Zobacz pełną wersję : ustrzeliłem typa
Wczoraj udało mi się go ustrzelić... a dokładnie chodzi o zrobienie zdjęcia typowi co non stop wieczorkiem wywala śmieci do lasu, na zdjęciach jest morda, rejestracja w jego pięknym błyszczącym się suv bmw, mam adres zamieszkania ( piękny dom na ukończeniu rozbudowy ), a śmieci to zwykłe budowlane folie, płyty gipsowe, styropiany, wszystko ładnie zapakowane w worki ale do lasu nawet wywala z worków bo przecież worki śmieciowe tez kosztują !!
Pytanie, czy zgłaszać to na policję, czy może gdzieś w inne miejsce ale czy mogę to zrobić jakoś bez ujawniania swoich danych przed tym gościem, a to dlatego że nazwisko tego gościa dość ważne z mocnymi plecami w regionie, wiec mam obawy żeby nie wdepnąć w coś co obróci się przeciwko mnie, a sprawa może się wydawać przecież błaha.
krzysztofz24
15-08-2018, 20:42
Miec suva beemki, dom na wykonczeniu i skapic na wynajecie kontenera na smieci z budowy:-)
Ja bym cebulaka tez chetnie zglosil.
Bardziej adekwatna sluzba do zgloszenia wydaje mi sie Straz Miejska.
Co do doradzenia co do zachowania anonimowosci to niestety nie pomoge.
jurkarol
15-08-2018, 21:16
policja jak najbardziej. podobny przypadek koło działki mojej mamy - śmieci z różnych gospodarstw wywalone w rów należący do parceli. w końcu zainstalowano kamerę w okolicy
Jeżeli wozi ciągle w to samo miejsce w lesie to może przysypana deska z gwoździami na dróżce w lesie ;)
Jeżeli chcesz to zrobić anonimowo to dostarcza materiały (zdjęcia, adres typa, itd.) do Nadleśnictwa, któremu podlega dany obszar lasu (ewentualnie leśniczemu, który opiekuje się tym terenem). Możesz to zrobić osobiście nie podając swoich danych teleadresowych lub pocztą. W takich przypadkach Nadleśnictwo kieruje sprawę poprzez Straż Leśną na Policję.
spiritus
16-08-2018, 14:56
Co za skur****n... mieć kasę i zaśmiecać lasy? Przecież to największy przejaw buractwa.
Jeżeli wozi ciągle w to samo miejsce w lesie to może przysypana deska z gwoździami na dróżce w lesie ;)
Tak i będzie miał jeszcze większe problemy jak komuś postronnemu się coś stanie.
koesh szanuję, nienawidzę śmiecenia a szczególnie w lesie. Masz dwie drogi albo straż leśna albo anonim wysłać na policję.
Wypożyczenie kontenera kosztuje ok 350zł, ja rozumiem, że na wszystkim oszczędność (bo tu budowa, życie drogie itp), ale ten typ wielokrotnie może wywozić w różne miejsca śmieci i gruz.
Pomijając jego zasobność portfela i wartość auta, to cwaniactwo które trzeba ukarać.
Ja kiedyś przyłapałem gości kradnących węgiel z kolei śląskich i składających w workach 50kg w pobliskim lasku. Dzwonię po pały i co słyszę, "to nie nasza sprawa, proszę dzwonić po straż miejską ?
Uderzyłbym do nadleśnictwa !!!
Sprawa poszła do nadleśnictwa, zainstalowano fotopułapki w paru miejscach
Z tego co wiem gość jest raczej "nietykalny" i dlatego miałem obawy żeby się samemu ujawniać i walczyć z gościem, który ma w kieszeni znanych mecenasów i prawników.
Ktoś mu już zwracał uwagę za zaśmiecanie czyjejś działki gruzem i śmieciami budowlanymi to się skończyło że ten upominający go dostał zgłoszenie o uporczywe nękanie.
Gość buduje w wielu miejscach domy na sprzedaż, ma też jakieś kamienice, skład budowlany... dziwi nie tylko zaśmiecanie ale że robi to sam, nie wiem czy to jakieś upośledzenie czy faktycznie skąpstwo.
Kara za zaśmiecanie lasu to max 500zł.
Sprawa poszła do nadleśnictwa, zainstalowano fotopułapki w paru miejscach
Z tego co wiem gość jest raczej "nietykalny" i dlatego miałem obawy żeby się samemu ujawniać i walczyć z gościem, który ma w kieszeni znanych mecenasów i prawników.
Ktoś mu już zwracał uwagę za zaśmiecanie czyjejś działki gruzem i śmieciami budowlanymi to się skończyło że ten upominający go dostał zgłoszenie o uporczywe nękanie.
Gość buduje w wielu miejscach domy na sprzedaż, ma też jakieś kamienice, skład budowlany... dziwi nie tylko zaśmiecanie ale że robi to sam, nie wiem czy to jakieś upośledzenie czy faktycznie skąpstwo.
Kara za zaśmiecanie lasu to max 500zł.
Nie lepiej będzie spakować te śmieci, dorzucić coś od siebie i dokonać rozładunku w miejscu jego zamieszkania? :P Bardziej wk***i niż śmieszne 500 zł mandatu.
Jak nietykalny to do prasy, albo jakiejś "zielonej" organizacji, tylko nie lokalnej. Anonimowo. Jak ewidentnie faceta widać, to nie będzie to wyglądało na podkładanie świni, a szczerą troskę o środowisko.
Jak się pogrzebie to wychodzą ciekawe rzeczy, jego skład budowlany jest na byłym rezerwacie przyrody, który miesiąc przed zagospodarowaniem utracił ochronę, jest też akceptacja jakiś pseudo organizacji ekologicznych na tych papierach, zaraz się okaże że te kamienice to...
ja sobie daje spokój z takimi typami, zobaczę co dadzą te fotopułapki, szkoda nerwów i kłopotów.
Co Ci szkodzi przesłać materiały do jakiejś gazety? Tylko zakładając te wątek trochę straciłeś na anonimowości.
Zbierz wszystko co masz i prześlij jakimś dziennikarzom. To można zrobić anonimowo.
Keszelski
20-08-2018, 12:51
idą wybory samorządowe, może zgłosić do jakiegoś komitetu? - najlepiej tego, z którym typ nie jest związany. Chłopcy bedą się chcieli wykazać, to i zrobią z tego użytek ...
jurkarol
20-08-2018, 20:21
powiel zdjęcia i rozwies po Krakowie :)
Nie. Po prostu zgłoś odpowiednim organom i skończ sprawę.
Nie. Po prostu zgłoś odpowiednim organom i skończ sprawę.
przy nietykalnosci goscia odpowiednie organy zamiota sprawe pod dywan a dane przekazujacego z radoscia podadza delikwentowi.
w sumie w tym chorym kraju porobilo sie tak ze jedynym w miare skutecznym sposobem jest naglosnienie sprawy a mediach. wtedy jest szansa ze odpowiednie organy sie tym zajma.
koesh
ja wiem ze to marzenie scietej glowy ale najmilszym widokiem byloby jakby gosc wdepnal w "przypadkiem wyrzucone smieci"
https://static.turbosquid.com/Preview/2014/08/10__13_45_52/kapkan1.jpg760e7bb9-7196-476e-97e1-6f45dfba6b13Original.jpg
źródło (https://static.turbosquid.com/Preview/2014/08/10__13_45_52/kapkan1.jpg760e7bb9-7196-476e-97e1-6f45dfba6b13Original.jpg)
https://static.turbosquid.com/Preview/2014/08/10__13_45_52/kapkan1.jpg760e7bb9-7196-476e-97e1-6f45dfba6b13Original.jpg
źródło (https://static.turbosquid.com/Preview/2014/08/10__13_45_52/kapkan1.jpg760e7bb9-7196-476e-97e1-6f45dfba6b13Original.jpg)
Ladnie zaswiecone zdjecie zrobiles
Fajna satyna wyszła od rozproszenia światła, prawie jak z namiotu bezceiniowego :)
w sumie w tym chorym kraju porobilo sie tak ze jedynym w miare skutecznym sposobem jest naglosnienie sprawy a mediach. wtedy jest szansa ze odpowiednie organy sie tym zajma.
Przy takiej polaryzacji jaką mamy w społeczeństwie, mediach, polityce, a nawet w wymiarze sprawiedliwości to jest dość ryzykowne, miałem zamiar to jakoś rozesłać i nagłośnić ale jak poczytałem o typie to już wiem że np do tvn nie mogę tego wysłać :)
Ladnie zaswiecone zdjecie zrobiles
przecież widać, że to grafika
przecież widać, że to grafikaNo pacz pan, ja tego nie widze
https://www.o2.pl/artykul/wywiezli-smieci-do-lasu-mieli-pecha-bo-na-drzewie-byl-ornitolog-6290639093954177a
2pompony
02-09-2018, 00:12
A ja czekam na wyrok, który w końcu zaboli. Nie na mandacik w wysokości 10 tysięcy czy podobnie groszowy... Na obciążenie takimi kosztami, żeby wyszła suma poważna. Na wpakowanie do niej wszystkiego, co tylko da się wpakować: uprzątnięcia, wywozu, poprawnego składowania, rekultywacji, koszty ekspertyz wszystkich możliwych świętych czy wszystko jest OK, itd., a potem na przekazanie tych kwitów nie uprzejmej pani windykator, tylko jakiemuś ludojadowi.
Może jak media pokażą reportaż o paru wykończonych finansowo, co to dawniej porsze, a teraz psia buda - może wtedy coś się zmieni...
Znam przykłąd wprowadzania na wieś kubłów na śmieci. Oczywiście kmiecie od tysiącleci wyrzucali śmieci do lasu, albo do rzeki i było dobrze - więc pomysł kubłów na śmieci, za wywóz których trzeba płacić przyjęli z wyjątkowo dużą niechęcią. Odpowiedź sołtysa, czy starosty, czy kogoś już tam przy włądzy mnie rozczuliła. Powiedział im tak: możecie nie korzystać i dalej wyrzucać wszystko do rzeki, ale płacić za opróżnianie nawet pustych kubłów musicie... PO półtora roku nie zalazł się nikt, kto by w tajnym głosowaniu chciał te kubły zlikwidować. To przynosi nadzieję, tylko trzeba się za to zabrać.
jurkarol
02-09-2018, 00:21
i tak płacą obowiązkowo za wywóz /pojemniki to jeszcze wywalaja po staremu. to już nie wiem co za debile
2pompony
02-09-2018, 00:37
A już myślałem, że u wszystkich tak to działa, jak na wsi, którą znam. Na początku nie chcieli i bojkotowali, potem zgrzytali zębami i zaczęli korzystać ale nie dlatego, że tak było dobrze i wygodnie, tylko żeby nie płacić 'za nic'. No a a teraz nawet najwięksi dawniej oponenci przyznają, że system się sprawdza i ogólnie jest OK.
Apelowanie o czystość czy ekologię nie dało żadnego skutku, jak przekonanie się o tym, że wygodnie.
Ale znam przykład wsi gdzie ludzie płacili za jeden kubeł, resztę palili w piecach, wyrzucali do lasu.
Ja się zaczęły kontrole to ludzie musieli płacić za 3-4 kubły.
To też różnica
Sam robiłem ostatnio remont i potrzebowałem kontener, więc telefon to firmy obsługującej region, koszt 650zł na 24 godziny, potem 150zł za każdą dobę, a potrzebowałem na tydzień, koszty dość spore, jak duży remont to ok ale jak drobny to zaczyna ludzi kusić żeby wywalać do lasu, przypadkowo znalazłem firmę co zajmuje się odbiorem i sprzedażą "śmieci" budowlanych za dosłownie grosze bo kontener na dwa tygodnie za 300zł, wiec da się.
Taka obserwacja, mieszkam na przedmieściach i generalnie ludzie nauczyli się korzystać z obowiązkowej wywózki, segregacji, okresowych zbiórek śmieci, dużych gabarytów itd, problemem są nowi, którzy masowo rozbudowują przedmieścia, to co robią to tragedia, worki z trawą wywalane po rowach, worki ze śmieciami zostawiane na przystankach, budowlane śmieci po lasach, ludzie chyba są przystosowani do życia nie wiem... w bloku, na osiedlu, myślenie że wszystkim zajmuje się spółdzielnia, gospodarz, zarząd, miasto ?
Co do tematu, jak się okazuje tacy drobni watażkowie z aspiracjami na lokalnych oligarchów powiązanych z politykami są bezkarni.
Policja ma nową terenówkę i ma zgłoszenia, zobaczymy czy uda się im kogoś złapać i ukarać, foto pułapki są założone, ludzi kręci się dużo bo okres grzybowy i każdy w kieszeni z fonem.
ludzie chyba są przystosowani do życia nie wiem... w bloku, na osiedlu, myślenie że wszystkim zajmuje się spółdzielnia, gospodarz, zarząd, miasto ?
Przecież w blokach do niedawna tak było (może nie wszystkich) ale był zsyp. Wrzucasz, zapominasz, co się z tymi twoimi śmieciami dzieje - nie interesuje cię to, o ile rano odgłosy pracy śmieciarki cię nie budzą
więc wielu się tak nauczyło, nawet jak nie ma zsypu, to wrzucali wszystko do kontenera i po zabawie. A potem przyszła kolej na segregowanie i opłaty czasami wyższe
więc jak taki ktoś się przeprowadzi na wieś i musi sam ogarnąć kubły (a nie gospodarz bloku) jak dostanie fakturę za wywóz śmieci (nie wliczoną do czynszu) to nagle mu się wydaje, że to dużo
I zaczyna się kombinowanie, może do lasu, może na przystanku, może u kogoś w rowie to zostawię
Tak i takie zsypy są teraz wylęgarnią karaluchów. A starsze panie i w zasadzie... reszta też - wywala jedzenie przez okno na trawniki. To później gnije i ludzie się dziwią że w mieście pełno jest szczurów i robactwa. Mam takie przemyślenie, że ludzie wszędzie śmiecą, niezależnie od tego, czy są na przedmieściu, na wsi, czy w środku miasta.
wydrukowac, porozklejac na slupach w okolicy
MadOnion
19-09-2018, 15:38
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/kapkan1jpg760e7bb97196476e97e16f45dfba6b-1.jpg
Szkoda, lepsza by była taka zardzewiała.