Na spacer iść. Zdjęcia porobić. Żeby zima było co pokazywać. A nie skaczecie po sobie.
Rafał_Sz
29-08-2018, 09:35
Wątek przeczyszczony, dalsze dyskusje odbiegające od tematu wątku będą czyszczone, DaroD300S - kolejne trollowanie zostanie odpowiednio "nagrodzone".
raziel79
29-08-2018, 15:11
A ja podjąłem wyzwanie w złych warunkach oświetleniowych. Niestety.
Wszystkie fotki mam zaszumione, najbardziej mi szkoda tych z Mi-24 bo mam kilka super ujęć, ale wszystkie są jak niżej.
Aparat Nikon P900. Pierwsza fotka w ISO 125, druga ISO 400, czasy 1/500. Obie fotki z wysunięta lufą, druga prawie na max.1319813197
No tak łatwo powiedzieć są exif'y, podpowiedz mi proszę jak do nich dotrzeć? Wielu z Was może wydawać się to banalnie proste, ja jednak nie mam bladego pojęcia jak.
2pompony
29-08-2018, 23:19
No tak łatwo powiedzieć są exif'y, podpowiedz mi proszę jak do nich dotrzeć? Wielu z Was może wydawać się to banalnie proste, ja jednak nie mam bladego pojęcia jak.
Kliknij na obrazek i wtedy użyj jakiegoś czytnika EXIFów. Są już takie jako extension do przeglądarki - np. Exif Viewer for FireFox - nie trzeba ściągać zdjęcia na dysk (de facto ono się i tak ściąga, ale do cache-u, skąd program go po jakimś ustalonym czasie sam wywala).
Jeśli chodzi o Szwajcara to mi udało się zarejestrować coś takiego :)
13291
Kliknij na obrazek i wtedy użyj jakiegoś czytnika EXIFów. Są już takie jako extension do przeglądarki - np. Exif Viewer for FireFox - nie trzeba ściągać zdjęcia na dysk (de facto ono się i tak ściąga, ale do cache-u, skąd program go po jakimś ustalonym czasie sam wywala).
Dzięki. Jakiś czas temu było to łatwiejsze.
Dzięki. Jakiś czas temu było to łatwiejsze.
Tym razem coś ode mnie. Na airshow byłem drugi raz więc zbyt dużego doświadczenia nie mam i po raz kolejny miałem pochmurne warunki. Wszelkie uwagi mile widziane :)
1
14540
2
14541
3
14542
4
14543
5
14544
6
14545