Zobacz pełną wersję : co myslicie o NEC EA245WMi i NEC EA245WMi-CT
Witam
co myślicie o monitorze do obróbki zdjęć
NEC EA245WMi lub prekalibrowany przez fachowców EA245WMi-CT
opłaca się dokładać do wersji NEC EA245WMi-CT
ktoś korzysta
cena tego z NEC EA245WMi-CT ok 2000zl amatorska obróbka zdjęć
tyle mam zamiar wydać bo może nie załapie bakcyla :mrgreen:
wcześniej miałem w planach na BENQ SW2700PT ale mi odradzono
Wersja CT różni się wyraźnie od seryjnej: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/336
W wersji CT zdjęcia wychodzą idealnie trafione w kolor i jasność. Wersja bez ct nie wiem bo nie posiadam.
A nadaje awnej księ w ogole ten momnitor do poprawnej kolorystycznie edycji zdjęć? Ewentulanie co byś Tom zaproponował w cenie do ok. 3tys?
Dzięki z gory za odpowiedx.
Zależy od wymagań. To jest amatorski monitor, choć bardzo dobry. W ok 3 tys, jest wersja 27" - EA275WMi-CT i to jest najlepszy monitor w tych pieniądzach.
Podepnę się pod wątek, bo na oku mam wspomniany model.
Rozglądam się za monitorem, na mojej liście pewniakiem do tej pory był NEC EA245WMi-2-CT aż nie zacząłem czytać o sRGB vs Adobe RGB. Czy wiele stracę ograniczając się do sRGB? Foto i grafiką zajmuję się hobbystycznie, czasami coś wydrukuję ale to idzie do "rodzinnego" albumu. Więcej materiału zostawiam w necie. Trochę boli dołożenie do CS2420 (chyba to najtańsza, sensowna opcja z Adobe RGB?), no ale jeżeli jest to przepaść to może i bym się porwał.
Zależy od wymagań. To jest amatorski monitor, choć bardzo dobry. W ok 3 tys, jest wersja 27" - EA275WMi-CT i to jest najlepszy monitor w tych pieniądzach.
Dzięki za odpowiedź. Zatem skłaniam się do zakupu tego monitora. Na ewentualne Twoje doradztwo można liczyć?!
Na ewentualne Twoje doradztwo można liczyć?!
Jak zawsze...
Powoli zastanawiam się nad monitorem uniwersalnego zastosowania, to znaczy do przeglądania internetu, sporadycznie filmy na You Tube, no i co dla mnie najbardziej istotne obróbka zdjęć pod katem amatorskim. Wcześniej myślałem o Eizo 24 cali ale dopłacając pojawił się model wspomniany powyżej Nec EA275WMi i 27 cali. Dodatkowo na stronie widzę podobny model tylko z UHD mam na myśli model EA275UHD. I teraz pytanie czy są to nowe konstrukcje i czy warto dopłacać do UHD ? różnica w cenie nie jest aż tak duża, tym bardziej brałbym pod uwagę zakup monitora który posłużył by mi kilka lat.
Po pierwsze i najważniejsze, serię EA warto brać w odmianie CT. Jest bardzo wyraźna różnica między nimi. Problem w tym, że WMi od UHD w wersjach CT mocno odbiega cenowo. Jakościowo, EA275UHD-CT to flagowa linia, najrówniejsza, z najmniejszymi błędami. No i sama rozdzielczość, daje wyraźnie większą ostrość obrazu.
Po pierwsze i najważniejsze, serię EA warto brać w odmianie CT. Jest bardzo wyraźna różnica między nimi. Problem w tym, że WMi od UHD w wersjach CT mocno odbiega cenowo. Jakościowo, EA275UHD-CT to flagowa linia, najrówniejsza, z najmniejszymi błędami. No i sama rozdzielczość, daje wyraźnie większą ostrość obrazu.
Faktycznie cena Color Tuned szczególnie UHD jest jak dla mnie za wysoka. Teraz pytanie czy lepiej zakupić Nec EA275wmi CT czy Nec EA275UHD bez CT ? I jeszcze jedno pytanie odniesione tych modeli, wersja EA275UHD to nowszy model zastępujący EA275wmi CT ?
Ujmę to tak: Liniowość seryjnej wersji EA jest dramatyczna. Moim zdaniem nie nadaje się za bardzo do koloru.
Faktycznie cena Color Tuned szczególnie UHD jest jak dla mnie za wysoka. Teraz pytanie czy lepiej zakupić Nec EA275wmi CT czy Nec EA275UHD bez CT ? I jeszcze jedno pytanie odniesione tych modeli, wersja EA275UHD to nowszy model zastępujący EA275wmi CT ?Dobre pytanie
Też bym chętnie się dowiedział
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedź na drugie pytanie: EA275WMi/EA275WMi-CT to inny model niż EA275UHD/EA275UHD-CT. Są to równolegle oferowane modele, jeden nie jest następcą drugiego. Następca EA275WMi/EA275WMi-CT będzie miał oznaczenie EA271Q/EA271Q-CT a następca EA275UHD/EA275UHD-CT będzie oznaczony EA271U/EA271U-CT.