Zobacz pełną wersję : Nikon D700 - matryca
Kupiłem D700, pierwsze zdjęcia i totalny syf na matrycy. Aparat pojechał do czyszczenia. Matryce wyczyszczono, ale w międzyczasie dostałem telefon z zakładu że matryca jest trwale uszkodzona. Pod lupą wychodzą jakieś wrzerki. Aparat dzisiaj odebrałem, porozmawiałem z panem który go czyścił i powiedział że na jego oko poprzedni właściciel użył sprężarki do czyszczenia i jakieś syfki uderzyły w matryce. Matryca nie jest porysowana jak po nieumiejętnym czyszczeniu, ale właśnie jakby coś w nią uderzyło w kilku miejscach. Do przesłony 5,6 mało co widać, ale im wyżej tym gorzej.
Mam pytania;
1. Ile kosztuje wymiana matrycy.
2. Czy możliwa jest sama wymiana filtra matrycy i ile ewentualnie to kosztuje (bo jak mniemam to właśnie ten filtr jest uszkodzony).
3. Czytałem posty na forum, żeby wywalać ten filtr, ale chyba spotkało się to z lekką drwiną innych użytkowników. To jaka jest prawda z tym filtrem?
madebyzosiek
09-08-2018, 15:34
Podpytaj użytkownika Studio5s
Dziękuję za podpowiedz, niestety Studio5s ma przepełnioną skrzynkę. 12499 12500 12501
Tak to wygląda. Po podbiciu kontrastu masakra.
Teraz dopiero zauważyłem, przetarcja w dolnym prawym rogu też widać.
madebyzosiek
09-08-2018, 16:11
Poszukaj strony w necie, tam masz telefon i maila. No wygląda beznadziejnie...
zadzwoniłem, rozmawiałem z pracownikiem. Cena za wymianę ponad 1000 zł. Muszę przemyśleć czy cała operacja jest opłacalna. Sprawdziłem przebieg, jest taki jak podawał sprzedający - poniżej 170 000 klapnięć migawki... przynajmniej to jest zgodne z prawda, bo jak pytałem o matryce to sprzedający zarzekał się że jest czysta i dobra. Ale mniejsza z tym. Przebieg wydaje się nie być wygórowany, sama puszka też nie jest zniszczona; kalkomanie na przyciskach w bardzo dobrym stanie, gumy też są dobre, body nie jest poobijane..... tylko ta matryca :(
ps. przy okazji sprawdziłem przebieg D300 (nigdy tego nie robiłem) i tu zaskoczenie... poniżej 100 000, a ostatni rok przerobił jak wół roboczy
edit; tak wyglada to przy f5 i bez cudowania w pstrykaniu w błękitne niebo
12513
12514
krzysztofz24
10-08-2018, 01:56
A nie myslale o tym zeby oddac ten aparat?
Wychodzi na to, ze sprzedajacy zatail ta wade matrycy przed toba...
Sprzedający zapewne odpowie, że matryca była nieuszkodzona bo ją sprawdzał przed sprzedażą, a on nie może odpowiadać za to co zrobił z aparatem nowy właściciel.
A może ten serwisant zmyśla, brałeś taką możliwość ?
Jakos nie chce mi się wierzyć żeby ktoś używał sprężarki do czyszczenia, oglądałeś sam tą matrycę ?
Inna sprawa że sprzęt może być ładnie odpicowany, wymienione gumy, elementy obudowy, przyciski, licznik skręcony ale... nadal nie zmienia to faktu że opisane uszkodzenia matrycy są dziwne.
Popatrzyłem jeszcze raz na te zdjęcia z "pokancerowanej" matrycy i coś mi się wydaje, że koesh ma rację. Szczególnie na środkowym widać, szczególnie na dole, rozmazy na źle wyczyszczonej matrycy.
Masz jakieś zdjęcia sprzed czyszczenia?
10 plamek i dwa rozmazy to uszkodzona matryca? Plamki jak po oleju, na mój gust, rozmaz jak moment oderwania "narządu" czyszczącego w rogu matrycy. Jak już chcesz wymieniać, to spróbuj sam wyczyscić.