Zobacz pełną wersję : Wybór amatorskiej lustrzanki
Poszukuję lustrzanki dla osoby która dopiero zaczyna swoją przygodę z tymi urządzeniami. Mam zamiar kupić lustrzankę używaną. Zastanawiałem się nad modelami: D3100, D3200 oraz D5100. A propos obiektywu to myślę, że Nikkor 18-105 mm f/3.5 -5.6 VR będzie dobrym rozwiązaniem, tylko nie wiem jakie body kupić. Ogólnie jestem w stanie wydać 1500zł za używaną lustrzankę, tylko nie wiem, który z ww. modeli będzie dobrym wyborem, a może jakiś inny ;)
Pierwszy z brzegu:
https://allegro.pl/nikon-d3300-18-55-af-p-dx-jak-nowy-i7485580119.html
D3300 da Ci lepszy obrazek niż d3100, a 18-55 af-p wzgledem 18-105 moim zdaniem wygrywa (szybszy af i płynniejszy w LV).
W tej cenie uda się tez kupić D5200 + AF-P 18-55VR ale D5100 + 18-105VR tez dobry wybór, zostanie jeszcze coś grosza na np yongnuo 50mm.
bomkallo
15-08-2018, 23:15
Jak uzywki to 7200 :P Ja nadal latam w d5200 a czatuje na d7500, anyway, 7 seria bylaby i tak fajniejsza na start jak przypominam sobie moj losowy wybor i aktualne 'zbieranie sie':)
PS: 18-105/140 dobrze miec, ale jakas stalka rzedu 35mm 1.8 duzo daje, szczegolnie jak przyjedzie komus do glowy pytanie w stylu 'co wziac na wesele/kosciol/piwnica':P
Ja polecam D3400 z 18-55 AF-P - z gwarancją producenta https://allegro.pl/nikon-d3400-obiektyw-af-p-18-55-vr-gwarancja-i7506510471.html
W tej cenie na amzon.de są nowe z oferty prime.
Nie każdy chce zamawiać z amazon.de czy z alliexpress.....
No właśnie wolałbym zamówić z np. Allegro lub OLX ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Zastanawiałem się nad zakupem stałki, ale myślę, że tego zakupu dokonam w przyszłości, gdyż na ten moment wolałbym zobaczyć czy lustrzanka mi odpowiada. Gdy okaże się, że to dla mnie, wtedy zakupie takowy obiektyw :D
Nie każdy chce zamawiać z amazon.de czy z alliexpress.....
Amazon działa w EU, działa w PL, ma gwarancje i sprzęt EU, ceny często zacne, czas dostawy 3-7 dni, realizacja zwrotów i gwarancji świetna, aliexpress chyba nie ma nawet sprzętu wspomnianego, a jeśli już to przecież azjatycki i do tego vat/cło trzeba liczyć, a gwarancji nie mamy.
Zastanawiałem się nad zakupem stałki, ale myślę, że tego zakupu dokonam w przyszłości, gdyż na ten moment wolałbym zobaczyć czy lustrzanka mi odpowiada. Gdy okaże się, że to dla mnie, wtedy zakupie takowy obiektyw :D Często to właśnie stałka daje opad szczęki, inaczej możesz poczuć rozczarowanie że fon robi podobne zdjęcia.
Jak uzywki to 7200 :P Ja nadal latam w d5200 a czatuje na d7500, anyway, 7 seria bylaby i tak fajniejsza na start jak przypominam sobie moj losowy wybor i aktualne 'zbieranie sie':)
PS: 18-105/140 dobrze miec, ale jakas stalka rzedu 35mm 1.8 duzo daje, szczegolnie jak przyjedzie komus do glowy pytanie w stylu 'co wziac na wesele/kosciol/piwnica':P
Po jakie licho się ograniczać. Ja bym od razu używany D4 nabył. Po 23-im będzie wysyp.
Amazon działa w EU, działa w PL, ma gwarancje i sprzęt EU, ceny często zacne, czas dostawy 3-7 dni, realizacja zwrotów i gwarancji świetna, aliexpress chyba nie ma nawet sprzętu wspomnianego, a jeśli już to przecież azjatycki i do tego vat/cło trzeba liczyć, a gwarancji nie mamy.
Często to właśnie stałka daje opad szczęki, inaczej możesz poczuć rozczarowanie że fon robi podobne zdjęcia.
Nadal mam jednak opór przed kupowaniem z Amazona, choć nie wiem dlaczego, naprawdę :confused: A a propos stałki to z pewnych powodów i tak wolałbym zakupić ją później.
Po jakie licho się ograniczać. Ja bym od razu używany D4 nabył. Po 23-im będzie wysyp.
Dopiero zaczynam uczyć się fotografii, cały czas korzystałem albo z mojego smartfona (który nie robi epickich zdjęć) lub starego kompakta. Teraz chciałbym przenieść się na DSLRa i zobaczyć czy mi to odpowiada, a przy okazji nie chcę nadwerężać portfela ;)
A porównując modele: D3400 (z 18-55), D3300 (z 18-55) oraz D5100 (z 18-105) to który byłby lepszy?
tomasz2706
16-08-2018, 20:51
A porównując modele: D3400 (z 18-55), D3300 (z 18-55) oraz D5100 (z 18-105) to który byłby lepszy?
Ja polecam wybór aparatu z obiektywem 18-105 - ten zakres jest dużo lepszy niż 18-55. Używane 18-105 są po ok. 500 zł. A w budżecie, który podajesz można znaleźć też D5200 + 18-105.
Ja polecam wybór aparatu z obiektywem 18-105 - ten zakres jest dużo lepszy niż 18-55. Używane 18-105 są po ok. 500 zł. A w budżecie, który podajesz można znaleźć też D5200 + 18-105.
Niestety na ten moment takowej oferty nie widać w serwisie allegro (a kupowania z lombardu chciałbym uniknąć), więc na razie będę obserwować :D
...Dopiero zaczynam uczyć się fotografii, cały czas korzystałem albo z mojego smartfona (który nie robi epickich zdjęć) lub starego kompakta. Teraz chciałbym przenieść się na DSLRa i zobaczyć czy mi to odpowiada, a przy okazji nie chcę nadwerężać portfela ;)...
Z tym D4 to miał być oczywiście żart w odpowiedzi na porady kolegów :wink:
tomasz2706
17-08-2018, 07:33
Niestety na ten moment takowej oferty nie widać w serwisie allegro (a kupowania z lombardu chciałbym uniknąć), więc na razie będę obserwować :D
Jest sporo ofert na olx
https://www.olx.pl/oferty/q-nikon-d5200-18-105/
Z tym D4 to miał być oczywiście żart w odpowiedzi na porady kolegów :wink:
Ależ ja wiem :D :D
Jest sporo ofert na olx
https://www.olx.pl/oferty/q-nikon-d5200-18-105/
Tylko że zamawiając z Olx jakby ktoś mnie wrobił nie mam żadnej ochrony, więc z Olx wolałbym kupować jeżeli sprzedawany jest w Białymstoku/okolicach ;)
Uważam, że lepiej kupić D3400:
1. można znaleźć używane z gwarancją producenta
2. łatwiej (niż D3300 czy 5100 teraz są to "stare" modele) będzie go sprzedać jak będziesz chciał zmienić na wyższy model
3. D3400 powinny mieć mniejszy przebieg i być w lepszym stanie (krócej używane)
Sam musisz zdecydować, co jest dla Ciebie ważniejsze...
Tak sobie pomyślałem czy nie lepszym wyborem byłoby kupienie samego korpusu (i wtedy nie najnowszego) i do tego dokupienie lepszego obiektywu?
bomkallo
17-08-2018, 16:28
Zalezy jak mocno ci sie pali, ale polecam ci dolaczyc do grup 'polska gielda fotograficzna' i 'nikon gielda sprzetu foto...' na fejsie. Oczywiscie z reguly przedmioty widnieja na olx/allegro ale mozna probowac cos urwac z ceny droga negocjacji:)
Ta rada z 3400 moze nie jest zla (glownie chodzi o to, ze im nowszy tym lepiej). Jest jeszcze jeden myk, musisz sie uzbroic w odrobine cierpliwosci i robic zdjecia. Po sobie zauwazylem, ze sam sprzet, ekspozycje i szczegolnie AF zaczalem swiadomie wykorzystywac w okolicach 10k klapniec, nie bawilem sie tym non stop, moze dlatego tyle mi zeszlo:P Teraz uwazam ze 18-105 nie jest wcale taki zly, niestety w nastepnej kolejnosci apetyt rosnie na swiatlo i tu zaczyna sie zabawa w drogie hobby:)
Gdzies juz przytaczalem ale dorzuce - znajomy kupil 7500 z 18-140 i stwierdzil ze telefonem mu lepiej idzie, wiec na poczatku takie mysli z pewnoscia moga wystapic, ale taki telefon kosztuje dwa razy tyle ile chcesz wydac:P
Re up: ciezko bedzie o lepszy obiektyw trzymajac sie tego budzetu, dxowe stalki sa tanie, a np. nikkor 17-55 2.8 to armagedon dla portfela, chyba ze sigma ale nie wiem czego sie po tym spodziewac.
Zbytnio się nie śpieszę. Szczerze mówiąc cały czas robiłem zdjęcia telefonem, ale chciałbym spróbować czegoś więcej. Jestem przekonany, że czeka mnie dużo nauki, by uzyskać dobre efekty, więc jestem przygotowany na takie myśli :D Także dołączę do takowych grup i poszukam, zawsze może coś się uda znaleźć.
tomasz2706
17-08-2018, 17:52
Tylko że zamawiając z Olx jakby ktoś mnie wrobił nie mam żadnej ochrony, więc z Olx wolałbym kupować jeżeli sprzedawany jest w Białymstoku/okolicach ;)
Zawsze można poprosić o wystawienie na Allegro.
bomkallo
18-08-2018, 20:33
Zawsze allegro, mimo nakladanego myta. Pisze to po krotkiej przeprawie z cwaniakiem jak zona kupila telefon :) Cene i tak podniesie o prowizje, no ale jak ktos nie chce wystawic to wiadomo, zeby omijac:)
Wielu z olx tylko na to czeka żeby móc przesłać lewy link to oferty, którą tak usilnie sam kupujący chciał.
bomkallo
18-08-2018, 22:59
koesh ja nie zjarzylem twojej uwagi:P zwracac uwage na ssl czy o jaki lewy link ci chodzi?
Nie, chodzi o to że wielu oszustów na olx podsyła linki do aukcji na fikcyjnej stronie allegro po to żeby uzyskać twoje dane do konta allegro jak i do płatności.
Sprzedałem już masę rzeczy i jeszcze więcej kupiłem. Nie wyobrażam sobie jak można zostać przekręconym na jakiejkolwiek aukcji/ogłoszeniu. Jeśli zaczynają się u mnie watpliwości podnoszę poziom wyżej zabezpieczenie i już. Np. zamiast wysyłki tylko odbiór osobisty i po sprawie. W niektórych przypadkach moim zdaniem powinno się karać oszukanego a nie oszukującego. No ale takie czasy. Niektórym trzeba pisać, że sprzedawana kawa jest gorąca, że w górach po zmroku jest ciemno i żeby nie wydłubać sobie oka kręcąc pokrętłem przy wizjerze.
Jakby co, decyzję już podjąłem i dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi :D :D :D
Nachzehrer
19-08-2018, 21:41
Jeszcze sie mozesz pochwalić zakupem :)
dziennikarz
19-08-2018, 22:04
Jeśli jeszcze nie kupiłeś to ja ze swojej strony dodam tylko, żebyś raczej poszedł w kierunku body z silnikiem. A co do obiektywu to nie wiem jak te 18=55 z VR ale te stare kity lekkie plastikowe pięknie robią w IR. Ale to już zależy czy użytkownika taka zabawa (za)interesuje. Genera;nie uniwersalniej by było z 18-105. Pamiętaj też, że do wszystkiego warto mieć dodatkowy akumulator, jakąś torbę lub plecak i la zawsze radzę jednak mieć filtr ochronny na szkła.