Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Fastnet Rock

Greg77
23-08-2018, 00:17
Latarnia na atlantyku, 1,5h plyniecia na zdjecia...fajne przezycie, jak bedzie jeszcze kiedys okazja to tam wracam.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/DSC_7630copyv2-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/DSC_7630-copyv2.jpg)

marti5
23-08-2018, 12:30
1,5h od brzegu w głąb oceanu?

Greg77
23-08-2018, 14:55
1,5h od brzegu w głąb oceanu?

Plynelismy ok 20km od portu a latarnia jest oddalona od ladu w lini prostej ok 7km.
Delfinow masa, super przygoda

marti5
23-08-2018, 16:56
Zazdroszczę tej super przygody, tym bardziej że fota super. Piękne miejsce, piękna latarnia.
Po tej ostatniej co wystawiłeś Fanad Head już namawiam kumpla co siedział kilka lat w Cork, abyśmy polecieli pozwiedzać Zieloną Wyspę [emoji2]

Pozdrawiam

Greg77
23-08-2018, 19:43
Po tej ostatniej co wystawiłeś Fanad Head już namawiam kumpla co siedział kilka lat w Cork, abyśmy polecieli pozwiedzać Zieloną Wyspę [emoji2]

Miejsce w sumie kawalek od Cork, jakies 100km na zachod i potem lodka. Jak byscie sie zdecydowali to daj znac, mozemy sie gdzies spotkac.

Nemeth
23-08-2018, 21:29
Fajny kadr. Ładna kolorystyka.
I zdjęcie bez filtra nd :shock: ;)

Greg77
23-08-2018, 21:43
Zainteresowanie bardzo srednie ale pokaze jeszcze jedno w innej kolorystyce, robione od innej strony, wszyscy mowia, ze to ta brzydka strona, mnie sie ten klimat spodobal...

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/DSC_7679copyv2-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/DSC_7679-copyv2.jpg)

3. I jedno od tak zwanej najbardziej fotogenicznej strony...slonce wlazlo za jedyna chmure ktora byla na horyzoncie, ale walczyc trzeba bylo, miejsce robi wrazenie, wokolo nic tylko skala i ta budowla.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/DSC_7554copyv2-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/DSC_7554-copyv2.jpg)

Nemeth
23-08-2018, 21:48
Faktycznie brzydsza, ale przez to ciekawsza fotograficznie :)

Greg77
23-08-2018, 22:01
I jeszcze jedno w innym klimacie, piekne swiatlo bylo a i lodka calkiem ladna...
4.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/DSC_7502copy-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/DSC_7502-copy.jpg)

No i backstage... latarnia, lodka pelna niemcow i delfin sunacy przy naszej burcie...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/DSC_7487copy-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/DSC_7487-copy.jpg)

90s
23-08-2018, 22:38
Rewelacyjna ta latarnia z każdej strony, świetny temat i dobre zdjęcia. Gratulacje.

loki_p
24-08-2018, 13:55
Moim zdaniem na zdjęciach 1-3 jest zbyt mocno podbita kolorystyka i kontrast.
Jeśli dobrze rozpoznaje to na 1 jest widoczna zorza wieczorna (lub poranna). To taki ładny gradient kolorystyczny widoczny właśnie na wieczornym lub porannym niebie. Kolory przechodzą o niebieskiego do pomarańczowego a później różowego by na końcu zlać się w ciemny błękit. To przejscie jest bardzo delikatne i subtelne. Tu wygląda na zabite kontrastem. A przynajmniej takie odnoszę wrażenie.

Greg77
24-08-2018, 16:30
Dzieki za komentarz, kolorystyka i kontrast jak to u mnie, jedynka faktycznie mocno, to samo 2, ale 3 juz takie nie jest...zapewniam, ze to nie jest dzielem przypadku tylko w pelni swiadome zagranie. Gdybym chcial pokazac to dokumentalnie to nie podciagal bym tak kolorow ;)
Dziekuje jednak za te pare slow i wiedz, ze wezme je sobie do serca, bo kazdy zawsze sie zapedza i czasami warto przystopowac w obrobce, robie duzo mniej zdjec niz robilem kiedys, moge poplynac z tematem :D

krzysztofz24
24-08-2018, 16:32
A bardzo to dobrze wyglada. Bonus tez mi sie podoba.

Zahir
24-08-2018, 17:04
Genialny obiekt, niezwykle fotogeniczny - z każdej strony :)
Pozwolę sobie tylko zwrócić uwagę na jeden szczegół, który wręcz rzucił mi się w oczy - mianowicie jedynka od początku sprawia na mnie wrażenie (które nie chce mnie opuścić) jakby była robiona na wysokim iso (exif twierdzi, że nie) i zbyt mocno odszumiona.
Pozostałe znacznie są wolne od tego "efektu" i znacznie przyjemniejsze w odbiorze :) zwłaszcza 3 mi się podoba

Greg77
24-08-2018, 17:27
Oj lisek jeden, no bylo odszumianie, nigdy tego nie robie a tutaj ISO 640 jednak bylo widoczne, sama latarnia byla wymaskowana, ale widze, ze moglem sie wiecej pobawic, zdjecia z reki dodatkowo lodz bujajaca sie na falach, latwo nie bylo a jak masz jedna szanse to chcesz zeby bylo ostro, zle to odszumilem, ale zdjecie mi sie podoba i tak, kolejne tez sa miejscami odszumione i juz tego nie widac...

Zahir
24-08-2018, 17:38
Domyślam się, że łódka bujała i nie było szans na statyw, a chęć uzyskania rozsądnie krótkiego czasu ekspozycji oczywisty :)

Zaryzykuję w ciemno twierdzenie, że wolę nieodszumione ISO640 z pełnej klatki (z APS-C zresztą też) niż taki foliage efekt bez faktury i detalu

pokażesz?

loki_p
25-08-2018, 10:40
Dzieki za komentarz, kolorystyka i kontrast jak to u mnie, jedynka faktycznie mocno, to samo 2, ale 3 juz takie nie jest...zapewniam, ze to nie jest dzielem przypadku tylko w pelni swiadome zagranie. Gdybym chcial pokazac to dokumentalnie to nie podciagal bym tak kolorow ;)
Dziekuje jednak za te pare slow i wiedz, ze wezme je sobie do serca, bo kazdy zawsze sie zapedza i czasami warto przystopowac w obrobce, robie duzo mniej zdjec niz robilem kiedys, moge poplynac z tematem :D

Wiesz, ja uprawiam specyficzną fotografię. Często fotografuję Księżyc na tle wieczornej zorzy i stąd to moje zboczenie.

Greg77
25-08-2018, 16:17
Wiesz, ja uprawiam specyficzną fotografię. Często fotografuję Księżyc na tle wieczornej zorzy i stąd to moje zboczenie.

Wiem, wiem, obserwuje od zawsze ;)

A przy okazji moje wypociny po powrocie do portu, zly jestem, bo warunki byly genialne, ale banda ktora plynela z nami pojechala na te miejscowke a to byla grupka kompletnych amatorow z super sprzetem w plecaku, latarka non stop i co chwila, trudno bylo zrobic jedno normalne zdjecie.
Gdybym wiedzial, ze sie zwina chwile po nas to bym zostal i pokombinowal z lekkim doswietlaniem podlogi, albo z dwiema ekspozycjami, roznym ISO ale, coz, moze kiedys bede mial okazje.

The Beacon - spelnial role latarni morskiej, znajduje sie na wysokim klifie u wejscia do portu, budowla ma 15 metrow wysokosci i robi wrazenie, swiatlo i ten cien to swiatlo z portu a cien to od klifu. Lekko z lewej od drogi mlecznej byl wtedy widoczny mars, dawal swietna poswiate na tafli spokojnego oceanu, ale koledzy skutecznie spartolili wszystkie proby szerszego ujecia...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/DSC_7742copy-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/DSC_7742-copy.jpg)

loki_p
27-08-2018, 21:47
Całkiem fajne warunki miałeś. Poprawiłbym balans bieli bo teraz niebo jest zdecydowanie zbyt chłodne i nie widać kolorów Drogi Mlecznej

Zahir
27-08-2018, 22:11
Może to kwestia wieku i wzrok nie ten co kiedyś ale widziałem wyraźnie Drogę Mleczną kilka razy w życiu i nigdy nie zaobserwowałem kolorów na Drodze Mlecznej (w każdym razie nie takie atrakcyjne i nieco "oczojebne")

Operowanie na kanale jasności daje bardziej wiarygodne, w mojej ocenie, rezultaty i powyższa DM jest jedną z najlepiej obrobioną - z tych co widziałem. Dotyczy to również koloru

vienko
27-08-2018, 22:32
Set mi sie podoba,kolorystyka tez,mniej wiecej tak to potrafi wygladac nad morzem lub oceanem blizej zachoodu slonca.Miejsce zacne! Greg istnieje szansa przyciagnac ta latarnie dlugim szklem ? Pytam bo widzialem fote zdaje sie na 500px z tego miejsca na dlugim czasie z rozmytymi chmurami i zastanawialem sie jak to mozliwe bez statywu :) Ciekaw tez jestem czy nie trzepalo ta lajba bo znajomy wspominal ,ze podczas wedkowania kutrm na Atlantyku zaliczyl 5 godzin wymiotow :)

Greg77
28-08-2018, 00:15
Set mi sie podoba,kolorystyka tez,mniej wiecej tak to potrafi wygladac nad morzem lub oceanem blizej zachoodu slonca.Miejsce zacne! Greg istnieje szansa przyciagnac ta latarnie dlugim szklem ? Pytam bo widzialem fote zdaje sie na 500px z tego miejsca na dlugim czasie z rozmytymi chmurami i zastanawialem sie jak to mozliwe bez statywu :) Ciekaw tez jestem czy nie trzepalo ta lajba bo znajomy wspominal ,ze podczas wedkowania kutrm na Atlantyku zaliczyl 5 godzin wymiotow :)

Tak mozna sciagnac dlugim, ale musial by byc wielkosci betoniarki a ND musial by byc przyciemniana szyba od BMki :D Sciema, internet pelen jest fotomontazy z ta latarnia.
Co do bujania to troche sie tego balem, plywalem jzu promami ale to wielkie jest a lodkami na malych odleglosciach, nigdy nie mialem problemow z wymiotami...docelowo zaopatrzylem sie w aviomarin (moze pomoze), okazalo sie jednak, ze dzien byl tak spokojny, ze woda niemal stala.
W odleglosci duzej od ladu zaczela sie tak zwana martwa fala, niby spokojnie, ale ocean falowal spokojnie o kilka metrow w gore i w dol, raz nawet lodz spada w dziore i wszyscy sie oderwali od pokladu :D Wymiotow na szczescie nie bylo...ale tak to jest mozliwe.

Może to kwestia wieku i wzrok nie ten co kiedyś ale widziałem wyraźnie Drogę Mleczną kilka razy w życiu i nigdy nie zaobserwowałem kolorów na Drodze Mlecznej (w każdym razie nie takie atrakcyjne i nieco "oczojebne")

Operowanie na kanale jasności daje bardziej wiarygodne, w mojej ocenie, rezultaty i powyższa DM jest jedną z najlepiej obrobioną - z tych co widziałem. Dotyczy to również koloru

A dziekuje ci bardzo, mnie sie podobaja te kolorowe, ale ja z tej tez jestem zadowolony :D

loki_p
28-08-2018, 07:37

Człowiek nie widzi kolorów Drogi Mlecznej bo ta świeci zbyt słabo dla naszych oczy. W skrócie człowiek nie widzi kolorów gdy poziom światła jest zbyt niski. Tak działają nasze oczy. Co nie znaczy, że nocne niebo w tym Droga Mleczna nie ma kolorów. Doskonale widzimy kolory gwiazd. Tak, tak, gwizdy są kolorowe. Są białe, niebieskie, pomarańczowe, czerwone, zależnie od stadium i głównie ich temperatury.
To zdjęcie ma zdecydowanie źle ustawiony WB. Autor zaniżył go mocno aby zlikwidować efekt mocnego oświetlenia pierwszego planu światłem sodowym. Często się tak robi aby sztucznie zlikwidować na zdjęciu zanieczyszczenie światłem. Ale finalnie efekt jest taki jakbyśmy wywołali zdjęcie zrobione w dzień z balansem bieli np. 3000K. Czy kolory na takim zdjęciu będą prawdziwe? No raczej nie.

Greg77
28-08-2018, 08:15
Autor zaniżył go mocno aby zlikwidować efekt mocnego oświetlenia pierwszego planu światłem sodowym. Często się tak robi aby sztucznie zlikwidować na zdjęciu zanieczyszczenie światłem. Ale finalnie efekt jest taki jakbyśmy wywołali zdjęcie zrobione w dzień z balansem bieli np. 3000K. Czy kolory na takim zdjęciu będą prawdziwe? No raczej nie.

Jak juz napisalem wczesniej, ja nie robie fotografi dokumentalnej. WB zmienialem selektywnie tak zeby mi sie podobalo...duzo nie bylo trzeba grzebac bo w tym kierunku gdzie byla DM nastepne swiatlo to Islandia ;)

loki_p
28-08-2018, 10:49
Jak juz napisalem wczesniej, ja nie robie fotografi dokumentalnej. WB zmienialem selektywnie tak zeby mi sie podobalo...duzo nie bylo trzeba grzebac bo w tym kierunku gdzie byla DM nastepne swiatlo to Islandia ;)

Tu nie chodzi o fotografię dokumentalną. Jak robisz krajobraz w świetle słonecznym to trawa nie jest fioletowa tyko w jakimś odcieniu zieleni.
Balans bieli jak najbardziej można robić selektywne, ją niebo inny, na ziemię inny. Ten dla nieba nie jest do końca dobry. Ja wiem że jest wizja autora. Nie mam nic przeciw, pamiętać należy tylko że teraz mamy na niebie "różową trawę".

Greg77
28-08-2018, 16:12
No dobra, rozumiem...jestem ignorantem w nocnej fotografi ;)

Zahir
28-08-2018, 18:03
ja najwyraźniej też, ale może kiedyś doczekamy się na nightscapes artykułu poświęconego balansowi bieli nocnego nieba :)\
loki_p ?

notdot
28-08-2018, 19:14
ale może kiedyś doczekamy się na nightscapes artykułu poświęconego balansowi bieli nocnego nieba
jestem za ;)

loki_p
28-08-2018, 19:48
Myślałem o tym ale ostatnio nie mam czasu nawet na wrzucenie zdjęć i opisanie w kilku zdaniach plenerów.
Zasada jest jednak prosta. Chcesz mieć poprawne kolory gwiazd i Drogi Mlecznej, ustaw WB na okolice 5000K.

Greg77
28-08-2018, 21:15
Chcesz mieć poprawne kolory gwiazd i Drogi Mlecznej, ustaw WB na okolice 5000K.

Ok, ale jest to czysto teoretycznie, wszystko zalezy od swiatla w okolicy i wielu, wielu czynnikow...
Pelen szacunek do twoich zdjec i wiedzy, ale to tak jak by istanialy presety do slubniakow ;)

loki_p
28-08-2018, 21:50
Ludzie są oświetleni różnym światłem i faktycznie potrzebny jest różny balans bieli. Gwiazdy są daleko i oświetlenie wokół nas nie ma na nie wpływu. Chcesz pokazać ich naturalny kolor ustawiasz balans bieli na światło słoneczne lub 5000-5500K.
Myślisz przez pryzmat zwykłej fotografii a to zwyczajna fizyka.

Dodam jeszcze że najlepiej to widać w miejscu gdzie nie ma zanieczyszczenia światłem. Wtedy widać różnicę i zdjęcia zrobione z błędnym balansem bieli wyglądają źle.

Jeszcze jedna Edyta.
Wyjdź wieczorem i zobacz jak wygląda Mars nad południowym horyzontem. Zobaczysz że świeci bardzo ciepło, pomarańczowo, wręcz czerwono. Zrób zdjęcie aby wyglądał podobnie jak go widzisz. Oczywiście w sensie koloru.

2pompony
28-08-2018, 22:18
Loki - no to właśnie napisałeś tutorial o ustawianiu WB w fotografii nocnego nieba! :) A mówiłeś, że czasu nei masz...

loki_p
28-08-2018, 22:29
Loki - no to właśnie napisałeś tutorial o ustawianiu WB w fotografii nocnego nieba! :) A mówiłeś, że czasu nei masz...
Mocno w skrócie. Temat warto jednak bardziej rozwinąć :)

Greg77
29-08-2018, 07:22
Wyjdź wieczorem i zobacz jak wygląda Mars nad południowym horyzontem. Zobaczysz że świeci bardzo ciepło, pomarańczowo, wręcz czerwono. Zrób zdjęcie aby wyglądał podobnie jak go widzisz. Oczywiście w sensie koloru.

Jak znajde moment to wrzuce zdjecie z marsem z tego samego mejsca, postaram sie wywolac jak mowisz, zobaczymyy co wyjdzie.

notdot
29-08-2018, 18:04
Ludzie są oświetleni różnym światłem i faktycznie potrzebny jest różny balans bieli. Gwiazdy są daleko i oświetlenie wokół nas nie ma na nie wpływu. Chcesz pokazać ich naturalny kolor ustawiasz balans bieli na światło słoneczne lub 5000-5500K.
ok, ale to jest poprawny balans bieli dla gwiazd a nie nieba które nas otacza i na którym się dzieją odbicia łuny oświetleniowej z pobliskiego miasta
chyba ;)

Zahir
29-08-2018, 18:32
Gwiazdy są daleko i oświetlenie wokół nas nie ma na nie wpływu. Chcesz pokazać ich naturalny kolor ustawiasz balans bieli na światło słoneczne lub 5000-5500K.
Myślisz przez pryzmat zwykłej fotografii a to zwyczajna fizyka.

Dodam jeszcze że najlepiej to widać w miejscu gdzie nie ma zanieczyszczenia światłem. Wtedy widać różnicę i zdjęcia zrobione z błędnym balansem bieli wyglądają źle.

Ostatnie zdanie wydaje się być kluczowe dla uzyskania koloru na nocnym niebie (chmur gazu w ML, mgławic, gwiazd), w przestrzeni choć trochę zanieczyszczonej światłem powyższa metoda, przynajmniej dla mnie, się nie sprawdza i skutkuje widocznym zafarbem na całym niebie, jak zgaduję to zarejestrowane przez matrycę zanieczyszczenie światłem (normalnie nie widoczne dla ludzkiego oka) na całym niebie.

Druga próba przeprowadzona na klatce z najmniej zanieczyszczonej miejscówki w mojej okolicy wyszła nieco lepiej i pewnie przy odrobinie zabawy w postprocesie dało by się pozbyć tego ciepłego zafarbu. Nie miałem w kadrze żadnego interesującego obiektu, więc o kolorze trudno mi cokolwiek mówić, poza tym że zdecydowanie uzyskałem wyraźny kolor przestrzeni międzygwiazdowej ale to raczej niepożądany efekt uboczny.

@notdot (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65341) dokładnie! :) dlatego dla takiego balansu bieli konieczna jest miejscówka z niskim light pollution jak mi się wydaje - chyba, że jest dobry sposób na pozbycie się zafarbu w postprocesie

Wujot
29-08-2018, 19:07
Myślałem o tym ale ostatnio nie mam czasu nawet na wrzucenie zdjęć i opisanie w kilku zdaniach plenerów.
Zasada jest jednak prosta. Chcesz mieć poprawne kolory gwiazd i Drogi Mlecznej, ustaw WB na okolice 5000K.

Skoro to takie oczywiste to wyjaśnij mi dlaczego ma być to 5000 K?

I od razu powiem, że według mnie mówienie o "prawidłowej" barwie gwiazd jest bez sensu.

Pozdro
Wiesiek