Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Daniel Zwyczajny
Po ostatniej porażce z Czaplą, poszedłem dziś z rana do lasu, a nóż coś się uda ;-)
Nie wiem jak w odbiorze, ale serce waliło jak dzwon, żeby nie spir.....lić jak nadarzy się sytuacja, żeby było lepiej jak ostatnio. I w końcu po 2h czekania strzeliłem ;)
1. ISO400 f/4 210mm 1/50 sec
12758
Czy nadaje się do oglądania?
nikoniarz
15-08-2018, 19:52
Czy nadaje się do oglądania?
To zależy... Ci od smartfonów, napiszą, że mają takie samo, po czym pokażą konia w zagrodzie...
Szkoda że lekko nieostre ale bardzo ładnie ci wyszło. Gratuluję.
- - - - kolejny post - - - - - -
A czemu dałeś taki krótki czas???
To było o 6:00 rano i ten las dosyć ciemny ;-) A nie chciałem podbijać ISO, źle zrobiłem?
Szkoda że lekko nieostre ale bardzo ładnie ci wyszło.
No ostrość coś słabo :-? wiem. Ale może przez to, że chyba cały się trząsłem z emocji :-?
ISO wysokiego się nie bój. Dlatego masz nieostro.
Dzięki, zapamiętam na przyszłość :-?
Podoba mi się że pokazujesz środowisko naturalne zwierząt które fotografujesz.
Nikoniarzem się nie przejmuj. On lubi dokuczać innym, ale w gruncie rzeczy to uczynny człowiek. I się wyrobi.
Wyszło Ci nieostre bo dałeś za dlugi czas. Spokojnie mogłeś podbić ISO o 3EV tym samym skracajac czas.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
No ostrość coś słabo :-? wiem. Ale może przez to, że chyba cały się trząsłem z emocji :-?
Masz zacięcie. Czuje pasje w tobie. Za rok będziesz robił kapitalne zdjęcia. Niesamowite że masz taki krótki obiektyw. Dużo tniesz ?
To zależy... Ci od smartfonów, napiszą, że mają takie samo, po czym pokażą konia w zagrodzie...
Heh, spoko ;) Nie ma co płakać, trzeba patrzeć na błędy i coś poprawiać. Krytyka lepsza od klepania po plecach że wszystko dobrze
Masz zacięcie. Czuje pasje w tobie. Za rok będziesz robił kapitalne zdjęcia. Niesamowite że masz taki krótki obiektyw. Dużo tniesz ?
Heh, dzięki. Z aparatem jestem od 6-tygodni :-? Obiektyw krótki, bo to głównie do przeznaczenia uniwersalnego, takie małe tele. Ale jeśli zapał zostanie, to pomyślę o czymś dłuższym.
Troszkę drogie hobby sobie wybrałem, ale jak na razie mi się mega podoba :grin:
To zdjęcie przyciąłem tak żeby kadr poprawić, z prawej i z dołu obciąłem.
2pompony
15-08-2018, 21:39
Zestaw zestawem, ale musisz go sobie jeszcze ustawić odpowiednio. Czyli np. na wyprawę z narzeczoną (domyślam się, że nie hasa po krzakach, przemieszcza się w miarę statecznie i nie ucieka w popłochu) pod U1, a do dzikiej przyrody pod U2 - to tylko przykład. Ale U1/U2 się sakramencko przydaje wtedy, gdy nagle musisz zmienić całą serię parametrów, a zwierzyna w tzw. międzyczasie daje dyla - po to warto mieć je przygotowane pod U1/U2 i w razie potrzeby jednym ruchem przestawić wszystkie na raz.
A zatem (w kolejności dowolnej) ja ustawiłbym: tryb S, 1/250 na początek, AutoIso do jakichś 4000, AF na tylny guzik, plus do tego seria na dolnym kółeczku i masz przygotowany aparat.
2pompony dzięki wielkie za info :-? U1 mam ustawione, ale już o U2 zapomniałem:-? A to świetne i szybkie rozwiązanie.
Ale zestaw masz super.
Początkowo miał być T70-200 f2,8 G2, ale cholernie ciężkie to szkło, i jak na moje potrzeby zdecydowanie za drogie:-?
gatewayfl
17-08-2018, 21:26
Paw-Bor Wracając do ujęcia, oprócz ustawień sprzętu zwróciłbym uwagę również na kadrowanie.
Np: starał się nie "ucinać" tak jak w tym przypadku racic.
Lepiej od początku zwracać na to uwagę (czasami tracić na to cenne ułamki sekund w czasie przyrodniczych spotkań) ale później to już odruch.