PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D810 Instrukcja

vasqez
20-08-2018, 12:11
Witam wszystkich,
Szukam instrukcję obsługi w języku polskim Nikona D810 w formie książeczki. Wersję elektroniczną mam ale wolę książeczkę. Jeżeli ktoś ma chętnie odkupię.
Pozdrawiam

dziennikarz
21-08-2018, 14:43
Nie możesz sobie wydrukować? Pytam poważnie. Ja sobie wszystkie podrukowałem w A4 i oprawiłem w takie oprawy jak się teraz oprawia prace magisterskie. Całość jest przez to czytelniejsza (format A4) no i jest to jednak trwalsze.

OjTam
21-08-2018, 19:21
dziennikarz aż boję się zapytać, ale ciekaw jestem. Jaki koszt? :D

vasqez
21-08-2018, 20:57
Pewnie, że mógłbym ale będzie to mało poręczne. Oryginalne książeczki są bardziej "mobilne."

jo44
21-08-2018, 22:53
dziennikarz aż boję się zapytać, ale ciekaw jestem. Jaki koszt? :D
Ja bym raczej zapytał (wątkotwórcę): gdzie oryginalna instrukcja?

Pewnie, że mógłbym ale będzie to mało poręczne. Oryginalne książeczki są bardziej "mobilne."
Nosisz instrukcję przy sobie?

vasqez
22-08-2018, 00:00
jo44 oryginalna instrukcja na store.nikon.pl. Ale 125 zeta do raczej przesada za słowo drukowane. Na pytanie czy noszę instrukcje przy sobie?... bardziej poręczna taka forma niż pdf na komputerze. Więc tak

dziennikarz
22-08-2018, 07:24
OjTam - oprawa 25 PLN z wytłoczeniem oznaczenia modelu na okładce. Bez by było 15. Za druk nie płaciłem
vasqez - najbardziej mobilna to jest wersja PDF na tablecie jednak. Ewentualnie w telefonie ale to małe jest i nieczytelne. Natomiast małe poręczne instrukcje trzeba czytać przez lupę :) a te w czytelniejszych formatach są niewiele mniejsze od tego co ja zrobiłem a moje rozwiązanie daje twardą okładkę co wpływa na trwałość. No ale jak tam wolisz, dałem tylko propozycję :)

mmluty
22-08-2018, 11:13
Przy powielaniu należy jednak pamiętać, że jest to nielegalne. Na każdej instrukcji jest notatka:
Wszelkie powielanie niniejszej instrukcji w całości lub w części, jest zabronione, jeżeli nie uzyskano pisemnego zezwolenia firmy NIKON CORPORATION.

sl011
22-08-2018, 12:08
Czy kopiowanie np z telefonu czy komputera na tablet lub e-reader jest powielaniem?

edit: Zdaje się, że jest, ale podejrzewam, że podobnie podobnie jak z inną własnością intelektualną - zgodnie z polskim prawem dopuszczalne jest zrobienie sobie kopii na własny użytek. Nie jestem prawnikiem, proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.

dziennikarz
22-08-2018, 12:30
Na własny użytek można. Wersja PDF jaką można pobrać możesz sobie przesyłać, kopiować między urządzeniami itd, ale też na własny użytek. Nie możesz natomiast wystawić do pobrania na własnej stronie chyba, że dasz odnośnik do strony, z której możesz pobrać.

mmluty
22-08-2018, 21:44
Czy kopiowanie np z telefonu czy komputera na tablet lub e-reader jest powielaniem?

edit: Zdaje się, że jest, ale podejrzewam, że podobnie podobnie jak z inną własnością intelektualną - zgodnie z polskim prawem dopuszczalne jest zrobienie sobie kopii na własny użytek. Nie jestem prawnikiem, proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.

Ja się odniosłem do drukowania o ktorym była mowa w tym wątku, nawet była mowa o tłoczeniu okładki, więc na pewno nie chodziło o PDF. Instrukcję w formie elektronicznej, to każdy może sobie ściągać na co chce i ile razy chce, ze strony Nikon Corporation.

TOP67
24-08-2018, 08:12
PDF ma możliwość zablokowania wielu czynności. Z instrukcji NIkona nie da się np. zaznaczyć i skopiować tekstu. Ale można drukować, nie zablokowali tego. Domyślnie na własny użytek. W Polsce jest to całkowicie legalne.

sl011
24-08-2018, 08:58
Ja się odniosłem do drukowania o ktorym była mowa w tym wątku, nawet była mowa o tłoczeniu okładki, więc na pewno nie chodziło o PDF. Instrukcję w formie elektronicznej, to każdy może sobie ściągać na co chce i ile razy chce, ze strony Nikon Corporation.
Obecnie elektroniczne kopie książek są w zasadzie równoprawne papierowym, o ile wiem. Skoro więc możesz zapisać sobie pdf na dowolnej ilości dysków, to dlaczego nie mógłbyś sobie tego wydrukować? Zresztą można potraktować wydruk jako backup wersji elektronicznej, a wykonanie na własny użytek kopii produktu jest, zdaje się, dozwolone. A czy okładka będzie tłoczona z nadrukiem, czy też będzie to zwykła zszywka - to nie ma zupełnie znaczenia.

dziennikarz
24-08-2018, 09:59
Widzę, że to moje tłoczenie okładki wzbudza niepotrzebne emocje. Dla jasności - tłoczenie dotyczyło napisu zwykłą czcionką np. Nikon D50 i tyle. Nawet nie w stylu logotypu itd. Chodziło o to żeby było wiadomo po okładce do czego ta instrukcja natomiast cała kopia papierowa dzieła znajdowała się po prostu pomiędzy tylko twardymi okładkami w całości.

mmluty
24-08-2018, 17:18
Najwyraźniej pilnie potrzebny prawnik.
Jeżeli NIKON CORPORATION pisze na każdej swojej drukowanej instrukcji do wszystkich urządzeń, że zabrania kopiowania całości lub części takich instrukcji, to dla mnie jest oczywistym, że dotyczy to również plików PDF z ktorych łatwiej wydrukować taką instrukcję w całości lub w części, nie płacąc NIKON KORPORATION tych 125zł ktore kasuje przy jej sprzedaży. Ponieważ jednak prawo i logika nie zawsze chodzą w parze chętnie poczytam, ja to widzą prawnicy.

grizz
25-08-2018, 11:48
Opisał TOP67. Można sobie drukować. Można sobie kopiować.

TOP67
25-08-2018, 11:53
Z podkreśleniem SOBIE.

dziennikarz
25-08-2018, 12:05
Dla Siebie żeby było wszystko jasne :)

mmluty
25-08-2018, 21:55
No to jestem spokojniejszy, bo przed laty wydrukowałem sobie instrukcję CaptureNX2 i do dzisiaj gnębiło mnie sumienie, że jednak zrobiłem coś niezgodnie z prawem ponieważ na końcu tej instrukcji też była klauzula, że "Wszelkie powielanie niniejszej instrukcji w całości lub w części jest zabronione jeżeli nie uzyskano pisemnej zgody NIKON CORPORATION". Do dzisiaj byłem w błędzie rozumując, że wszelkie, to po prostu wszelkie, ale kamień spadł mi z serca jeżeli wszelkie to nie znaczy na własny użytek.

PS Żeby nie było, że coś "hakowałem" program kupiłem z angielską instrukcją, ale pomyślałem, że może po polsku też może się przydać gdyby były jakieś wątpliwości.