PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7200 problem z ostrością zdjęć

szOk
07-08-2018, 23:42
Witam
Mam problem z ostrością zdjęć zrobionych za pomocą wizjera, wychodzą nieostre. W trybie Live View jest wszystko ok poniżej wrzucam zdjęcia z cropem jak to wygląda.
Obiektyw nikkor 18-105

1243712438

ksh
08-08-2018, 00:04
Witaj.
Mimo ustawień mikro regulacji w menu ?
Ustaw centralny punkt af, przysłonę otwórz na maks i zrób zdjęcie kartki z książki pod kątem 45 stopni lub mniejszym, celuj w konkretny wiersz i potem zrób korektę w menu + lub - i już.

szOk
08-08-2018, 09:22
Nie robiłem mikro regulacji.
Dzisiaj się z tym pobawię.
Ogólnie ostrość obiektywu jest w porządku jak na tym drugim zdjęciu przedstawione ? robione na 105 mm i jeszcze trochę wycięty kadr.
Na jakiej ogniskowej najlepiej robić mikro kalibracje ?

Keszelski
08-08-2018, 09:55
Najlepiej na całym zakresie ogniskowych, np. na tych które są oznaczone na obiektywie. I do tego warto byłoby zrobic dla róznych odległosci. Ale na poczatek zrób dla kilku ogniskowych, żeby sie zorientować jaki masz rozrzut BF / FF. Jesli np. wystąpi BF dla małych ogniskowych i do tego różny BF na różnych odległościach, a FF dla duzych ogniskowych i zależny od odległości, to mikroregulacja nie wystarczy. Trzeba wtedy w serwisie kalibrować (do wzorca) body i/lub body z obiektywem.

Ja odradzam kalibrację do wzorca w serwisie Nikona - u mnie zrobili, ale nie jestem zadowolony - wszystkie szkła muszę dawać mikroregulację +5. Przed wzorcowaniem D7200 mam wrażenie, że miałem lepiej

Keszelski
08-08-2018, 17:27
Na jakiej ogniskowej najlepiej robić mikro kalibracje ?

teraz jak jeszcze raz przeczytałem, to na tak postawione pytanie: mikrokalibracje robi się jedną dla danego obiektywu.

A testowe zdjęcia wykonuje się dla różnych ogniskowych i róznych odległości (jak opisałem rano), żeby sprawdzić czy jedną wartością korekty można skorygować błąd BF/FF. Jeśli nie da się dobrać takiej uniwersalnej wartości korekty (w d7200 "precyzyjna korekta AF"), to sprzęt do kalibrowania w serwisie.

szOk
08-08-2018, 23:46
Złożyłem Foccala 2.2 XL no i niestety nie mogę ustawić wartości dla różnych ogniskowych .
Przykładowe zdjęcia. Wartość -10
Teraz pytanie czy z waszych doświadczeń mam się jeszcze bawić i przestawiać o oczko czy nie ma sensu i na serwis ?
1. 105 mm
2. 70 mm
3. 50 mm
4. 25 mm
5. 18 mm

1248812489124901249112492

Keszelski
09-08-2018, 06:36
Na wszystkich zdjęciach jest FF. Jeśli to są zdjęcia z korektą AF ustawioną na -10, to może właśnie dlatego taki duzy FF. Wróć do ustawienia z wyłączoną korektą i wykonaj test, powinno być dużo lepiej. Dobra wiadomość jest taka, że FF na tych zdjęciach jest dla wszystkich ogniskowych, może da się to skorygować (na pewno nie -10).

A swoją drogą kit 18-105 jest średniej klasy obiektywem i nie spodziewaj się żylety.

szOk
09-08-2018, 19:16
Dziękuje za pomoc.
Aparat pójdzie na serwis, przy ogniskowej 105mm dopiero na -15 daje jakiś w miarę porównywalny do live view efekt ostrości.
Test testem ale przedmiotu fotografowanego jak w pierwszym poscie po prostu przez wizjer nie mogę złapać ostrości.
Pytanie, ze względu na to że się naczytałem iż ludzie są średnio zadowoleni z serwisu nikona jeżeli chodzi o kalibrację to czy body kupione miesiąc temu mogę oddać na przykład do serwisu Studio5s i mi w gwarancji to nie namiesza ?
Pozdrawiam

ksh
09-08-2018, 19:21
Może namieszać, ja bym nie kombinował bo nie ma już partaczy z warszawy i serwis w czechach wszyscy chwalą.

szOk
09-08-2018, 19:32
Dziękuje za pomoc.
Aparat pójdzie na serwis, przy ogniskowej 105mm dopiero na -15 daje jakiś w miarę porównywalny do live view efekt ostrości.
Pytanie, ze względu na to że się naczytałem iż ludzie są średnio zadowoleni z serwisu nikona jeżeli chodzi o kalibrację to czy body kupione miesiąc temu mogę oddać na przykład do serwisu Studio5s i mi w gwarancji to nie namiesza ?
Pozdrawiam

szOk
09-08-2018, 21:58
Rozumiem
Do serwisu wysyła się samo body czy z obiektywem ?

ksh
09-08-2018, 22:36
Raczej masz problem z obiektywem, wysyła się komplet, pisz do nich i pytaj.

Keszelski
10-08-2018, 06:46
A czy sprawdziłeś na innych ustawieniach korekty AF, czy tylko na -10? Ustawiłeś na jakieś dodatnie wartości, np +2? Bo przy tych efektach na pokazanych zdjęciach, trzeba raczej przejść na korektę od 0 wzwyż, a nie na ujemne (które pogłębiają FF).

To jest nowy zestaw D7200 ze sklepu, czy używany? Jeśli nowy zestaw, to nie chce mi się wierzyć, żeby zestaw został wypuszczony z tak rozjechanym AF. Lepiej sprawdź inne ustawienia zanim wyślesz do serwisu.

ps. O ile dobrze pamiętam w Czechach serwisowany jest jeden standard - FX lub DX, drugi z nich w Pl. Nie pamiętam który (ktoś pewnie podpowie) i może się okazać, że DX w Warszawie

sl011
10-08-2018, 08:23
ps. O ile dobrze pamiętam w Czechach serwisowany jest jeden standard - FX lub DX, drugi z nich w Pl. Nie pamiętam który (ktoś pewnie podpowie) i może się okazać, że DX w Warszawie
Nie ma "firmowego" serwisu aparatów DX w Polsce.

szOk
10-08-2018, 22:10
#NickOnMe dam sobie spokój, na teście co innego a jak fotografuje przedmiot co innego.
Poczytałem trochę forum i zastanawiam się czy nie dać sobie spokoju z kalibracja i nie sprzedać 18-105 a w to miejsce kupić sigme 17-50 2.8.
Większość ludzi poleca.
Myślicie ze rzeczywiście odczuł bym różnice ? Już nie chodzi autofokus ale ogólna jakość obrazka.

Ligo
10-08-2018, 22:15
Tak, poczujesz różnicę, szczególnie na dłuższym końcu. Przysłona f2.8 to aż dwie działki jaśniej, niż f5.6.

ksh
10-08-2018, 22:29
Kup sigme i wyślij do sigmy na darmową kalibracje nawet jeśli będzie wszystko wydawało się ok na oko, jak wróci sprzęt będziesz miał pewność że na każdej ogniskowej trafia dobrze, sigma uwija się z kalibracją bardzo szybko w 4-5 dni.

szOk
17-08-2018, 00:26
Jeszcze raz wrócę po długich testach
Pierwsze zdjęcie wykonane za pomocą Live View drugie wizjer
Ustawienia mikro regulacji wyłączone. Bardzo długo się bawiłem, jak ustawiam wartości inne niż przy włączonej to jest jeszcze gorzej.
Dodam że kupowałem samo body, obiektyw miałem wcześniej przy d3000.
Zapytam jeszcze w sprawie sigmy, czy przy zdjęciach przedmiotów bądź głównie krajobrazach zauważę różnicę w jakości zdjęć ?
12778
12779

bomkallo
17-08-2018, 16:58
Moze bys odpuscil temu przedmiotowi:) Tak z ciekawosci, a gdy fotografujesz oczy focus ucieka? Albo w nos i idzie na oczy? Przedmioty szloby obskoczyc, uzywajac LV, ale niesmak by pozostal.

ksh
17-08-2018, 20:11
Ja wrócę do drugiego posta w tym temacie.

Ustaw centralny punkt af, przysłonę otwórz na maks i zrób zdjęcie kartki z książki pod kątem 45 stopni lub mniejszym, celuj w konkretny wiersz i potem zrób korektę w menu + lub - i już.

bomkallo
18-08-2018, 10:25
Ja wrócę do drugiego posta w tym temacie.

Mozesz sciagnac pdfa z chartem ustawionym pod katem 45 stopni (ten do skladania), wygodniejsze od kartki z tekstem chociaz zasada dzialania ta sama. Wystarczy inne swiatlo, zmiana dystansu/kąta i potrafia sie dziac przerozne rzeczy na miarce. Do tego dochodzi dystans pomiaru = ogniskowa x 20/25. W sumie im blizej robilem, tym mniej losowych rozstrzalow notowalem:)

Miodek2
23-08-2018, 23:36
Po raz setny napisz ei mimo twoich przykladow posypia sie gromy...lustrzanki ze swoim fazowym af to badziew, co drugie szkło ni eostrzy jak powinno. Niby to szybszy sposób ostrzenia niz matrycowy ale z błedem czestym. U mnie zaden szklo nie dzialalo dobrze. Bezlustra (większość) mają detekcje kontrastu niby wolniejsza metoda ale zawsze w punkt tam nie ma zabawy z takim gownem jak ff/bf. Niestety widzialem juz bezlustra z fazowym o zgrozo bedzie to samo z ff/bf co w lustrach. Nie chcesz wiecej nic kalibrowac kub bezlustro apsc i po problemie. A jak lubisz sie bawic to kup sigme tylko sprawdz ją na kilku ogniskowych u mnie na krotkim bf, w srodku dobrze a na koncu ff więc także dostała kopa i wyleciala z mojej torby wraz z lustrzanka :D
wlasnie dlatego przez lv masz ostro bo wtedy twoja lustrzanka ostrzy korzystając z detekcji kontrastu tak jak w bezlustrach i jest od razu ostro. Patrzac przez wizjer korzystasz z fazowego i robia sie klopsy, wystarczy poczytac jak dziala i ostrzy fazowy a wtedy zrozumiesz dlcego tak jest .

nikoniarz
24-08-2018, 07:19
Wystarczy skalibrować jeśli już jest taka potrzeba i będzie i szybko i ostro. Co z ostrości przy detekcji kontrastu skoro działa jak muł i kadry uciekają :mrgreen:

dziennikarz
24-08-2018, 07:23
Tak czy inaczej to jest jakiś kierunek w jakim moim zdaniem należy iść jeśli chodzi o studium problemu ostrzenia oraz rozwiązań tego problemu

https://www.spidersweb.pl/2016/04/koniec-frontfocusu-i-backfocusu-nikon.html

sl011
24-08-2018, 09:24
Niestety widzialem juz bezlustra z fazowym o zgrozo bedzie to samo z ff/bf co w lustrach.
Które bezlustra mają fazowy AF (nie mylić z hybrydowym)? Chyba nie masz na myśli "dalmierzy" (https://pl.wikipedia.org/wiki/Aparat_dalmierzowy)?

wlasnie dlatego przez lv masz ostro bo wtedy twoja lustrzanka ostrzy korzystając z detekcji kontrastu tak jak w bezlustrach i jest od razu ostro. Patrzac przez wizjer korzystasz z fazowego i robia sie klopsy, wystarczy poczytac jak dziala i ostrzy fazowy a wtedy zrozumiesz dlcego tak jest .
Przyczyną BF/FF nie jest metoda pomiaru, tylko konstrukcja lustrzanki, w której fazowy układ pomiaru ostrości nie znajduje się na matrycy. Włączywszy LV zaczynasz mierzyć ostrość na matrycy i dlatego właśnie znika możliwość wystąpienia FF/BF.
A skoro użyłeś sformułowania "od razu" - korzystając z detekcji kontrastu nigdy nie masz "od razu". Układ AF musi się "bujnąć" poza punkt ostrości i do niego wrócić. Natomiast właśnie korzystając z detekcji fazy masz szansę mieć "od razu ostro". ;)

Faktem jest, że detekcja kontrastu jest często uznawana za dokładniejszą metodę pomiaru, lecz jest to zupełnie inne zagadnienie niż zjawisko znane jako FF/BF.

Miodek2
24-08-2018, 16:58
Co z ostrości przy detekcji kontrastu skoro działa jak muł i kadry uciekają :mrgreen:

Spokojnie, w większości bezluster af jest na podobnym poziomie (af-s) a przez LV to zabija nikona jak wszystko. Jedynie w AF-c lustro jeszcze ma przewagę ale i to sie zmieni. Niestety zaczynają pchac w nowe bezlustra tę denną fazówkę która skutkuje właśnie takimi zabawami w poszukiwaniu ostrości...

nikoniarz
24-08-2018, 17:04
Spokojnie, w większości bezluster af jest na podobnym poziomie (af-s) a przez LV to zabija nikona jak wszystko. Jedynie w AF-c lustro jeszcze ma przewagę ale i to sie zmieni. Niestety zaczynają pchac w nowe bezlustra tę denną fazówkę która skutkuje właśnie takimi zabawami w poszukiwaniu ostrości...

Tak Ci się tylko wydaje... Bo widzisz, są osoby, które się uśmiechają na te Twoje "problemy" i "proroctwa". I po prostu z zadowoleniem używają lustrzanek.

szOk
24-08-2018, 23:29
Po długiej przerwie z fotografia zakupilem D7200 także bezlustro póki co nie wchodzi w grę.
Ogólnie kupiłem sigme 17-50, na różnych ogniskowych miała różne odchylenia fakt faktem nieduże ale została wysłana na kalibrację i mam nadzieje ze wszystko będzie w porządku i będę zadowolony z tego szkła :)

ksh
25-08-2018, 08:58
Jest to najlepsze wyjście i będziesz zadowolony, a af w takim zestawie zjada bezlustra i nie ma co sugerować się opiniami jakiś profesorów.

andrzej_abc
25-08-2018, 12:28
Jest to najlepsze wyjście i będziesz zadowolony, a af w takim zestawie zjada bezlustra i nie ma co sugerować się opiniami jakiś profesorów.

Zaklinanie rzeczywistości - pewnie nikon D500 z dobrym szkłem jest wyraźnie szybszy od bezluster (bo priorytetem w tej puszce jest szybki AF), natomiast wszystko starsze działa z taką samą prędkością jak bezlustra, a duża część sprzętu wyraźnie wolniej (dużo zależy również od szkła z którym pracuje body bo może się zdarzyć, że bezlustro będzie wyraźnie szybsze)
A pisanie, że każdy obiektyw da się skalibrować "to kłamstwo", bo jeżeli obiektyw na krótkiej ogniskowej ma np; FF a na długiej BF to nie da się tego skorygować na "0", zawsze to będą jakieś półśrodki i taki obiektyw nigdy nie będzie ostrzył w punkt.

madebyzosiek
25-08-2018, 12:53
Zaklinanie rzeczywistości - pewnie nikon D500 z dobrym szkłem jest wyraźnie szybszy od bezluster (bo priorytetem w tej puszce jest szybki AF), natomiast wszystko starsze działa z taką samą prędkością jak bezlustra, a duża część sprzętu wyraźnie wolniej (dużo zależy również od szkła z którym pracuje body bo może się zdarzyć, że bezlustro będzie wyraźnie szybsze)

Wymień bezlustra, które masz na myśli, w sensie te szybsze od starszych luster w zakresie AF

A pisanie, że każdy obiektyw da się skalibrować "to kłamstwo", bo jeżeli obiektyw na krótkiej ogniskowej ma np; FF a na długiej BF to nie da się tego skorygować na "0", zawsze to będą jakieś półśrodki i taki obiektyw nigdy nie będzie ostrzył w punkt.

Oczywiście, że się da, nowsze Sigmy nawet samodzielnie Dockiem. To, że Ty nie potrafisz, to nie znaczy, że się nie da...

andrzej_abc
25-08-2018, 13:07
Wymień bezlustra, które masz na myśli, w sensie te szybsze od starszych luster w zakresie AF

Oczywiście, że się da, nowsze Sigmy nawet samodzielnie Dockiem. To, że Ty nie potrafisz, to nie znaczy, że się nie da...

Fuji XT1, XT2 tymi fotografuję . A teoretyzować możemy, prześlij do porządnego serwisu jakiś zoom z przypadłościami jak pisałem wyżej (jednocześnie z FF i BF) i zobaczysz co z tego wyjdzie - odpiszą "ustawimy pośrednio, albo skorygują np: FF a BF będzie jeszcze większy, a jak wyślesz do serwisu, który się nie przejmuje klientem to ustawią pośrednio i na żadnej ogniskowej nie będzie trafiał w punkt .

madebyzosiek
25-08-2018, 13:15
Fuji XT1, XT2 tymi fotografuję.

I chciałbyś porównać ustawianie ostrości na przykład ze staruszkiem D200 (najstarsza moja cyfra, bo chyba do analoga się nie cofniemy), a szczególnie jak jest mało światła i kontrast ledwo ledwo? Dla podniesienia szans założę jakąś wolną Sigmę Art... Ps. Dodam tylko, że szybki AF w Sony A6000 nie daje rady.

A teoretyzować możemy, prześlij do porządnego serwisu jakiś zoom z przypadłościami jak pisałem wyżej (jednocześnie z FF i BF) i zobaczysz co z tego wyjdzie - odpiszą "ustawimy pośrednio, albo skorygują np: FF a BF będzie jeszcze większy, a jak wyślesz do serwisu, który się nie przejmuje klientem to ustawią pośrednio i na żadnej ogniskowej nie będzie trafiał w punkt .

Ale czekaj, Ty piszesz o krzywym torze optycznym? Bo taka usterka to może Cię spotkać w każdym szkle, do bezlustra też. Zresztą te szkła nie są wolne od wad. Natomiast jak piszesz o programowej kalibracji, to ja sam kalibrowałem Sigmę 18-35 Art, która miała BF przechodzący w FF i po kilku godzinach zabawy działała w punkt z D7100. Co więcej, znajomy któremu to robiłem sprzedał ten zestaw i kupujący nadal szczęśliwie robi zdjęcia.
Co do wysyłki do serwisu, to może Ty teoretyzujesz, bo ja nie mam poza kilkoma szkłami na śrubokręt takich, które nie byłby kalibrowane. Wszystkie w porządnych serwisach, mogę polecić w ciemno.

poste
25-08-2018, 13:21
Zastanawiam się, czy to nie jest tworzenie jakichś mitów, że lustrzankowe zoomy mają nagminnie jakieś dziwne przypadłości ("jednocześnie z FF i BF") od których wolne są bezlustra. Pardon, nie jakieś tam bezlustra, ale FUJI 8)

Ps. Niecierpliwie czekam, kiedy autofocus w kolejnej generacji bezluster przestanie być reklamowany jako "porównywalny szybkością z lustrzankami".

Pps. szOk
Gratuluję zakupu d7200 z S17-50. W tej cenie trudno o lepszą jakość, w sporo wyższej zresztą też ;)

andrzej_abc
25-08-2018, 13:57
I chciałbyś porównać ustawianie ostrości na przykład ze staruszkiem D200 (najstarsza moja cyfra, bo chyba do analoga się nie cofniemy), a szczególnie jak jest mało światła i kontrast ledwo ledwo? Dla podniesienia szans założę jakąś wolną Sigmę Art... Ps. Dodam tylko, że szybki AF w Sony A6000 nie daje rady.

Ale czekaj, Ty piszesz o krzywym torze optycznym? Bo taka usterka to może Cię spotkać w każdym szkle, do bezlustra też. Zresztą te szkła nie są wolne od wad. Natomiast jak piszesz o programowej kalibracji, to ja sam kalibrowałem Sigmę 18-35 Art, która miała BF przechodzący w FF i po kilku godzinach zabawy działała w punkt z D7100. Co więcej, znajomy któremu to robiłem sprzedał ten zestaw i kupujący nadal szczęśliwie robi zdjęcia.
Co do wysyłki do serwisu, to może Ty teoretyzujesz, bo ja nie mam poza kilkoma szkłami na śrubokręt takich, które nie byłby kalibrowane. Wszystkie w porządnych serwisach, mogę polecić w ciemno.

Polecam:
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/3253-nikon-d200-test/strona/5

cytat z tego artykułu: "W praktyce wrażenia są pozytywne. Nawet z wyłączoną lampką wspomagającą, układ AF aparatu ustawia ostrość szybko i pewnie. Jedynie w bardzo słabym świetle system zaczyna mieć kłopoty z ustawieniem ostrości - wtedy włączenie lampki jest niezbędne. "

A co to znaczy twoim zdaniem " że szybki AF w Sony A6000 nie daje rady" możesz to wyrazić w milisekundach na korzyść D200.
Fuji XT1 - szybkość AF 0,08 s
Widzę, że jesteś gościem jak potrafisz jednocześnie skorygować występujący w jednym obiektywie FF i BF. Otwórz serwis będzie z tego dużo kasy, bo z tego co ja się dowiadywałem to żaden serwis nie potrafi tego zrobić.

madebyzosiek
25-08-2018, 14:23
A co to znaczy twoim zdaniem " że szybki AF w Sony A6000 nie daje rady" możesz to wyrazić w milisekundach na korzyść D200.

Nie mogę, bo robię zdjęcia zamiast bawić się stoperem. A robiąc zdjęcia A6000 wieczorem w pokoju w czasie kiedy on ustawia ostrość D200 zrobi dwa zdjęcia (oczywiście pomijając kwestię szumu na wysokim iso), a D700 i D500 serię ostrych i poprawnych. Sądzę, że mój F100 też szybciej ustawi ostrość. W warunkach dobrych, na spacerze w dzień A6000 ma porównywalną szybkość AF z D200 za to do D700, D500, czy wcześniejszych moich D5000, D90, D300s, D7100 nie ma nawet startu. O AF-C nie będę pisał, bo to nieporozumienie. Jedyne w czym jest bezkonkurencyjnie lepszy to filmy.

Widzę, że jesteś gościem jak potrafisz jednocześnie skorygować występujący w jednym obiektywie FF i BF. Otwórz serwis będzie z tego dużo kasy, bo z tego co ja się dowiadywałem to żaden serwis nie potrafi tego zrobić.

Gościem jestem, bo nie gościówą, ale nie lubię pisania o mitologii wyczytanej w internecie. Jakie miałeś lustra i jakie szkła miały u Ciebie problem z torem optycznym? Bo mnie ciekawi czy to teoretyczne problemy, czy takie które możesz opisać...

Rycerz
25-08-2018, 14:29
Przestańcie. Jesteśmy na forum Nikona. On jest najlepszy.. A nie tam jakieś fufu czy bezlustro tfu

andrzej_abc
25-08-2018, 14:43
Śmieszy mnie to co piszesz - przeczytaj to co napisałem wcześniej i zamieściłem link " D200 - w bardzo słabym świetle system zaczyna mieć kłopoty z ustawieniem ostrości - wtedy włączenie lampki jest niezbędne. " a twój egzemplarz "wali zdjęcia bez zastanowienia" na tym kończę.

nikoniarz
25-08-2018, 14:46
Andrzeju, a Ty w ogóle jesteś świadom co dla optycznych znaczy "słabe światło"?

madebyzosiek
25-08-2018, 14:52
Śmieszy mnie to co piszesz - przeczytaj to co napisałem wcześniej i zamieściłem link " D200 - w bardzo słabym świetle system zaczyna mieć kłopoty z ustawieniem ostrości - wtedy włączenie lampki jest niezbędne. " a twój egzemplarz "wali zdjęcia bez zastanowienia" na tym kończę.
Mnie też śmieszy czytanie gościa, który nie miał aparatu w ręce, a wie o nim wszystko. Tak wali, po lekkim myszkowaniu przynajmniej dwa w czasie kiedy A6000 szuka kontrastu. Włączenie lampek wspomagania AF niczego tu nie zmienia, może D200 walnie jeszcze ze dwa więcej... Czym innym jest fakt, że Fuji nie miało w planach bezlustra jak był w sprzedaży D200, więc może chcesz porównać z jakąś młodszą konstrukcją?
Ps. Nie odpowiedziałeś na pytania. Jakie miałeś lustra i jakie obiektywy miały walnięty tor optyczny?

andrzej_abc
25-08-2018, 15:05
Andrzeju, a Ty w ogóle jesteś świadom co dla optycznych znaczy "słabe światło"?

Dla mnie słabym światłem (w pomieszczeniu) jest takie światło gdzie aparat dobiera mi przy czasie 1/15 sek ISO 6400, i przy tym czasie nawet z ogniskową 135mm wykonuję nieporuszone zdjęcie "z ręki".
Przy takim świetle nie mam problemu z AF, a co dla optycznych znaczy słabe światło - oni chyba też tego precyzyjnie nie określają.

nikoniarz
25-08-2018, 15:08
a co dla optycznych znaczy słabe światło - oni chyba też tego precyzyjnie nie określają.

No właśnie. Chcesz dyskutować o tym, że jakiś aparat poległ nie znając warunków w jakich przyszło mu pracować. Nie znasz ani ilości światła (wartości ekspozycji) ani na co było ostrzone (ilość kontrastu). Ale oczywiście zacytowałeś, bo ten tekst jest w tej dyskusji dla Ciebie wygodny- obnaża jakiś tam model aparatu...

madebyzosiek
25-08-2018, 15:13
No właśnie. Chcesz dyskutować o tym, że jakiś aparat poległ nie znając warunków w jakich przyszło mu pracować.

Racja. Generalnie zabawnie dyskutuje się z kimś, kto danego sprzętu nigdy nie miał, a potrafi klikać myszką. Argumenty z kosmosu znaleźć można na każdy temat. Andrzeju napisz coś w własnego doświadczenia, a jak go nie masz, to się nie ośmieszaj...

andrzej_abc
25-08-2018, 15:37
No właśnie. Chcesz dyskutować o tym, że jakiś aparat poległ nie znając warunków w jakich przyszło mu pracować. Nie znasz ani ilości światła (wartości ekspozycji) ani na co było ostrzone (ilość kontrastu). Ale oczywiście zacytowałeś, bo ten tekst jest w tej dyskusji dla Ciebie wygodny- obnaża jakiś tam model aparatu...

Gaduła nie mam żadnego interesu aby zamieszczać "dla mnie jakieś wygodne cytaty". Nikon D200 to już "muzeum" ma bardzo niskie użyteczne iso więc w jakich warunkach mógł być testowany , jak na poziom dzisiejszego sprzętu w b. dobrych warunkach oświetleniowych a nie w jakiejś ciemnicy, znowu zacytuję opis D200 "Skala czułości aparatu kończy się teoretycznie na 1600 ISO, aparat ma jednak 3 tryby wysokiej czułości o wartościach ISO określonych tylko w przybliżeniu jako 2000 ISO dla H1, 2500 ISO dla H2 oraz 3200 ISO dla H3. Obraz w owych trzech trybach jest zaszumiony niewyobrażalnie." link do całości : https://www.optyczne.pl/14.6-Test_aparatu-Nikon_D200_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87__szumy_i_zakres _tonalny.html

O teoretyzowaniu to możemy mówić na pewno w przypadku wypowiedzi "madebyzosiek" - cytuję "I chciałbyś porównać ustawianie ostrości na przykład ze staruszkiem D200 (najstarsza moja cyfra, bo chyba do analoga się nie cofniemy), a szczególnie jak jest mało światła i kontrast ledwo ledwo? Dla podniesienia szans założę jakąś wolną Sigmę Art... Ps. Dodam tylko, że szybki AF w Sony A6000 nie daje rady. Stawiam litr dobrej gorzały , że "madebyzosiek" nigdy nie fotografował Sony A 6000 (ja również) przecież A 6000 ma chyba kilkakrotnie wyższe użyteczne iso a więc i AF przy gorszym oświetleniu musi mieć lepszy.

nikoniarz
25-08-2018, 15:43
andrzej_abc, po tym co powyżej napisałeś udowodniłeś, że nie wiesz o czym piszesz... A łudziłem się. Sorry, że zabraliśmy Ci czas.

andrzej_abc
25-08-2018, 15:47
andrzej_abc, po tym co powyżej napisałeś udowodniłeś, że nie wiesz o czym piszesz... A łudziłem się. Sorry, że zabraliśmy Ci czas.

Ty chyba nie chcesz zrozumieć lub nie rozumiesz co ja piszę - jeżeli D200 ma bardzo niskie użyteczne iso to musiał być testowany w dość dobrych warunkach oświetleniowych ( to tak na chłopski rozum). SKOŃCZYŁEM.

madebyzosiek
25-08-2018, 15:49
Stawiam litr dobrej gorzały , że "madebyzosiek" nigdy nie fotografował Sony A 6000 (ja również) przecież A 6000 ma chyba kilkakrotnie wyższe użyteczne iso a więc i AF przy gorszym oświetleniu musi mieć lepszy.

Haha, komu stawiasz? Mi? Bo jak tak, to wyślę Ci adres... A żeby nie być teoretykiem jak Ty, to na szybko coś świeżego z A6000:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/DSC04752-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/kev8ytofjzgipa7/DSC04752.jpg)

i może jeszcze z D200...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/DSC_1777Edit-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/c3ebvy9x4ri8hcn/DSC_1777-Edit.jpg)

Sorki, że kwiatki, ale prywatności i pracy nie publikuję. Z jakich aparatów sprawdzisz w EXIFie.
To może teraz pokaż zdjęcie z lustra na którym siedzi obiektyw z walniętym torem optycznym. Czy jednak pozostanie tylko bezsensowne klepanie postów z kosmosu? Już pisałem raz, nie ośmieszaj się...

madebyzosiek
25-08-2018, 15:50
Ty chyba nie chcesz zrozumieć lub nie rozumiesz co ja piszę - jeżeli D200 ma bardzo niskie użyteczne iso to musiał być testowany w dość dobrych warunkach oświetleniowych ( to tak na chłopski rozum). SKOŃCZYŁEM.A co ma użyteczne iso do czułości af?

nikoniarz
25-08-2018, 15:52
A co ma użyteczne iso do czułości af?

Tomku, nie daj się prowokować... Ręce opadają gdy masz gdy masz stawić czoło "chłopskiemu rozumowi"... A EXIF to na bank sobie podmieniłeś, w końcu to nie problem.

madebyzosiek
25-08-2018, 16:03
Tomku, nie daj się prowokować... Ręce opadają gdy masz gdy masz stawić czoło "chłopskiemu rozumowi"... A EXIF to na bank sobie podmieniłeś, w końcu to nie problem.Chyba racja, strata czasu. Przecież jak jemu się wydaje, to na pewno bardziej niż jakby wiedział :D

szOk
04-09-2018, 19:21
Witam ponownie
Panowie proszę mi doradzić, obiektyw z body wysłany do serwisu sigmy na kalibracje.
Cała procedura trwała ponad tydzień, otwieram z wielkim entuzjazmem paczkę i niestety zonk.
Na 50mm ostrzy idealnie na 17 masakryczny back focus regulowałem ponownie mikrokalibracją niestety jak uda mi się dla szerszych kątów w miarę ustawić na 50mm nie da się robić zdjęć.
Dzwoniłem do serwisu Pan powiedział abym wysłał ponownie zestaw do kalibracji i żebym jakieś przykładowe zdjęcia im również przesłał.
Teraz moje pytanie brzmi czy warto im to wysyłać w ogóle, czy puszka jest do fabrycznego skalibrowania ? Bo z 18-105 miałem to samo...
Trochę mnie dziwi to że chcą przykładowe zdjęcia no kurcze serwis sigmy a oni chcą zdjęcia, czy podczas procesu kalibracji oni nie widzą że coś jest nie tak ?
Mam wrażenie jakby tam nikt w ogóle niczego nie dotknął, jakby było tak jak kupiłem obiektyw...
Zaczynam mieć coraz bardziej wrażenie że niepotrzebnie się targnąłem na ten obiektyw albo moje body jest jakieś ułomne

ksh
04-09-2018, 19:55
Ja wysyłałem trzy zestawy do kalibracji w sigmie, zawsze było super i szybko, zawsze wysyłałem sprzęt z aparatem, który nie ma mikro regulacji po to żeby obiektyw potem mógł działać tez poprawnie z innymi aparatami bez mikro regulacji ale to taka dodatkowa sprawa.
Zrobiłeś sobie jakiś prosty test np na zadrukowanej kartce żeby widzieć co się dzieje na różnych ogniskowych ?

szOk
04-09-2018, 20:36
Tak robiłem
Oto przykłady
W książce celowane w napis Pamiętaj
Ogniskowa 50mm
13607
Ogniskowa 35mm
13608
17 mm
13609

No i jeszcze książka
50mm
13610
35mm
13611
17mm
13612

madebyzosiek
04-09-2018, 21:07
Serwis Sigmy robi własne zdjęcia, zarówno tablic testowych jak i w terenie, więc chcą zobaczyć w jakich warunkach Twój zestaw ma problem. Ja kalibrowałem ostatnio Sigmę 30 Art i też mam wrażenie w testach "domowych", że jest coś nie tak. Zabrałem go na dwa wydarzenia i zdjęcia żyleta... Może czas sprawdzić na spacerze, a nie na książkach i tablicach. Ps. Na tablicy widać bardzo minimalny BF dla 17, w praktyce go raczej nie zobaczysz. Na 50 i 35 jest w punkt. Wyjdź na miasto, prób zdjęcia, ostatecznie wyślij jeszcze raz.