PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód nad Bałtykiem

ck_dezerter
21-08-2018, 21:22
Witam,
Temat zgrany do bólu, ale będę wdzięczny za opinie nt tej fotki - broni się jakoś, czy kosz?
12907

andrzej robert
22-08-2018, 06:21
Cześć

Ładny balans słońce żaglówka. Jestem z Gdańska, dla mnie temat nie jest zgrany do bólu ... :-)

pozdrowienia

ck_dezerter
22-08-2018, 07:45
dzięki za miłe słowo i pozdrawiam!

2pompony
22-08-2018, 11:30
Gdybyś był fotografem z zacięciem astronomicznym, wtedy na bank poczekałbyś aż Słońce zejdzie niżej, ustawił się tak, żeby żaglówka wpłynęła na jego tarczę i na pewno dałbyś taki komentarz: inni mają przejście stacji kosmicznej na tle Słońca, a ja mam przejście żaglówki! :)

neos86
22-08-2018, 13:30
Ja niestety nie jestem z Gdańska i nie mam możliwości robić takich zdjęć. Jak dla mnie bardzo zacne ujęcie

ck_dezerter
23-08-2018, 07:40
Gdybyś był fotografem z zacięciem astronomicznym, wtedy na bank poczekałbyś aż Słońce zejdzie niżej, ustawił się tak, żeby żaglówka wpłynęła na jego tarczę i na pewno dałbyś taki komentarz: inni mają przejście stacji kosmicznej na tle Słońca, a ja mam przejście żaglówki! :)

Mówisz, masz:
12962

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja niestety nie jestem z Gdańska i nie mam możliwości robić takich zdjęć. Jak dla mnie bardzo zacne ujęcie

dzięki za dobre słowo i pozdrowienia!

krzysztofz24
24-08-2018, 16:38
Niestety pierwsze zdjecie sie nie broni. Ta zaglowka i slonce zdaja sie byc przypadkowo w kadrze ulozone. Niebo jest monotonne, nic sie na nim nie dzieje, slonce wyjarane na maksa.
2 kadrowo jest juz lepsza, taki klasyk z zaglowka i sloncem w mocnym punkcie. Nadal razi wyjarane slonce, znaczy wiadomno ze przepal musi byc ale moglby byc mniejszy. I zeby chociaz troche informacji bylo.

ck_dezerter
24-08-2018, 17:38
Niestety pierwsze zdjecie sie nie broni. Ta zaglowka i slonce zdaja sie byc przypadkowo w kadrze ulozone. Niebo jest monotonne, nic sie na nim nie dzieje, slonce wyjarane na maksa.
2 kadrowo jest juz lepsza, taki klasyk z zaglowka i sloncem w mocnym punkcie. Nadal razi wyjarane slonce, znaczy wiadomno ze przepal musi byc ale moglby byc mniejszy. I zeby chociaz troche informacji bylo.
?? Jakiej informacji??

krzysztofz24
24-08-2018, 17:53
?? Jakiej informacji??

Calkowity przepal na kanalach RGB to 255,255,255. Jesli te wartosci beda mniejsze niz wartosc 255 to mamy troche informacji. Najtrudniej jest tak zrobic zdjecie Slonca zeby nie wypalic calkowicie kanalu R.
Nie wiem czy tu wszedzie jest 255 na wszystkich kanalach, ale raczej tak lub bardzo blisko.

Mam na mysli ze lepiej by bylo jakby ten przepal byl mniejszy a co za tym mial wiecej informacji.

ck_dezerter
24-08-2018, 18:50
Calkowity przepal na kanalach RGB to 255,255,255. Jesli te wartosci beda mniejsze niz wartosc 255 to mamy troche informacji. Najtrudniej jest tak zrobic zdjecie Slonca zeby nie wypalic calkowicie kanalu R.
Nie wiem czy tu wszedzie jest 255 na wszystkich kanalach, ale raczej tak lub bardzo blisko.

Mam na mysli ze lepiej by bylo jakby ten przepal byl mniejszy a co za tym mial wiecej informacji.

Aha, jasne! Dzięki za uwagi!

Zahir
24-08-2018, 19:43
ja sie tylko zastanawiam, który odbiorca / widz patrząc na pracę widzi 255, 255, 255 i stwierdza "dobra praca ale doprawdy powyższe wartości RGB są zaiste dyskwalifikujące"

krzysztofz24
25-08-2018, 02:09
ja sie tylko zastanawiam, który odbiorca / widz patrząc na pracę widzi 255, 255, 255 i stwierdza "dobra praca ale doprawdy powyższe wartości RGB są zaiste dyskwalifikujące"

3 x 255 to po prostu wyjarana biel, zero informacji.
Trzeba byc slepym zeby tego nie zauwazyc:-).

Pisalem koledze o wartosciach kanalow RGB doprecyzowujac poprzednia wypowiedz o przepalach.

Zahir
25-08-2018, 06:20
Odnoszę wrażenie, że nie zostałem zrozumiany :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

6868
25-08-2018, 07:07
3 x 255 to po prostu wyjarana biel, zero informacji.
Trzeba byc slepym zeby tego nie zauwazyc:-).

Pisalem koledze o wartosciach kanalow RGB doprecyzowujac poprzednia wypowiedz o przepalach.Trzeba byc slepym, zeby nie widziec 3x255, czy o co chodzi? A jak to sie mierzy patrzac na zdjecie?

krzysztofz24
25-08-2018, 07:28
Trzeba byc slepym, zeby nie widziec 3x255, czy o co chodzi? A jak to sie mierzy patrzac na zdjecie?

Nie mierzy, po prostu widac wyjarana dziure w zdjeciu:-)
Czgli da sie to zmierzyc na pierwszy rzut oka, inaczej piszac.
Ty tak na powaznie pytasz? Przeciez widziales na pewno maksymalny przepal nieraz.

P.s Zeby nie bylo, nie pisze teraz o zdjeciu autora bo do tego juz sie odnioslem.
Ot jakas dyskusja poboczna sie wywiazala.

Odnoszę wrażenie, że nie zostałem zrozumiany :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hmm, to moze ty czegos nie zrozumiales jednak;-)

6868
25-08-2018, 07:39
A jezeli jest 253, 254 i 255 to wtedy jest ok? Pytanie jest czy widac na pierwszy rzut oka te wartosci i wtedy mozna o wyjaranej bieli mowic czy o wyjaranej ale jszcze nie calkiem i wtedy fotka jest ok?

krzysztofz24
25-08-2018, 10:39
A jezeli jest 253, 254 i 255 to wtedy jest ok? Pytanie jest czy widac na pierwszy rzut oka te wartosci i wtedy mozna o wyjaranej bieli mowic czy o wyjaranej ale jszcze nie calkiem i wtedy fotka jest ok?

Dla mnie osobiscie nie ok.
Ale chyba pora skonczyc ta dyskusje, bo czepiasz sie slowek jakbys nie rozumial o co chodzi.
Ale jak lubisz wyjarane przepaly to spoko;-).

2pompony
25-08-2018, 14:43
Ludzie, przecież to zależy od kontekstu, i jest to tak jasne, jak nomen omen Słońce! W dodatku każdy kto nie jest niewidomy sam może to doskonale zaobserwować własnemi oczami...

Otóż w tzw. słoneczny dzień Słońce musi być wyjarane, bo jak będzie zawierało jakąkolwiek informację, będzie się miało przykre odczucie, że ktoś w procesie obróbki coś potwornie schrzanił. Mało to takich idiotycznych HDRów widać na sieci, gdzie Słońce nie jest olśniewająco białe, tylko wisi na niebie jakieś szarawe kółko? Przecież to jakaś lipa a nie Słońce... I to sobie każdy może sam na własne oczy (i własną odpowiedzialność) zobaczyć, jak spróbuje własnymi oczami popatrzeć na Słońce w słoneczny, bezchmurny dzień. To jeden biegun.

Na drugim biegunie jest zachód, kiedy Słońce wisi nisko nad horyzontem i w zależności od przejrzystości powietrza albo ma jeszcze taką siłę, że spojrzeć na niego nie sposób, albo powoli zaczyna to się robić możliwe, aż przy końcu zaczyna być wręcz ciemnawe. I też pewnie każdy odpowiednio długo żyjący mógł przeżyć taką sytuację, obserwując to naocznie.

I w takim razie, skoro to są bieguny (które każdy kiedyś widział na swoje własne oczęta), dopuszczalne i możliwe są wszystkie stadia pośrednie, zależy od kontekstu.

Upierać się teraz, że za każdym razem Słońce musi mieć albo nie mieć jakichś wartości w RGB to jak upierać się, że każda Hiszpanka musi mieć włosy czarne, a Szwedka blond, inaczej jest niemożliwe, niemożliwe, niemożliwe - a kto sądzi inaczej, ten gupi...

6868
25-08-2018, 18:02
Dla mnie osobiscie nie ok.
Ale chyba pora skonczyc ta dyskusje, bo czepiasz sie slowek jakbys nie rozumial o co chodzi.
Ale jak lubisz wyjarane przepaly to spoko;-).Alez ja rozumie o co biega. Myslalem tylko, ze na cos do tej pory nie zwracalem uwagi.
Z Twojej analizy wynika, ze blask slonca lub jego wartosc RGB, nie powinna byc rowna lub przyblizona do 3x255 tak?
No ja tez bym chcial poznac ta tajna wiedze, polegajaca na gaszeniu przepalen celem odzyskanie szczegolow, juz nawet nie mowie o sloncu, ale takiej np. 100W zarowki.
Powiesz jak to sie robi?

nikoniarz
25-08-2018, 18:26
12962

Czyżby ostrość na wodzie, na samym dole kadru?

ck_dezerter
25-08-2018, 18:48
Czyżby ostrość na wodzie, na samym dole kadru?

Faktycznie tak wygląda, ale ostrość ustawiałem na linię horyzontu obok łódki.

nikoniarz
25-08-2018, 19:03
Faktycznie tak wygląda, ale ostrość ustawiałem na linię horyzontu obok łódki.

Nieistotne gdzie ustawiona, istotne, gdzie jest... :D

krzysztofz24
25-08-2018, 20:59
Alez ja rozumie o co biega. Myslalem tylko, ze na cos do tej pory nie zwracalem uwagi.
Z Twojej analizy wynika, ze blask slonca lub jego wartosc RGB, nie powinna byc rowna lub przyblizona do 3x255 tak?
No ja tez bym chcial poznac ta tajna wiedze, polegajaca na gaszeniu przepalen celem odzyskanie szczegolow, juz nawet nie mowie o sloncu, ale takiej np. 100W zarowki.
Powiesz jak to sie robi?

Ale ty wiesz ze mowimy tu o Sloncu w okolicach zachodu?
Bo zdjecie z tego watku to wlasnie zachod Slonca.

No kolego nie wmowisz mi, ze pisalem ze calkowity przepal jest niedopuszczalny na jasnym dziennym Sloncu:-). Nigdzie tak nie pisalem.
Ale ladnie jest w dzien wyjarac tylko samo Slonce a nie jego okolice.

I rabek tajemnej wiedzy;-).
Do przepalow lepiej jest niedopuszczac niz je gasic. Znalezc zloty srodek, troche niedoswietlic scene zeby zachowac wiecej informacji w swiatlach. Zrobic kilka naswietlen danej sceny i potem wybrac najlepsze. Czyli takie gdzie najlatwiej uzyskac informacje ze swiatel, jednoczesnie korygujac na plus ciemnice, tak zeby szum nie wylazl. Trzeba wybrac najlepsze zdjecie.
Ale to sa oczywistosci przy fotografowaniu krajobrazow z duza rozpietoscia tonalna.

Zarowki, hmm nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.
Czy zdjecie samej zarowki, czy zyrandolu z pokojem:-).
Jesli samej zarowki, to co za problem zrobic tak zeby tylko zarnik byl wyjarany a banka widoczna.
W celu unikniecia nieporozumien, pisze o "starych" zarowkach.

2pompony
25-08-2018, 21:14
Ale ty wiesz ze mowimy tu o Sloncu w okolicach zachodu?
Bo zdjecie z tego watku to wlasnie zachod Slonca.

A jak oceniasz: na ile minut czy sekund przed zachodem Słońce jeszcze jest na tyle jasne, że może być przepalone - słowem gdzie leży granica przed którą może być przepalone a po niej już nie? Czy na tym zdjęciu już może ta granica została przekroczona? A jeśli tak, to po czym to określasz?

Zahir
25-08-2018, 21:22
pewnie po wartościach RGB :D

mogłem się powstrzymać ale nie chciałem ;)

krzysztofz24
25-08-2018, 21:43
A jak oceniasz: na ile minut czy sekund przed zachodem Słońce jeszcze jest na tyle jasne, że może być przepalone - słowem gdzie leży granica przed którą może być przepalone a po niej już nie? Czy na tym zdjęciu już może ta granica została przekroczona? A jeśli tak, to po czym to określasz?

Nie da sie tego okreslic minutami czy sekundami (mowa o fotografowaniu na miejscu)
Zalezy od warunkow zastanych. Np przejrzystosci powietrza.
Temperatury powietrza czy to jest zachod slonca kiedy powietrze bylo nagrzewane przez caly dzien. Czy jest to mrozny wschod.

W tych konkretnych zdjeciach z poczatku watku przepal mogloby byc po prostu lepiej opanowany.

pewnie po wartościach RGB :D

mogłem się powstrzymać ale nie chciałem ;)

Ale co w tym jest smiesznego?
Nigdy nie sprawdasz sobie probnikiem tych wartosci. To proste;-).
Troche praktyki i bedziesz mogl na zdjeciu to ocenic z duza doza trafnosci.
A to pomoze ci zrozumiec lepiej twkie rzeczy jak histogram, naswietlanie cyfrowej matrycy na swiatla czy to ze warto czasem zrobic pare ekspozycji.
Czy tez cie to smieszy?
Jesli tak, to milej zabawy:-)

P.s Rozmowa powoli chyba dochodzi do wniosku; ale ja chce miec przepaly i juz:-).
A miej je sobie, mozna nawet dekielka nie zdejmowac to wtedy na pewno ich nie bedzie:-)
To nie byla uwaga ad personam.

2pompony
25-08-2018, 21:55
Pytasz co jest w tym śmiesznego? Śmieszne w tym wszystkim jest to, że zostałeś zmuszony do przyznania, że jasność Słońca (czyli przepał na zdjęciu) zależy od tak wielu parametrów, że nie tylko nie sposób ich tutaj wyliczyć, ale również nie wiadomo jakie z tych warunków panowały na planie...

I mówiąc to co powyżej dalej się upierasz, że przepały powinny być lepiej opanowane - jak nie tylko nie wiesz jakie warunki panowały na planie, ale nawet nie potrafisz tych wszystkich warunków wymienić, czyli nie wiesz czy powinno być tak, lub owak...

To mniej więcej jest śmieszne - i wydaje się że inni tą śmieszność dostrzegają - choć jak widzę po twoim pytaniu, nie do wszystkich ona dociera. :)

Zahir
25-08-2018, 21:57
Ja pieerdziu Krzysiek ale Ty się (z całym szacunkiem) nadymasz :D

Żartujemy sobie z tematu, bo oczywistym jest że nie opanujesz przepału na tarczy słonecznej w takich warunkach jak powyższe zdjęcia (wysoka przejrzystość powietrza) - swoją drogą praktyka właśnie pozwoliła mi to ocenić na pierwszy "rzut oka" co pozwoliłem sobie nieco ironicznie skometować (to komentarz, w którym nie zostałem przez Ciebie zrozumiany ;) ) Później kolega 6868 próbował Cię naprowadzić na oczywistą konkluzję ale z jakiegoś powodu zapętliłeś się w swojej dziwnej logice (swoją drogą jakie informacje byś chciał tam mieć - plamy na słońcu?) i nawet postawienie sprawy wprost przez bombla nie pomogło... co więcej zacząłeś mnie pouczać z histogramu... serio? :D

krzysztofz24
25-08-2018, 22:14
Nie no Panowie przepraszam bardzo ze sie nadalem i wogole i nie zrozumialem waszych aluzji. Nic ze dawalem duzo emotikonek, tak naprawde mialem kij w pewnym miejscu ciala zapewne;-).

Ale nie lubie gierek, pytan jakby 5-latek sie pytal i tego typu rozmow
2pompony patrzac na te zdjecia z watku, oceniam je i jako widz mam pewien wglad poprzez zdjecie na warunki.
Chyba fotografowie nie zabieraja sie nawzajem w plener aby pokazac miejscowke i warunki:-). I dopiero potem wystawic zdiecie na forum do oceny.

Takze nadal twierdze, ze w tych warunkach daloby sie lepiej opanowac przepaly.
Tu nie ma totalnego wyjarania, jest tak sobie.
A mogloby byc lepiej.

I naprawde nie widze nic smiesznego w dbaniu o tonalnosc zdjecia i rozklad swiatla na zdjeciu (wchodzi w to tez kontrola przepalow). Dla mnie to clou fotografii.
Ja rozkminiam czesto czy dol wyciagnac o 0,3 EV czy o 0,35. Ja tak lubie, dbac o swiatlo i jego rozklad na zdjeciu.

Jesli ktos sie poczul urazony moim "zadeciem" a moze zacietrzewieniem;-), to nie mialem takiego zamiaru.

P.s Nie, nie zapetlilem sie w swojej logice Zahir.
No sory, ale musialem to napisac:-) . To nie jest kasliwosc z mojej strony.
I przepraszam za odeslanie cie "do nauki" histogramu, ciut za grubo to bylo.

Peace.

2pompony
25-08-2018, 22:29
Nie lubisz 'jakby się pięciolatek pytał'? Czasem inaczej się nei da dotrzeć do delikwenta, trzeba mu pomóc zrozumieć.

To działa - jak sam widzisz po swoim przykładzie. :)

Zahir
25-08-2018, 22:34
Taki urok matrycy cyfrowej, że z cieni wyciągniesz dużo, a z przepału nic, dlatego (zaryzykuję twierdzenie) wszyscy ladszafciarze niedoświetlają pod światło o 0.7EV właśnie po to żeby unikać potencjalnych 3x255 albo stosują multi ekspozycję co pomaga ale nie rozwiązuje problemu, bo słońce jednak jest cholernie jasne, nawet takie zachodzące. A jak już się 255 pojawi to cóż... każdy robi po swojemu, są tacy co na siłę gaszą i mają jakieś dziwne szare plamy i są tacy jak ja co dowalają globalnie highlights / whites wychodząc z założenia, że jak się nie da ukryć to lepiej użyć jako walor i mieć dużo światła z mocnym, naturalnym źródłem w kadrze ;)

spoko nie pogniewałem się :)

Ligo
25-08-2018, 22:44
Taki urok matrycy cyfrowej, że z cieni wyciągniesz dużo, a z przepału nic
Gwoli ścisłości - tak działa matryca z siatką Bayera, natomiast sigmowe trójwarstwowe już odwrotnie.

Zahir
25-08-2018, 22:45
pierwsze słyszę, dasz dobrego edukacyjnego linka?

Ligo
25-08-2018, 22:48
Tak mi wynika z mojego ekspiriensu.;-)

Zahir
25-08-2018, 22:49
poszperam zatem, bo zainteresował mnie temat

basket
25-08-2018, 22:50
O kurczę. Temat sprowadza się do jednego. Czy przepał na tym zdjęciu jest "przepałem" czy nie. Czy zdjęcie się podoba? Czy nie? Tak. Na tym zdjęciu przepał jest ogromny jak słońce i dlatego, a może właśnie dlatego ta fota jest dobra.

Ligo
25-08-2018, 22:51
Nie no, poważnie. Z przepałów da się wyciągnąć bardzo dużo, ale z cieni to praktycznie nic.

Zahir
25-08-2018, 23:15
Jeśli chodzi o matryce Foveon to już kiedys czytałem o nich... całkiem sensowny, w swoich założeniach, kierunek ale niestety nie udało mi się dotrzeć do żadnych informacji na temat zachowania RAWa z tej matrycy... w związku z tym zapytam, czy zechciałbyś mi udostępnić jakikolwiek, byle mocno kontrastowy, plik do samodzielnej oceny? Fajnie by było jakby podstawowe kolory były obecne, notka prasowa
(i pomysł stojący za technologią) twierdzi , że odwzorowanie koloru największy atut tych matryc.

Ligo
25-08-2018, 23:23
Bardzo chętnie coś pokażę i opiszę swoje wrażenia, ale temat jest dosyć obszerny i trzebaby znaleźć jakieś miejsce, żeby tutaj nie zaśmiecać koledze.

2pompony
25-08-2018, 23:29
TO załóżmy osobny wątek, ja też chętnie zobaczę czym to się je w praktyce - bo tak sobie czytać to czytałem to i tamto, ale ikspiriensu jak mówisz nie mam.

Ligo
25-08-2018, 23:48
Pomysł dobry, ale ja nie chcę zakładać, bo w końcu wyszłoby na to, że założyłbym go sam dla siebie.;-)

2pompony
25-08-2018, 23:58
To załóż i wstaw tam zdjęcie, które potem jak będziesz taki uprzejmy podarujesz nam do testów. Tak chyba by było najlepiej, chyba, że nie chcesz upubliczniać - to się wtedy możemy podogadywać na privach, choć naprawdę nie widzę powodu, żebyś nie miał pokazać kilku zdjęć.

Ja teraz idę pływać, ale jeszcze dziś będę jakbym był do czegokolwiek potrzebny...

krzysztofz24
26-08-2018, 12:14
Nie lubisz 'jakby się pięciolatek pytał'? Czasem inaczej się nei da dotrzeć do delikwenta, trzeba mu pomóc zrozumieć.

To działa - jak sam widzisz po swoim przykładzie. :)

Przedstawilem swoje zdanie, wszystko spojnie i logicznie, byly argumenty i przyklady.
Ja caly czas pisalem to samo. Tylko odpowiadalem na dodatkowe pytania.
Wiec nie zamykaj tej dyskusji stwierdzeniem "ze udalo sie mnie przekonac":-).
Proponuje pokojowe, ze sie w koncu porozumielismy;-).

Taki urok matrycy cyfrowej, że z cieni wyciągniesz dużo, a z przepału nic, dlatego (zaryzykuję twierdzenie) wszyscy ladszafciarze niedoświetlają pod światło o 0.7EV właśnie po to żeby unikać potencjalnych 3x255 albo stosują multi ekspozycję co pomaga ale nie rozwiązuje problemu, bo słońce jednak jest cholernie jasne, nawet takie zachodzące. A jak już się 255 pojawi to cóż... każdy robi po swojemu, są tacy co na siłę gaszą i mają jakieś dziwne szare plamy i są tacy jak ja co dowalają globalnie highlights / whites wychodząc z założenia, że jak się nie da ukryć to lepiej użyć jako walor i mieć dużo światła z mocnym, naturalnym źródłem w kadrze ;)

spoko nie pogniewałem się :)

Widze ze w czym sie jednak zgadzamy:-).
Mam na mysli to niedoswietlanie i pozniej wyciaganie.
A przy okazji ze wzgledu na przepaly (i trafiajacy zawsze WB i kolorystyke, ale to tak na marginesie) kupilem sobie aparat starszy niz wegiel,
czyli Fuji S5pro. Pomijajac temat slonca, to ten aparat nie wypala nieba i daje baaardzo duzo info w swiatlach.