Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kolos
spiritus
13-08-2018, 22:28
Takiego giganta udało mi się wczoraj złapać. Jak leciał to go było nawet słychać.
Ktoś podpowie jak łapać ostrość w nocy aby było dobrze? Próbowałem na osobę oddaloną o 20-25m i myślałem, że jest ok :/
12673
Niezły fart. Piękny okaz. Mi takie niestety przechodziły poza kadrem.
Co do ostrości to ja na początku łapię na jakąś jasną gwiazdę (może być nawet Mars czy księżyc), wyłączam AF i na tym jadę dalej.
spiritus
13-08-2018, 22:56
Dzięki :)
Ja widziałem 3 takie okazy. Jeden przeleciał zaraz po tym jak się skończyła klatka naświetlać, drugi jak miałem aparat skierowany w inną stronę... trzeci widać powyżej. Hmm... to pewnie sigma ma jakiś FF/BF :/
Ładny okaz gratuluje. Co do ostrości to popularną techniką jest ustawianie przez LV.
tbogdanowicz
14-08-2018, 07:48
Wspaniały obiekt uchwyciłeś!!!
Raz coś takiego widziałem i słyszałem, ale wtedy wszedł w atmosferę z hukiem, który spowodował że odwróciłem się w stronę lecącego bolidu. Oczywiście było to całkiem przypadkowe i o żadnych zdjęciach nie było mowy.
Co do ostrości, to ja zawsze ręcznie ustawiam na jasną gwiazdę i robię próbne czy wszystko ok. A później statyw, wężyk z interwałometrem i robię zdjęcie za zdjęciem. Czasem przekadruję by mieć różne obiekty na dole, ale głównie patrze w niebo i podziwiam :-).
Oczywiści najjaśniejsze obiekty zazwyczaj pojawiają się poza kadrem :evil:.
Widziałem go jak leciał, ale aparatu niet,
Co do ostrości próbuj na księżyc manualnie ostrzyć o ile świeci i go widać, albo na jakąś jasną gwiazdę, zawsze manual
Spiryt gratki. Obiekt świetny.
A co do ostrzenia, nie mogłeś na to czerwone światło ostrzyć?
spiritus
14-08-2018, 20:59
Spiryt gratki. Obiekt świetny.
A co do ostrzenia, nie mogłeś na to czerwone światło ostrzyć?
Próbowałem... AF błądził :/
Czyli wniosek prosty. Musisz na następny rok jakiś UWA kupić. Albo i rybkę. ;)
spiritus
14-08-2018, 21:47
UWA w planach :)
Super!!! Coś takiego zaobserwować, to już mega szczęście, a jeszcze do tego sfotografować? To jest piękne zjawisko. Raz widziałem duży bolid. Błysk był taki, że noc zrobiła się biała, a potem był grzmot(coś jak z pioruna) . Ostrość moim zdaniem na tym zdjęciu jest mniej ważna. Przecież wszystko widać :-)
Fajny bolid Panie spiritus [emoji846], sam polowałem z 2 godzinki, ale nie wiele wyszło [emoji5]
Piękne trafienie, gratki :)
Okaz zacny. Masz kolejne ekspozycje? Powinno być na nich widać dymek jak i zostawił.
Co do ostrzenia to kiedyś napisałem taki tekst. Może się przyda http://nightscapes.pl/blog/jak-ustawic-ostrosc-w-fotografii-gwiazd/
Osobiście, gdy AF nie wyrabia, polecam manualne ustawienie ostrości w trybie LV.
spiritus
19-08-2018, 11:04
Dzięki panowie :D
loki_p ależ oczywiście, że mam... i też nie ostre :D
12814
Później się taka jakby ważka pojawiła
12815
tbogdanowicz
19-08-2018, 11:23
No wiesz!!!
Jak mogłeś tych zdjęć nie pokazać od razu?!?!?! Jestem oburzony:mrgreen::shock::twisted::mrgreen::shock:: twisted::mrgreen::shock::twisted:!!!
Świetne uzupełnienie do pierwszego zdjęcia.
spiritus
19-08-2018, 11:28
O masz :D
Jakoś tak wyszło :D
Jeszcze na początek dorzucić klatkę bez bolida i nawet się jakaś historia ułoży :D