Zobacz pełną wersję : D70s+T 28-75f/2,8 +ultra II 2GB
proszę Was o odpowiedź, czy to dobry zestaw na początek. chciałbym się dowiedzieć czy to dobre zestawienie? jeżeli coś sie źle spisuje w tym zestawie proszę Was o pomoc, poniewaz jestem laikiem. chcę robić zdjęcia z dość bliskiej odległości w sali gimnastycznej ( światło niezbyt dobre).
proszę o podanie różnic ( uwzględniając iz zaczynam) pomiędzy d70s a d80 - który korpus byłby lepszy dla mnie na poczatek.
odnośnie obiektywu - czytałem wiele rekomendacji i dla tego zdecydowałem się T, choc nie wiem czy to wybór dobry... proszę o pomoc.
karta to następny problem... czy biorąc pod uwagę zachęcanie oraz dobre opinie na forach internetowych, czy mozna jej wziąć pod uwagę kupna?
proszę o opinię.
z góry dziękuję.
pozdrawiam.
hugon.
GrzegorzPPP
14-06-2007, 07:31
kartę można brać, tylko musisz uważać żeby nie kupić podróbki. Na allegro jest sprzedający o nicku izdrowak karty od niego są oryginalne na 100%
stachmuszel
14-06-2007, 07:47
No hej!
Jeśli chcesz robić zdjęcia z bliskiej odległości to wg. mnie lepiej sprawdzi się Tamron 17-50/2.8. Jakościowo porównywalny optycznie do T 28-75/2.8 (czyli b.dobry). Korpus D70S - bez uwag. Sam posiadam, używam i bardzo chwalę. Trzeba go dobrze poznać, bo na początku możesz czuć niedosyt. Co do szybkości kart pamięci - nie przeginajmy. Testowałem przeróżne - nie widzę różnicy w szybkości działania. Jeśli są, to pomijalne.
Pozdro.
Mam taką kartę i złego słowa nie powiem - spisuje się bdb. T 28-75/2,8 też zbiera raczej pozytywne opinie - jasny, solidny, ostry i z pewnością godny uwagi.
Dziękuję za podpowiedzi i proszę o więcej.
jezeli mozesz kupic za dobra cene to jak najbardziej polecam
nie mniej jednak szerokiego kata bedzie Ci bardzo brakowalo...
tutaj mozesz postawic na ciekawa tokine 12-24/f4 czy tez na sigme/tamrona 18/17-50 ... niestety poprzez fakt krotkiej ogniskowej mozliwe ze bedziesz zmuszony do zaglowania obiektywami.
Jak chcesz robić zdjęcia z bliska (co to znaczy blisko ??) to możesz mieć za długo.
Jak mi podasz odległości jakie Cię interesują to mogę Ci zrobić foty ludzi i będziesz wiedział co się mieści w kadrze.
17-35 mam więc będziesz miał odniesienie jaka jest różnica w szerokim kącie (a te 11 to naprawdę bardzo dużo).
Ja zaczynałem z 18-70 , zamieniłem na 28-75 i potem uzupełniłem szerokim 17-35 - jestem bardzo zadowolony z zestawu.
Sprawdź czy puszka nie ma BF/FF ze szkłem na jakie się zdecydujesz.
Jak masz kasę to kupuj D80, chociaż na poczatek na pewno Ci D70s wystarczy
odnośnie odlełości to od 4 do 16 m.
Dzisiaj wieczorem zrobię fotki z 4m i zobaczysz co w kadrze się mieści na 28mm
dzięki Karrlos... pozdrawiam i czekam.
Jacek Wrzesińsk
14-06-2007, 17:29
Zestaw bardz dobry,choć faktycznie należało by się zastanowić czy nie lepszy byłby w tym przypadku tamron 17-50 f2.8
wysłałem ci priwa, podaj mail.
Karrlos jeszcze nic nie mam na skrzynce.jeżeli nie sprawdziłeś, to wysłałem Ci juz adres.
Dopiero wróciłem do domu.
poszły 4 fotki 2 na 17 i 2 na 28.
dzięki Karrlos za foty.
mniej więcej wiem o jaka skalę wielkości już chodzi i z tego co zaobserwowałem zdecyduję sie na T 28-75f/2,8.
pozdawiam.