PDA

Zobacz pełną wersję : Ligtroom Classic CC, nie działa Copy - Paste

nowart
11-08-2018, 19:11
Jak w tytule, nawet nie wyskakuje okienko dialogowe z opcjami zaznaczania części składowych do skopiowania
Najnowszy, zaktualizowany. Działał i ot tak z dnia na dzień przestał...
Jakieś rady?

2pompony
12-08-2018, 18:20
A działa 'Copy from Previous' lub Sync?

nowart
12-08-2018, 21:55
Też nie działa...

2pompony
12-08-2018, 22:57
To jedno z dwojga: albo popsuł się sam Catalog - czyli baza LRa - i trzeba go odświeżyć, albo popsuł się program i z tym gorzej, bo nie wiadomo co konkretnie - czy to adobe wypuściło niedorobiony update, czy windowsy coś namieszały (z przeszłości - obydwie sytuacje już występowały). Teraz jak sprawdzić co się dzieje?

Trzeba wykluczyć błędy samej bazy zdjęć i operacji LRa, czyli Catalog. Najlepiej utworzyć nowy Catalog i zaimportować do niego z 10 zdjęć, nie więcej, a następnie po wygenerowaniu podglądów zobaczyć, czy działa Copy/Paste Settings. Jeśłi na tym nowym, malutkim Katalożku to działa, to znaczy że ten zasadniczy Catalog w którym normalnie trzymamy zdjęćia coś się pochrzanił i trzeba go naprawić (File > Optimize Catalog). Jest nadzieja, że jeśli błąd występuje w wyniku błędów Catalog ta operacja to naprawi. Po drugie Optimizacja samego Catalog się przyda i tak i tak, więć nie zawadzi jej przeprowadzić - tylko tylko, że to może być długotrwałe.

Ale jeśli na tym nowym, małym Katalożku też nie będzie działać Copy/Paste - to oznacza że popsuł się sam program i teraz nie bardzo wiadomo co konkretnie, bo jeśli się na to pozwoli, to updateuje się wszystko co tylko może: windowsy, LR, antywirusy - a wszystko to ma znaczenie. Wystarczy że antywirusy zmienią uprawnienia zapisu/odczytu z dysków i okaże się, że LR nie będzie mógł tego czy owego zrobić. Kiedyś w podobnej sytuacji wystarczyło uruchomić LRa jako administrator, teraz nie jestem pewien, czy to pomoże.

Że kolejne update windowsów mieszają ponad miarę, wie każdy - mnie np. kiedyś nie wyświetlały się pdfy na monitorze oznaczonym jako 2. Za Chiny! Po zmianie numerka monitora sytuacja się powtarzała - pdf nie wyświetlał się zawsze na tym, który był oznaczony dwójką, przy czym to był raz jeden, a raz drugi... Innym ustąpiło za trzy tygodnie, jak MS wypuścił poprawkę, mnie ustąpiło natychmiast, jak wróciłem do stanu systemu sprzed update'u.

Przyczyn jak widzisz może być sporo - no ale coś można spróbować zrobić, żeby przynajmniej było wiadomo więcej gdzie szukać.

nowart
13-08-2018, 13:54
Dzięki bombel za chęci, niestety nic nie pomaga, zmiana katalogu, optymalizacje, resety. Spróbuję przeinstalować, może to coś pomoże bo takie szukanie po omacku do szału może doprowadzić... :(