PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Perseidek

gremed
14-08-2018, 21:11
Niestety, nie dane było mi uwiecznić nic większego. Najlepsze bolidy poszły poza kadrem. Został dla mnie taki kamyczek.
12721

2pompony
14-08-2018, 23:40
Co prawda sam Perseid wyszedł pojedynczy i mniej spektakularny niż ten tytułowy Kolos w sąsiednim wątku - ale to zdjęcie z modnego ostatnio cyklu 'Dziś Perseidy' muszę zdecydowanie pochwalić: mianowicie za najlepszą z całego cyklu kompozycję, a może nawet nie tylko za najlepszą, ale czasem i za jedyną! :)

Otóż podoba mi się, że tutaj nacisk nie poszedł wyłącznie na niebo i próby uchwycenia spadających kamyków, ile raczej na zdjęcie per se; ktoś tu myślał o kadrze, o kompozycji, a podparł to opanowaną techniką. I za to należy się Autorowi pochwała jak ta lala! Nawet Perseid wyszedł kompozycyjnie w świetnym miejscu, co stanowi dopełnienie i kontrapunkt do głównego drzewa.

Radość i duma mogłaby być nawet większa, gdyby nie uparcie nawiedzające mnie wrażenie, że drzewo w dziwny sposób emituje cień, jakby było otoczone ciemną aurą, jakby stanęło po ciemnej stronie mocy... :) Ale poza tym mankamentem całość zasługuje na pochwałę! Rzadko widuję zdjęcia nocnego nieba, w których autorzy myślą też o kompozycji - na ogół (choć nei zawsze) - są to wprawki polegające na skierowaniu aparatu w niebo i walka z gwiazdami. Na szczęście tutaj jest inaczej - gratulacje Gremed!

spiritus
15-08-2018, 00:27
Tez mi sie to zdjecie mega podoba. Mi niestety sie nie udalo takiego drzewa znalezc...a chcialem

gremed
15-08-2018, 00:43
Dziękuję 2pompony za jak zawsze ciekawą analizę. Co do kadru - został wybrany wcześniej i nie zdradziłem go do końca. Okupilem to skromnym jeśli chodzi o kamienie dorobkiem - sporo bolidów poszło bokami (oczywiście przekadrowanie nie dawało gwarancji sukcesu).

- - - - kolejny post - - - - - -

Tez mi sie to zdjecie mega podoba. Mi niestety sie nie udalo takiego drzewa znalezc...a chcialem

Przyjedź pod Kraków ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

W nowym wątku pokazałem to miejsce w innych okolicznościach. Zapraszam do spojrzenia.

tbogdanowicz
15-08-2018, 07:04
W pełni zgadzam się z Bomblem.
To najciekawiej pokazany jeden z tegorocznych Perseidów.

gremed
15-08-2018, 07:47
W pełni zgadzam się z Bomblem.
To najciekawiej pokazany jeden z tegorocznych Perseidów.

Dzięki. A co by było gdyby tam po prawej po skosie poszedł jakiś potężny bolid? No ale nie poszedł i jest wyzwanie na za rok.

basket
16-08-2018, 11:31
Zdjęcie fajne, ale mam wątpliwości czy to "perseid" Meteory wyglądają nieco inaczej. Ich ślad nie jest regularny tak jak tutaj tylko z początku cieńszy (ciemniejszy) do grubszego(jaśniejszego) tutaj kreska na całej długości jest jednakowa. Myślę,że to satelita. Nie zmienia to faktu, że zdjęcie mi się podoba :-)

gremed
16-08-2018, 11:55
Zdjęcie fajne, ale mam wątpliwości czy to "perseid" Meteory wyglądają nieco inaczej. Ich ślad nie jest regularny tak jak tutaj tylko z początku cieńszy (ciemniejszy) do grubszego(jaśniejszego) tutaj kreska na całej długości jest jednakowa. Myślę,że to satelita. Nie zmienia to faktu, że zdjęcie mi się podoba :-)

Ja wątpliwości nie mam bo widziałem go na własne oczy. A jeśli nawet to był satelita to był to satelita płonący w atmosferze.
Było ich tak mało, że pamiętam każdego :wink: Gdybym chciał zastosować zamienniki to miałem tam dziesiątki samolotów - delikatny pędzelek i gotowe. Ślady o których piszesz możemy analizować w ten sposób w większych okazach gdzie rzeczywiście ten kształt jest łezkowaty. Mniejsze kamienie zostawiają takie właśnie kreseczki (przynajmniej przy takiej ogniskowej tak to widać). Widoczna jest za to dobrze zmiana barwy śladu.