Zobacz pełną wersję : Lowepro CompuTrekker AW Plus versus Lowepro Flipside 500 AW II
Waham się między tymi dwoma modelami. Pierwszy, Computrekker AW Plus jest do dostania używany w cenie ok. 300 zł, drugi, Flipside 500 AW II jest za ok. 700 zł.
Pytanie, jak z pakownością obu modeli? Czy warto dopłacać te 400 zł i kupić nówkę Flipside 500 AW II? Jak z tą możliwością dostępu do plecaka jako torby?
Po ostatnim wypadzie nie ukrywam, że torba mi obrzydła a ramię mam prawie zmiażdżone.
Z drugiej strony fajnie byłoby mieć możliwość użycia plecaka jako torby i np. zmiany obiektywów
madebyzosiek
22-08-2018, 17:38
Przymierzam się do Flipside 500 AW II, żeby pomieścić cały sprzęt w razie potrzeby. On jest ogromny, wiesz o tym? Na górskie wypady spokojnie da się spakować do 300. Fajne jest we Flipside, że dajesz go na pasie przed siebie i zmieniasz szkło, nawet idąc. Mam kilka plecaków Flipside i każdy jest mega wygodny.
Wiem, że ten plecak jest wielki.
Z drugiej strony nie trzeba zawsze do niego wszystkiego pakować tylko to co potrzebne, a kupowanie 5 różnych plecaków nie jest na mój budżet.
Tylko czy warto dopłacić te 400 zł do opcji zmiany szkła w czasie chodzenia? Opcja super....
Ktoś może miał oba plecaki albo macał na żywo Computrekker AW Plus i Flipside 500 AW II?
nikoniarz
22-08-2018, 21:28
Tylko czy warto dopłacić te 400 zł do opcji zmiany szkła w czasie chodzenia?
Przez 3,5 roku użyłem tego może 3 razy. I to w pierwszym półroczu posiadania. Chyba z ciekawości...
Czyli kupując Computrekkera AW PLUS jestem jakieś 350 zł do przodu...?
Jeden biznesmen mi mówił, że zawsze ważne są pieniądze bo dają pole manewru, więc choć kusi nowy sprzęt wolałbym zaoszczędzić by mieć kasę na organizację sesji. Z drugiej strony lubię torbę za to że można wymienić "w locie" obiektyw...
A ile masz tych obiektywów do ciągłej żonglerki?
Mam gdzieś 3 stałki i zoom szerokokątny
I wszystkimi czterema żonglujesz? Czy też faktycznie zmieniasz jedno na drugie a pozostałe są na specyficzne okazje.
Może zamiast wymyślnego plecaka lepiej sprawdzi się uchwyt na samo szkło ml i towary na pasie biodrowym albo szelce?
Wiesz, jakoś muszę sprzęt nosić ze sobą. Torba urywa mi ramię i mimo tego że waży tylko 7kg to cholernie przeważa, ostatnio jak szedłem na główkę portu robić zdjęcia po wąskiej i pełnej dziur ścieżce myślałem że wpadnę do morza. Wziąłem torbę przed siebie, musiałem ją przytrzymywać rękami.
Z drugiej strony super mieć na sesji czy w reportażu wszystko pod ręką. Na jednym ramieniu aparat na drugim torba z której wyjmujesz co potrzebne.
Tylko też, jak biegłem z sesji do autobusu, wracając do domu to rozwaliłem sobie pół ręki, torba przeważyła podczas biegu i upadłem na chodnik zdzierając skórę.
Więc plecak by się jakiś przydał.
nikoniarz
24-08-2018, 16:06
Śprotek, jeśli masz jedno body to 2x PD Capture Lens na pasie biodrowym plecaka i masz 4 szkła do żonglerki. Masz 2 korpusy? Z jednej strony Capture Lens, z drugiej samo Capture na body. Efekt prawie ten sam- 3 szkła i 2 korpusy. A może szelki? Cena podobna. Wszystko zależy od priorytetów, oczekiwań- szelki dyndają, ale oferują dwa zestawy aparatów (i obiektywów) z bardzo szybkim dostępem. PD Capture wolniejsze, ale lepsze przy pracy na jedno body.
Torbę sobie pewnie zostawię, to Hama Defender 180, trochę podniszczona. Więc nie będę jej sprzedawał.
Mam Reporter Strap na jedno body i mam to już chyba z 10 lat, to jest genialne rozwiązanie, aparat dostępny zawsze jak karabin i bezpieczny.
Brakuje plecaka.
Brać tego Computrekkera z OLX czy wyrzucić 350 zł więcej i kupić flipside 500 AW II?
Wiadomo, że na OLX Może być różnie z oryginalnością...
nikoniarz
24-08-2018, 16:55
Mam Reporter Strap na jedno body i mam to już chyba z 10 lat, to jest genialne rozwiązanie, aparat dostępny zawsze jak karabin i bezpieczny.
Na jedno body niewiele zmienia. Można dokupić plecak + PD Capture Lens dla przypięcia dodatkowego obiektywu pod ręką. Czemu jednego skoro miejsca są dwa? Po prostu coś trzeba zrobić z tym który się wypnie z body- albo wpiąć (mając jeden w Capture Lens), albo przykucnąć, odłożyć, wyjąć jedno z dwóch wpiętych w Capture Lens i w wolne miejsce zapiąć ten zdjęty.
Brakuje plecaka. Brać tego Computrekkera z OLX czy wyrzucić 350 zł więcej i kupić flipside 500 AW II
Jeden powie dołóż, drugi zaoszczędź. Jesteś w sytuacji, gdzie sam musisz zdecydować co lepsze. To co jednemu przypasuje, niekoniecznie podejdzie Tobie.
Dołożyłem. Raz się żyje trochę przyjemności też trzeba sobie sprawić. Jutro kurier przynosi, zobaczymy co i jak;-)
Sklep przesłał mi plecak w wersji AW a nie AWII . Dziś ma przyjechać kurier przywieźć dobry plecak a ten zabrać na koszt dystrybutora.
Przyszedł właściwy plecak, czyli Flipside 500 AW II. Jestem zachwycony, naładowałem go jak się tylko dało, miał na wadze łazienkowej ok 13 kg. Chodziłem z nim dzisiaj 3 godziny Nie czułem zmęczenia, świetnie się go nosi. Genialna sprawa
A czy wiecie jak się pielęgnuje taki plecak? Jak się go pierze? Bo żadnej instrukcji nie było, na stronie Lowepro też nic nie ma
madebyzosiek
30-08-2018, 22:50
A czy wiecie jak się pielęgnuje taki plecak? Jak się go pierze? Bo żadnej instrukcji nie było, na stronie Lowepro też nic nie ma
Ja swojego Sport 15 AW wyprałem ręcznie w wannie i wysuszyłem. Wygląda jak nowy. Natomiast czarnych plecaków nie czyściłem, bo się nie brudzą ;) Mam w planach 500 AW II, z pewnością do wiosny będzie.
A dostawałeś jakiś detergent i jaki to był jeśli tak? Proszek do prania czy coś innego?
Wczoraj w czasie sesji z modelką chodziłem z tym plecakiem 4 godziny i zakochałem się mimo że urzekająca modelka to właśnie w moim plecaku, w ogóle nie czułem ciężaru a torba urwała by mi ramię.
Wydałem sporo kasy na niego, pasję fotografii utrzymuję z uzbieranych na to oszczędności a nie z dotacji więc każdy grosz obracam 10 razy zanim wydam. Ale taki plecak kupuje się na lata a jest po prostu genialny ;-)
madebyzosiek
02-09-2018, 09:20
A dostawałeś jakiś detergent i jaki to był jeśli tak? Proszek do prania czy coś innego?
Ja od dawna to co jest do czyszczenia i nie może się zniszczyć piorę w proszku do prania tapicerki Karcher RM 100. Bez zapachu, bez zacieków, bez ryzyka. Do tego możesz od razu gumy w aparacie wyczyścić :) Cieszy mnie, że plecak jest fajny, bo też go planuje kupić. Podoba mi się bardzo na zdjęciach choć nie ukrywam że jeżeli nie biorę tony sprzętu, to wolę coś mniejszego ;) Dlatego plecaków mam kilka, od małego przez średni po duży (jak kupię 500 AW II), no i jeden w góry ;) A i tak torby się czasem różne przydają, ot zależy od sytuacji.
nikoniarz
02-09-2018, 09:51
A i tak torby się czasem różne przydają, ot zależy od sytuacji.
Są idealne na zakupy :D
Co do prania- nie piorę. Czyszczę mokrą gąbką. Pranie szybciej zużywa impregnację, także częściej trzeba impregnować.
madebyzosiek
02-09-2018, 10:05
Są idealne na zakupy :D
:) Ale oczywiście to zależy. Ja nie zawsze biorę plecak, nie zawsze jest taka możliwość/potrzeba.
Co do prania- nie piorę. Czyszczę mokrą gąbką. Pranie szybciej zużywa impregnację, także częściej trzeba impregnować.
Większość plecaków jest czarna, a to najczęściej wyklucza potrzebę prania. Ale mój 15 Sport AW jest niebieski i jak go kupiłem, a kupiłem używany, to na dzień dobry go prałem. Stał w studiu, był "szafą na sprzęt" ale chciałem żeby wyglądał jak nowy. 300 AW i Treka 450 jeszce nie prałem, nie ma takiej potrzeby.
nikoniarz
02-09-2018, 10:25
Większość plecaków jest czarna, a to najczęściej wyklucza potrzebę prania. Ale mój 15 Sport AW jest niebieski i jak go kupiłem, a kupiłem używany, to na dzień dobry go prałem. Stał w studiu, był "szafą na sprzęt" ale chciałem żeby wyglądał jak nowy. 300 AW i Treka 450 jeszce nie prałem, nie ma takiej potrzeby.
Pranie ręczne jest okej. Ale warto impregnować po każdym praniu.
8 godzin łażenia po Łebie i okolicach, ok 25km w nogach, plecak cały czas na plecach.
Użyłem funkcji jak torba, podparłem nogą, wszystko wspaniałe;-)
Nie czuję żebym coś dzisiaj miał na plecach.
Plecak wart każdej wydanej złotówki. Chyba też uderzę po dotację :-) biedniejszy człowiek nawet nie wie jakie wygody mogą mieć osoby z dotacjami:-):-):-)
Kupiłem flipside 500 aw II w wersji CAMO i jestem również pozytywnie zaskoczony. Przede wszystkim głębokością kieszeni foto czyli ok 19cm. Spokojnie wchodzi body jednocyfrowe lub inne z gripem + duża stałka z szeroką osłoną ps. Pojemnościowo wchodzi praktycznie tyle samo co do mojego tamraca 8x czyli pomieści... bardzo dużo :) w stosunku do tamraca jest lżejszy o ponad kg i ma dostęp od pleców - dla mnie duży plus. Łatwo można przytroczyć namiot, siatki, krzesełko, statyw z gimbalem itp. Jest wygodny, myślę, że w górach też czasem zastąpi mojego genialnego dakine sequence. Póki co jedyna dyskusyjna dla mnie kwestia to szelki bez dodatkowego wzmocnienia paskiem ściągającym - ciekawe jak plecak będzie się zachowywał po dłuższym użytkowaniu ze sporym obciążeniem.