PDA

Zobacz pełną wersję : Roadmap - plotki i spekulacje.

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

Kolekcjoner
08-04-2019, 12:03
Ciężko będzie Canonowi zbudować popularny system na tak drogich obiektywach.
Bez obaw ;). Ze znanych mi użytkowników Canona, którzy sprawili sobie eRkę nie znam nikogo kto by kupił jakiekolwiek szkło z bagnetem RF. A jest tych osób całkiem sporo i liczba się powiększa.
Póki co wybór szkieł pod nowy bagnet jest żaden więc kupowanie bezlustra FF żeby używać wyłącznie dedykowanych szkieł ma chyba tylko sens jak ktoś nie potrzebuje nic więcej niż kita.

cybulski
08-04-2019, 12:11
Bez obaw ;). Ze znanych mi użytkowników Canona, którzy sprawili sobie eRkę nie znam nikogo kto by kupił jakiekolwiek szkło z bagnetem RF. A jest tych osób całkiem sporo i liczba się powiększa.
Póki co wybór szkieł pod nowy bagnet jest żaden więc kupowanie bezlustra FF żeby używać wyłącznie dedykowanych szkieł ma chyba tylko sens jak ktoś nie potrzebuje nic więcej niż kita.

Jason Lanier (ambasamodor Sony chyba) ostatnio wrzucał filmiki, focił testowo Zetką i eRką z RF24-105. Z tego co tam zrozumiałem to każdy z tych sprzętów zachwalał.

cz4rnuch
08-04-2019, 14:22
Bez obaw ;). Ze znanych mi użytkowników Canona, którzy sprawili sobie eRkę nie znam nikogo kto by kupił jakiekolwiek szkło z bagnetem RF. A jest tych osób całkiem sporo i liczba się powiększa...Jakby nie patrzeć to aparaty z obiektywami przez przelotkę to nie jest system a ja o systemie pisałem. I oczywiście rozumiem, że z punktu widzenia lustrzankowców na tę chwilę bezlustro z lustrzankowym szkłem to rozwiązanie tańsze więc kusi, ale chyba żadna firma foto nie utrzyma się sprzedając wyłącznie korpusy, w dodatku bazując na dotychczasowych użytkownikach. A liczby zaczynają wyglądać tak, że bezlusterkowców nie da się już traktować po macoszemu.

https://www.chip.pl/uploads/2019/04/cipa-dane-2-SFjmco8Z1jAZ8ZSmYQnAh0CWzkYvEjCb-702x291.jpg

Dlatego bardzo dobrze, że Nikon ma w planach szkła dla ludu. Szkoda tylko, że szkła dla szlachty zaczynają się już od f/1.8. Jeszcze kilka lat temu byłoby to nie do pomyślenia.

Kolekcjoner
08-04-2019, 14:38
Jakby nie patrzeć to aparaty z obiektywami przez przelotkę to nie jest system a ja o systemie pisałem.
Oczywiście że to jest system. Doskonale to wykorzystuje zarówno Canon jak i Nikon. Tu się różnimy w ocenie.
Nie oznacza to oczywiście że firmy nic nie robią. Z czasem oferta na pewno będzie uzupełniana.

cz4rnuch
08-04-2019, 14:41
W sumie nieważne. Do kasacji.

ksh
08-04-2019, 16:39
Wielu hejtuje ciemne tanie obiektywy ale liczę że Nikon wrzuci takie coś, a liczę na tani zgrabny ciemne UWA, standard i tele.
Obiektywy f/4 dla mnie osobiście nigdy nie były atrakcją, a obecnie jak zrobią coś f/2.8 to zazwyczaj armata albo cena astronomiczna, dlatego siedzę w sony, może ciamciang dla nikona też zrobi naleśniczki to kupię Z6 jak będzie po 5000zł.

cz4rnuch
08-04-2019, 17:00
...liczę na 1.tani 2.zgrabny 3.ciemne UWA...Możesz wybrać jedynie dwa z trzech :) I co Wy z tym hejtowaniem? Od teraz już każda krytyczna uwaga jest hejtowaniem?

PS W Nikonie niebawem będzie można kupić zgrabne, ciemne UWA, w dodatku całkiem możliwe, że bardzo dobre optycznie. Ale tanie nie będzie.

TatOR
08-04-2019, 18:50
Kiedyś dla szkła 2.8 czy 1.8 człowiek dałby sobie jajca ogolić.
Dzisiaj? Nie podnieca mnie to. Mówię to ponieważ 10 lat temu tylko najlepsze maszyny miały sensowne ISO 800. Dzisiaj na mojej Z6 ISO 3200 robi dobrą robotę. Dlatego zostawiłem sobie 'kita' F4. Można nim robić bardzo dobre fotki. Oczywiście nie można nimi robić tych nudnych portretów z tak bardzo rozmazanym tłem ale i tak jest ostro, szybko i dobrze.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

cz4rnuch
08-04-2019, 19:46
Nudne fotki można robić na każdej przysłonie :)

Jacek_Z
08-04-2019, 20:15
Fakt, może i nie ma hejtowania, ale sa dwa światy, średnio rozumiejące sie wzajemnie. Tzn średnio dopuszczające do siebie myśl, że inni mają inne preferencje.
Co ja gadam, jakie dwa światy. Więcej niż 2 ;)
Głownie mam na mysli tych co chca małe, lekkie, moga być ciemne, fajne do podrózy, w praktyce uznający jedynie szkła natywne i pleśniakopodobne. No i drudzy, którym duży rozmiar bardzo nie wadzi, którzy nie maja problemu z tym, że szkło jest podpinane przez przejściówkę, chcą szkła jasne.

Należę do tej ostatniej grupy i chcę jedynie dobrego body z gripem i ze skutecznym eyefocus, z przejściówką gdzie będą dobrze działy Nikkory z AF-S. Nie interesuje mnie w ogóle optyka natywna na Nikon Z, nie mam na najbliższe 5 lat ;) planów zakupowych jeśli chodzi o optykę. A nawet jeśli, to wymiana szkła z bagnetem F na inne z bagnetem F, bo D800 ma zostać jako zapas. Może wymienię Nikkora 70-200 i Tamrona 24-70, z ta firmą chcę się się pożegnać na stałe.

ksh
08-04-2019, 20:31
Fakt że zawsze można sobie podpiąć z adapterem jakieś ciemne zoomy ale wtedy jaki ma sens przesiadka póki co na tak drogi sprzęt, dlatego natywne obiektywy jak widać mają wielki sens bo są mniejsze/lżejsze, nie wymagają adaptera i lepiej sobie radzą z rozdzielczością na nowych matrycach.
Kwestia fundamentalna przy adaptacji obiektywów z lustrzanek jak poradzą sobie z dodanym kiedyś EyeAF, nie jest to przecież oczywiste że będzie efektywne.

Mnie cieszy że nie będzie już takiego planowanego zastoju technicznego i konserwy cenowej jak miała miejscy w czasach lustrzanek nikon/canon, konkurencja już widac że wymusiła szybkie przecenianie sprzętu co dawniej nie było do pomyślenia, pro lustrzanka trzymała cenę długo, teraz to nie będzie miało miejsca bo zawsze klient może sięgnąć po tanie starsze modele sony.

Obstawiam że na wiosnę 2020 używane Z6 za jakieś 4000zł spokojnie będzie można kupić, kto wchodzi w zabawę ? :)

Jacek_Z
08-04-2019, 23:20
Fakt że zawsze można sobie podpiąć z adapterem jakieś ciemne zoomy ale wtedy jaki ma sens przesiadka póki co na tak drogi sprzęt,
Dlaczego mozna podpiąć ciemne, a jasnych nie mozna? ;)
Zgoda w tym, że sensowniejsze jest podpinanie ciemnych natywnyhc, bo ciemn elustrzankowe _ przejściówka nie daja zysku na rozmiarze, a o to chyba tym ludziom chodzi.

dlatego natywne obiektywy jak widać mają wielki sens bo są mniejsze/lżejsze, nie wymagają adaptera i lepiej sobie radzą z rozdzielczością na nowych matrycach.
Są mniejsze, lżejsze? Taki 58/0.95 jest mały i lekki? W przypadku jasnych szkieł rozmiar .. no zalezy od podejscia producenta. Mozna bezkompromisowo jak Sigma ART, można jak Nikon. Popatrzmy na szkiełko 105/1.4 w wydaniu obu firm. Albo na 85/1.4. Na razie to przykłady z lustrzanek, ale to optyka, ze szkłami do bezluster będzie to samo. Przynajmniej gdy chodzi o dłuższe ogniskowe.
Szerokie kąty to inna sprawa.

ksh
08-04-2019, 23:32
Dlaczego mozna podpiąć ciemne, a jasnych nie mozna? ;)
Ale ja ciągnę kwestie braku ciemnych tanich obiektywów, a nie jasnych drogich armat.

Taki 58/0.95 jest mały i lekki?
Ale co ma piernik do wiatraka ? :)

W przypadku jasnych szkieł...
Oczywiście chodzi cały czas o zoomy, o kompromis między ceną, wielkością i jakością, w bezlustrach póki co raczej starają się wyśrubować jakość i zapominają właśnie o kompromisie jaki w lustrzankach był od zawsze, a że konkurencja nie da rady za wiele nic zrobić to śpią spokojnie, tamron po pięciu latach dorobił się jednego zooma, drugi zapowiedziany i tyle.

Moim zdaniem na kurczącym się rynku foto jest to zła droga, nie wiem może mają jakieś marketingowe urojenia żeby kojarzyć sprzęt foto z profesjonalnym rynkiem ale takie coś wyśmieje choćby posiadacz nowego huawei :)

Jacek_Z
09-04-2019, 00:32
Oczywiście chodzi cały czas o zoomy, o kompromis między ceną, wielkością i jakością, w bezlustrach póki co raczej starają się wyśrubować jakość i zapominają właśnie o kompromisie jaki w lustrzankach był od zawsze,
Zapominają - to przesada. Oferta to kilka szkieł, nie dogodzi się wszystkim. Jedni chca tele, inni szerokich, jedni stałki, drudzy zoomy, jedni jasne, drudzy ciemne. Na zrobienie pełnej oferty trzeba lat.
Mamy to do siebie, że myślimy, że nasze priorytety to sa te, które sa wazniejsze dla firmy i ludzi. Nie, one sa ważniejsze dla nas i nam podobnych. Tylko kto jest w większości? Podróżnicy? Ślubniacy? Ptasiarze/lotnicy? (przynajmniej wiadomo, że oni to nie większość ;)) itd itd.

Myszowor
09-04-2019, 07:00
Myślę że z tanich zoomów brakuje do Z-ki na razie 70-300, bo w komplecie z 14-30 jest wszystko dla amatora na wycieczki i to będzie kolejne szkło nikona z tańszej serii.
Koesh podejmuję wyzwanie za rok na pewno Z6 nie będzie za 4000zł, może za 5000 - 6000zł to tak, jak by nie było to dobry sprzęt a jak wejdzie jego tańszy odpowiednik to cena stanie na tym poziomie.

cz4rnuch
09-04-2019, 07:29
Myślę że z tanich zoomów brakuje do Z-ki na razie 70-300, bo w komplecie z 14-30 jest wszystko dla amatora na wycieczki i to będzie kolejne szkło nikona z tańszej serii...W jakim sensie kolejne? Być może piszemy o czymś innym, ale na razie nie ma żadnych szkieł z tej zapowiadanej tańszej serii. 14-30, jeśli mnie wzrok nie myli, także należy do serii silver, czyli do tej droższej. Zerknąłem sobie przed chwilą na tą mapkę, bo myślałem, że do 21go mają zapchany harmonogram właśnie eSkami, ale chyba jest jakieś światełko w tunelu, bo na 20y zostawili 3 wolne paski, może właśnie na te tańsze obiektywy. W tym roku na amatorów czekają prawdopodobnie dwie premiery: 20/1.8 i 85/1.8. Ciekawe czy te nowe stałki będą trzymać cenę (i jakość) tego co już jest czy może tak jak z korpusem zdecydują się na korekty i trochę zawalczą ceną.

Kolekcjoner
09-04-2019, 13:17
Myślę że z tanich zoomów brakuje do Z-ki na razie 70-300, bo w komplecie z 14-30 jest wszystko dla amatora na wycieczki i to będzie kolejne szkło nikona z tańszej serii.

A to ktoś broni podpiąć 70-300 przez przejściówkę?

TOP67
09-04-2019, 13:19
A to ktoś broni podpiąć 70-300 przez przejściówkę?

Wtedy przestaje być mały. A o to chodzi podróżnikom.

Kolekcjoner
09-04-2019, 20:41
Wtedy przestaje być mały. A o to chodzi podróżnikom.
Tele pod FF i tak mikre nie będzie. Nawet jeśli Nikon zrobi podobnego kurdupla do 70-200 RF to i tak nie będzie przy tego typu konstrukcji tani. Rozwiązanie z przejściówką przy takich szkłach ma IMO same zalety.

cybulski
09-04-2019, 20:52
Z tele jest kłopot bo albo mały i ciemno albo za duży. Ja ostatnio testuje sobie do Fuji zooma 70-200/4 L IS przez booster viltroxa i nawet dobrze to działa. Aparat widzi jasność f2. 8 do parametrów ekspozycji. Pewnie jest trochę większy niż zoom fujowy 55-200 ale za to "jaśniej". Zobaczymy.

TOP67
09-04-2019, 20:57
Tele pod FF i tak mikre nie będzie. Nawet jeśli Nikon zrobi podobnego kurdupla do 70-200 RF to i tak nie będzie przy tego typu konstrukcji tani. Rozwiązanie z przejściówką przy takich szkłach ma IMO same zalety.

Ale odpada mechanizm domykania przysłony w przejściówce, a to małe nie jest. Natywny obiektyw będzie miał przysłonę elektromagnetyczną. Zapewne również silnik krokowy, a to spora zaleta. Na pewno będzie dużo lżejszy.

Kolekcjoner
09-04-2019, 21:08
Ale odpada mechanizm domykania przysłony w przejściówce, a to małe nie jest. Natywny obiektyw będzie miał przysłonę elektromagnetyczną. Zapewne również silnik krokowy, a to spora zaleta. Na pewno będzie dużo lżejszy.
Może. Fakt że patrzę z perspektywy C gdzie to wsio ryba. Tam jeszcze przejściówka dodaje funkcjonalności więc czekanie na jakieś tele "natywne" ma wątpliwy sens.

OjTam
05-09-2019, 19:01
Nowy roadmap:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/09/Nikon-Nikkor-Z-S-Line-lens-roadmap.jpg
Ciekawie wygląda ten 100-300/4 (oprócz tego że znów od Sigmy zrzynają :p), oraz 28-70/2.8-3.5

TOP67
05-09-2019, 19:37
Mnie bardziej zaciekawił 28-280, bardzo duży zakres jasności. Ale wszystko zależy od wielkości i jakości.

Dariusz Breś
05-09-2019, 23:49
3 szkła o świetle 1.2, ok wchodzę w to :)

Jacek_Z
05-09-2019, 23:56
Fajnie sie robi dla portrecistów.
50 i 85 - 1.2 i 105 i 135 - 1.8.
Cena zabije, to pewne. Kto kupi nerki? (obie) :)

cz4rnuch
06-09-2019, 07:04
Nowy roadmap:...Się okaże. Na razie chyba nikt tego nie potwierdził.

kaja45
06-09-2019, 08:05
Nikkor Z24-120 /f4 fajny wakacyjny zoomik, może będzie tak dobry jak 24-70/f4 albo i lepszy

cybulski
06-09-2019, 10:26
Fajnie sie robi dla portrecistów.
50 i 85 - 1.2 i 105 i 135 - 1.8.
Cena zabije, to pewne. Kto kupi nerki? (obie) :)

No w końcu f1.2 Ciekawe czy będą tańsi niż Canon czy też nie będą sie wychylać :mrgreen: bo w sumie po co zaniżać ceny .... kto chce i tak kupi. Noto się będzie działo.

czomolungma
06-09-2019, 14:22
No w końcu f1.2 Ciekawe czy będą tańsi niż Canon czy też nie będą sie wychylać :mrgreen: bo w sumie po co zaniżać ceny .... kto chce i tak kupi. Noto się będzie działo.

Ja juz tylko hobbystycznie przyglądam się wątkom z nikonem Z, bo powariowali z tymi cenami. Skoro "ciemnica" jak to mówią 1.8 kosztuje 5500 to 1.2 ile ? 10 tysi ?
Niedługo klient który zakupi 1.2 do zetki będzie jak klient w tej anegdocie o jazzmanach:

Spotyka się dwóch jazzmanow i jeden mówi:
- Kupiłem niedawno Twoją płytę.
- Aaaa... to Ty - odpowiada drugi

Nie mniej powodzenia kolegom w oddawaniu nerek :)
Żeby tylko nie ukręcili na siebie bata, bo jak takiego absurdu dotkną ceny to się w końcu Ci mniej pro wkur...kupią za 3 koła w dobrym stanie używkę D750 który wcale gorzej nie wypada i hulaj dusza ze starszymi szkłami :)

J1
06-09-2019, 14:45

Po zobaczeniu nowej listy zapowiadanych obiektywow do systemu Z mialem banana na gebie. Przyznac musze ze ciekawie to rozegrali, dwie linie stalek 1.2 i 1.8. Stalki 1.2 S to zaproszenie dla wielu Pro do porzucenia lustrzanki i starych stalek Nikona 1.4G. Z kolei rynek wtorny moze byc ciekawy... zakladam ze niebawem ceny uzywanych lustrzanek i obiektywow Nikon F zaczna powoli spadac. Wiec dla kazdego cos fajnego ;-)

Podoba mi sie linia stalek 1.8 S i mysle ze niebawem bede mial komplet 24/35/50/85 tutaj cena jest w miare OK (jezeli kupowac na promocjach, poki co mam 35/50). Najwieksza roznica jest w przesiadce z 50mm 1.8G a 50mm 1.8S. Z kolei zakladam ze ceny stalek 1.2 S to bedzie raczej kosmos ;-)
Wiec nie dla psa kielbasa ;-)

Zoomy 2.8 S poki co odpuszczam (moze pomysle za 2 albo 3 lata). Bo juz 24-70 2.8S pokazalo odpowiedni poziom cenowy a kolejne beda raczej jeszcze drozsze (14-24 i 70-200 szczegolnie). Mam zreszta 3 zoomy 2.8 Nikona tzw trojca i jestem bardzo zadowolony z ich wspolpracy z Zetka. Z kolei 200-500 to jest wisienka na torcie... biorac pod uwage cene ;-)

Kusi tylko 24-70 f4 S ktory jest maly, lekki, tani i dobry optycznie. Fajny zoom spacerowy. Jako ze bede kupowal Z7 to bedzie okazja tanio nabyc. Mialem zreszta tego zooma w uzyciu i jedyne co mnie troche martwilo to podwojny wysuwany tubus ale to bardziej w kontekscie trwalosci po jakims czasie uzytkowania. Wiec faktycznie niby obiektyw kitowy ale wcale nie do kitu ;-) Z kolei 24-120 f4 S moze byc hitem o ile bedzie dobry optycznie i rozsadny rozmiarowo (nie zakladam ze bedzie tak tani jak kit).

Z mojej perspektywy system Z to strzal w 10 dla kogos kto ma zestaw obiektywow Nikon F a chce powoli przechodzic na natywne obiektywy. Zatrzymali tez albo ograniczyli migracje ludzi z lustrzanek Nikona na bezlustra Sony. Mysle tez ze Nikon mogl celowo zwlekac z prezentacja tego systemu, zrobili to najpozniej jak mogli i unikneli kanibalizacji lustrzankowych produktow (aparaty i obiektywy).

Najfajniejsze jest to ze kiedy jeszcze planowalem zakup D850 to robilem przymiarke do N 300mm f4 PF. Mialem go w uzyciu przez jakis czas i stwierdzilem ze warto go bedzie kupic w przyszlosci. Niesamowicie lekki, dobry optycznie i szybki (po wlaczonym limiterze). Jednak dopiero z Z7 bedzie to kosmos jezeli chodzi o wage. Jezeli jeszcze wziasc pod uwage wlaczenie trybu DX w Z7 to bedzie 450mm f4. To jest dopiero zestaw spacerowy ;-) Poki co nie widac w zapowiedziach natywnych obiektywow PF do systemu Z wiec pozostaje kupowanie wersji lustrzankowych.

Ja juz tylko hobbystycznie przyglądam się wątkom z nikonem Z, bo powariowali z tymi cenami. Skoro "ciemnica" jak to mówią 1.8 kosztuje 5500 to 1.2 ile ? 10 tysi ?
Niedługo klient który zakupi 1.2 do zetki będzie jak klient w tej anegdocie o jazzmanach:

Spotyka się dwóch jazzmanow i jeden mówi:
- Kupiłem niedawno Twoją płytę.
- Aaaa... to Ty - odpowiada drugi

Nie mniej powodzenia kolegom w oddawaniu nerek :)
Żeby tylko nie ukręcili na siebie bata, bo jak takiego absurdu dotkną ceny to się w końcu Ci mniej pro wkur...kupią za 3 koła w dobrym stanie używkę D750 który wcale gorzej nie wypada i hulaj dusza ze starszymi szkłami :)

Niestety w tej branzy tanio to juz bylo... ;-( Sprzedaja mniej wiec sprzedaja drozej.

Ale tak jak mowisz... dla kazdego cos dobrego. Bedzie wiekszy rynek fajnego uzywanego sprzetu lustrzankowego.

cz4rnuch
06-09-2019, 14:53
Ja juz tylko hobbystycznie przyglądam się wątkom z nikonem Z, bo powariowali z tymi cenami. Skoro "ciemnica" jak to mówią 1.8 kosztuje 5500 to 1.2 ile ? 10 tysi ?...Prosty przelicznik, jak za kilogram śledzia. 1,8 = 5 tysi, 1,4 10 tysi, 1,2 15 tysi. 0,95 w manualu promocja 20 tysi.

J1
06-09-2019, 14:57
Prosty przelicznik, jak za kilogram śledzia. 1,8 = 5 tysi, 1,4 10 tysi, 1,2 15 tysi. 0,95 w manualu promocja 20 tysi.

A pomyslec ze sledz byl kiedys tania ryba... ;-) fajna analogia ;-)

czomolungma
06-09-2019, 15:40
Prosty przelicznik, jak za kilogram śledzia. 1,8 = 5 tysi, 1,4 10 tysi, 1,2 15 tysi. 0,95 w manualu promocja 20 tysi.

Hehehe.

Polecieli w sumie zgodnie z prawami fizyki, światło spada z kwadratem odległości czy jakoś tak, soczewa rośnie z każdym spadkiem przesłony czy jakoś tak więc każde zbicie pół działki przysłony cena o połowę :D

cz4rnuch
06-09-2019, 15:52
Trochę sobie yajcuję, bo z linii 1,8 na razie tylko 24 kosztuje tych 5 tysi, ale prawdą jest, że ceny nowych obiektywów wszystkich producentów poza kilkoma niezależnymi zaczynają wariować.

J1
06-09-2019, 16:14
Trochę sobie yajcuję, bo z linii 1,8 na razie tylko 24 kosztuje tych 5 tysi, ale prawdą jest, że ceny nowych obiektywów wszystkich producentów poza kilkoma niezależnymi zaczynają wariować.

Beda roznego rodzaju promocje to i ceny beda przystepniejsze. Ten co nie musi miec obiektywu "na jutro" poczeka i kupi taniej.

cz4rnuch
06-09-2019, 16:30
Jasna sprawa, sam przeważnie kupuję na promocjach. Ale promocje były też kiedyś, gdy szkła nie były aż tak drogie.

cybulski
06-09-2019, 16:32
Jasna sprawa, sam przeważnie kupuję na promocjach. Ale promocje były też kiedyś, gdy szkła nie były aż tak drogie.

No jak my wszyscy inaczej to sztuka cierpi kupić w normalnej cenie.

ksh
06-09-2019, 18:24
Zobaczymy z czasem czy szkła do nowych systemów będą trzymały ceny jak dawniej sprzęt lustrzankowy gdzie dominowały i podobno miały zmowę cenową dwie firmy, czy będzie tak szybko sztuczne dewaluowanie ceny jak w body nowych systemów.
Przecież dawniej jak wyszły lustrzanki FX to cenę trzymały podobną nawet po dwóch latach, jakieś promocje i zniżki to byłą kpina, czasy cashback, zwrotów itp to było raczej wymuszone zawaleniem się sprzedaży w foto.
Nie przewiduję żeby jakieś sztandarowe topowe szkła miały tanieć, to zawsze był dziwny rynek, niszowy i mocno skierowany w marketing, tyle sprzętu co nikon czy canon dawał na olimpiady czy mundiale to nawet nie mieli sprzedaży rocznej :)

Wątpię mocno w to że uda się zbudować komuś poza Canonem coś takiego jak funkcjonowało w lustrzankach, czyli amator kupujący zestaw w markecie za 1500zł cieszący się że trzyma sprzęt firmy jak tabun fotografów za bramką na meczu :)

notdot
07-09-2019, 14:54
Mnie bardziej zaciekawił 28-280, bardzo duży zakres jasności. Ale wszystko zależy od wielkości i jakości.

tylko, że pełna jasność to pewnie będzie w zakresie 28-40mm
potem od razu ciemno przy 50mm będziesz już miał f/4,0
nie wiem czy nie lepiej kupić ze stałym światłem w okolicy 4.0 mając za to mniejsze gabaryty, wagę no i cenę

Myszowor
07-09-2019, 21:34
Ta nowa mapa to chyba z palca wyssana.
Trochę nie chce mi się wierzyć że powstanie 65mm 1,8 bo po co?, 28-70 2,8-3,5 po co?, 28-280 2,8-5,6 też wątpię, chyba za duże szkło by wyszło.

OjTam
07-09-2019, 21:39
Ta nowa mapa to chyba z palca wyssana.
Jest taka możliwość.

65mm 1,8 bo po co?,
Bo mogą?

28-70 2,8-3,5 po co?,
To faktycznie dość "ciekawe" szkło, ale... jak wyżej. Bo mogą?

28-280 2,8-5,6 też wątpię, chyba za duże szkło by wyszło.

Dużo większy od 28-300 to raczej nie będzie.

ksh
07-09-2019, 22:01
Wszystko kwestia kasy, bez tej informacji to można faktycznie jedynie co podrapać się po... głowie.

OjTam
10-09-2019, 20:46
Nikon ma patent na 16-35/2.8S. Ktoś kiedyś się zastanawiał, dlaczego N nie ma takiego szkła. To będą mieć. ;)

OjTam
01-10-2019, 14:00
I kolejna dawka patentów:
24-80/2.8-4
16-60/2.8-4 DX
16-35/4

TOP67
01-10-2019, 14:14
O! Wszystkie trzy świetne w podróż

24-80/2.8-4.0 nie powinien być większy od 24-70/4, bo jasność na szerokim jest po prostu bonusem.
16-24/4 powinien być tańszy i mniejszy od 14-30/4
16-60/2.8-4.0 DX to nareszcie rozsądny obiektyw do Z50. Powinien być mniejszy od 16-80 na bagnet F

kurczeblade
02-10-2019, 17:25
Jak już wiadomo, dużo osób zrezygnowało z chęci zakupu 85 1.8 S, bo większość posiada już 85 i czekamy na 85 1.8S

Mnie zastanawiają dwie rzeczy, jakiej wielkości będzie taka 85 1.2 i wagowo czy to będzie tak ciężki obiektyw jak Sigma 85. No i pytanie, myślicie że takie szkła Nikon wyceni na 10k PLN ?

Dariusz Breś
02-10-2019, 17:34
Jak już wiadomo, dużo osób zrezygnowało z chęci zakupu 85 1.8 S, bo większość posiada już 85 i czekamy na 85 1.8S

Mnie zastanawiają dwie rzeczy, jakiej wielkości będzie taka 85 1.2 i wagowo czy to będzie tak ciężki obiektyw jak Sigma 85. No i pytanie, myślicie że takie szkła Nikon wyceni na 10k PLN ?

9 tyś, wielkość podobna, jeśli nie większa :)
przeżyjesz, go na siłkę

Myszowor
02-10-2019, 21:20
To mi wygląda na listę patentów które nigdy nie powstaną...

kurczeblade
03-10-2019, 21:03
9 tyś, wielkość podobna, jeśli nie większa :)
przeżyjesz, go na siłkę

Mogliby zrobić 1.2 tak max do 800 gramów :)

Dariusz Breś
03-10-2019, 22:31
Mogliby zrobić 1.2 tak max do 800 gramów :)

Lepiej niech nie kombinują z wagą, może być cięższa, aby optyka była tip top.
Dla pro usera nie siuśmajtka, oni mają już swoje plastikowe kubeczki 1.8 i wystarczy.

cz4rnuch
03-10-2019, 22:48
...Dla pro usera nie siuśmajtka, oni mają już swoje plastikowe kubeczki 1.8 i wystarczy.Właśnie. Teraz czas na wiadereczka :)

Dariusz Breś
03-10-2019, 22:50
Sie usmialem jak norka ;-)

hehhe, i o to chodzi bo na forum wszyscy poważni jacyś ostatnio.

Dariusz Breś
03-10-2019, 22:52
Właśnie. Teraz czas na wiadereczka :)

Wiaaadra, żeby wstydu nie było, i cięęężkie, z ostrością od krawędzi do krawędzi jak 40 1.4 art i bokehem ze 105 1.4 art! iii jeszcze.... uff spuchłem

J1
...
Dla pro usera nie siuśmajtka, oni mają już swoje plastikowe kubeczki 1.8 i wystarczy.

Sie usmialem jak norka ;-)

W kraju gdzie mieszkam roznica pomiedzy fotografem pro a amatorem jest taka ze pro ma wykupione ubezpieczenie.

Widocznie jest takie miejsce gdzie rozroznia sie to w zaleznosci od posiadania kubeczka albo wiaderka podpietego pod puszeczke ;-) Smieszne sa te spory dotyczace tego kto ma wiekszy... obiektyw ;-)

Dariusz Breś
Właśnie. Teraz czas na wiadereczka :)

Wiaaadra, żeby wstydu nie było, i cięęężkie, z ostrością od krawędzi do krawędzi jak 40 1.4 art i bokehem ze 105 1.4 art! iii jeszcze.... uff spuchłem

J1
03-10-2019, 22:55
....... uff spuchłem

Chyba od noszenia tych ciezarow ;-)

Dariusz Breś
03-10-2019, 22:55
Chyba od noszenia tych ciezarow ;-)

Cicho! nie rujnuj mojej wizji! hehhe

J1
03-10-2019, 22:59
Cicho! nie rujnuj mojej wizji! hehhe

Chyba musisz byc z Poznania... Wiem bo sam jestem. Po prostu chcesz zaoszczedzic na karnecie na silownie. Nosisz ciezkie obiektywy i aparaty. A ja naiwny pozmienialem wszystko na lzejsze. ;-)

cz4rnuch
03-10-2019, 23:03
...A ja naiwny pozmienialem wszystko na lzejsze. ;-)Pewnie oszczędzasz na bagażu rejestrowanym.

J1
03-10-2019, 23:10
Pewnie oszczędzasz na bagażu rejestrowanym.

Nie stac mnie na bilet ;-) Bede chodzil pieszo ;-) Moze nawet boso ;-)

kurczeblade
04-10-2019, 14:08
Dobra, niech będą wiadra. Ale niech do wiader mi dadzą minimum uchwyt z D850 ;) albo jakiegoś pełnoprawnego gripa. Bo tu nie chodzi o to że nie ma sił na trzymanie aparatu z obiektywem ...

J1
04-10-2019, 14:29
Dobra, niech będą wiadra. Ale niech do wiader mi dadzą minimum uchwyt z D850 ;) albo jakiegoś pełnoprawnego gripa. Bo tu nie chodzi o to że nie ma sił na trzymanie aparatu z obiektywem ...

Musisz sobie wystrugac z drewna... chyba ze masz maszyny to mozesz z aluminium. Potem farba z puszki i kawalek gumy ze starej opony. ;-)

Tak serio to czekaj na 10 grudnia... byc moze bedzie prezentacja gripa do Zetek

Dariusz Breś
04-10-2019, 18:02

Cierp! chcesz mieć najwyższą jakość? to "morda" w kubeł, znaczy wiaderko ;)

J1
04-10-2019, 18:15
Cierp! chcesz mieć najwyższą jakość? to "morda" w kubeł, znaczy wiaderko ;)

A co ma zrobic ten co nie ma wiaderka tylko kubeczek f1.8S ? ;-) Cala "morda" sie nie zmiesci... ;-) Musi byc w koncu cos dla tych co lubia male i zwinne ;-)

HYPER
08-10-2019, 13:10
No to juz wiadomo, ze Noct do wyjecia za jedyne 8k$ czyli w Europie pewnie 8k€ czyli w PL okolo 35000zł :D
Myślę, że wystarczy zeby Nikon sprowadzil do Polski 1 sztuke zeby sobie na wszelki wypadek lezala w magazynie centralnym ;)

Dariusz Breś
08-10-2019, 21:33
No to juz wiadomo, ze Noct do wyjecia za jedyne 8k$ czyli w Europie pewnie 8k€ czyli w PL okolo 35000zł :D
Myślę, że wystarczy zeby Nikon sprowadzil do Polski 1 sztuke zeby sobie na wszelki wypadek lezala w magazynie centralnym ;)

uhhhh, nikon chce chyba wejść w ludzi typu musze mieć bo jest drogi, coś jak torebka za 25.

1.2 nie będzie tani panowie

J1
08-10-2019, 22:09
...

1.2 nie będzie tani panowie

My to wiemy ;-)

Ale dla kazdego cos innego: Kubeczek, Wiaderko, Beczka ;-)

Dariusz Breś
08-10-2019, 23:22
My to wiemy ;-)

Ale dla kazdego cos innego: Kubeczek, Wiaderko, Beczka ;-)

Sigmę trzeba zmusić żeby wypuściła 1.2 na nikona Z natywnie krde flak!

https://live.staticflickr.com/65535/48866738323_a9bdb2332d_h.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/48867165027_6a4d281827_h.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/48866447423_3fef3f9c97_h.jpg

J1
08-10-2019, 23:37
Ladnie rysuje ta Sigma.

Dariusz Breś
09-10-2019, 20:48
Ladnie rysuje ta Sigma.

Recenzja jutro pewnikiem.

1.2 + Z7

https://live.staticflickr.com/65535/48867456812_b38d789506_h.jpg

Myszowor
10-10-2019, 09:40
Nowa mapa, niektórych wynalazków nie będzie.
31922

TOP67
10-10-2019, 09:54
Nie podali tylko terminów.

Ale natywne 200-600 zrobi robotę.
Jest też superzoom 24-200, a nie 28-200 jak do tej pory. Oby był ostry, bo zniekształceń raczej się nie uniknie.

Myszowor
10-10-2019, 10:19
Jest tu dużo zagadek, z jakim światłem zrobią 24-105 i 100-400, czy optycznie 24-200 będzie dawał radę jako szkło do wszystkiego i te kompaktowe 28mm / 40mm ...

TOP67
10-10-2019, 10:25
24-105 prawie na pewno stałe światło 4. Ale może być też 2.8-4.0.
24-200 zapewne 3.5-5.6
100-400 to raczej odpowiednik 80-400 niż 200-400, czyli zmienne światło do 5.6
200-600 może być odpowiednikiem 200-500 ze stałym 5.6
naleśniki 28 i 40 zapewne 2.8

Dariusz Breś
10-10-2019, 12:21
uuuuuu, czyli nie będzie 1.2, no proszę a system zapowiadał się ciekawie, tymczasem sam ciemny krap

J1
10-10-2019, 12:27
uuuuuu, czyli nie będzie 1.2, no proszę a system zapowiadał się ciekawie, tymczasem sam ciemny krap

No bedzie 50mm 1.2 a zapowiedzi sa do roku 2021. Zgaduje/spekuluje ze latwiej im zrobic 50tke 1.2 i dlatego ona sie pojawi wczesniej a po czasie dodadza 85 i 35mm.

Mnie sie bardzo podoba obiektyw portretowy* 200-600 jezeli swiatelko bedzie f5.6 i optycznie bedzie jeszcze lepszy niz obecny N200-500 to ja nic wiecej w temacie nie oczekuje ;-)

*portretowy ale w kontekscie zwierzat ;-)

PS.
No i dali w koncu tego pseudo gripa. Ja juz im wybaczylem ten brak przyciskow pionowych... ale ten "pi pi pi pi" napis na przodzie naprawde "pi pi pi pi" ;-)

Dariusz Breś
10-10-2019, 12:34
No bedzie 50mm 1.2 a zapowiedzi sa do roku 2021. Zgaduje/spekuluje ze latwiej im zrobic 50tke 1.2 i dlatego ona sie pojawi wczesniej a po czasie dodadza 85 i 35mm.

Mnie sie bardzo podoba obiektyw portretowy* 200-600 jezeli swiatelko bedzie f5.6 i optycznie bedzie jeszcze lepszy niz obecny N200-500 to ja nic wiecej w temacie nie oczekuje ;-)

*portretowy ale w kontekscie zwierzat ;-)

Nie wiem, jakoś mi to już wisi. Wszystko co chcą zaoferować na te zety to ciemnica która jest już dostępna dzisiaj.
200-600 na 5.6? raczej 6.3 patrząc na wcześniejszy 50-250 6.3.
16-50 6.3? jprdl, po co to komu nie lepiej ajfona?
Straszną amatorką zalatuje ten system obecnie, chodzi mi o natywne szkła, patrząc na roadmap.

cybulski
10-10-2019, 12:46
Nie wiem, jakoś mi to już wisi. Wszystko co chcą zaoferować na te zety to ciemnica która jest już dostępna dzisiaj.
200-600 na 5.6? raczej 6.3 patrząc na wcześniejszy 50-250 6.3.
16-50 6.3? jprdl, po co to komu nie lepiej ajfona?
Straszną amatorką zalatuje ten system obecnie, chodzi mi o natywne szkła, patrząc na roadmap.

To dobrze Darek że to w końcu napisałeś, bo tak to tylko mnie wszyscy tu hejtują ze nie lubię nikona ale no sami spójrzcie co oni robią za szkła ....

J1
10-10-2019, 13:00
...

Raczej nowa DX Z idzie w strone masowego klienta. I pewnie dobrze... bo tam jest wieksza sprzedaz ilosciowa.

Nie powiem ze dla mnie wszystko jest idealne w tym systemie... jednak latwiej mi balansowac pomiedzy Zetkami i kilkoma obiektywami Nikon F ktore wciaz mam. W takim Sony musialbym kupic wszystko od podstaw... wiec rachunek ekonomiczny byl prosty.

Daj im wiecej czasu... system jest na rynku dopiero 1 rok.

Dariusz Breś
10-10-2019, 13:14
Raczej nowa DX Z idzie w strone masowego klienta. I pewnie dobrze... bo tam jest wieksza sprzedaz ilosciowa.
Nie powiem ze dla mnie wszystko jest idealne w tym systemie... jednak latwiej mi balansowac pomiedzy Zetkami i kilkoma obiektywami Nikon F ktore wciaz mam. W takim Sony musialbym kupic wszystko od podstaw... wiec rachunek ekonomiczny byl prosty.
Daj im wiecej czasu... system jest na rynku dopiero 1 rok.

Mam arty więc jest ok

Podoba mi się canon, od razu widać że celował w górną półkę, porównaj te szkła z roadmap bieda/nikona:

https://www.canon.pl/lenses/rf-lenses/

Myszowor
10-10-2019, 13:26
Co tam takiego ciekawego w Canonie ? 85 1,2 czy 28-70 f2 po 13tys za sztukę ?

Dariusz Breś
10-10-2019, 13:29
Co tam takiego ciekawego w Canonie ? 85 1,2 czy 28-70 f2 po 13tys za sztukę ?

50 1.2
85 1.2
15-35 2.8
28-70 2
35 1.8 macro

te szkła bym kupił jakbym był w canonie

J1
10-10-2019, 13:42
50 1.2
85 1.2
15-35 2.8
28-70 2
35 1.8 macro

te szkła bym kupił jakbym był w canonie

Ale jestes w Nikonie. ;-) Zapewne niektore kupisz... ale za rok albo dwa. ;-) A niektorych pewnie nigdy ;-)

Dziwi mnie w Nikonie brak zooma reporterskiego w zakresie 15-16mm do 35mm ze swiatlem f2.8. Jest chyba jakas stara wersja tego obiektywu, ale dziwi brak odswiezonej wersji pod bagnet F i brak zapowiedzi pod bagnet Z.

Zooma f2 mial kiedys Olympus. Mialem to w uzyciu przez jakis czas... kosmos ;-)

https://www.getolympus.com/us/en/zuiko-lens-ed-14-35mm-f2-0-swd.html

Dariusz Breś
10-10-2019, 13:50
Ale jestes w Nikonie. ;-) Zapewne niektore kupisz... ale za rok albo dwa. ;-) A niektorych pewnie nigdy ;-)

W sumie racja. Nakręciłem się po sigmie 1.2.
Czas zluzować.

Lecę obadać to Z50.

OjTam
10-10-2019, 13:51
Jaack jakiś czas temu wrzucałem listę patentów na szkła Z. Między innymi 16-35 w dwóch wersjach. 2.8 i 4.

Wysłane chomikiem z napędem gumkoodmajtkowym.[emoji38]

Dariusz Breś
10-10-2019, 13:53

WTF???
hehh

OjTam
10-10-2019, 14:05
WTF???
hehhPodsmie****ek z tego standardowego tekstu tapatalka.[emoji6]

J1
10-10-2019, 14:57
Jaack jakiś czas temu wrzucałem listę patentów na szkła Z. Między innymi 16-35 w dwóch wersjach. 2.8 i 4.

Tak pamietam...

PS.
Chomika juz widzialem... ;-) Dobre.

TOP67
10-10-2019, 16:42
Zooma f2 mial kiedys Olympus. Mialem to w uzyciu przez jakis czas... kosmos ;-)

https://www.getolympus.com/us/en/zuiko-lens-ed-14-35mm-f2-0-swd.html

Czyli odpowiednik 28-70/4. Co w tym cudownego?

J1
10-10-2019, 17:07
Czyli odpowiednik 28-70/4. Co w tym cudownego?

Serio ??? ;-)

Rece po prostu opadaja.

Jacek_Z
10-10-2019, 19:41
Serio. To ekwiwalent pod kątem mozliwosci uzyskania płytkiej GO. W dobie bardzo fobrego wysokiego ISO bardziej juz chodzi o GO niz o wiekszą ilość łapanego światła. Czy ktoś płaci dużą kasę za jasne szkło by je przymykać?

Kolekcjoner
10-10-2019, 20:14
Serio. To ekwiwalent pod kątem mozliwosci uzyskania płytkiej GO. W dobie bardzo fobrego wysokiego ISO bardziej juz chodzi o GO niz o wiekszą ilość łapanego światła. Czy ktoś płaci dużą kasę za jasne szkło by je przymykać?
Światło ma znaczenie jeśli chodzi o pracę AF. Wysokie iso go nie zastąpi. Do tego w ML im jaśniej tym lepiej :).

J1
10-10-2019, 20:36

Ja to rozumiem. Ale f2 pozostanie f2 jezeli chodzi o ilosc wpadajacego swiatla.

Wspomnialem ten obiektyw tylko dlatego ze takie "cuda" juz byly. Oczywiscie w innym systemie, innej mniejszej matrycy itd. Jednak chodzi o sam fakt istnienia zooma f2 i to bardzo bardzo dawno temu ;-)

OjTam
10-10-2019, 20:39
Tylko po co patrzeć za zoomem f/2 na mniejszej matrycy, jak na FX też jest? I akurat nie o S24-35/2 mi chodzi, tylko o tego canona (https://www.optyczne.pl/1562-Canon_RF_28-70_mm_f_2L_USM-specyfikacja_obiektywu.html).

J1
10-10-2019, 20:50
Tylko po co patrzeć za zoomem f/2 na mniejszej matrycy, jak na FX też jest? I akurat nie o S24-35/2 mi chodzi, tylko o tego canona (https://www.optyczne.pl/1562-Canon_RF_28-70_mm_f_2L_USM-specyfikacja_obiektywu.html).

Ja tylko wspomnialem ze byly juz kiedys zoomy f2. W sensie ze nie jest to nic nowego na rynku. Owszem matryca byla mniejsza... ale zoom f2 byl ;-)

PS.
Czy ja dobrze widze... chomik Ci uciekl ;-)

Jacek_Z
10-10-2019, 20:57
Światło ma znaczenie jeśli chodzi o pracę AF. Wysokie iso go nie zastąpi. Do tego w ML im jaśniej tym lepiej :).
Tak, a co to zmienia? Przecież na obu rodzajach matryc zakładamy 2.0, czyli taka sama ilość światła. A GO inna.

Teu
10-10-2019, 21:08
Kiedyś, w świecie dziadowskiego ISO, gdzie 800 to już była walka z szumem, f/2 to było fajne, jasne szkło. Teraz ISO >6400 wygląda zazwyczaj bajecznie dobrze, a jojczenie że f/2 to prawie ciemnica. ;)

Kolekcjoner
10-10-2019, 22:04
Tak, a co to zmienia? Przecież na obu rodzajach matryc zakładamy 2.0, czyli taka sama ilość światła. A GO inna.
Albo piszemy o czymś innym albo się nie rozumiemy.

OjTam
28-10-2019, 23:49
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/05/Nikon-NIKKOR-Z-70-200mm-f2.8-mirrorless-lens2.jpg
Takżeten...

MstrG
29-10-2019, 00:06
70-200mm było wiadomo od dawna jak wygląda. Dla mnie to zaadoptowany FL.

ksh
29-10-2019, 00:07
Wrzucanie takiej armaty w momencie jak Canon ma już zgrabnego odpowiednika jest dziwne.

MstrG
29-10-2019, 00:18
Przespaliście 7 misięcy?
https://forum.nikoniarze.pl/threads/290933-Roadmap/page19?p=4039330&viewfull=1#post4039330

Zwróćcie uwagę, że RF nie ma wewnętrznego ogniskowania. Stąd różnica w wyglądzie.

OjTam
29-10-2019, 00:18
Wrzucanie takiej armaty w momencie jak Canon ma już zgrabnego odpowiednika jest dziwne.

No, ja bym C zgrabnym nie nazwał:
32849
Choć krótszy, ale najpewniej N nie zmienia rozmiaru przy zoomowaniu.

ksh
29-10-2019, 00:22
Tak jak napisałem wcześniej kiedyś że mimo że po rozłożeniu na 200mmm jest duży to jednak ma znaczenie że po złożeniu jest mniejszy, teraz kwestia wagi tez może być istotna.

cz4rnuch
29-10-2019, 00:26
...Zwróćcie uwagę, że RF nie ma wewnętrznego ogniskowania. Stąd różnica w wyglądzie.Zdaje się, że mimo wszystko Nikkor będzie sporo dłuższy niż kanun w pozycji 200mm. Pozostaje też kwestia wagi. Canon waży chyba około 1kg, zobaczymy jak u Nikona. Ostatnio także Tamron pokazał kompaktowy 70-180/2.8, który jest mały i waży 800g. Na tle tych obiektywów Nikon w kwestii kompaktowości i wagi chyba nie wypadnie najlepiej. Oczywiście nie wszystkim na tym zależy, zapewne znajdą się i tacy, którzy lubią czuć ciężar szkła.

OjTam
29-10-2019, 00:27
Mnie tam bardziej niż waga i rozmiary cena interesuje. Ile obstawiamy? 13k? ;)

Dariusz Breś
29-10-2019, 04:36
Ło matko, zakochałem się, wreszcie dobre szkło w tym s-hit line ;)

32850

cdc
29-10-2019, 09:16
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/d7Bv4sncG9ww3AMieNKJY4-650-80.jpg

https://www.photoscala.de/wp-content/uploads/2019/10/Canon-RF-70-200-Live-1024x683.jpg

TOP67
29-10-2019, 10:33
Obydwa rozwiązania mają swoje wady i zalety. Powinny być do wyboru obydwie konstrukcje, nawet różnych producentów. Do tej pory obiektywy 70-200/2.8 były budowane jako nie zmieniające długości, co jest bardzo cenione przez zawodowców. Pozwala to na solidne uszczelnienie. Praca pierścienia zoom jest bardzo lekka, bo przesuwa tylko mały zespół soczewek w środku. Przednia soczewka jest zamocowana na sztywno i nie jest narażona na luzy przez wyrobienie czy uderzenie. Za to podróżnicy doceniają zwartość konstrukcji w transporcie. Do tej pory mieli tylko ciemniejsze teleobiektywy jak 70-300 czy 80-400.

cdc
29-10-2019, 10:58
Jak Nikkor Z 70-200mm f/2.8 ma być wielkości całkiem świeżego AF-S 70-200 mm f/2.8E FL to po co go w ogóle robią?
FL można również używać z lustrzankami wiec jest bardziej uniwersalny.

cz4rnuch
29-10-2019, 11:16
Nie wszyscy chcą być wielosystemowi. Niektórzy wolą jednak rozwiązania dedykowane. Możliwe, że 70-200 S będzie jednak lepiej współpracował z bezlustrami: będzie miał np mniejszą winietę, lepszą ostrość na brzegu klatki, lepiej się nim będzie filmowało itd.

cdc
29-10-2019, 11:21
...i nie będzie miał wbudowanej stabilizacji?

Chodzi mi tylko o to, że: nowe, duże, niewysuwane i kompatybilne z bezlusterkowcami 70-200/2.8 to już Nikon ma ...i jest nim FL.

cz4rnuch
29-10-2019, 11:30
Stabilizacji nie potrzebuje, bo jest wbudowana w aparatkę a Nikony nie mają systemu dual IS więc ta wbudowana w FLa na bezlustrze da jedynie stabilizację 3-osiową. I jeśli się okaże, że nowa eSka będzie lepsza optycznie to Ci, którzy wsiąkli w system (bądź w przyszłości wsiąkną, bo przecież co roku nie będą wychodzić nowe 70-200) wybiorą jednak rozwiązanie dedykowane. Ja osobiście wolałbym obiektyw bardziej kompaktowy jak Canon czy Tamron, ale ja jestem amatorem a zawodowcy z bezlustrami być może wybiorą jednak rozwiązanie Nikona. Teraz lub w przyszłości, gdy pojawią się bardziej profesjonalne bezlustra Nikona.

cdc
29-10-2019, 11:31
Tutaj (teoretyczna -bo w dwóch systemach) oszczędność na masie i wymiarach dwóch obiektywów 12-24/4 i 70-200/2.8 -do lustrzanki vs do bezlusterkowca
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=5&add0=1403&add1=1464&add2=1572&add3=1538&add4=1658 2590 vs 1635 gramów.

slaweko
29-10-2019, 12:30
"Zawodowcy z bezlustrami" hmmm... dobre! hehehe Może za 6-8 lat...

Kolekcjoner
29-10-2019, 12:36
Jak Nikkor Z 70-200mm f/2.8 ma być wielkości całkiem świeżego AF-S 70-200 mm f/2.8E FL to po co go w ogóle robią?
FL można również używać z lustrzankami wiec jest bardziej uniwersalny.
Z tego założenia chyba wyszli w Canonie. I teraz podróżnicy/turyści mają dylemat ;)...

cz4rnuch
29-10-2019, 12:40
"Zawodowcy z bezlustrami" hmmm... dobre! hehehe Może za 6-8 lat...Może za 50 lat?

ksh
29-10-2019, 12:46
Taki obiektyw, a najlepiej jeszcze większy ma sens jak wypuszczą profesjonalne Zetki, wtedy zestaw za body plus dwa "kity" f/2.8 za 50 tysiaków to okazja będzie :)
W nikonie jest zero myślenia rynkowego, tak jakby ignorowali że Z6 można kupić teraz tanio i że pojawia sie sporo potencjalnych amatorów chcących obiektywy zgrabniejsze.

Myszowor
29-10-2019, 13:07
Mi by pasowała pompka do 1kg bez stabilizacji i z ceną 6k bez wyświetlaczy i bajerów, ale to chyba tylko w Tamronie nadzieja.

cdc
29-10-2019, 13:08
O dziwo najbardziej konserwatywne okazało się Sony. [a podobno takie innowacyjne ?]

Zakres i jasność obiektywów FE jest kopią lustrzankowego betonu,
a Canon:
-zoomy f/2: 28-70 i 14-28 http://pdfaiw.uspto.gov/.aiw?PageNum=0&docid=20190324229
-RF10-24/4 vs FE12-24/4 https://www.canonnews.com/canon-patent-application-canon-rf-10-24mm-f40
-RF15-35/2.8 vs FE16-35/2.8
-RF70-250/4 vs FE70-200/4 https://hi-lows-note.blog.ss-blog.jp/2019-10-24
-kompaktowy RF70-200/2.8 vs FE70-200/2.8
-RF85/1.2 w dwóch wersjach vs FE85/1.4
-RF50/1.2 vs FE50/1.4

J1
29-10-2019, 13:14
...

Serio pytasz ? ;-)

Jest nowy system i wprowadzaja do niego systemowe obiektywy. Mozliwe ze zmienia konstrukcje optyczna, bedzie inny silnik, usuna stabilizacje optyczna. Poczytaj troche o nowych obiektywach do systemu Zet to zobaczysz jakie sa roznice. Myslisz ze kazdy widzi swiat tylko z Twojej perspektywy ?
A co z ludzmi co nie maja lustrzanek... maja bys zmuszeni do zakupu wersji FL + FTZ ? Jaka korzysc jak ktos ma tylko bezlusterkowce zeby kupowal specjalnie wersje obiektywu pod lustrzanki ?

...i nie będzie miał wbudowanej stabilizacji?

Chodzi mi tylko o to, że: nowe, duże, niewysuwane i kompatybilne z bezlusterkowcami 70-200/2.8 to już Nikon ma ...i jest nim FL.

Cale szczescie ze nie Ty decydujesz jakie modele obiektywyw Nikon bedzie wprowadzal na rynek ;-) Idac Twoim tokiem rozumowania Nikon mogl zdecydowac ze wprowadza nowy system aparatow Z ale bez obiektywow... bo wszystko juz jest ;-) W cenie aparatu damy adapter FTZ i maja 1 dnia kompletny system ;-) Rekord swiata pobity ;-)

PS.
Tak juz na serio w temacie Nikona 70-200 f2.8 S... az sie poje poznac cene tego obiektywu ;-)

cz4rnuch
29-10-2019, 13:16
Po co ftz? Powinni zrobić bezlustro z bagnetem F :)

J1
29-10-2019, 13:19
Po co ftz? Powinni zrobić bezlustro z bagnetem F :)

No tak... ale czy to by sie liczylo ze nowy system ? No i troche malo do wpisania w folder reklamowy. Nie sadzisz ?

PS.
Gdyby zrobili bezlustro z bagnetem F to aparat musialby byc grubszy. Mozna by dac 4 sloty na karty pamieci i dwie komory baterii. Znowu rekord swiata pobity... ;-)

cz4rnuch
29-10-2019, 13:26
No tak... ale czy to by sie liczylo ze nowy system ?

Sam widzisz, że prawie nikt nie chce nowego systemu i nowych szkieł :) Lepiej podłączyć FLa, bo to przecież to samo.

cdc
29-10-2019, 13:38
U Canona to jest/będzie dodatkowy bodziec do zakupu bezlusterkowca:
kompaktowy RF70-200/2.8 vs klasyczny EF70-200/2.8
-RF70-250/4 vs EF70-200/4
itd.

U Nikona na razie tylko: 14-30/4, 58/0.95 i 50/1.2 -o jakich parametrach do lustrzanek AF nie było

Kolekcjoner
29-10-2019, 13:46
Taki obiektyw, a najlepiej jeszcze większy ma sens jak wypuszczą profesjonalne Zetki, wtedy zestaw za body plus dwa "kity" f/2.8 za 50 tysiaków to okazja będzie :)
W nikonie jest zero myślenia rynkowego, tak jakby ignorowali że Z6 można kupić teraz tanio i że pojawia sie sporo potencjalnych amatorów chcących obiektywy zgrabniejsze.
Ciekawe że na forum Canona czytam podobne biadolenia ;).... Tyle że tam narzekają że Canon nawypuszczał profesjonalnych słoików których nie ma do czego podpiąć ;)..
To są moim zdaniem typowe "choroby" raczkujących systemów. To samo było kilka lat temu w Sony. Kwestia czasu i przestanie to być problemem.

ksh
29-10-2019, 13:52
Pewnie zazdroszczą że Z6 tak bardzo potaniało że kosztuje tyle ile kastrat od canona ? :)

Sony ma bardzo dużo obiektywów ale bardziej cieszy co robi samyang i tamron, a nie kolejny pro obiektyw jak armata za 15 tysiaków :)

J1
29-10-2019, 13:55
U Canona to jest/będzie dodatkowy bodziec do zakupu bezlusterkowca:
kompaktowy RF70-200/2.8 vs klasyczny EF70-200/2.8
-RF70-250/4 vs EF70-200/4
itd.

U Nikona na razie tylko: 14-30/4, 58/0.95 i 50/1.2 -o jakich parametrach do lustrzanek AF nie było

Nowe zoomy f2.8 do Zetki maja wyswietlacz, programowalny przycisk i pierscien. Stare wersje tego nie maja ;-) I juz masz powod zeby wypuscic nowsze wersje... aaaa i nowsze wersje sa drozsze... akcjonariuszy Nikona to cieszy ;) Wiec jest duzo powodow aby wypuszczac nowsze wersje obiektywow ktore juz sa. ;-)

cz4rnuch
29-10-2019, 13:57
U Canona to jest/będzie dodatkowy bodziec do zakupu bezlusterkowca...Dla jakiejś części owszem, ale dla części istotniejsza będzie cena zwykłych, tańszych szkieł. Albo wbudowana stabilizacja, albo lepsze wideo, albo mocniejsza matryca, albo cena samego aparatu, albo jego marka, bo pewnie i tak w większości przypadków skończy się tak, że użytkownicy lustrzanek Nikona jeśli zamarzy im się bezlustro to wybiorą bezlustro Nikona a canoniarze wybiorą R lub RP.

ksh
29-10-2019, 14:03
Fanatycy Nikona skupiają sie na tym ile można wyciągać z cieni, a fanatykom canona nie przeszkadza że nie ma stabilizacji, że video z cropa itp :)

cdc
29-10-2019, 14:06
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Canon_RF_35mm_f_1.8_IS_Macro_STM_Lens_vs_Nikon_NIK KOR_Z_35mm_f_1.8_S_Lens_vs_Sony_FE_35mm_f_1.8_Lens _vs_Tamron_35mm_f_2.8_Di_III_OSD_M_1%3A2_Lens_for_ Sony_E/BHitems/1433714-REG_1431709-REG_1492866-REG_1512043-REG

https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Sony_Vario-Tessar_T*_FE_24-70mm_f_4_ZA_OSS_Lens_vs_Canon_RF_24-105mm_f_4L_IS_USM_Lens_vs_Nikon_NIKKOR_Z_24-70mm_f_4_S_Lens_vs_Sony_FE_24-105mm_f_4_G_OSS_Lens/BHitems/1008126-REG_1433712-REG_1431708-REG_1369442-REG

https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR_Z_14-30mm_f_4_S_Lens_vs_Sony_Vario-Tessar_T*_FE_16-35mm_f_4_ZA_OSS_Lens/BHitems/1452459-REG_1082052-REG

Uważam że obecne bezlusterkowce FF Canona są nijakie na tle konkurencji (jak Nikon Z50), ale obiektywy...

Jacek_Z
29-10-2019, 19:09
Cz4rnuch zdaje sie ze Z6 i Z7 oferują obsługę obu systemów stabilizacji.

Ciekawe że na forum Canona czytam podobne biadolenia ;).... Tyle że tam narzekają że Canon nawypuszczał profesjonalnych słoików których nie ma do czego podpiąć ;)..
To są moim zdaniem typowe "choroby" raczkujących systemów. To samo było kilka lat temu w Sony. Kwestia czasu i przestanie to być problemem.
Zgoda. Jedni szukaja szkiel tanich a drudzy pro - jasnych. I jeszcze pare laf systemy ML Canona i Nikona będą ulomne. No chyba, ze komuś nie przeszkadza FTZ.

TOP67
29-10-2019, 19:32
Cz4rnuch zdaje sie ze Z6 i Z7 oferują obsługę obu systemów stabilizacji.

Ale nie łącznie, jak robi chyba Panas.

OjTam
29-10-2019, 21:01
Panowie, mnie się wydaje, czy 70-200/2.8 ma 4 pierścienie?

Dariusz Breś
30-10-2019, 00:51
Panowie, mnie się wydaje, czy 70-200/2.8 ma 4 pierścienie?

3 ma, przecież to flka z doklejoną dupą.

https://www.nikonrumors.co/wp-content/uploads/2019/02/nikon-z-70-200mm-f-2.8-s.jpg

Jacek_Z
30-10-2019, 01:01
Ale nie łącznie, jak robi chyba Panas.
Właśnie, że łącznie, gdzieś tak czytałem. Z tym, że jak jest obiektyw z VR to stabilizajca matrycy nie jest 5-osiowa (chyba wtedy 3 osie). Głowy nie dam, czytałem dawno temu (rok?), jak tylko wszedł system Z.

cz4rnuch
30-10-2019, 01:23
Właśnie, że łącznie, gdzieś tak czytałem. Z tym, że jak jest obiektyw z VR to stabilizajca matrycy nie jest 5-osiowa (chyba wtedy 3 osie)...No to właśnie nie łącznie. Panas (ten m43, bo czy pełnoklatkowy również to nie wiem) i Oly mają systemy, które potrafią współpracować a sony i nikon niestety nie. Po podłączeniu szkła z własną stabilizacją, jeśli dobrze wyczytałem, działa jedynie stabilizacja ze szkła w 3 osiach i nie ma benefitów ze współpracy obu systemów (szkło plus matryca) jak to ma miejsce w przypadku m43. Nie działa również 5 osi z matrycy czyli przynajmniej w teorii po podłączeniu szkieł lustrzankowych do zetek się jednak traci. A jak jest w praktyce to nie wiem.

TOP67
30-10-2019, 07:38
Właśnie, że łącznie, gdzieś tak czytałem. Z tym, że jak jest obiektyw z VR to stabilizajca matrycy nie jest 5-osiowa (chyba wtedy 3 osie). Głowy nie dam, czytałem dawno temu (rok?), jak tylko wszedł system Z.

3 osie, czyli to co daje sam obiektyw.

OjTam
30-10-2019, 10:56
3 ma, przecież to flka z doklejoną dupą.

FLka nie ma wyświetlacza. ;)
32861

madebyzosiek
30-10-2019, 15:02
Na samej górze jest pewnie ozdobnie, tak jak w VRII, ogniskowa, ostrość i to przy bagnecie może mieć jakąś funkcję, choć też wątpię, bo jak tego używać mając podłączone takie wielkie szkło do aparatu ciut większego od dekielka? ;) A wyświetlacze w tych szkłach to fajny bajer, na przykład dokładna ogniskowa mi się podoba :)

OjTam
30-10-2019, 15:10
Możliwe. Choć wydaje mi się, że ten przy bagnecie to pierścień sterujący, jak w 24-70/2.8S.

dodek200
22-12-2019, 12:11
70-200 miał być w tym roku
ciekawi mnie to szkło , szczególnie waga i cena
chciałbym się na coś zdecydować i uzupelnić sprzęt - wiadomo już kiedy będzie dostępny ?

ksh
22-12-2019, 13:08
Przecież ten obiektyw to komedia https://nikonrumors.com/2019/10/28/the-nikkor-z-70-200mm-f-2-8-mirrorless-lens-should-be-announced-next.aspx/

Jacek_Z
17-05-2020, 15:18
To dotyczy i optyki i aparatów, dam to tu https://nikonrumors.com/2020/05/16/new-nikon-interview-we-plan-to-move-faster-on-our-lens-roadmap-for-nikon-z.aspx/
https://phototrend.fr/2020/05/interview-nikon-roadmap-z-japon-2020/

OjTam
02-07-2020, 00:40
Cieku kapu:
Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3 (Mały, plastikowy, składany. Możliwy kit do Z5)
Nikkor Z 50mm f/1.2 S (Noct? Wielkością może dorównać 24-70/2.8G)
Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S (Mniejszy niż wersja na F. Kieszonka/szufladka na filtry)
Premiera? Możliwa 21.07

Myszowor
02-07-2020, 06:58
Ten pierwszy to chyba będzie 24-200 f/4-6,3.

OjTam
07-07-2020, 23:54
Cieku-kapu, część 2:
14-24/2.8 ma mieć możliwość montażu filtrów nakręcanych. Najprawdopodobniej o średnicy 105mm. :lol:
Możliwe dwa TC (1.4 i 2.0). Możliwa data premiery (zapowiedź) razem z opóźnionym 70-200/2.8.

Jacek_Z
10-07-2020, 20:01
W sumie nie ma odpowiedniego wątku, ale to fantastyczne porównanie rozmiarów i konstrukcji Nikkorów F z Nikkorami Z, więc dam ten link tutaj:

https://nikonrumors.com/2020/07/09/nikon-z-vs-nikon-f-comparisons.aspx/

OjTam
19-07-2020, 23:56
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2020/07/Nikon-Nikkor-Z-lens-roadmap-July-21-2020-768x1065.jpeg

Jacek_Z
13-09-2020, 19:43
Cieku-kapu ;) Nikkor Z 50/1.2 juz za chwilę
https://nikonrumors.com/2020/09/09/additional-information-on-the-nikkor-z-50mm-f-1-2-s-and-14-24mm-f-2-8-s-lenses-announcement-next-week.aspx/

TOP67
13-09-2020, 19:47
Płaskie filtry 112 mm. Nie wiadomo, czy się cieszyć, czy płakać. ;)

Jacek_Z
13-09-2020, 19:55
Ma być też szufladka z tyłu. Podobno.

Te filtry nie będą po 112 zł ;) na pewno nie ;)

nimnull
16-09-2020, 07:23
No i fajnie
https://nikonrumors.com/2020/09/16/nikon-announcement-nikkor-z-50mm-f-1-2-s-and-nikkor-z-14-24mm-f-2-8-s-lenses.aspx/

Pozdrawiam Mirek

grafo
16-09-2020, 07:59
Podoba mi się waga 14-24, 650g super wynik

notdot
16-09-2020, 08:27
co oznacza

virtually no focus breathing or focus-shift while zooming
znaczy focus-shift to jeszcze rozumiem, ale focus breathing? z tym się chyba jeszcze nie spotkałem, a szczególnie że virtually

lukasz_kk
16-09-2020, 09:39
Focus breathing to efekt skracania ogniskowej przy zmianie odległości na jaką ustawiona jest ostrość. Problem ten występuje np. w Nikkorze 70-200 VR2, jak ustawisz w nim ogniskową 200mm i wyostrzysz na bliski dystans, to efektywna ogniskowa wynosi ok. 160mm.

A virtually w tym kontekście oznacza prawie/niemalże.

notdot
16-09-2020, 16:17
aha, dzięki
ale to by oznaczało, że ten obiektyw to będzie jakiś większy wypas, oczywiście nie tani
i trochę szkoda, bo koszty zetek rosną astronomicznie

morzon
16-09-2020, 16:59
Focus breathing to efekt skracania ogniskowej przy zmianie odległości na jaką ustawiona jest ostrość.

Ta cecha też jest mocno niepożądana przy filmowaniu - kiedy przeostrzasz z jednego planu na drugi (przy statycznym kadrze) i obiektyw w trakcie przeostrzenia zmienia kąt widzenia...

TOP67
16-09-2020, 17:16
Ta cecha też jest mocno niepożądana przy filmowaniu - kiedy przeostrzasz z jednego planu na drugi (przy statycznym kadrze) i obiektyw w trakcie przeostrzenia zmienia kąt widzenia...

Akurat jest dokładnie odwrotnie. Obiektywy filmowe zmieniają ostrość jedynie przez zmianę ogniskowej.
To obiektywy, które nie zmieniają ogniskowej zmieniają kąt widzenia podczas przeostrzania.

morzon
16-09-2020, 17:30
Akurat jest dokładnie odwrotnie. Obiektywy filmowe zmieniają ostrość jedynie przez zmianę ogniskowej.
To obiektywy, które nie zmieniają ogniskowej zmieniają kąt widzenia podczas przeostrzania.

No chodziło mi o focus breathing generalnie, jako efekt, czyli coś niepożądanego przy filmie.

TOP67
16-09-2020, 18:40
Bo źle został wytłumaczony termin focus breathing. "Oddychanie" jest immanentna cechą obiektywów fotograficznych i oznacza zmianę kąta widzenia (a co za tym idzie skali odwzorowania) podczas ogniskowania. Nie jest to skracanie ogniskowej, a jej utrzymanie. Z oddychaniem walczy się właśnie skracając ogniskową. W obiektywach filmowych ognisko obiektywu nie przesuwa się wcale podczas ostrzenia.

notdot
17-09-2020, 11:22
NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S
Cena 11999,00 zł
Data wysyłki: 29.10.2020

NIKKOR Z 50mm f/1.2 S
Cena 10999,00 zł
Data wysyłki: Grudzień

źródło: www.nikon.pl

robcio.m
20-11-2020, 17:21
Pojawiła się uaktualniona mapa obiektywów na bagnet Z z datą zakładanej dostępności do końca 2022.

https://photorumors.com/wp-content/uploads/2020/11/Nikon-Z-mirrorless-lens-roadmap1.jpg

Jacek_Z
20-11-2020, 19:29
Hm. Szału nie ma.
Wreszcie portretowe szkło z górnej półki, bo te 85 mm to chyba 1.2. Jestem ciekawy ceny, zapewne ponad 10 tys, ale ile ponad. Ale innych portretówek nie pokazują (105, 135). Za to micro dają aż dwa - 50 i 105 mm
Dla podróżników małe 40 mm i 28 mm - OK.
Dobry kolejny kit 25-105 (szkoda, że nie 120).
Dają supertele 400, 600, bez flagowego body do repo/sportu (nie ma nic ponad Z6 i Z7II). Za to powodzenie może mieć 100-400 i 200-600.
Szok, że do 2022 nie mają zamiaru dać niczego dla ślubniaków. Szerokie kąty tylko 1.8 :(
Będę się powtarzał. Do największej dziury (bagnetu) nie oferują jasnych szkieł.
Rynek foto ślubnych ich w ogóle nie interesuje??? (szkła 1,2 - 1,4?) Portreciści dostaną jedno jasne szkło i to za rok! Za to dadzą wszystkim supertele, ale bez aparatu (no chyba, że mają coś szybkiego w planach).
Dadzą tanie macro 50 mm. Czyli mają założenie budowania systemu od centrum, wbrew temu co zapowiadał szefuncio, że się skupia na rynku profi, bo najbardziej perspektywiczny.
Szkieł jaśniejszych od 1.8 mają całe DWA (50 i 58 mm). To jakaś kpina. W dodatku te 58 mm to pokazowe egz, bo kto kupi manuala do roboty, za te kasę?
Planista w Nikonie został przekupiony i sabotuje sensowy rozwój systemu ;)

ksh
20-11-2020, 19:51
Lustrzankowa szklarnia wypełniała wszystko i nie przynosiła oczekiwanego zysku, więc kto wie może to dobry kierunek rozwijania, przekonamy się, na ślubniakach świat się nie kończy, zresztą idzie wszystko w kierunku mocnego kurczenia się tej branży z oczywistych powodów zmian ideolo.

paparapa
20-11-2020, 20:17
Hm. Szału nie ma.
Wreszcie portretowe szkło z górnej półki, bo te 85 mm to chyba 1.2. Jestem ciekawy ceny, zapewne ponad 10 tys, ale ile ponad. Ale innych portretówek nie pokazują (105, 135). Za to micro dają aż dwa - 50 i 105 mm
Dla podróżników małe 40 mm i 28 mm - OK.
Dobry kolejny kit 25-105 (szkoda, że nie 120).
Dają supertele 400, 600, bez flagowego body do repo/sportu (nie ma nic ponad Z6 i Z7II). Za to powodzenie może mieć 100-400 i 200-600.
Szok, że do 2022 nie mają zamiaru dać niczego dla ślubniaków. Szerokie kąty tylko 1.8 :(
Będę się powtarzał. Do największej dziury (bagnetu) nie oferują jasnych szkieł.
Rynek foto ślubnych ich w ogóle nie interesuje??? (szkła 1,2 - 1,4?) Portreciści dostaną jedno jasne szkło i to za rok! Za to dadzą wszystkim supertele, ale bez aparatu (no chyba, że mają coś szybkiego w planach).
Dadzą tanie macro 50 mm. Czyli mają założenie budowania systemu od centrum, wbrew temu co zapowiadał szefuncio, że się skupia na rynku profi, bo najbardziej perspektywiczny.
Szkieł jaśniejszych od 1.8 mają całe DWA (50 i 58 mm). To jakaś kpina. W dodatku te 58 mm to pokazowe egz, bo kto kupi manuala do roboty, za te kasę?
Planista w Nikonie został przekupiony i sabotuje sensowy rozwój systemu ;)

A ja się zastanawiam czy oni przypadkiem sobie nie wymyślili, żeby za jakiś czas wpakować do tych puszek większy sensor udający MF... Bagnet chyba na to pozwoli. Stąd może małą dynamika w dodawaniu nowych szkieł.

OjTam
23-01-2021, 17:11
https://nikonrumors.com/2021/01/22/new-pergear-10mm-f-8-aps-c-pancake-lens-for-nikon-z-mount.aspx/

Ktoś tu chciał małego naleśnika? :lol:

PS. Za mało info o tym czymś, żeby nowy wątek zakładać, więc tu, jako wpis.

stx
24-01-2021, 13:48
Nikon Z potrzebuje jasnego szerokiego kąta jak powietrza. 28 1,4; 20 1,4 , za 5 lat?

Kryhu
30-01-2021, 12:37
Nikon Z potrzebuje jasnego szerokiego kąta jak powietrza. 28 1,4; 20 1,4 , za 5 lat?

Tak przy okazji, moim zdaniem tylko 28/1.4E z 2017r. wart jest uwagi. Znacznie lepszy optycznie do N24 czy N35, które są starymi konstrukcjami.
Jego cena była chora ale właśnie jest na niego obniżka i kosztuje 6699 zł w Cyfrowe.
Wnioskując z opinii użytkowników w/w daje doskonale radę z Z6/Z7.
Trochę z FTZ robi się duży zestaw ale jeśli przyjąć, że następca w systemie Z pokaże się nie wcześniej niż za 2 lata i pewnie ceną przebije 10k, to jest się nad czym zastanowić :)

ksh
30-01-2021, 13:04
Zawsze można podpiąć Sony 28mm f/2 i inne jakie tam zrobili oczekując na coś od Nikona.

cz4rnuch
30-01-2021, 13:15
Sony 28/2 jak wody potrzebuje specjalnego profilu.

poste
30-01-2021, 13:20
:mrgreen: Gołe Sony 28/2 to jest bardziej 24/2. Same korzyści :cool:

Oj tam, oj tam, zaraz krzywo ;)

ksh
04-04-2021, 14:41
Nikkor Z 28mm f/2
Nikkor Z 40mm f/2

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/04/Nikon-Nikkor-Z-28mm-f2-mirrorless-lens-concept-768x600.jpg

Póki co tylko tyle na konceptach ale coś się rusza w temacie tych kompaktowych stałek.

cdc
04-04-2021, 14:45
A myślałem, że będą f/2.8 https://cdn-7.nikon-cdn.com/Images/CPCAssets/mirrorless-rethink/refresh/img/nikkor-z/NIKKOR-Z-Lens-Lineup-Expansion.jpg

cz4rnuch
04-04-2021, 14:51
Bo pewnie będą. A już na pewno nie 28 i nie przy tych rozmiarach. Zresztą to radosna twórczość jednego z czytelników nikonrumors.

ksh
04-04-2021, 15:09
Też wątpię w f/2 jeśli to ma być na serio kompaktowy obiektyw.

aldam
04-04-2021, 15:16
Czyli fake ...

TOP67
04-04-2021, 15:16
Ktoś się zabawił na prima aprilis. Nawet mu się nie chciało zmienić opisu 50/1.8 dookoła soczewki

aldam
04-04-2021, 16:22
Szkoda.
Ten producent, który wyda dobre optycznie 28mm pod bezlustra zdobędzie mój portfel.

cz4rnuch
04-04-2021, 17:16
To przyszłe 28 pod Z nadal może być dobre optycznie. Tylko przy tym trochę ciemne.

aldam
04-04-2021, 19:03
Min f2.0 ;) jak dla mnie

ksh
04-04-2021, 21:50
Na co wam jasne 28mm, chyba bardziej trzeba trzymać kciuki żeby to był bardzo kompaktowy obiektyw i cena żeby nie zwalała z nóg, znając wyceny n/c/s to za różnicę między f/2.8 a f/2 będzie trzeba zapłacić drugie tyle.

cdc
19-04-2021, 13:22
Prawdopodobna wielkość zapowiadanych: 28mm compact, 40mm compakt, 50mm Micro, 105mm Micro, 85mm [f/1.2?], 24-105mm, 100-400mm, 200-600mm, 400mm, 600mm i 18-140mm

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/04/20210412-7.jpg

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/04/20210412-7.jpg
https://nikonrumors.com/2021/04/17/some-observations-from-camera-stores-in-japan.aspx/

morzon
19-04-2021, 13:30
Jeśli proporcje są w miarę zachowane to 85 raczej 1.4 a nie 1.2. Ale wyglądać będzie ładnie, nie to co 1.8 :D
No i 18-140, a nie 40 - to pewnie jakiś nowy DX kit.

cdc
19-04-2021, 13:33
Kartka zagięta.
Poszerz sobie do szerokości mocowania w np. 24-105.

Tak. DX 18-140mm. https://cdn-7.nikon-cdn.com/Images/CPCAssets/mirrorless-rethink/refresh/img/nikkor-z/NIKKOR-Z-Lens-Lineup-Expansion.jpg

candar
01-06-2021, 17:20
Zdjęcia nowych obiektywów
NIKKOR Z MC 105mm f / 2.8 VR S i NIKKOR Z 50mm f / 2.8

https://www.nikonrumors.co/product-images-of-nikkor-z-mc-105mm-f-2-8-vr-s-nikkor-z-50mm-f-2-8-lenses/?fbclid=IwAR3AmbED82GIjVRazfAYy8lveXMXmkBN0lkMs-A1wweNhk_f2F7UzDxsPWM

52090

52091

TOP67
01-06-2021, 17:37
Już się ucieszyłem, że to jakiś naleśnik. Ale to micro.
Ja dalej czekam na 40 i 28 mm.

odzio
02-06-2021, 01:15
Ech.. powoli rosnę na narodową, a przynajmniej forumową zrzędę, jeśli chodzi o nikonowe nowości. Goście po 6., czy 7. dekadach tworzenia obiektywów do makrofotografii zauważyli, że forsowane określenie "micro" jest po prostu mylące dla nowych użytkowników systemu. Brawo, jest postęp! Trzeba przyznać, że w całym debilizmie czołowych marek doprowadzających do upadku rynku aparatów fotograficznych postęp i tak jest czymś niebywałym. Postanowili więc użyć wspólnych liter "micro" i "macro", tworząc akronim używany do określenia wielowarstwowych powłok antyodblaskowych -.- No i wracamy się kilka dekad wstecz, kiedy multicoating był czymś niesamowitym.

Ale w tym wszystkim jest i dobra wieść. Nadchodzi stopiątka makrowa dla Z! Może wreszcie spadną ceny wersji AF-S. Wiadomo, człowiek mógłby kupić AF, ale przeciez Nikon zapomniał, że umie w śrubokręty...

Natomiast kolejna 50.... po co? Nie lepiej już dać wspomnianą wyżej 40. albo 60.?

Kurła, nawet jak dobre wieści to malkontent ze mnie...

OjTam
02-06-2021, 01:25
$700 za 50, $1100 za 105, wg plotek.

candar
02-06-2021, 06:47
52110

https://nikonrumors.com/2021/06/02/nikon-development-announcement-for-two-nikkor-z-pancake-mirrorless-lenses-28mm-f-2-8-and-40mm-f-2.aspx/?fbclid=IwAR2HADUG1sf21hPK-fw8kKCMzqi3hGsRiWs2aQcaBjSarcbzCANHZmbQJrs

Nikon opracowuje NIKKOR Z 28mm f/2.8 i NIKKOR Z 40mm f/2, dwa kompaktowe i lekkie obiektywy stałoogniskowe do systemu mocowania Nikon Z
TOKIO – Nikon Corporation (Nikon) ma przyjemność ogłosić opracowanie NIKKOR Z 28mm f/2.8 i NIKKOR Z 40mm f/2, dwóch kompaktowych i lekkich obiektywów stałoogniskowych do pełnoklatkowych aparatów bezlusterkowych (format Nikon FX), do których Nikon Przyjęto mocowanie Z. Premierę obu tych obiektywów zaplanowano na 2021
r. NIKKOR Z 28mm f/2.8 jest opracowywany jako szerokokątny obiektyw stałoogniskowy, idealny do codziennych zdjęć, a NIKKOR Z 40mm f/2 jako standardowy obiektyw stałoogniskowy, który pozwoli użytkownikom aby z łatwością cieszyć się efektem bokeh jako częścią ich ekspresji obrazu. Te dwa kompaktowe i lekkie obiektywy stałoogniskowe zostały zaprojektowane z myślą o łatwości użytkowania przez szerokie grono użytkowników, w tym nowicjuszy w aparatach bezlusterkowych, i będą idealne do szerokiej gamy codziennych scen i sytuacji.
Firma Nikon będzie nadal dążyć do nowego wymiaru wydajności optycznej, jednocześnie zaspokajając potrzeby użytkowników, przyczyniając się do rozwoju kultury obrazowania, mając nadzieję na poszerzenie możliwości ekspresji obrazowania.

Read more: https://nikonrumors.com/2021/06/02/nikon-development-announcement-for-two-nikkor-z-pancake-mirrorless-lenses-28mm-f-2-8-and-40mm-f-2.aspx/#ixzz6wbSmgwkj

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja dalej czekam na 40 i 28 mm.

No i są ;)

TOP67
02-06-2021, 07:41
Nareszcie. Chociaż Nikon.pl na razie milczy. Zapowiedzieli za to obydwa obiektywy macro

Opublikowali za to nową roadmap, na której tylko zmienili obiektyw macro z 60 na 50 mm oraz dodali światło do naleśników

52115

Bardzo się cieszę, że będzie to 40/2.0 a nie 2.8

cz4rnuch
02-06-2021, 07:46
To 40/2 wygląda naprawdę kompaktowo. Myślałem, że zrobią ciemniejszą wersję, ale światełko f2 to już całkiem przyjemna wartość.

morzon
02-06-2021, 08:33
40/2 brzmi bardzo sensownie. Tego typu szkla 2.8 dla mnie tracą sens, a 2 to już inna bajka. Mam nadzieję, że cenę dadzą rozsądną. Wiadomo coś, jakieś przecieki?

TOP67
02-06-2021, 08:35
Nie może być drożej niż 50/1.8 z linii S. A te naleśniki nie mają S. Ja nie dam więcej niż 1500 zł. Za tyle będzie można kupić Viltroxy 24, 35, 50/1.8

candar
02-06-2021, 10:01
Obie makrówki już dostępne w przedsprzedaży

https://www.parkcameras.com/shop/nikon-nikkor-z-mc-105mm-f28-vr-s-lens_3242185s?source=aw&awc=6241_1622620754_484fc368021314eed7d58d236d6aeb 97&utm_source=AWIN&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=157350
52116

https://www.parkcameras.com/shop/nikon-nikkor-z-mc-50mm-f28-lens_3242170g
52117

Za optycznymi:
https://www.optyczne.pl/16471-news-Nowe_obiektywy_Nikon_Z.html

OjTam
02-06-2021, 15:15
Rzut oka na obie makrówki (jako szkła portretowe ;)) na kanale adoramy:

https://youtu.be/nKSezJxbXPo

OjTam
29-06-2021, 12:36
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/06/Nikon-is-developing-the-NIKKOR-Z-DX-18-140mm-f3.5-6.3-VR-550x340.jpg
DX 18-140/3.5-6.3 VR.
Planowany jeszcze na ten rok.

OjTam
30-06-2021, 01:00
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/06/Nikkor-Z-mirrorless-lens-roadmap-3.jpg

2x kompaktowe 28?
Raczej nie rozróżnienie 28/2.8 SE od wersji nie-SE, jako że 16-50 na mapce występuje tylko raz. No i inny kształt ma. 28/2?

cz4rnuch
30-06-2021, 07:25
A skąd wiesz jaki ma kształt ta druga 28ka?

MstrG
30-06-2021, 07:58

Ma kształt jak 400 i 600mm ;)

OjTam
30-06-2021, 10:51

Fakt, uniwersalna ikonka. Nie przyjrzałem się dobrze.

OjTam
05-07-2021, 11:00
https://www.haidaphoto.com/ueditor/php/upload/image/20201211/1607677800851293.jpg (https://haidaphoto.com/en/product-show/Rear%20Lens%20Filters)

Obrazek jest linkiem.

Ten wątek, bo Z14-24/2.8 nie ma swojego. ;)

zotornik
08-07-2021, 14:52
Wątek czytam z doskoku, więc może już było ... jakieś "zetki" od Tokiny

53505

OjTam
08-07-2021, 14:56
Tak. Dwa lustrzane teleobiektywy, totalnie bez elektroniki. Więc przystosowanie ich na Ztki, to tylko wymiana dupki.

Lukasz_85
06-08-2021, 10:43
NIKKOR Z 28mm f/2.8 wyszedł a o naleśniku NIKKOR Z 40mm f/2 nie widziałem newsów. Czy gdzieś coś przegapiłem? Czy premiera została odłożona?

badtorro
06-08-2021, 11:02
NIKKOR Z 28mm f/2.8 wyszedł a o naleśniku NIKKOR Z 40mm f/2 nie widziałem newsów. Czy gdzieś coś przegapiłem? Czy premiera została odłożona?Też czekałem na ten obiektyw, ale nie wiem czy 50 makro nie lepsza (tymbardziej że też dość mały)

OjTam
13-08-2021, 01:34
Podobno kolejne mają być 85/1.2 (wkrótce) oraz 400/2.8 z wbudowanym TC (razem z Z9).

Jacek_Z
13-08-2021, 23:53
Podobno kolejne mają być 85/1.2 (wkrótce) .
Jako żywotnie zainteresowany jestem ciekaw ceny. Tanio nie będzie, to wiadomo, ale co to dokładniej będzie oznaczało? Jedną nerkę, dwie? ;)

OjTam
14-08-2021, 01:51
Jeśli weźmiemy pod uwagę, że N szkiełka są ciut tańsze niż Lki Canona, to pewnie ze 13k. Nerka i kawałek wątroby pewnie wystarczy.
Chyba, że to odpowiednik DSa będzie, to może być ciut mało. ;)

czupacabra
14-08-2021, 12:00
Tanio sprzedajecie swoje nerki [emoji1787]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

OjTam
14-08-2021, 12:09
Ceny spadły po premierze któregoś iPhone'a i tak się trzymają... ??

OjTam
09-09-2021, 23:34
Ploteczki, dwie:
-FTZ2;
-40/2 soon.

odzio
10-09-2021, 08:29
-FTZ2
O.o :O [heavy_breathing_noise]

TOP67
10-09-2021, 09:54
Pytanie, co zmienią w FTZ.
Dodadzą wiertarkę?
Czy poprawią tą durną stopkę, która uniemożliwia zmianę obiektywu z płytką statywową?

ksh
10-09-2021, 11:42
Gabaryty trzeba zmienić, wywalić stopkę i niech to będzie zwyczajnie pierścień, jak ktoś chce stopkę ma pierwszą wersję, śrubokręt przyniósłby więcej hejtu niż pożytku dla Nikona, już widzę te opinie że jakiś złomik na śrubokręt nie wyrabia na meczu koszykówki ;)

OjTam
10-09-2021, 13:02
Właśnie mało info jest. Pojawiają się komentarze, że:
1. będzie śrubokręt;
2. będzie jeszcze bardziej obcięty niż FTZ- obsługa szkieł z przesłoną E- wywalą popychacz;
3. normalny FTZ, ale z kieszonką na filtry, na wzór jednego z adapterów Canona.

Wróżenie z fusów, nic więcej. A na tą stopkę to sporo luda marudzi. ;)

ksh
10-09-2021, 13:32
Ja marudziłem ale potem kupiłem taki mini tripod/statyw jak manfrotto pixi i z większym obiektywem to było świetne do trzymania bo balans w lepszym miejscu.
Nie wiem co wymyślą ale moim zdaniem bardzo mały pierścień bez stopki, bez popychacza itd, wersja czarna i srebrna, to ma sens, pakowanie tam śrubokrętów to błąd, muzeum niech odejdzie do muzeum tak jak to robił zawsze Canon, a Nikon zawsze na tym tracił.

Jacek_Z
10-09-2021, 21:43
Niech w FTZ dodadzą pierścień zmiany przysłon. Albo lepiej - konfigurowalny - zmiana przysłony lub czasu lub ISO lub korekty ekspozycji

OjTam
10-09-2021, 22:40
Cóż, C ma 3(!) adaptery EF-R, więc czemu Nikon by nie mógł. ;)

TOP67
11-09-2021, 07:48
1. będzie śrubokręt;
2. będzie jeszcze bardziej obcięty niż FTZ- obsługa szkieł z przesłoną E- wywalą popychacz;

Punkty 1 i 2 się wykluczają.
Punkt 2 ma mało sensu. Powstał by adapter dla kilku obiektywów. Musiałby kosztować 200 zł. A wtedy dało by się go kupić za 100, bo masa ludzi kupi i nie będzie działał z ich obiektywami. Tak samo jak było z AF-P, które można trafić okazyjnie za grosze.
Punkt 3 jest ciekawy.

Lukasz_85
11-09-2021, 08:57
Ploteczki, dwie:
-FTZ2;
-40/2 soon.

Ciekawe czy ta 40 będzie ciekawa :) i warta swojej ceny.

OjTam
11-09-2021, 09:44
Punkty 1 i 2 się wykluczają.

Oczywiście. :)
Bo to plotki/gdybanie/pobożne życzenia (niepotrzebne skreślić) na temat dwóch różnych wersji.

Punkt 2 ma mało sensu. Powstał by adapter dla kilku obiektywów. Musiałby kosztować 200 zł. A wtedy dało by się go kupić za 100, bo masa ludzi kupi i nie będzie działał z ich obiektywami. Tak samo jak było z AF-P, które można trafić okazyjnie za grosze.
Owszem, tylko... O teoretycznym FTZ bez popychacza mówi się w kontekście Z9 i współpracy z teleobiektywami. Za wyjątkiem 300/2.8 wszystkie stałki F mają wersje z przysłoną elektromagnetyczną. 200-500/5.6 i 120-300/2.8 też są bez popychacza.

Punkt 3 jest ciekawy.
https://shuttermuse.com/wp-content/uploads/2019/09/canon-ef-eos-r-polarizer-adapter-review.jpg
Tu Canonowska z CPL. Jest też z VariND.

Ciekawe czy ta 40 będzie ciekawa :) i warta swojej ceny.
¯\_(ツ)_/¯

odzio
13-09-2021, 00:27
Gabaryty trzeba zmienić, wywalić stopkę i niech to będzie zwyczajnie pierścień, jak ktoś chce stopkę ma pierwszą wersję, śrubokręt przyniósłby więcej hejtu niż pożytku dla Nikona, już widzę te opinie że jakiś złomik na śrubokręt nie wyrabia na meczu koszykówki ;)

Poprosiłbym o znalezienie komentarzy, o autofokusie w Nikkorze Z 50mm noct, gdzie nie wyrabia na meczu koszykówki czy w dowolnym innym temacie, przecież tu AF jest jeszcze wolniejszy niż w AFach -.- Z tym, że człowiek obdarzony intelektem nie kupi wspomnianego szkła do koszykówki. Użytkownik D850 obdarzony intelektem i potrzebą sprawnego autofokusa nie kupuje obiektywów AF. Człowiek obdarzony intelektem jest w stanie zrozumieć, że mieć wybór w postaci szkieł z gorszym AFem i adekwatnie niższą ceną oraz ich droższych i wydajniejszych obiektywów za większe pięniadze jest lepszy, niż go nie mieć.

Czy możesz mi wskazać niezłomikowaty obiektyw wyposażony w AF o właściwościach optycznych AF 105/2.8 micro za ~1000zł? albo 300/4 za 1500zł? Widziałeś różnicę w cenie AF 300/2.8 i wersji z silnikiem? Nie śledzę tematu zupełnie ale czy rzeczywiście jest jakiś hejt w necie za śrubokręt w D6? Wiadomo, DSLR to amatorka i nie robi już zdjęć, ale może jednak jakby dać możliwość skorzystania z niekitowego adaptera z obsługą śrubokręta w FTZ w full pro systemie Z to Nikon mógłby utrzymać metkę producenta fotosprzętu, który ciągle daje możliwość korzystania ze wszystkie, co wyprodukował. Mnie to skierowało do systemu F.

1. będzie śrubokręt;

1. Zbyt piękne, żeby było prawdziwe.
2. W to byłbym w stanie uwierzyć, coś dla ludzi, którzy wolą nie mieć wymówek do kupienia tańszej wersji obiektywu.
3. Brzmi rozsądnie - jeszcze jakby jeszcze do tego dodali T-S podpatrzony u chińczyka to w ogóle byłby sztos... Albo byłby by adapter o zmiennej długości (AF dla obiektywów manualnych, a nawet jakieś lekkie wejście w makro)... Marzenia. Bo kto by oczekiwał rozsądnego wykorzystania różnicy w odległości montażu obiektywów? Raczej nie brzmi zbyt nikonowsko. Pewnie po prostu zrobią srebrny FTZ z obciętą stopką :P

ksh
13-09-2021, 09:34
Nikon mógłby utrzymać metkę producenta fotosprzętu, który ciągle daje możliwość korzystania ze wszystkie, co wyprodukował. Mnie to skierowało do systemu F. To że nie zmienił bagnetu podczas rewolucji cyfrowej przyczyniło się do pogorszenia kondycji finansowej, Canon zmusił klientów do zakupu od zera wszystkiego, a Nikon był taki fajny że nie chciał tych milionów kapusty od klientów :)

Dla klienta dobre rzeczy jak wsparcie starych obiektywów jest super ale dla firmy to był jak się przekonaliśmy jeden z wielu gwoździ do trumny, która póki co nadal otwarta ale klienci mocno się starają żeby ją dobić :)

odzio
13-09-2021, 23:18
Bardzo wybiórczo się odniosłeś do mojego wpisu. Ale nic to. Czy serio myślisz, że brak możliwości podpięcia starych obiektywów "przyciągnie" do Nikona jakichś fanów. Jesteś jedyną osobą, jaką znam, która się cieszy z tego, że musi kupować droższy sprzęt. Znam więcej, które wolałby mieć wybór.

To, że AFy w Zetkach stają się MFami jakoś mnie nie skłania do pędzenia po drakońsko drogie nikkory Z. Zamiast AF 105/2.8 czatuję na AF-Sa. Nikon nie zarobi na tym nic więcej.

Kupiłem Z35/1.8 bo to był obiektyw, którego potrzebowałem, właśnie takiego jaki jest: żyleta, jasny i szybki. I zasłużenie drogi. Nie żałuję ani grosza z wydanych niespełna 2000zl. Tak, 2000, bo kupiłem używkę, Nikon znowu nie zarobił. Czy stracił? Nie. Przez lata odczuwałem sympatię do firmy przez jej nieskończoną kompatybilność wsteczną, to był duży atut przy wyborze Z5. I tu nikon akurat na mnie zarobił. Zrobił aparat zaspokajacy 2/3 moich potrzeb, więc kupiłem bez czekania aż rynek wtórny się obudzi.

Twierdzenie, że Nikon będzie hejtowany za to, że AFy zachowają AF w ML (gdzie może nawet by się dało znacząco podnieść ich wydajność) jest dla mnie trochę jakby ktoś napisał, że ludzie hejtuja urządzenia z gryzionymi jabłkami za to, że się świetnie łączą i komunikują wewnątrz swojego świata (z otoczeniem to chyba inna bajka, nagle trzeba mieć garść przejściówek i kabli do łączności bezprzewodowej, ale nie o tym rzecz). Apple nakręca sobie marketing, bo do monitora wypuszczają stojak vesa za $1500 i ludzie padają na czoła (bo przy okazji sprzedają świetny monitor za całkiem przyzwoite pieniądze). Natomiast durnie z Nikona nie potrafią zareklamować niesamowitej zalety systemu, której utrzymanie ich sporo . I tu są raczej tuziny trumiennych gwoździ. Jakieś skamieniałe dziady, żyjące tym, że "kiedyś to, kurła, było, teraz to już nie ma. Rynek się kurczy." są jedynymi winnymi słabych finansów nikona w tej branży. Przykład: czworo znajomych kanonierów na widok śrubokręta w body w moim D700 popatrzylo z politowaniem, ale po przedstawieniu zalet było pełni uznania. W momencie decydowania się na system kompletnie nie wiedzieli o tym jak stare szkła są w pełni funkcjonalne z lustrzankami Nikona.
A więc, to nie klienci starają się wbijać jakiekolwiek gwoździe, tylko osły w Nikonie. A to, że jako jeden z nielicznych czerpiesz radość z konieczności kupowania drogich aparatów firmy nie uratuje.

OjTam
13-09-2021, 23:25
AFy zachowają AF w ML (gdzie może nawet by się dało znacząco podnieść ich wydajność)

Raczej nie. Weź pod uwagę, że samo bezlustro wymaga więcej energii, niż DSLR. Mogli nawet sztucznie przyciąć zasilanie wiertarki. Może jakby zrobić adapter z własnym zasilaniem? ;)
Za to być może nie trzeba by było stosować takich dziwnych korekt AF (coś w stylu sławne +20 na AF180/2.8.).

Najgorzej, że na tą chwilę nie ma kompletnie żadnych wiadomości na temat co zmienili w FTZ2.

odzio
14-09-2021, 00:33
Nie ma wiadomości, bo wypuszczą za 2 lata, jak będzie po wszystkim ;)

Ale pamiętajmy, że napęd w obiektywie też nie jest napędzany dobrą wolą Nikona, nie wiem jaka jest różnica wydajności. 10? 20? 50%? Nawet i w takim przypadku wolę mieć ze sobą druga baterię, która mi się sporadycznie przyda, niż nie mieć AFa w AFach. w końcu nikt z nas już nie pamięta, że kiedyś telefon ładowało się raz na tydzień...gdy się z niego intensywnie korzystało :)

Co do tej korekty w 180/2.8 az mnie korci, że go wpiąć w mojego zmęczonego D700 i sprawdzić czy rzeczywiście będzie aż tak źle. W Z5 wszystko jest zgodnie z planem: w punkt. Niestety bez AF.

lukasz_kk
14-09-2021, 09:47
A jak ma nie być w punkt, skoro ostrosć ustawiasz ręcznie? Chyba, że ufasz tylko kropce potwierdzającej ostrość, to wówczas mikrokorekta z tego co wiem, przynajmniej w DSLR, ma wpływ na moment pojawienia się kropki.

A co do samego FTZ2, to na śrubokręt bym nie liczył (co nie zmienia faktu, że fajnie by było, gdyby był).

Co do stopki, choć nie widziałem nigdzie w internecie artykułu/filmu z rozbiórką adaptera, to mam wrażenie, że siedzi w niej jakaś elektronika związana z popychaczem, i nie da się jej tak po prostu usunąć (tak długo jak FTZ2 miał by obsługiwać coś więcej niż obiektywy "E").

spiritus
14-09-2021, 10:26
40/2 ma rzekomo kosztować coś ok 1200 zł.
Jednak taka mała wielkość soczewki nie będzie wpływać na ostrość w brzegach kadru?
Słyszałem kiedyś teorię, że im większa przednia soczewka to tym większa ostrość w brzegach kadru.

Nie znam się i się pytam.

ksh
14-09-2021, 10:43
Wszystko zależy od samej konstrukcji całego układu optycznego, możliwe że jakby zrobili ciut jaśniej czyli f/1.8 to już nie wyrobiliby się w takim fajnym małym gabarycie i może w jakości optycznej, MTF pokazuje bardzo dobre wyniki, nie jest to taki szrot jak ta tania 50-tka do canona R, a to przecież model kompaktowy i nie S, więc kompromisy musza być.
Lubiący 35mm na pełnej klatce mają rewelacyjny obiektyw, a ci co narzekają że 50-tka za duża też mają, więc dobry strzał Nikona :)

56042

56043

kot.paskowy
04-10-2021, 13:07
Miałam tę 40 na body. Kurde, na pierwszy rzut oka dobre to jest! Na pewno bym nie powiedziała, że to szkło 3x tańsze od 35 mm. Wydaje się szybkie, celne, ostre, ale nie za ostre, daje ładny, trochę mniej cyfrowy niż 35 mm obrazek. Małe i lekkie! Generalnie jeśli inne egzemplarze będą równie fajne jak testowany, a cena rzeczywiście będzie oscylować w granicach nieco powyżej tysiąca, to się nie będę zastanawiać, a przy okazji może się wyleczę z chęci zakupu małego, zgrabnego aparatu do zastosowań bardziej codziennych.

spiritus
04-10-2021, 14:12
Miałam tę 40 na body. Kurde, na pierwszy rzut oka dobre to jest! Na pewno bym nie powiedziała, że to szkło 3x tańsze od 35 mm. Wydaje się szybkie, celne, ostre, ale nie za ostre, daje ładny, trochę mniej cyfrowy niż 35 mm obrazek. Małe i lekkie! Generalnie jeśli inne egzemplarze będą równie fajne jak testowany, a cena rzeczywiście będzie oscylować w granicach nieco powyżej tysiąca, to się nie będę zastanawiać, a przy okazji może się wyleczę z chęci zakupu małego, zgrabnego aparatu do zastosowań bardziej codziennych.

A podrzuciłbyś jakieś zdjęcia z tego?

kot.paskowy
04-10-2021, 14:25
A podrzuciłbyś jakieś zdjęcia z tego?

No właśnie nie mam "podrzucalnego", bo RODO i takietam.

spiritus
04-10-2021, 14:59
No właśnie nie mam "podrzucalnego", bo RODO i takietam.

Można na pw... nikt nie musi wiedzieć :)

spiritus
06-10-2021, 07:36
Znalazłem takie porównanie na facebooku. Nikkor 40/2 i sigma A 35/1.4. Parametry zdjęć są takie same.

56693

lukasz_kk
06-10-2021, 10:20
Hmm... Nikkor nie powala, ale sprawiedliwym byłoby domknięcie go o 1EV, skoro autor porównania przymknął o tyle Sigmę (ja wiem, że pewnie chciał porównać ostrość na tych samych przysłonach, ale to trochę tak, jakby porównać ostrość na f/4: stałki f/1.4, która przymknięta bije rekordy ostrości, i kitowego zooma f/4 w pełni otwartego).

Poza tym, no nie spodziewajmy się nie wiadomo czego po 6 malutkich soczewkach w cenie 1250 zł w porównaniu z kobyłą, w której upakowano 13 soczewek, za 3400 zł.

Edit: czasy naświetlania też mogłyby być dłuższe (btw. widziałem post na FB i autor napisał, że aparat leżał na biurku, więc teoretycznie poruszenia nie powinny wystąpić, poza tym zrobił dwa zdjęcia Nikkorem i wyszły tak sam).

ksh
06-10-2021, 11:54
Zaraz zacznie się porównywanie malutkiego kompaktowego obiektywu z dużym modelem S i wyjdzie że jest gorzej, pomijanie argumentu ceny i gabarytów jest fatalne w takim przypadku.
Ciekaw jestem jak wypada ta 40-tka w porównaniu do lustrzankowego 35 i 50mm f/1.8
Na youtube jest juz troszkę testów i wydaje się że obiektyw bardzo dobry, nie koniecznie do pseudo makro gdzie optyka może wypaść gorzej ale do portretu wiedzę że jest bardzo bardzo dobrze.

Powinni zrobić takiego 60mm albo 70mm f/2 :)

notdot
06-10-2021, 12:12
Znalazłem takie porównanie na facebooku. Nikkor 40/2 i sigma A 35/1.4. Parametry zdjęć są takie same.

a co ma "udowadniać" to porównanie?

odzio
06-10-2021, 12:19

Że jeśli chcesz mieć żyletę to nie ma miejsca na małe, tanie i lekkie szkła, dla mnie idealnie, wreszcie jest wybór :)

spiritus
06-10-2021, 15:37

Nic. Wrzuciłem jako ciekawostkę jak sobie radzi 40 na pełnej dziurze. Wiadomo, że gdyby przymknąć właśnie o 1EV to zapewne byłoby lepiej.

ksh
06-10-2021, 16:29
No i nie poradził sobie w odległości kilkunastu centymetrów ale czy np w portrecie sobie poradzi ?

notdot
07-10-2021, 08:38
No i nie poradził sobie w odległości kilkunastu centymetrów ale czy np w portrecie sobie poradzi ?

no właśnie, dlatego pytałem co ma takie porównanie pokazać, bo nie pokazało nic konkretnego

cz4rnuch
07-10-2021, 09:30
Wygląda na tanie, małe, lekkie i całkiem udane szkło. Myślę, że w każdym systemie byłoby na nie wzięcie.

https://www.youtube.com/watch?v=TQm1ulJj-oc

Można też sobie podłubać w rawkach:

https://www.dropbox.com/sh/s3kj263u3dod1ui/AAC74MJn3mtLG9oGu64i4XT5a?dl=0

Myszowor
07-10-2021, 10:39
Wygląda bardzo dobrze i ostro na f2.

Obrazek2000
13-10-2021, 16:07
Pokazał się nowy obiektyw DX. NIKKOR Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR.

https://nikonrumors.com/2021/10/13/nikon-officially-released-the-nikkor-z-dx-18-140mm-f-3-5-6-3-vr-lens.aspx/

OjTam
13-10-2021, 16:14
https://forum.nikoniarze.pl/threads/306915-NIKKOR-Z-DX-18-140mm-f-3-5-6-3-VR

OjTam
16-10-2021, 17:33
Raczej w kategorii ciekawostki, niż rzeczywistego produktu:
https://www.mirrorlessrumors.com/crazy-nikon-patented-two-f-1-2-zooms-check-out-the-specs-and-images-here/
Zoomy f/1.2...

ksh
19-10-2021, 09:00
Te zoomy f/1.2 raczej nie ciekawostka tylko to będzie, pytanie tylko czy za rok czy pięć :)

OjTam
19-10-2021, 14:27
Nie wszystko, co trafia w patenty, trafia do produkcji. 35/1 DX czy 200-500/4-5.6 to do tej pory nie ma. ¯\_(ツ)_/¯