Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wielkopolska wieś
Taki oto kadr z ostatniego dnia wiosny, notabene, bardzo zimnego i wietrznego
12804
Nikonozaur
18-08-2018, 19:59
Warunki fajne, wzrok jednak błądzi bo nie bardzo wiadomo co chciałeś pokazać.
maniak666
18-08-2018, 20:11
Andrzeju-odpowiadam Ci Twoimi słowami:
Warunki fajne chciałeś pokazać.
:grin::grin::grin:
Nikonozaur
18-08-2018, 23:25
Andrzeju-odpowiadam Ci Twoimi słowami:
:grin::grin::grin:
:) :) :) :)
Bartolini82
28-09-2018, 23:22
Warunki fajne, wzrok jednak błądzi bo nie bardzo wiadomo co chciałeś pokazać.
Sorry, ale nie rozumiem takich komentarzy. Czy żebyście uznali jakąś fotkę za "dobrą", "godną" czy coś jeszcze w tym stylu, to zawsze musicie mieć jakiś konkretny obiekt? Nawet czasami bez sensu i nie do końca pasujący do danej scenerii?????
Dla mnie ta powyższa fotka jest świetna. Piękna gra kolorów, śliczne niebo i to słońce, które pada na zboże po lewej stronie, dodając złotego połysku kukurydzy po prawej. Coś pięknego. Jak dla mnie cały kadr jest śliczny i w jego całości jest zawarte piękno tej sceny.
No, ale ja pewnie jestem "inny" :P
nie.Znajomy
28-09-2018, 23:44
nieco subtelniejsza obróbka dodałaby kadrowi uroku
Nikonozaur
29-09-2018, 00:31
Sorry, ale nie rozumiem takich komentarzy. Czy żebyście uznali jakąś fotkę za "dobrą", "godną" czy coś jeszcze w tym stylu, to zawsze musicie mieć jakiś konkretny obiekt? Nawet czasami bez sensu i nie do końca pasujący do danej scenerii?????
A jakie komentarze szanowny Kolega by zrozumiał?
Na postawione pytanie odpowiedź brzmi: nie.
Dla mnie ta powyższa fotka jest świetna. Piękna gra kolorów, śliczne niebo i to słońce, które pada na zboże po lewej stronie, dodając złotego połysku kukurydzy po prawej. Coś pięknego. Jak dla mnie cały kadr jest śliczny i w jego całości jest zawarte piękno tej sceny. [...]
"Gra kolorów, śliczne niebo i to słońce" nie są niczym nadzwyczajnym, powiedziałbym nawet pospolitym, normalnym. Może nie codziennym, ale nie trzeba być w czepku urodzonym aby na takie warunki trafić. Widoczek na zdjęciu też nie jest jakiś wyszukany: pole jakich w Polsce masa. Pozostał kadr, który jest najsłabszą częścią tej foty. Jest o niczym, nic nie opowiada, nie ma nawet zarysu mocniejszego punktu. Droga prowadzi donikąd, tytułowej wsi ani śladu.
Mocną stroną są technikalia, światło jest dobrze wyeksponowane, kolory zdecydowane, ale utrzymane w ryzach. Nic tu się nie wali ani nie pali.
Bartolini82
29-09-2018, 11:08
"Gra kolorów, śliczne niebo i to słońce" nie są niczym nadzwyczajnym, powiedziałbym nawet pospolitym, normalnym. Może nie codziennym, ale nie trzeba być w czepku urodzonym aby na takie warunki trafić. Widoczek na zdjęciu też nie jest jakiś wyszukany: pole jakich w Polsce masa.
W sumie to w ten sposób można skwitować 90% zdjęć. Bo przecież góry też są jakie są, zachody słońca nad morzem? Też oklepane...
Moim zdaniem np. powtórzenie takiego ujęcia, z takim światłem i układem chmur i kolorów na niebie, z pewnością wymagałoby więcej czasu niż zrobienie np. kolejnej fotki zachodu słońca nad morzem ;)
Ja doceniam tę fotkę za kolorystykę, za ostrość. To dla mnie podstawa w zdjęciach. Kadr też mi się podoba bo jak dla mnie, jest fajnie i na górze i na dole i nie widzę tu monotonii (zobacz nawet jak fajnie jest nachylona kukurydza).
Ja nie muszę np. tutaj mieć jakiegoś stracha na wróble żeby piąć z zachwytu jaki to ma z...y kapelusik albo coś w tym stylu :)
Dla mnie zdjęcie nie musi od razu opowiadać nie wiadomo jakiej historii (o taką raczej trudno przy typowej fotce krajobrazu), jak to napisałeś. Mi wystarczy piękno chwili w danym momencie, ładny widok. A taki moim zdaniem jest tutaj. Mi się podoba.
No, ale ok, mi się podoba co innego, a Tobie co innego. To normalne i uszanujmy wzajemnie swoje zdanie :) Zbyt nudno by było gdyby każdy miał taki sam gust. Tym sposobem każda fotka byłaby praktycznie powieleniem innej bo każdy by nagminnie kopiował ogólnie przyjęty wzorzec.
Nikonozaur
29-09-2018, 16:17
W sumie to w ten sposób można skwitować 90% zdjęć.
Właśnie o to chodzi. Dorzuciłbym nawet jeszcze z 5% do Twoich 90. Dopiero wśród reszty można znaleźć fotki lepsze, dobre, a czasami wybitne. Pozdrawiam. :)
Dwa jakże różne spojrzenia na fotografię.:shock:
marcin255
29-09-2018, 19:34
Bo każde zdjęcie wg. niektórych musi być arcydziełem i tylko takie są godne wrzucenia na serwer tego forum :-P .
Co do fotki fajna , podoba mi się bo jest jaka jest .
tbogdanowicz
29-09-2018, 20:15
Bo każde zdjęcie wg. niektórych musi być arcydziełem i tylko takie są godne wrzucenia na serwer tego forum :-P .
Co do fotki fajna , podoba mi się bo jest jaka jest .
To nie jest facebook, gdzie każda fotkę chwalą. Doświadczony kolega robiący dobre zdjęcia (choć nie zawsze :-)) Nikonozaur napisał co myśli. Zrobił to grzecznie, napisał że technicznie jest dobrze, a że zdjęcie na kolana go nie powaliło, to jest to jakiś problem? Miał udawać że padł przed monitorem z wrażenia??? Nie jesteśmy dziećmi w przedszkolu, by każdy obrazek pani przedszkolanka chwaliła.
marcin255
29-09-2018, 20:49
Ok , a mnie się podoba pomimo że to nie facebook . generalnie zauważam ,że jest tendencja na forum , grupki ludzi którzy myślą ,że wiedzą wszystko , wzajemnie wychwalają swoje " dzieła " obojętnie co ktoś z nich pstryknie . Bo miał taki zamysł , bo miał taką wersję artystyczną , reszta nie ma prawa wychodzić poza "kanony " i patrzeć na swoje prace na swój sposób tylko jest zmywana z pokładu z pomyjami do morza nicości ;)
Ok , a mnie się podoba pomimo że to nie facebook . generalnie zauważam ,że jest tendencja na forum , grupki ludzi którzy myślą ,że wiedzą wszystko , wzajemnie wychwalają swoje " dzieła " obojętnie co ktoś z nich pstryknie . Bo miał taki zamysł , bo miał taką wersję artystyczną , reszta nie ma prawa wychodzić poza "kanony " i patrzeć na swoje prace na swój sposób tylko jest zmywana z pokładu z pomyjami do morza nicości ;)
Widzisz powiedziałeś dokładnie to o czym ja trąbie od wielu dni. TwA wychwala gniotycswoich kolegów, a jak nie masz kolegów na forum to nikt nie powie dobrego słowa o twoich zdjęciach. Ja nie mam tu kolegów. Więc raczej nie pokaże swoich zdjęć bo nie zależy mi na 15 stronach komentarze pochlebnych i lizusów. A ponieważ kolegiów tu nie mam pewnie by mnie zrypali. Bez względu na to co bym pokazał.
marcin255
29-09-2018, 21:15
amen jak w pacierzu
ja *******e, rycerz weź się ogarnij - jeśli na prawdę chcesz polemizować z opinią Nikonozaur to zrób to ale nie wyciągaj trupa z szafy, bo to się już nudne robi.
Jakbym przeczytał taki wpis do swojego komentarza to by mi się odechciało cokolwiek pisać - serio! I uważam, że takim zachowaniem działasz na szkodę forum.
Dyskredytujesz opinię (słuszną skądinąd) doświadczonego fotografa w imię jakiejś prywatnej krucjaty?
Może zamiast "zasłużony" poproś o "Don Quixote"
Słowo naprawdę piszemy razem nie osobno jak twoje. Słownik se kup.
A moje słowa bolą tych co do TWA należą
- - - - kolejny post - - - - - -
Normalni ludzie zauważają to i piszą coraz bardziej otwarcie. I niech piszą. Może w końcu coś zmienimy
Przepraszam, choć staram się pisać poprawnie po polsku, to po ponad dekadzie na obczyźnie język ojczysty staje się powoli drugim - posiedzisz jeszcze trochę w RFN to zrozumiesz.
Czyli co, właśnie się zapisałem? Chyba nie, bo nie widzę PM z numer konta na opłaty członkowskie lol
brniesz....
Ja nie mam tu kolegów.
Zastanawiałeś się, dlaczego?
Przytulmy rycerza...
rycerz, blaszak czy jak tam sobie chcesz.
Do tej pory byłeś marudny.
Teraz to już jesteś żałosny.
Jako zasłużony zrób coś dla dobra forum, odpocznij przez miesiąc.
A to sorry. Nie widziałem twojego USA. To zmienia postać rzeczy. Nie, naprawdę nie chce ci zrobić przykrości. Tak. Widzisz poprosilem o likwidację konta. A skoro nie chcą mi zlikwidowac mojego konta pracuje ciężko żeby mnie zbanowali.
Kolejny już wątek sprowadzasz do poziomu rynsztoka.
tbogdanowicz
29-09-2018, 21:53
Momencik,
przeczytajcie post nr 7, przecież Nikonozaur kulturalnie napisał:
"Gra kolorów, śliczne niebo i to słońce" nie są niczym nadzwyczajnym, powiedziałbym nawet pospolitym, normalnym. Może nie codziennym, ale nie trzeba być w czepku urodzonym aby na takie warunki trafić. Widoczek na zdjęciu też nie jest jakiś wyszukany: pole jakich w Polsce masa. Pozostał kadr, który jest najsłabszą częścią tej foty. Jest o niczym, nic nie opowiada, nie ma nawet zarysu mocniejszego punktu. Droga prowadzi donikąd, tytułowej wsi ani śladu.
Mocną stroną są technikalia, światło jest dobrze wyeksponowane, kolory zdecydowane, ale utrzymane w ryzach. Nic tu się nie wali ani nie pali.
W którym momencie jego wypowiedzi praca "jest zmywana z pokładu z pomyjami do morza nicości "?
Kiedyś za komentarz pokazujący co jest dobrze a co źle i dlaczego się dziękowało, teraz co niektórzy wyskakują z TWA. A później zdziwienie, że coraz mniej rzeczowych komentarzy z których można się czegoś nauczyć, tylko samo poklepywanie po plecach.
PS.
Zdjęcie przyzwoite, ale na ścianie bym go nie powiesił. Przeszkadza mi ta jasna plama światła z lewej strony, która ściąga wzrok do przesyconego kolorami zboża i przepalonego nieba. Po odcięciu lewej strony wygląda lepiej.
Tak z ciekawości jeszcze spytam, Cię emoka, czy masz podobny kadr z dłuższym czasem, tak by bardziej rozmyć źdźbła, ewentualnie krótszym by były ostrzejsze? Teraz wygląda jakby jakbyś zatrzymał się wpół drogi między pokazaniem zboża ostro i rozmytego wiatrem.
Czy jest tu jakiś moderator???
Do panienki nędzy, czekałem kiedy moje dzieci wydorośleją i przestaną się kłócić, to teraz to samo jest na forum.
marcin255
29-09-2018, 21:55
Momencik,
W którym momencie jego wypowiedzi praca "jest zmywana z pokładu z pomyjami do morza nicości "?
Generalnie wypowiedź dotyczyła całego forum a nie tego konkretnego wątku
Zastanawiałeś się, dlaczego?
Przytulmy rycerza...
Wiesz nie jestem lizusem. Nie chwalę każdego zdjęcia kolegi wpkx. Robi on fajne zdjęcia ale większość to słabizna. Myślałem że zależy mu na prawdziwych opiniach, a nie na podlizywanie. Czy cię zdziwisz?. Ja go lubie. Podobaja mi sie niektóre jego zdjęcia. Ale brzydzę się lizusostwem.
Która bardziej niszczy forum niż moje bzdurne posty. Moje posty można skasować to raptem z 50 głupich komentarzy jakie umieściłem na forum wnr dniach. Ale to co robicie wy to podkopywanie zasad. I to widać w tym wątku. Gdyby to było zdjęcie w ramkach i gość napisał że zrobił średnim formatem w analogu to byście piszczeli. A atak. Jest jak jest.
a teraz powiedz nam wszystkim, po jaką cholerę opowiadasz nam o tym w tym konkretnie wątku?
A co ? Ma takie same prawa jak i ty.
madebyzosiek
29-09-2018, 22:15
Wiesz nie jestem lizusem. Nie chwalę każdego zdjęcia kolegi wpkx. Robi on fajne zdjęcia ale większość to słabizna. Myślałem że zależy mu na prawdziwych opiniach, a nie na podlizywanie. Czy cię zdziwisz?. Ja go lubie. Podobaja mi sie niektóre jego zdjęcia. Ale brzydzę się lizusostwem.
Która bardziej niszczy forum niż moje bzdurne posty. Moje posty można skasować to raptem z 50 głupich komentarzy jakie umieściłem na forum wnr dniach. Ale to co robicie wy to podkopywanie zasad. I to widać w tym wątku. Gdyby to było zdjęcie w ramkach i gość napisał że zrobił średnim formatem w analogu to byście piszczeli. A atak. Jest jak jest.
Cały ten komentarz można podsumować:
Słownik se kup.
Zastanawiam się jak bardzo jeszcze ośmieszysz się na tym forum...
Daj mi bana. Zostaniesz sławny.
madebyzosiek
29-09-2018, 22:18
Daj mi bana. Zostaniesz sławny.Absolutnie... Po pierwsze nie mogę, po drugie to Ty upadasz nisko, a ja jestem zdania, że jak ktoś się kompromituje, to powinno to zostać zapamiętane...
I przestanę pisac źle i twojej Sigmie.
I we bój się. Nikt się nie obrazi. Wszyscy będą ci wdzięczni
A to sorry. Nie widziałem twojego USA. To zmienia postać rzeczy. Nie, naprawdę nie chce ci zrobić przykrości.
Nie bardzo wiem, o czym mówisz. Trochę jakby od rzeczy.
Wszystko w porządku?
I przestanę pisac źle i twojej Sigmie.
I we bój się. Nikt się nie obrazi. Wszyscy będą ci wdzięczni
ktoś tu coś pisał o kupowaniu słownika :D
skarcity
01-10-2018, 08:41
rycerz, blaszak czy jak tam sobie chcesz.
Do tej pory byłeś marudny.
Teraz to już jesteś żałosny.
Jako zasłużony zrób coś dla dobra forum, odpocznij przez miesiąc.
Uważaj! Zaraz się pojawi super moderator, i w imię solidarności z byłym moderatorem napisze, że to nie jest fajne...! Jakim prawem wyrzucasz kogoś z forum! Niedobry...
Pozdrawiam
nikoniarz
01-10-2018, 08:53
rycerz, czemu musisz dostać bana by przestać pisać? Pytam poważnie. Nie kontrolujesz się i nie potrafisz sam przestać?
Zdjęcie bardzo fajne, bardzo kolorowe i ewidentnie "świadome". Może nie jest wybitne, ale to na pewno nie disco polo tego forum.
PS
A właściwie dlaczego nie da się skasować konta?
Niestety blaszak ma trochę racji. I reszta też. A prawda jak zwykle po środku. I jak gówno po latach wypłynie.
Bartolini82
01-10-2018, 10:18
Widzisz poprosilem o likwidację konta. A skoro nie chcą mi zlikwidowac mojego konta pracuje ciężko żeby mnie zbanowali.
rycerz, Jeśli użytkownik chce usunięcia konta, to administrator musi to zrobić. W przeciwnym wypadku, proponuję założenie sprawy w sądzie.
Kłania się RODO i "prawo do bycia zapomnianym". Jeszcze na odchodnym dostaniesz w takiej sytuacji ładną wyprawkę na nowy sprzęt :)
Słowo "rycerz" i "blaszak" będzie zakazane? On tak ma w dowodzie?
Bartolini82
01-10-2018, 11:38
Dlaczego ma być zakazane? To jakaś aluzja do tego co napisałem? Jeśli tak, to chyba coś źle zrozumiałeś. Chodzi o to, że jeśli on chce usunąć konto, to nikt nie może mu przy tym robić problemów i wszystkie jego dane identyfikacyjne powinny zostać usunięte.
A swoją drogą to widzę, że to forum jest jak każde inne w polskim necie. Myślałem, że chociaż tutaj na takim tematycznym będzie spokój, ale widzę, że niektóre komenty są na poziomie komentowania artykułów na wp, onecie czy tym podobnych portalach.
Jednak Polacy jak nie mają wrogów to muszą ich znaleźć wśród swoich :P
Jad aż tryska przez monitor ;)
Jakie "wszystkie jego dane identyfikacyjne" widzisz w jego wpisach?
Bartolini82
01-10-2018, 11:46
Przecież nie chodzi tylko o opisy !!! Chodzi o wszystko co podał podczas rejestracji. Choćby adres mailowy, który jest w bazie danych forum.
Przecież nie chodzi tylko o opisy !!! Chodzi o wszystko co podał podczas rejestracji. Choćby adres mailowy, który jest w bazie danych forum.
To już aministracja forum, konto stanie się nieaktywne, ale wpisy pozostaną, a o wpisach wszyscy proszący o kasowanie kont najbardziej jęczą. Jak mu tak zależy, to chyba te dane można sobie samemu zmienić?
Bartolini82
01-10-2018, 12:03
Zwykłe wpisy raczej nie podlegają usunięciu, chyba, że zawierałyby jakieś dane osobowe itp. Tak mi się wydaje, ale nie jestem prawnikiem więc na 100% nie jestem pewien. Na pewno wszelkie jego dane osobowe, adres e-mail itp. podlegają usunięciu (w tym chyba całe konto, choć jeśli konto to chyba i wpisy?). Nie mój problem. Ja tylko rzuciłem hasło, na które wiem, że rycerz może się powołać. Co on i administrator z tym zrobią, to już ich sprawa.
cz4rnuch
01-10-2018, 12:11
Przecież nie chodzi tylko o opisy !!! Chodzi o wszystko co podał podczas rejestracji. Choćby adres mailowy, który jest w bazie danych forum.Przed chwilą sobie sprawdziłem. Wszystkie swoje dane możesz sobie dowolnie edytować (poza ksywką). Większość z nich jest opcjonalna (np adres email, data urodzenia itd) więc możesz nawet zostawić puste pola. Czyli sam możesz się wypisać z forum i zabrać swoje dane ze sobą. Jakiś czas temu też się obraziłem na forum więc po prostu przez rok nic tu nie pisałem. I chyba nikt w tym czasie też mnie nie cytował, pisał do mnie PM itd. To najprostszy sposób. A jak kogoś korci by nie pisać po pijaku alboco to niech poprosi żonę, córkę, mamę, babcię, konkubinę albo kota by mu zmienił hasło. Będzie miał spokój na wieki, chyba, że sobie założy nowe konto. I nie trzeba o tym pisać po innych wątkach, pisać dramatycznych odezw do moderacji i zakładać po kilka tematów o tym samym. Odwracam się i idę w inną stronę. Posty nie powinny znikać, co z resztą nie ma nic wspólnego z RODO, bo zepsuje to ciągłość w dyskusjach, tematach itd. Resztę można załatwić samemu. Nawet zdjęcia można zabrać ze sobą, jak to tu nie raz obrażalscy czynili. Jedyne czego nie można z forum zabrać to pamięć. Rycerz nawet z RODO i drużyną amerykańskich prawników nie zmieni tego, że już na zawsze pozostanie w naszych sercach.
Może trzeba by było podzielić działy tematyczne na takie ze zdjęciami, co do których autor uważa, że popełnił sztukę i na takie, gdzie autor uważa, że jemu się podoba i chce się tym zdjęciem podzielić.
To zdjęcie mi osobiście podoba się, głównie za kolory. Może przesadzone, cukierkowe, ale przyjemne w odbiorze. Mógłbym mieć takie na ścianie w większym formacie. Nie oceniam artyzmu, braku wsi, błędów kompozycyjnych, bo sam się na tym nie znam. Ja nazywam takie zdjęcia „ikeowe” i sam tylko takie robię. Na naukę u mnie trochę za późno a i czasu brak. Komentarze w stylu: „gniot, Ansel robił lepsze a bez koloru” nikomu niczego nie dają.
Eliminując takie zdjęcia jak to z forum, możemy spowodować, że nikt, kto robi zdjęcia jako hobby, najczęściej nie zarabia na tym i ma z tego radość, nie będzie zdjęć pokazywał. Dojdzie do tego, że na forum będzie jedno zdjęcie na miesiąc. Chcemy tego?
A może wydzielić wątki na takie, gdzie można wrzucać zdjęcia bez komentarza?
Bartolini82
01-10-2018, 14:39
Rycerz nawet z RODO i drużyną amerykańskich prawników nie zmieni tego, że już na zawsze pozostanie w naszych sercach.
Ja tam nawet za bardzo nie wiem o co chodzi rycerzowi. Trochę się tylko domyślam po tej wymianie zdań o TWA. Nie mam jednak czasu żeby się zagłębiać w temat :P
Kurczę, on chce odejść z forum, ja mam avatara w hełmie. Jeszcze pomyślicie, że on to ja :lol:
cz4rnuch
01-10-2018, 15:04
Ja kto pomyślimy? Zrobiliśmy tajną naradę i jesteśmy tego pewni.
Bartolini82
01-10-2018, 17:11
To nie trafiliście :) Nawet nie wiem kto to jest ten rycerz. Na tym forum nie było mnie ponad 10 lat.
cz4rnuch
01-10-2018, 17:28
Jak to wcześniej pisał nasz rycerz: jak kto zaprzecza, że jest z TWA ten jest z TWA :( Przykro mnie towarzyszu, zostaliście rozpracowani ;)
Bartolini82
01-10-2018, 17:36
No to mam ubaw z Ciebie, naprawdę. No, ale ok. Mam avatar w hełmie, kiedyś byłem w bractwie rycerskim. Choć nie byłem nigdy oficjalnie pasowany na rycerza, to jak chcesz, może tak do mnie mówić. Jeśli to połechcze twoje ego ;)
Co za ludzie :) Wy macie jakąś manię prześladowczą? W innym wątku inny user sugerował, że ja to też ktoś inny. Jednak jak go zapytałem w PW czy jemu też chodzi o rycerza to napisał, że nie.
Więc jak widzisz, jestem jak trójca święta. Jeden w 3 osobach. Tylko musisz się z tym drugim userem zdecydować kim w końcu jestem.
Chyba będzie potrzebna wasza kolejna narada.
5 stron komentarzy, znaczy że zdjęcie dobre, bo sprowokowało dyskusję ;) Co do zdjęcia, to mi się podoba, osobiście kadrowałbym tak żeby mieć więcej słońca w kadrze a odpuścił tą kukurydzę.
cz4rnuch co ty [...] znowu majstrujesz :)
Bardzo przyzwoite zdjęcie i jak ktoś już wcześniej napisał, z czym się zgadzam, że świadomie ustrzelone i obrobione. Nie każde zdjęcie musi być minimalem by było miłe dla oka. Można się cieszyć różnymi partiami kadru.