PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D700 - matryca

Marek_
09-08-2018, 14:55
Kupiłem D700, pierwsze zdjęcia i totalny syf na matrycy. Aparat pojechał do czyszczenia. Matryce wyczyszczono, ale w międzyczasie dostałem telefon z zakładu że matryca jest trwale uszkodzona. Pod lupą wychodzą jakieś wrzerki. Aparat dzisiaj odebrałem, porozmawiałem z panem który go czyścił i powiedział że na jego oko poprzedni właściciel użył sprężarki do czyszczenia i jakieś syfki uderzyły w matryce. Matryca nie jest porysowana jak po nieumiejętnym czyszczeniu, ale właśnie jakby coś w nią uderzyło w kilku miejscach. Do przesłony 5,6 mało co widać, ale im wyżej tym gorzej.

Mam pytania;

1. Ile kosztuje wymiana matrycy.
2. Czy możliwa jest sama wymiana filtra matrycy i ile ewentualnie to kosztuje (bo jak mniemam to właśnie ten filtr jest uszkodzony).
3. Czytałem posty na forum, żeby wywalać ten filtr, ale chyba spotkało się to z lekką drwiną innych użytkowników. To jaka jest prawda z tym filtrem?

madebyzosiek
09-08-2018, 15:34
Podpytaj użytkownika Studio5s

Marek_
09-08-2018, 15:54
Dziękuję za podpowiedz, niestety Studio5s ma przepełnioną skrzynkę. 12499 12500 12501

Tak to wygląda. Po podbiciu kontrastu masakra.

Teraz dopiero zauważyłem, przetarcja w dolnym prawym rogu też widać.

madebyzosiek
09-08-2018, 16:11
Poszukaj strony w necie, tam masz telefon i maila. No wygląda beznadziejnie...

Marek_
09-08-2018, 21:24
zadzwoniłem, rozmawiałem z pracownikiem. Cena za wymianę ponad 1000 zł. Muszę przemyśleć czy cała operacja jest opłacalna. Sprawdziłem przebieg, jest taki jak podawał sprzedający - poniżej 170 000 klapnięć migawki... przynajmniej to jest zgodne z prawda, bo jak pytałem o matryce to sprzedający zarzekał się że jest czysta i dobra. Ale mniejsza z tym. Przebieg wydaje się nie być wygórowany, sama puszka też nie jest zniszczona; kalkomanie na przyciskach w bardzo dobrym stanie, gumy też są dobre, body nie jest poobijane..... tylko ta matryca :(

ps. przy okazji sprawdziłem przebieg D300 (nigdy tego nie robiłem) i tu zaskoczenie... poniżej 100 000, a ostatni rok przerobił jak wół roboczy

edit; tak wyglada to przy f5 i bez cudowania w pstrykaniu w błękitne niebo

12513

12514

krzysztofz24
10-08-2018, 01:56
A nie myslale o tym zeby oddac ten aparat?
Wychodzi na to, ze sprzedajacy zatail ta wade matrycy przed toba...

mmluty
10-08-2018, 09:27
Sprzedający zapewne odpowie, że matryca była nieuszkodzona bo ją sprawdzał przed sprzedażą, a on nie może odpowiadać za to co zrobił z aparatem nowy właściciel.

ksh
10-08-2018, 09:44
A może ten serwisant zmyśla, brałeś taką możliwość ?
Jakos nie chce mi się wierzyć żeby ktoś używał sprężarki do czyszczenia, oglądałeś sam tą matrycę ?
Inna sprawa że sprzęt może być ładnie odpicowany, wymienione gumy, elementy obudowy, przyciski, licznik skręcony ale... nadal nie zmienia to faktu że opisane uszkodzenia matrycy są dziwne.

mmluty
10-08-2018, 10:23
Popatrzyłem jeszcze raz na te zdjęcia z "pokancerowanej" matrycy i coś mi się wydaje, że koesh ma rację. Szczególnie na środkowym widać, szczególnie na dole, rozmazy na źle wyczyszczonej matrycy.

sl011
10-08-2018, 10:31
Masz jakieś zdjęcia sprzed czyszczenia?

chory
10-08-2018, 10:36
10 plamek i dwa rozmazy to uszkodzona matryca? Plamki jak po oleju, na mój gust, rozmaz jak moment oderwania "narządu" czyszczącego w rogu matrycy. Jak już chcesz wymieniać, to spróbuj sam wyczyscić.