Zobacz pełną wersję : Pomoc przy wyborze lustrzanki - D500?
The Player
18-08-2018, 23:58
Witam wszystkich.
Piszę w sprawie porady. Poszukuje pierwszego aparatu jako amator. Do czego głównie będę potrzebował?
Fotografie z podróży (budynki/krajobrazy)
Auta raczej ujęcia statyczne
W późniejszym terminie będę potrzebował do robienia zdjęć produktów/towarów na stronę internetową
Myślę bardzo mocno nad Nikonem D500 z 16-18 VR Kitem (ewentualnie później dokupię inny obiektyw bo orientuję się, że nie jest idealny do wszystkiego). Na sam początek potrzebuje dobre body + do zdjęć z podróży.
Również bardzo miło by było gdyby kręcił fajne filmy w 4k.
Dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam.
Z ciekawości, skąd pomysł na d500? Widziałeś zestaw o którym piszesz na żywo, trzymałeś w ręku? Przed wydaniem tych drobnych 12k zł proponuję wypróbować ;). Zwykle do podróży ludzie szukają z jednej strony niezbyt dużego sprzętu (waga, wielkość plecaka/torby i ograniczenia linii lotniczych, itd.), z drugiej strony ergonomicznego. D500 nie jest jednak popularnym wyborem pod tym względem, mimo dobrej ergonomii. Jego największe zalety to szybkość serii i autofocus, a piszesz o zdjęciach raczej statycznych.
The Player
19-08-2018, 08:18
Raczej z recenzji pomysł, dokładnie D500 nie trzymałem.
Wcześniej był pomysł na D7500 i po komentarzach skierowałem się w kierunku D500. Po odliczeniu VATu można go dostać za trochę ponad 5k + jakiś obiektyw do tego także chciałbym się zamknąć w 8? Fajnie jakby aparat mógł nagrywać w 4k z dobrą jakością.
Dziękuję i pozdrawiam.
W sklepach, które sprzedają sprzęt z pełną polską gwarancją i fakturą vat to jestem przekonany, że nowego d500 za 5k netto nie kupisz. Chyba, że "trochę ponad" to 1,5k ;)
Nikkor 16-80 za 3k netto to według mnie też będzie grey market z dziwną gwarancją, ale tu już jesteś bliżej założonej kwoty. Obejrzyj na spokojnie te aparaty, naprawdę d7500 to zaawansowany aparat, któremu nic nie brakuje zwłaszcza jako pierwszej lustrzance dla amatora.
Do statycznej fotografii D500? Strzał w stopę.
Kup sobie bezlusterkowca a nie ciężkie body w podróże.
Chyba obecnie najlepiej kupić sony a6300 i starczy na obiektywy nawet, jest cashback.
Jeśli ma być lustrzanka brałbym Nikon D5600 plus jasne obiektywy sensowne lub D7500 bo też jest cashback.
Najgorszy zakup to wywalenie kasy na drogi aparat i dziadowanie przeciętnym jednym obiektywem.
The Player
19-08-2018, 11:34
Znaczy statyczna fotografia jest z założenia, oczywiście nie wykluczam też meczów czy jakiś koncertów oraz pokazów. Może w sumie źle się wyraziłem, bardziej taki "all rounder", wiem, że nie ma jednego idealnego aparatu to wszystkiego, ale wtedy można pokombinować z obiektywami. Też nie wiem fotografowanie czego z czasem mnie najbadziej zacznie "kręcić".
Nad D7500 też myślałem, z tego co wiem to gorzej wypada wyświetlacz i obudowa magnezowa. D500 niby jest duży, ale podobno (bo jeszcze nie trzymałem go w ręku) nie jest bardzo ciężki.
Oczywiście czytałem trochę i nie ma opcji drogie body + słaby obiektyw.
Tu jest D500 za 6999zł czyli netto 5389zł https://allegro.pl/nikon-d500-body-nowy-gwarancja-raty-0-faktura-23-i7497454139.html - więc jeszcze akceptowalny, ewentualnie D7500 można mieć za 4700 czyli 3600zł.
O bezlusterkowcach nie mam pojęcia szczerze mówiąc, musze nadrobić bazę wiedzy.
Znaczy statyczna fotografia jest z założenia, oczywiście nie wykluczam też meczów czy jakiś koncertów oraz pokazów. Może w sumie źle się wyraziłem, bardziej taki "all rounder", wiem, że nie ma jednego idealnego aparatu to wszystkiego, ale wtedy można pokombinować z obiektywami.
Nad D7500 też myślałem, z tego co wiem to gorzej wypada wyświetlacz i obudowa magnezowa. D500 niby jest duży, ale podobno (bo jeszcze nie trzymałem go w ręku) nie jest bardzo ciężki.
Oczywiście czytałem trochę i nie ma opcji drogie body + słaby obiektyw.
Tu jest D500 za 6999zł czyli netto 5389zł https://allegro.pl/nikon-d500-body-nowy-gwarancja-raty-0-faktura-23-i7497454139.html - więc jeszcze akceptowalny, ewentualnie D7500 można mieć za 4700 czyli 3600zł.
O bezlusterkowcach nie mam pojęcia szczerze mówiąc, musze nadrobić bazę wiedzy.
To kup od razu D5 jak gdzieś tam nie wykluczasz meczów czy spoterstwa :D Tym się właśnie różnią amatorzy od zawodowców. Amator chce mieć jedną puszkę do wszystkiego, będzie na wakacje jeździł z D500 i 70-200 bo gdzieś tam za lat kilka MOŻE zacznie fotografować ptaszki czy samoloty.
Co do ceny D500 to weź pod uwagę, że to na bank dystrybucja wschodnia.
Znaczy statyczna fotografia jest z założenia, oczywiście nie wykluczam też meczów czy jakiś koncertów oraz pokazów. Może w sumie źle się wyraziłem, bardziej taki "all rounder", wiem, że nie ma jednego idealnego aparatu to wszystkiego, ale wtedy można pokombinować z obiektywami. Też nie wiem fotografowanie czego z czasem mnie najbadziej zacznie "kręcić".
Trudno będzie z przyjemnością używać na wycieczkach sprzętu sprawdzającego się na sporcie.
No to lepiej się upewnij i zastanów się nad D5600.
Sprzęt z azji, nie ma cudów żeby kupić znacząco taniej z legalnej dystrybucji.
Sprzęt ewidentnie z grey market. To oczywiście wciąż ten sam Nikon, sam musisz przekalkulować, czy warto oszczędzić ~1k zł w zamian za brak realnej gwarancji. Przy zakupie sprzętu za 5-6k netto rezygnować z gwarancji czy szarpać się z jakimś sprzedawcą, który za rok może być trudny do zlokalizowania... no nie wiem.
Oczywiście jak chcesz taką zabawkę, nikt nie zabrania kupować :) Wygląda jednak, że do niczego ten aparat nie będzie Ci potrzebny, czego nie mógłbyś zrobić mniejszym czy tańszym body.
The Player
19-08-2018, 12:21
To kup od razu D5 jak gdzieś tam nie wykluczasz meczów czy spoterstwa :D Tym się właśnie różnią amatorzy od zawodowców. Amator chce mieć jedną puszkę do wszystkiego, będzie na wakacje jeździł z D500 i 70-200 bo gdzieś tam za lat kilka MOŻE zacznie fotografować ptaszki czy samoloty.
Co do ceny D500 to weź pod uwagę, że to na bank dystrybucja wschodnia.
Dlatego właśnie pytam, żeby nie zrobić gafy i nie kupić drogiego body którego nie wykorzystam w przeciągu roku czy pół.
Odnośnie tego gray market - dziękuję za uświadomienie, nie wiedziałem, że są gorsze i lepsze dystrybucje nie trzymające jakości, odnośnie gwarancji wiadomo, że przy kwocie ok. 5-6tys oczywistym jest, że nie będę ryzykował taniej, "a może się nie zepsuje". Będę się pytał jaka dystrybucja, o sklep cyfrowe.pl - mogę być spokojny?
To Panowie jeśli D500 jest za wysokimi progami, to D7500 też? Jest kandydat D5600 i wtedy ten bezlusterkowiec Sony (chociaż już od jakiegoś czasu trzymając Nikona kolegi profesjonalnego fotografa mówiąc kolokwialnie najarałem się na Nikona)
D7500 to świetna maszyna, jest cashback i wtedy masz też normalną dystrybucje i gwarancję.
Skup się na obiektywach jak ci więcej kasy zostanie.
lukasz.antoniak
19-08-2018, 13:22
Wydaje mi się, że trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy traktujesz fotografię jako potencjalne hobby. Jeśli nie i pozostaniesz z jednym ciemnym obiektywem to linia D5xxx jest akceptowalna. Jeśli jednak myślisz, że „rozmazane tło” będzie Cię kręcić, to polecam serię D7xxx. Brak mikroregulacji w D5xxx jest strasznie upierdliwe. D7200 to dobry stosunek jakość / cena, ale nie wiem czy nowy jeszcze znajdziesz. D7500 to też super sprzęt.
The Player
19-08-2018, 13:25
Czyli jak dobrze patrzę https://abfoto.pl/aparat-nikon-d7500-body-cashback-1260-zl-negocjuj-ceny-dystrybucja-nikon-polska-2-lata-gwarancji - wychodzi 5099zł - 1260zł cashback - vat ok. 1200 = ok. 2700zł, to jakaś mega promocja :)
Ewentualnie wtedy z jakim/jakimi obiektywami można pomyśleć w kilku zakresach budżetowych?
Nachzehrer
19-08-2018, 13:28
Czyli jak dobrze patrzę https://abfoto.pl/aparat-nikon-d7500-body-cashback-1260-zl-negocjuj-ceny-dystrybucja-nikon-polska-2-lata-gwarancji - wychodzi 5099zł - 1260zł cashback - vat ok. 1200 = ok. 2700zł, to jakaś mega promocja :)
Ewentualnie wtedy z jakim/jakimi obiektywami można pomyśleć w kilku zakresach budżetowych?
Z mega promocji masz jeszcze AF-P DX 70-300 VR, jeśli odpisujesz VAT to jak za darmo :)
Ja akurat uważam serię d7x00 za wartą dopłaty do d5x00, za stosunkowo niedużą różnicę w kwocie dostaje się sporo. Chociaż akurat d7500 jest trochę okrojony w stosunku do d7200, m.in. o pomiar światła z manualnymi obiektywami. Dopracowana konstrukcja i nowsza matryca w jakimś stopniu niweluje te mankamenty, zwłaszcza, jeśli nie planujesz zabawy manualami (do tego i tak są lepsze aparaty) czy nie jest istotna druga karta pamięci.
Dlatego właśnie pytam, żeby nie zrobić gafy i nie kupić drogiego body którego nie wykorzystam w przeciągu roku czy pół.
Odnośnie tego gray market - dziękuję za uświadomienie, nie wiedziałem, że są gorsze i lepsze dystrybucje nie trzymające jakości, odnośnie gwarancji wiadomo, że przy kwocie ok. 5-6tys oczywistym jest, że nie będę ryzykował taniej, "a może się nie zepsuje". Będę się pytał jaka dystrybucja, o sklep cyfrowe.pl - mogę być spokojny?
To Panowie jeśli D500 jest za wysokimi progami, to D7500 też? Jest kandydat D5600 i wtedy ten bezlusterkowiec Sony (chociaż już od jakiegoś czasu trzymając Nikona kolegi profesjonalnego fotografa mówiąc kolokwialnie najarałem się na Nikona)
Nie , to nie są jakieś "nielegalne" dystrybucje jak ktoś wyżej napisał ale w kolejnym wątku sprzeczać się nie będę bo niektórzy Nikon Polska traktują jak jakiś fetysz. Są to identyczne aparaty, z taką samą jakością, takim samym menu. Różnie tylko bywa z gwarancją ale tu już zależy od konkretnego przypadku, regionu dystrybucyjnego sprzętu itd itp. Niestety sprzedawcy - ci najwięksi również - nie są żadną gwarancją czegokolwiek, możesz równie dobrze otrzymać sprzęt z Tajwanu co ma miejsce coraz częściej, zwłaszcza w przyp. obiektywów, bo jest tam najzwyczajniej dużo taniej a gwara. realizowana inaczej niż na body. Tu masz też przykłady - piszą często o 2 latach gwarancji a potem dostajesz świstek z adnotacją, że jak coś się stanie przyjdź pan do nas, tylko tego już nikt nie wyjaśnia bo lepiej wygląda samo 2 lata gwarancji.
Co do sprzętu, powtórzę, idź do sklepu, pomacaj, przymierz się, zobacz ile to wszysto waży i czy chciałbyś z tym podróżować, potem decyduj. Ja czasem też podróżuję z D700 i 28/35 f1.8 i już jest naprawdę ciężko, odczuwam ogromną różnicę zamieniając to na bezlustro Fuji. Choć wiele zależy od samej formy podróżowania, można siedzieć w hotelu i wymykać się wynajętym autkiem a można tyrać z plecakiem na plecach.
Za dużo oczekujesz podając tak mało danych, widać, że chcesz wszsytko w jednym a wydać jak najmniej i jeszcze mieć sprzęt zarówno do samolotów jak i do plecaka w podróże. Nie wiesz jakich nawet szkieł potrzebujesz. Piszesz o 4k, tylko do czego to Tobie? Co chcesz tym filmować? Migawki z podróżnych wojaży? To może dokup lekkie GoPro czy inny wynalazek.
Ciężko doradzać nie wiedząc prawie nic...
Sklep cyfrowe.pl jest jak najbardziej ok, oczywiście zawsze trzeba sprawdzać i dopytać o konkretny model przed zakupem.
He, ja nie raz broniłem zakupów sprzętu z poza dystrybucji krajowej, sam korzystałem, jednak aparat to trochę co innego niż obiektyw, no i kwota "oszczędności" w tym wypadku nie za duża (proporcjonalnie).
Nachzehrer
19-08-2018, 22:01
Ja osobiście bym Ci polecił albo:
- D7500 przy obecnym cashback + AF-P 70-300 to Cie wyniesie pewnie 3100-3200zł po odliczeniu VAT, do tego bierzesz kit AF-P 18-55 VR czyli około 250zł po odliczeniu VAT. Masz 3500zł wydane. I zobacz jak Ci się tym zdjęcia robi.
Jak by nie patrzeć zazwyczaj liczy się rozmiar i waga.
Przemyśl jeszcze filmy bo Nikon jest dość "specyficzny" i osobiście poza obiektywami AF-P zapominam o tej funkcji :)
Może być tak ze uznasz ze za duże za ciężkie etc. to dokupisz A6300/A6500 na wycieczki i filmy.
The Player
19-08-2018, 22:01
Panowie tak czytam o tych bezlusterkowcach i w podobnej cenie - cashback jaką alternatywę w gamie Sonego proponujecie? A6300/A6500? Bo chyba między tym D7500 myślę i jakimś Sonym, pełna klatka A7 ii R jest mi zbyteczna.
Jak mówiłem raczej all roundera bym potrzebował + zmienne obiektywy, do:
- głównie zdjęć z wycieczek, krajobrazy, budynki + może jakieś wideo (ale to nie jest priorytet, wiem, że do tego powinienem kupić inną puszkę)
- zdjęcia aut, raczej statyczne, ale nie wykluczam ruchu
- makro do produktów na sklep internetowy + allegro (tu na pewno inny obiektyw)
- czasami zdjęcia z eventów/koncertów czy meczów
Ciężko mi dokładnie określić co jeszcze bo wyjdzie w praniu to co mi się spodoba i mnie wciągnie, także przepraszam za słabe określenie się.
PS. D7500 będzie robił lepsze zdjęcia "statyczne" niż A6500?
PS2. Kolego Nachzehrer dopiero po tym poście zobaczyłem Twój post i tak myślę narazie żeby tak zrobić tylko porównam w sklepie, Sony mnie też wyjdzie drożej, jeszcze nie wiem jak z obiektywami.
To co wymieniłeś albo możesz zrobić byle czym albo wydać fortunę na obiektywy, sugeruję zawęzić ciut i koncentrować się na początek to co najważniejsze.
W lustrzankach obiektywy tańsze, dużo używanych co trzeba brać pod uwagę przy tym dość drogim hobby.
Jak mówiłem raczej all roundera bym potrzebował + zmienne obiektywy, do:
- głównie zdjęć z wycieczek, krajobrazy, budynki + może jakieś wideo (ale to nie jest priorytet, wiem, że do tego powinienem kupić inną puszkę)
- zdjęcia aut, raczej statyczne, ale nie wykluczam ruchu
- makro do produktów na sklep internetowy + allegro (tu na pewno inny obiektyw)
Ja bym wziął A6300 z Zeissem 16-70/4. I może jakiś jasny manual do tego.
The Player
19-08-2018, 23:35
A6300 ma kilka problemów z tego co czytałem (nie wiem czy poprawili) z tego największy z przegrzewaniem i wyłączaniem się aparatu
Podobno naprawili to poprzez zmianę softu.
Zresztą to nie jest profesjonalny sprzęt do 4K i do krótszych filmików nie powinno być problemu.
Jak chcesz popróbować wszystkiego, to Nikon ma fajną serię obiektywów af-p. Tanie, ale z bardzo przyzwoitą jakością, pokryjesz zakres od 10 do 300 mm. Cenowo wyjdzie to ze 2,5k brutto z cashbackiem. W Sony raczej tego nie dostaniesz. Jasne szkła to już inny zakres cen (można wydać sporo ;) ), poza Sigmą 17-50/2.8 poniżej 1,5k brutto , bez konkurencji pod kątem cena-jakość.
W Sony raczej tego nie dostaniesz.
Tak się drocząc;-) - dostanie, takie samo albo i lepsze, ale pod marką Canon STM plus adapter. Za to w Nikonie nie dostanie 4K w rozsądnych pieniądzach.
The Player
20-08-2018, 00:34
Narazie zostaje z myślami D7500 vs A6500/A6300.
Tez czytałem ze ten obiektyw mocno polecają tylko trochę drogi (jest sens do mojego przypadku?) https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-nikon-nikkor-16-80mm-f-28-40e-dx-ed-vr.html
Do A6500 jaki obiektyw i jakie to koszta?
Filmowanie odpuszczam, jak będę potrzebował to kupię druga puszkę.
Przeglądając forum i podobne pytania zapewne trafiłeś na dziesiątki razy polecny obiektyw Sigma 17-50 2.8 i taki też ci polecam kupić, zestaw będzie rewelacyjny i tani.
bomkallo
20-08-2018, 17:16
Tak sie wtrace - na stalce 35mm 1.8 i tak trzymam sie blisko 2.8 (wiadomo dlaczego) mam jeszcze kita 18-105 i 55-300 do strzelania w psy, a jakbym tak sprzedal stalke z kitem to przypadkiem nie bylbym zachwycony z takiej sigmy?:) Z samych wykresow optycznego rozdzielczosc bije na ryj stalke nikkora, stad mam takie wrazenie, ze to byloby jeszcze lepsze, dwa ze sigma nie kosztuje tyle co nikkorowy 17-55 omfg:)
tomasz2706
20-08-2018, 22:28
Tak sie wtrace - na stalce 35mm 1.8 i tak trzymam sie blisko 2.8 (wiadomo dlaczego) mam jeszcze kita 18-105 i 55-300 do strzelania w psy, a jakbym tak sprzedal stalke z kitem to przypadkiem nie bylbym zachwycony z takiej sigmy?:) Z samych wykresow optycznego rozdzielczosc bije na ryj stalke nikkora, stad mam takie wrazenie, ze to byloby jeszcze lepsze, dwa ze sigma nie kosztuje tyle co nikkorowy 17-55 omfg:)
Tu na forum jest trochę użytkowników, którzy twierdzą że ta sigma w swojej cenie (1.500) to najlepszy wybór. A jak kupisz przez internet i nie będziesz zadowolony to zawsze możesz oddać w ciągu 14 dni.
Jeśli jednak myślisz, że „rozmazane tło” będzie Cię kręcić, to polecam serię D7xxx.
A co ma do rozmazania tła puszka ? (jeśli ma takiej samej wielkości matrycę, a te modela mają oba apsc). Obie puszki z tymi samymi szkłami będa tak samo rozmazywac tło.
lukasz.antoniak
22-08-2018, 17:48
Jakbyś nie wycinał zdania z kontekstu to byś wiedział, że chodziło mi o mikroregulacje i problemy użytkowników D5xxx/D3xxx przy zakupie jasnych stałek. Tylko nie mów, że serwis to skalibruje, ponieważ o ich jakości wiemy wiele :).
The Player
24-08-2018, 19:59
Panowie dziękuję za odpowiedzi, raczej zdecyduje się na tego Nikona (jutro będę macał) do tego potrzebuje obiektywów do zdjęć:
- krajobrazów
- street photo
- makro (zdjecia produktow na sprzedaz+ detale np. aut)
Na pewno wezmę tą Sigmę 2.8, którą polecaliście + AF-P 18-55 będzie dobrze na początek?
Chcesz kupić Sigmę 17-50/2.8 i AF-P 18-55 na początek? Po co? To nonsens.
... do tego potrzebuje obiektywów do zdjęć...
...makro (zdjecia produktow na sprzedaz+ detale np. aut)
Proponuję coś ok.60 mm, np. Tamron 60/2 makro, Nikkor 60/2.8, zależy, ile chcesz wydać.
Do pozostałych zastosowań na początek S17-50 w zupełności wystarczy, z czasem sam zobaczysz, czy brakuje ci np. szerokiego kąta, jasności stałek, itd.
The Player
24-08-2018, 22:46
Na obiektywy liczę ok. 3 tys, jeśli Sigma to koszt ok. 1,5tys to 1,5tys zostaje (Tamron widzę, że się mieści) czyli rozumiem, że te dwa obiektywy na początek do krajobrazu, streetu i makro wystarczą.
Ale na co ci makro obiektyw do tego co wymieniłeś, spokojnie zrobisz to S17-50.
The Player
29-08-2018, 23:29
Dziękuję za wszystkie porady.
Ostatecznie zdecydowałem się na D7500 + SIgma 17-50, ze względu na całokształt i cashback. jestem bardzo zadowolony. Aparat narazie nie przeraża mnie swoimi gabarytami chociaż obiektyw swoje waży.
Do tego dokupiłem filtr UV do obiektywu Hoya, kartę 64GB Sandiska Extreme Pro, plecak Peak Design Everyday Backpack, pasek Slite Lite v3 i Cuff v3.
Myślę, że w przyszłości na pewno dokupię obiektywy dodatkowe, a narazie dużo nauki przede mną na pewno.
Dzisiaj udało się cyknąć kilka zdjęć na szybko https://www.dropbox.com/sh/3f6nsl0r6y5vcbv/AACOMxUKx2Hhdv3-7VSvoMKIa?dl=0
Pozdrawiam