PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki zestaw do makro oparty na starych szkłach?

MorderczyKrolik
14-08-2018, 01:11
Witam,
zafascynował mnie temat makro opartego na starych obiektywach np. Tessarem Zeiss'a czy kultowymi Heliosami M42, do tego mieszek makro i np. jakiś obiektyw Nikkora podpięty pierścieniem odwrotnego mocowania, tak jak zaprezentowano tutaj w drugiej części artykułu:
https://niemastresu.wordpress.com/2014/05/20/macro-mieszek-i-m42/

W związku z tym, czy moglibyście mnie nakierować na jakieś wątki/podpowiedzieć jak by było można złożyć taki zestawik makro za, powiedzmy 300zł, z dużą skalą odwzorowania? Jestem w posiadaniu N18-105 i 50tki 1.8g, gdyby się w tym zestawie do czegoś przydały.

dranio
14-08-2018, 19:58
Jeśli wolno spytać, to co takiego niezwykłego widzisz w starym obiektywie zamocowanym odwrotnie do mieszka makro? W zamierzchłych czasach (30 lat temu) bawiłem się Zenitem z mieszkiem i podłączonym odwrotnie Heliosem 44M-4 i mogę powiedzieć tylko tyle, że robienie ostrych zdjęć z ręki było bardzo niewygodne, a ich jakość taka sobie (to eufemizm).
W dobie tanich obiektywów makro i pierścieni pośrednich, fotografowanie j.w. to sztuka dla sztuki.

Krzysztofh
14-08-2018, 21:04
Szukaj Vivitara 28 mm ze światłem 2.8 lub jak się uda 2.0 Komine Close Focus. Łatwo poznać o który chodzi bo numery seryjne zaczynają się od 28.....

- - - - kolejny post - - - - - -

Mieszek odradzam. Jeżeli już to pierścienie pośrednie.

ksh
14-08-2018, 21:55
Zawsze możesz przetestować to co masz czyli odwrotne mocowanie 50-tki na 18-105.

ecml
15-08-2018, 09:00
Też trochę nie rozumiem do czego to ma zmierzać. Szukasz klimatu starych obiektywów, czy ma być po prostu tanio?
Może taki Nikkor AF 60 f2.8D będzie wystarczająco stary i do przełknięcia cenowo?

dranio
15-08-2018, 09:22
Tani jest też Cosina/Soligor/Vivitar 100/3.5 Macro. Jest strasznie plastikowy ale ma dobrą jakość obrazu.

d90
15-08-2018, 14:10
Witam,
zafascynował mnie temat makro opartego na starych obiektywach np. Tessarem Zeiss'a czy kultowymi Heliosami M42, do tego mieszek makro i np. jakiś obiektyw Nikkora podpięty pierścieniem odwrotnego mocowania, tak jak zaprezentowano tutaj w drugiej części artykułu:
https://niemastresu.wordpress.com/2014/05/20/macro-mieszek-i-m42/

W związku z tym, czy moglibyście mnie nakierować na jakieś wątki/podpowiedzieć jak by było można złożyć taki zestawik makro za, powiedzmy 300zł, z dużą skalą odwzorowania? Jestem w posiadaniu N18-105 i 50tki 1.8g, gdyby się w tym zestawie do czegoś przydały.

Po prostu kup heliosa 44 i pierścienie pośrednie.
Jak poznasz zestaw, zrobisz tym cuda. Niczym nie różniące się od fotek z proponowanych tu wyżej obiektywów.
Po pewnym czasie będziesz wiedział, czy i co kupić.
Cena niska, możliwości ogromne.

Na Flickr znajdziesz wiele przykładów. Jeśli będziesz miał problem z odszukaniem, pisz pw. Dam linki jakieś. Ja kocham heliosa 44 :) do tzw makro również.

Chyba że chcesz ogromne powiększenie, np robali.
To wtedy mieszek. Ale wówczas będziesz musiał zabić Robala. A to już nie jest Oki. Ja tego np nie pochwalam...

Ps.
Tessar też będzie super. Weź co tańsze będzie.
I tak będziesz domykał...

tbogdanowicz
15-08-2018, 19:24
Kolega ecml świetnie napisał to co ja też miałem w planach:

Też trochę nie rozumiem do czego to ma zmierzać. Szukasz klimatu starych obiektywów, czy ma być po prostu tanio?
Może taki Nikkor AF 60 f2.8D będzie wystarczająco stary i do przełknięcia cenowo?

Mam i ciągle używam tego Nikkora. Jest świetny. Jeśli dodamy cenę REWELACYJNY.
Kiedyś był znacznie poza zasięgiem amatora, teraz jest śmiesznie tani.

Jeśli w przyszłości zechcesz poszerzyć możliwości, to dokupisz pierścienie.

Zawsze można pobawić się starymi obiektywami uzyskując takie coś:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157107&highlight=

Robiłem baaardzo starym 80-200 f 4,5-5,6 + tylko odrobinę młodszym egzemplarzem 50 1,8 D jako soczewka. Nigdy nie spotkałem się z narzekaniem na któryś z tych obiektywów.
Są bardzo tanie, ale w pełni używalne.