Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Czapla Siwa

Paw-Bor
13-08-2018, 20:49
Dzisiaj na wieczornym spacerku napotkałem ptaszka ;-)

1. ISO 100, 210mm, F/4, 1/60 sec

12637

Rycerz
13-08-2018, 21:27
Dokładnie mam takie zdjęcie zrobione smartfonem. Ale bez tej brzydkiej rury. Gratulacje.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak chcesz porównać mogę wkleić ;-)

Paw-Bor
13-08-2018, 21:45
Ok. Z rurą wydaje mi się, że ciężko coś zrobić :-? A chciałem, żeby choć trochę wody ująć :-?

czapajew24
14-08-2018, 05:17
Pokaż to zdjęcie ze smartfona. Chętnie porównam ?

Lazar
14-08-2018, 08:30
Mnie ta rura nie przeszkadza, wręcz przeciwnie....

Rycerz
14-08-2018, 16:50
Pokaż to zdjęcie ze smartfona. Chętnie porównam ������

Nie mogę tutaj bo to nie mój wątek ,;-)

nikoniarz
14-08-2018, 17:04
Wystarczy, że autor wyrazi zgodę- Paw-Bor, wyrażasz zgodę na porównanie?

Paw-Bor
14-08-2018, 17:17
Oczywiście że tak, jak najbardziej [emoji16]
Też wrzucam fotki żeby ktoś powiedział czy jest ok, czy lipa[emoji57]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2pompony
14-08-2018, 17:18
Paw-Bor - to zdjęćie rzeczywiście nie jest dobre. Abstrahując od kolorów - które jak dla mnie są zbyt plastikowe, momentami już zahaczają o radioaktywność, a WB wydaje mi się zbyt żółta, a mówię to ja, który na ogół woli cieplejsze niż zimniejsze... Ale jako się rzekło nie kolory są głownym mankamentem tego obrazka, a GO, czy raczej jej brak.

W dawnych latach, kiedy książki bywały wyłącznie papierowe i były pisane dla nauki a nie drenażu rynku z pieniędzy naiwniaków - otóż w tamtych czasach identyczne zdjęcie bywało w tych książkach nader często przedstawiane jako podręcznikowo złe. Złe z powodu takiego, że zbyt hałaśliwe tło kompletnie zagłusza temat, nie pozwala nie tylko na ładne odcięcie się, ale nawet na dostrzeżenie co jest tematem (no chyba, że rura, ta jest dostrzegalna). Słowem ostre, zabałaganione tło - w tym wypadku trawy - nie pozwalają na piękne pokazanie samego ptaka, który ginie w natłoku traw i jest niemal nie do zauważenia.

Masz szczęście (lub pecha, zależy jak spojrzeć), bo na tym forum są zdjęćia dzikiego ptactwa na niezaprzeczalnie światowym poziomie - możesz zobaczyć na czym polega ideał i do czego w ogóle zmierzać. Temu zdjęćiu daleko nawet do tego, żeby miało ręce i nogi jak to mawiają... Nie piszę tego po to, żeby Cię zniechęcić, a wręcz odwrotnie; podpatrując mistrzów możesz podciągnąć warsztat - a tych mistrzów masz naprawdę blisko, bo w tym samym dziale. :)

Paw-Bor
14-08-2018, 18:08
Dzięki 2pompony. Oglądam te wszystkie zdjęcia, ale nawet w 10% nie próbuję się porównywać do autorów tych zdjęć. To jest Liga Mistrzów jeśli chodzi o te wszystkie ujęcia, ja to okręgówka :-?
To zdjęcie było zrobione niespodziewanie, spacerując z córą i aparatem zauważyłem tą czaplę i psrtyknąłem :-? Było to wieczorem około godziny 20:00 i pochmurno:-?
W dodatku chyba jedno z pierwszych zdjęć nowo zakupionym szkłem T-70-210 f4.
Twoja krytyka nie zniechęca mnie, przeciwnie ;-) Nowe hobby pochłania strasznie dużo czasu;) tym bardziej ja jako amator tego czasu potrzebuję na praktykę.
Ale będę się starał ;)

Rycerz
14-08-2018, 20:18
Fotografi przyrody a dokładniej zwierząt i ptaków nie da się robić przypadkiem z doskoku. Trseba to zaplanować. Znaleźć odpowiednie miejsc. Ukryć się. Czekać. To bardzo wkręcający temat. Trudny. Nie załamuj się ;-)

nikoniarz
14-08-2018, 20:29
Przyda się też smartfon... rycerz, zadeklarowałeś wrzutkę, autor wyraził zgodę, jest paru chętnych by porównać- w czym problem?

Rycerz
14-08-2018, 21:20
Smartfon jak wiadomo nie nadaje się do robienia zdjęć. A już najpewniej nie przyrody.

- - - - kolejny post - - - - - -

To dowód.

2pompony
14-08-2018, 23:05
rycerz, nie dawaj się prowokować różnej maści kmiotom czy innym trolom, naprawdę aż mnie zęby czasem bolą z zażenowania jak czytam te podpuszczanki: no poka, poka, wszystkie ludzie chcom, poka, poka... Olej to ciepłą strugą, chyba że uważasz, że nawet na to to nie zasługuje.

Paw-Bor - Rycerz słusznie prawi, że pełnej profeski w fotografowaniu wildlife się nie osiągnie bez odpowiedniego przygotowania, vide logistyka, czas, zasiadka i pełen adekwatny ekwipunek do tego jak czatownia, maskowanie, ubiór na długie czekanie i tak dalej - ale możesz spokojnie zacząć od mniej ambitnych działań, ale będących łatwiejszymi w przygotowaniu.

Na przykład zacznij od fauny miejskiej, a równie wdzięcznej w fotografowaniu: wróble, sikory czy inne maleństwa których pełne są parki, a i między domami sporo tego się plącze. Zorganizuj im karmnik ale tak, żeby Tobie było wygodnie przy okazji je focić. Zimą powieś kawał słoniny, zobaczysz ile tego pierzastego tałatjstwa się nazlatuje. Znam gościa który zrobił karmnik w parku naprzeciwko ławki, żeby nie stać i czekać, tylko siedzieć wygodnie. :) Nie wiem jakie zdjęcia mu wychodzą, ale pomysłowość godna podziwu. Przy okazji - jak karmnik nie będzie wisiał/tkwił blisko czegoś, tylko miał za sobą otwartą przestrzeń - to automatycznie łatwiej będzie uzyskać rozmyte tło, o co przede wszystkim idzie - więc sam widzisz że możesz sobie to rozmyte tło poniekąd sam zorganizować.

Paw-Bor
15-08-2018, 05:56
Nie załamuj się ;-)
Pewnie że nie [emoji1360]
Do typowego focenia przyrody, raczej nie to szkło[emoji57] Ale idziemy dalej i może kiedyś ktoś powie, „ O fotka już lepsza”
2pompony dzięki za rady. Myśl że dobry pomysł podsunąłeś. Na początek nauki chyba będzie to fajnym rozwiązaniem[emoji1360]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk