Zobacz pełną wersję : Samolot - ubezpieczenie sprzętu
Ilu z was lata za granicę na zlecenia komercyjne? Serio lecąc na komercję targacie się w podręcznym? Współczuję zleceniodawców.
bede bardzo wdzieczny za wskazanie linii lotniczej ktora bierze odpowiedzialnosc za uszkodzenie sprzetu elektronicznego puszczonego w bagazu rejestrowanym. serio serio bede bardzo wdzieczny. Ewentualnie moze byc jakis ubezpieczyciel ktory taka opcje ma w ofercie.
I tak, latamy na komercyjne zlecenia ze sprzetem w bagazu podrecznym o ile nie ma mozliwosci wynajmu sprzetu na miejscu. A czesto nie ma. Dziekuje za wyrazy wspolczucia. Jednoczesnie gratuluje posiadania lepszej opcji i lepszych zleceniodawcow. Jak napisalem powyzej - bede wdzieczny (mysle ze nie tylko ja) za podzielenie sie opcjami.
Ilu z was zabiera na wyjazdy prywatne pełne torby sprzętu? Jako świadomi fotografowie chyba wiecie co jest wam potrzebne i co zamierzacie fotografować. Serio potrzeba wam pełnego przekroju obiektywów?
jak ktos zyje z fotografii i jest to jego hobby to nie ma czegos takeigo jak praca i wyjazd prywatny.
Gdybym był jednak profi fotografem i leciał na zlecenie zagraniczne brał bym sprzęt pozwalający mi uzyskać najlepsze rezultaty.
czyli jednak to co pisales powyzej to tylko teoretyzowanie na zasadzie "nie znam sie to sie wypowiem"? szkoda bo naprawde liczylem na jakies skuteczne rozwiazania.
czupacabra
05-08-2018, 18:15
Sailor - możesz ubezpieczyć sprzet np w Hestii lub Compensie i pewnie w innych TUiR też . Ja miałem na czas podróży ubezpieczony sprzęt do 50 tys zł jako osoba prywatna ale na firmę są większe możliwości ubezpieczenia.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Sailor - możesz ubezpieczyć sprzet np w Hestii lub Compensie i pewnie w innych TUiR też . Ja miałem na czas podróży ubezpieczony sprzęt do 50 tys zł jako osoba prywatna ale na firmę są większe możliwości ubezpieczenia.
Uhmmmm. Wszystko pieknie i mam ubezpieczony sprzet. I nadal zadaje pytanie - o wskazanie punktu gdzie ubezpieczyciel bierze odpowiedzialnosc za sprzet elektroniczny w bagazu rejestrowanym w moomencie gdy linie lotnicze takiej odpowiedzialnosci nie biora (a tak jest u wszystkich przewoznikow). Jak mi to pokazesz to natychmiast zmieniam ubezpieczyciela. Niestety dokladnie czytalem OWU.
czupacabra
06-08-2018, 01:12
Ja w swojej polisie OWU nie miałem wyłączenia ubezpieczenia z powodu zniszczenia/kradzieży sprzętu fotograficznego z powodu tego, że był on w „bagażu rejestrowym”. Fakt było to 3 lata temu ale nie sądzę aby teraz było gorzej. Co najwyżej może być drożej. Co więcej jeżeli kupujesz polisę na firmę i tylko na firmę to sprzęt możesz ubezpieczyć również od przypadkowego zniszczenia.
Ja w swojej polisie OWU nie miałem wyłączenia ubezpieczenia z powodu zniszczenia/kradzieży sprzętu fotograficznego z powodu tego, że był on w „bagażu rejestrowym”. Fakt było to 3 lata temu ale nie sądzę aby teraz było gorzej. Co najwyżej może być drożej. Co więcej jeżeli kupujesz polisę na firmę i tylko na firmę to sprzęt możesz ubezpieczyć również od przypadkowego zniszczenia.
oczywiscie ze nie miales wylaczenia. ale miales zapis ze sprzet musi byc przewozony zgodnie z przepisami linii lotniczych. a linie lotnicze maja w przepisach jasno napisane ze nie ponosza odpowiedzialnosci za sprzet pozostawiony w bagazu rejestrowanym.
uwierz mi - walczylem z tym dziesiatki razy, a biorac pod uwage ze przez ladnych pare lat moja lepsza polowka pracowala w kontroli jakosci linii lotniczych to wydaje sie ze w miare ogarniamy temat :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Wrzuć źródło bo najczęściej wypożyczany u mnie obiektyw to Helios 44M przerobiony do nikona, a aparat D5100, jestem największą wypożyczalnią na ulicy.
bo krakow to ahtystyczne miasto, dlatego zamiast pozyczac nowe wysokiej jakosci obiektywy, ludzie wypozyczaja stare poradzieckie szkla mlotkiem przerabiane. taki ahtystyczna forma ascezy.
czupacabra
06-08-2018, 11:28
Sailor, myslę, że mylisz dwie rzeczy. Skoro przewozisz bagaż w tzw bagażu rejestrowanym tzn, że przewozisz go zgodnie z regulacjami linii lotniczych czyli spełniasz przesłanki do wypłacenia ci odszkodowania w przypadku utraty lub zniszczenia sprzętu ubezpieczonego. Dotyczy to nie tylko sprzętu elektronicznego ale również sportowego. Oczywiscie fakt jego utraty lub zniszczenia musisz zgłosić na policję. Ale cóż postaram się to sprawdzić i dam ci znać
Sailor, myslę, że mylisz dwie rzeczy. Skoro przewozisz bagaż w tzw bagażu rejestrowanym tzn, że przewozisz go zgodnie z regulacjami linii lotniczych czyli spełniasz przesłanki do wypłacenia ci odszkodowania w przypadku utraty lub zniszczenia sprzętu ubezpieczonego. Dotyczy to nie tylko sprzętu elektronicznego ale również sportowego. Oczywiscie fakt jego utraty lub zniszczenia musisz zgłosić na policję. Ale cóż postaram się to sprawdzić i dam ci znać
nikt ci nie zabroni wsadzic elektroniki do rejestrowanego. ale nikt nie poniesie odpowiedzialnosci za ewentualne szkody.
sprawdz jesli chcesz :) tylko sprawdz faktyczne zapisy regulaminowe a nie opowiesci blogerow :) watpie by od zeszlego roku cos sie zmienilo :)
Jak mi to pokazesz to natychmiast zmieniam ubezpieczyciela. Niestety dokladnie czytalem OWU.
W moim przypadku ubezpieczycielem jest Aviva, ale kontaktowalem sie tylko z brokerem.
1. telefon: mam problem, aparat w serwisie, czekam na ekspertyze, dostalem nr referencyjny
2. telefon: aparat nie nadaje sie do naprawy, dostalem adres mailowy pod ktory wyslalem tylko opinie serwisu
3. po dwoch dniach telefon od brokera - twoj aparat kosztuje obecnie w tym sklepie tyle i tyle. Na jakie konto przelac pieniadze?
Polisa kosztuje rocznie 5 procent sumy ubezpieczenia, nie obejmuje aktow terroru i zostawienia sprzetu w aucie na niestrzezonym parkingu
a jaki to ma zwiazek z bagazem rejestrowanym w samolocie? :D
a jaki to ma zwiazek z bagazem rejestrowanym w samolocie? :DNie ma żadnego, co oznacza że możesz sprzęt przewozić w luku, a ewentualne uszkodzenia pokryje ubezpieczyciel.
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Skoro przewozisz bagaż w tzw bagażu rejestrowanym tzn, że przewozisz go zgodnie z regulacjami linii lotniczych czyli spełniasz przesłanki do wypłacenia ci odszkodowania
tak bardzo na szybko rodzimy lot, bo byl pod reka:
https://www.lot.com/pl/pl/luggage-info
W bagażu rejestrowanym nie należy umieszczać:
-
-
-
- urządzeń elektronicznych i przyrządów optycznych (tj. komputery, laptopy, aparaty fotograficzne, telefony komórkowe, kamery wraz z osprzętem, okulary) oraz lekarstw, kluczy itp.,
i dalej:
Jeżeli mimo zakazu pasażer umieści w bagażu przedmioty, które nie mogą być w nim przewożone, ich przewóz odbywać się będzie na odpowiedzialność pasażera.
to chyba wyczerpuje temat ubezpieczenia sprzetu w bagazu rejestrowanym? :) chyba ze znasz jakiegos ubezpieczyciela ktory w takim wypadku wyplaca odszkodowanie to poprosze.
Musisz rozdzielić odpowiedzialność linii lotniczych od ubezpieczyciela u którego ubezpieczasz sprzęt.
Nie ma żadnego, co oznacza że możesz sprzęt przewozić w luku, a ewentualne uszkodzenia pokryje ubezpieczyciel.
skoro jestes pewien, to czy jesli zalozymy ze mowisz prawde a ubezpieczyciel odmowi wyplaty odszkodowania za sprzet przewozony niezgodnie z przepisamy linii lotniczych to wyplacisz mi odszkodowanie? serio pytam. bo piszesz bzdury ktore ktos moze potraktowac serio i potem bedzie placz. to jak? wezmiesz odpowiedzialnsoc za swoje zlowa czy nastepnym razem sprawdzisz?
Musisz rozdzielić odpowiedzialność linii lotniczych od ubezpieczyciela u którego ubezpieczasz sprzęt.
poprosze o link do ubezpieczyciela ktory w ubezpiecza sprzet przeowozony niezgodnie z zaleceniami lini lotniczych.
litosci ilez razy mozna powtarzac? to naprwde takie trudne do pojecia?
ZADEN ubezpieczyciel nie ubezpieczy przedmiotow przewozonych niezgodnie z przepisami linii lotniczych. Ubezpieczenie bagazu jest latwiejsza forma uzyskania odszkodowania za bagaz, bo ubezpieczyciel ci wyplaca kase a potem ja wyciaga od linii lotniczych. Nadal - UBEZPIECZONY PRZEDMIOT MUSI BYC PRZEWOZONY ZGODNIE Z PRZEPISAMI. A SKORO PRZEPISY WYRAZNIE MOWIA ZE PRZEWOZISZ NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC TO ZADEN UBEZPEICZYCIEL NIE WYPLACI CI ODSZKODOWANIA.
sorry ale jasniej nie umiem. ja wiem ze ludzie nie czytaja umow ktore podpisuja z ubezpieczycielem a juz na pewno nie chce im sie czytac zapisow linii lotniczych. ale wszystko jest tam napisane. serio serio.
Owszem - mozna ryzykowac i liczyc na to ze ubezpieczyciel nie zna swoich przepisow i jakos sie uda. rownie dobrze mozna probowac przeszmuglowac tira z rumem w podrecznym
Jeszcze raz. Skoro ubezpieczasz sprzęt i OWU ubezpieczyciela, nie linni lotniczych, nie wyłącza wypłaty odszkodowania od uszkodzeń podczas przewozu w bagażu rejestrowalnym, to wypłatę powinieneś otrzymać. Z drugiej strony takie uszkodzenia nie różnią się niczym szczególnym od powstałych w inny sposob.
Jeszcze raz. Skoro ubezpieczasz sprzęt i OWU ubezpieczyciela, nie linni lotniczych, nie wyłącza wypłaty odszkodowania od uszkodzeń podczas przewozu w bagażu rejestrowalnym, to wypłatę powinieneś otrzymać. Z drugiej strony takie uszkodzenia nie różnią się niczym szczególnym od powstałych w inny sposob.
to jeszcze raz
poprosze o link do konkretnego ubezpieczyceiela z konkretna informacja. bo ja ci podalem dlaczego ubezpieczyciel ci NIE WYPLACi. Dodatkowo informacje to potwierdzilem u osoby ktora wielokrotnie uzerala sie zarowno z ubezpieczycielami jak i klientami w przypadkach klasyfikowanych jako trudne, beda strona linii lotniczych.
Jesli masz lepsze zrodla - poprosze, bo bardzo bym chcial zeby bylo tak jak piszesz
Pokaz mi zapis ktory uprawnia cie do dochodzenia odszkodowania za sprzet przewozony niezgodnie z przepisami linii lotniczych. tylko bez lania wody i *******olo - konkretne cytaty ze zrodlem poprosze
czupacabra
06-08-2018, 12:42
Sailor - poprosiłem o sprawdzenie tego w jednym z dużych tuir. Ale chyba ta rozmowa nie ma sensu bo są usługi kurierskie i tzw cargo gdzie wysyłsz sprzęt wartościowy z ubezpieczeniem z dowozem do hotelu w którym będziesz mieszkał lub z odbiorem osobistym na lotnisku gzie będziesz leciał.
to jeszcze raz
poprosze o link do konkretnego ubezpieczyceiela z konkretna informacja. bo ja ci podalem dlaczego ubezpieczyciel ci NIE WYPLACi. Dodatkowo informacje to potwierdzilem u osoby ktora wielokrotnie uzerala sie zarowno z ubezpieczycielami jak i klientami w przypadkach klasyfikowanych jako trudne, beda strona linii lotniczych.
Jesli masz lepsze zrodla - poprosze, bo bardzo bym chcial zeby bylo tak jak piszesz
Pokaz mi zapis ktory uprawnia cie do dochodzenia odszkodowania za sprzet przewozony niezgodnie z przepisami linii lotniczych. tylko bez lania wody i *******olo - konkretne cytaty ze zrodlem poproszeKlucz leży w OWU. Jesli masz zapis który w sposób jednoznaczny wyklucza możliwość wypłaty w przypadku wystąpienia jakiś okoliczności, to oczywiście odszkodowania nie otrzymasz. Jeśli go nie ma, to masz drogę otwartą. Jeśli jesteś zainteresowany takim ubezpieczeniem, to analizuj OWU.
Sailor - poprosiłem o sprawdzenie tego w jednym z dużych tuir.
rozumiem ze zadales pytanei czy wyplaca ci odszkodowanie jesli przeowzisz sprzet niezgodnie ze wskazaniami linii lotniczych? bo z takim mamy do czynienie i ZAWSZE stanowi to podstawe do odmowy wyplaty ubezpieczenia
są usługi kurierskie i tzw cargo gdzie wysyłsz sprzęt wartościowy z ubezpieczeniem z dowozem do hotelu w którym będziesz mieszkał lub z odbiorem osobistym na lotnisku gzie będziesz leciał.
Taaaaaa wyslij przesylke kurierska na przyklad na Turks & Caicos. Albo chociaz na Dominikane czy Kube. chcialbym to zobaczyc jak dociera na miejsce ktore nie ma adresu na przyklad (wbrew pozorom to bardzo czesty przypadek). Przy okazji - widziales kiedys koszt takiej wysylki? bo ja owszem.
Jakby przewoźnik brał odpowiedzialność, to nie potrzebowałbyś polisy.
Klucz leży w OWU
zadne OWU nie zagwaratnuje ci wyplaty odszkodowania za sprzet przewozony niezgodnie z przepisami, gdzie linia lotnicza wyraznie zaznacza ze nie bierze odpowiedzialnosci.
Podasz w koncu jakikolwiek przyklad na potwierdzenie tego co piszesz czy bedziemy tak o 4literach maryni przerzucac sie postami?
podalem ci konkrety - poprosz eo kontrargumenty potwierdzone odpowiednimi przepisami. Inaczej ta dyskusja nie ma sensu bo ja pisze o faktach a ty o czyms co ci sie wydaje. Tak wiec albo zakonczmy dyskusje albo przedstaw argumenty do dalszej rozmowy
czupacabra
06-08-2018, 17:27
Sailor [emoji3][emoji3][emoji3] z ciekawości wystukałem sobie UPS international , wartość sprzetu 100 tys zł, waga 30 kg. Na te wyspy Turk & Caicos dostawa za 2 dni . Cena 1600 zł. I to jest drogo ?????
zadne OWU nie zagwaratnuje ci wyplaty odszkodowania za sprzet przewozony niezgodnie z przepisami, gdzie linia lotnicza wyraznie zaznacza ze nie bierze
Ale czyimi przepisami? Nie mamy tu do czynienia z przedmiotami specjalnymi, które byłyby regulowane odrębnymi przepisami prawa. OWU stanowi integralną część polisy w których jest określone co i na jakich warunkach Ci przysługuje oraz warunki jakie muszą zostać spełnione. Czyli jest swoistym kontraktem między klientem a TU. Ciągle mylisz warunki określone przez linie lotnicze określające ich odpowiedzialność, a TU, które określa własne. Jeśli Ci pozwala to możesz, jeśli nie to nie. Ja korzystam z usług największego polskiego ubezpieczyciela i nie miałem większych problemów z odszkodowaniem. Raz mi zrobili wycenę 17-40 trochę nieadekwatną do ceny rynkowej, ale po odwołaniu było ok.
Regulacje IATA (https://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Pages/dgr-guidance.aspx)
Baterie (https://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Documents/passenger-lithium-battery.pdf) - trzeba sobie przeliczy Wh zgodnie ze specyfikacją konkretnej baterii :)
Tutaj (https://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Documents/DGR-59-EN-2.3a.pdf)polecam pierwszy akapit na drugiej stronie - ten o PED
Ale czyimi przepisami?
zapyam po raz chyba dziesiaty - poprosze o informacje o jakimkolwek ubezpieczycielu ktory wyplaca odszkodowanie w przypadku przewozenia przedmiotu niezgodnie z przepisami przewoznika.
OWU stanowi integralną część polisy w których jest określone co i na jakich warunkach Ci przysługuje oraz warunki jakie muszą zostać spełnione. Czyli jest swoistym kontraktem między klientem a TU.
poprosze o zrodlo do informacji w ktorej wg OWU ubezpieczyciel nie uwzlgednia przepisow lotniczych i wypalca odszkodowanie. Prosze cie o podanie zrodla po raz kolejny. po raz kolejny to ignorujesz - co jednoznacznie stawia cie na poziomie forumowego trolla ktory nie wie ale pisze.
Ciągle mylisz warunki określone przez linie lotnicze określające ich odpowiedzialność, a TU, które określa własne.
poprosze o wskazanie TU ktore ubezpiecza sprzet ekektroniczny przewozony w bagazu rejestrowanym oraz o zrodlo tej wiadomosci
Jeśli Ci pozwala to możesz, jeśli nie to nie.
czytalem informacje ze elektornike w bagazu rejestrowanym przewozisz na wlasna odpowiedzialnosc? wiec owszem pozwala. tak samo jak nikt ci nie zabroni plynac wplaw do szwecji bez asekuracji.
Ja korzystam z usług największego polskiego ubezpieczyciela i nie miałem większych problemów z odszkodowaniem. Raz mi zrobili wycenę 17-40 trochę nieadekwatną do ceny rynkowej, ale po odwołaniu było ok.
czy ktorykolwiek z twoich brakow problemow obejmowal uszkodzenie sprzetu elektronicznego przewozonego w bagazu rejestrowanym? jesli tak - mozemy dyskutowac dalej, jesli nie - powtorze jak wyzej - przestac trollowac, przejdz do konkretow
to ze zepsules telefon jadac na rowerze nie rowna sie przewozeniu sprzetu samolotem. jesli tego nie jestes w stanie zrozumiec to naprwde nie mamy o czym dyskutowac
Sailor [emoji3][emoji3][emoji3] z ciekawości wystukałem sobie UPS international , wartość sprzetu 100 tys zł, waga 30 kg. Na te wyspy Turk & Caicos dostawa za 2 dni . Cena 1600 zł. I to jest drogo ?����������������� ���������
to musimy pogadac o twoich cenach bo mi jakbym nie liczyl wychodzi 2900netto. i tak, to jest drogo bo w tej cenie mozna spokojnie znalezc bilety. zakladajac ze lecisz na kilka dni, a doplate za wiekszy bagaz podreczny w ktorym spokojnie sie zmiescisz masz na poziomie 100euro, to owszem to jest drogo :)
za ta kase wole kupic porzadne peli, zrobic customowa twarda pianke i puscic bagaz w rejestrowanym z ryzykiem ze powinno sie udac ;)
zupelnie inna kwestia jest czas i sposob doreczenia (bez wzgledu na deklaracje na stronie podczas wyceny :) ) . uwierz lub nie ale poczta na wyspach dziala nazwijmy to... wyjatkowo wybiorczo. nie zeby od razu bagaz mial zginac, ale jest wielka szansa ze zdazysz wyjechac zanim on do ciebie dotrze. tam czas plynie troche inaczej. sprobuj wplynac do portu i sie odprawic (co powinno zajac jakies 20 minut). jak ci sie uda i masz szczescie, a celnik nie bedzie wlasnie na urodzinach szwagra to masz sznase w ciagu paru godzin :) jak nie, to moze nastepnego dnia. ale niczym sie nie martw :)
mackaron
07-08-2018, 07:55
popytalbym filmowcow jak targaja te tony sprzetu na drugi koniec swiata i kto to ubezpiecza...
2pompony
07-08-2018, 11:14
Filmowcy nie mają o tym pojęcia, załatwia to za nich dział prawny, który nie wie o czym mówi, ale dostaje rozpiskę, w której najważniejsza jest tabelka z wartością poszczególnych rzeczy. Przypadkiem poznałem prawnika, który nie odróżniał w naturze kamery od mikrofonu - ale radził sobie świetnie w branży, bo umiał gadać z innymi takimi jak on od strony ubezpieczycieli.
Sailor [emoji3][emoji3][emoji3] z ciekawości wystukałem sobie UPS international , wartość sprzetu 100 tys zł, waga 30 kg. Na te wyspy Turk & Caicos dostawa za 2 dni . Cena 1600 zł. I to jest drogo ?������������������������
ucielo cos w mojej wypowiedzi. wiec sprobuje jeszcze raz :)
widocznie masz lepsze cenniki niz ja bo mi jakby nie liczyc wychodzi 2900netto. I owszem to jest duzo nawet bardzo duzo, bo za te cene mozna ogarnac loty. A biorac pod uwage ze przy doplacie do duzego bagazu podrecznego masz jakies 12kg do dyspozycji i jesli lecisz lepszymi liniami to np laptopa, to da sie raze zmiescic w podrecznym a reszta bambetli leci w holdzie. A jesli juz wydawac taka kase to wolalbym zakupic peli, zrobic customowa twarda pianke i zaryzykowac odpowiedzialnosc za uszkodzenia, bo kradziez i tak jest ubezpieczona.
zupelnie inna kwestia jest (mimo deklaracji firmy kurierskiej) dostarczenie przesylki. Na wyspach naprawde poczta dziala jak wszystko inne - czyli z absolutnie innym poczuciem czasu i rzeczywistosci. Nie zeby przesylka zginela.. ale mozesz zdazyc dwa razy wrocic do kraju zanim do ciebie dotrze :D. Pomijam juz takie sliczne przypadki miejsc gdzie nie ma adresow. bo przeciez kazdy wie ze za domem Juana trzeba skrecic w lewo i potem kolo krzywej palmy w prawo.
Sailor [emoji3][emoji3][emoji3] z ciekawości wystukałem sobie UPS international , wartość sprzetu 100 tys zł, waga 30 kg. Na te wyspy Turk & Caicos dostawa za 2 dni . Cena 1600 zł. I to jest drogo ?????
ucielo cos w mojej wypowiedzi. wiec sprobuje jeszcze raz :)
widocznie masz lepsze cenniki niz ja bo mi jakby nie liczyc wychodzi 2900netto. I owszem to jest duzo nawet bardzo duzo, bo za te cene mozna ogarnac loty. A biorac pod uwage ze przy doplacie do duzego bagazu podrecznego masz jakies 12kg do dyspozycji i jesli lecisz lepszymi liniami to np laptopa, to da sie raze zmiescic w podrecznym a reszta bambetli leci w holdzie. A jesli juz wydawac taka kase to wolalbym zakupic peli, zrobic customowa twarda pianke i zaryzykowac odpowiedzialnosc za uszkodzenia, bo kradziez i tak jest ubezpieczona.
zupelnie inna kwestia jest (mimo deklaracji firmy kurierskiej) dostarczenie przesylki. Na wyspach naprawde poczta dziala jak wszystko inne - czyli z absolutnie innym poczuciem czasu i rzeczywistosci. Nie zeby przesylka zginela.. ale mozesz zdazyc dwa razy wrocic do kraju zanim do ciebie dotrze :D. Pomijam juz takie sliczne przypadki miejsc gdzie nie ma adresow. bo przeciez kazdy wie ze za domem Juana trzeba skrecic w lewo i potem kolo krzywej palmy w prawo.
Filmowcy nie mają o tym pojęcia, załatwia to za nich dział prawny, który nie wie o czym mówi,
szczególnie do czasu pierwszego zgubienia sprzętu tudzież uszkodzenia, to działa wyśmienicie, znaczy filmowcy nie mają pojęcia a prawnicy udają, że takie pojęcie mają
potem jak coś się stanie to gwałtu rety, masakra, ktoś mi sprzęt zniszczył, zgubił, nie dotarło
poza tym, filmowcy mają trochę większy budżet niż fotograf stąd wysyłają dedykowanym kurierem i niech on, ten kurier, się martwi
popytalbym filmowcow jak targaja te tony sprzetu na drugi koniec swiata i kto to ubezpiecza...
no dobra .. ale pytanei czy rozmawiamy o ekipie filmowej z budzetem milion zielonych czy o fotografie ktory jedzie na zlecenie z 2-3 osobowa ekipa (albo z zona na wakacje i przy okazji zrobic troche zdjec).
zejdzmy troche na ziemie, chyba ze zakladamy ze wszyscy forumowicze lataja pierwsza klasa wylacznie emiratami i maja kilkanascie osob ekipy :)
Wizzair od jakiego czasu gwarantuje, że bagaż podręczny poleci z właścicielem w kabinie tylko jeśli sobie kupi priorytet.
Jeśli nie, jego podręczny bagaż może wylądować w luku i może się to stać tuż przed wejściem na pokład.
Nie biorą za to odpowiedzialności?
Nie biorą za to odpowiedzialności?
a czemu mieliby brac? przeciez masz opcje wykupienia priorytetu. przeciez bagaz podreczny w holdzie to celowe zagranie bo zbyt malo osob wykupywalo priorytet.
czasem okazuje sie ze tanie linie wcale nie da tansze :)
https://www.biba.org.uk/insurance-guides/travel-insurance-guides/travelling-with-valuables/
Nie miałem racji
Punkt 14.3.2 (https://wizzair.com/static/docs/default-source/downloadable-documents/20170815_gcc_after29oct_pl_ad549669.pdf)
Nie miałem racji
Punkt 14.3.2 (https://wizzair.com/static/docs/default-source/downloadable-documents/20170815_gcc_after29oct_pl_ad549669.pdf)
Ale żadnych przepisów nie łamiesz wkładając aparat do bagażu głównego, tylko linie lotnicze nie biorą za ten sprzęt odpowiedzialności. Ubezpieczyciel natomiast tak, jeśli taki sposób przewozu jest uwzględniony w ubezpieczeniu. Najczęściej jednak nie jest, o czym szary ludek dowiaduje się zbyt późno.
Jako, że trochę tego sprzętu foto ze mną lata ( nie na komercję ale tak dla przyjemności :) ) to ze swojego doświadczenia napiszę - sprzęt foto ( 2 lub 3 korpusy; 500/4 VR; 200-500; 24-120/4 + baterie; karty pamięci ) + lapek lecą w bagażu podręcznym.
Kiedyś do Moskwy próbowano nam sprzęt wrzucić do rejsowego, ale właśnie na pytanie o zagwarantowanie odszkodowania na piśmie potwierdzone przez przewoźnika szybko zmienili zdanie i jeszcze nas eskortowali do samolotu.
Co do ubezpieczyciela - tylko czeka aby coś było nie tak :( - wtedy umywamy ręce od wypłaty ( 1,5 roku sobie walczyłem w sądzie - mimo, że wszystko było OK. To że wypłacił odszkodowanie o 52000PLN wyższe po wyroku; no ale chciał nic nie wypłacić :( ).
Tak więc sprzęt tylko w podręcznym, jak dużo to można dodatkowo wykupić bilet na bagaż.
dodatkowe ubezpieczenie wystarczy
No to ile wyniesie dodatkowe ubezpieczenie:
2xD850 rozszerzony standard,
1x 500/4.0 FL
1x200-500
1xD500 rozszerzony standard
1x24-140/4.
1x70-200/2.8
może taniej kupić linie lotnicze?
Gdyby co - ja z tym latam w podręcznym :)
Ale ubezpieczasz to mimo że w podręcznym czy jednak nie?
Ale żadnych przepisów nie łamiesz wkładając aparat do bagażu głównego, tylko linie lotnicze nie biorą za ten sprzęt odpowiedzialności. Ubezpieczyciel natomiast tak, jeśli taki sposób przewozu jest uwzględniony w ubezpieczeniu.
po raz chyba dziesiaty w tym watku - poprosze o podanie ubezpieczyciela ktory poniesie odpowiedzianosc za sprzet przewozony wbrew zaleceniom linii lotniczych.
jak wyzej. poprosze o namiary na ubezpieczyciela. przestancie wreszcie pisac bajki tylko podajcie konkretne linki.
No to ile wyniesie dodatkowe ubezpieczenie:
2xD850 rozszerzony standard,
1x 500/4.0 FL
1x200-500
1xD500 rozszerzony standard
1x24-140/4.
1x70-200/2.8
może taniej kupić linie lotnicze?
jedyne sluszne zalozenie bo nikt ci tego nie ubezpieczy (pomijam juz kwote ubezpieczenia)
Ale ubezpieczasz to mimo że w podręcznym czy jednak nie?
ja ubezpieczam. z ta roznica ze w przypadku kuku za sprzet w podrecznym jestes w stanei cos wyszarpac od ubezpieczyciela a sprzet w rejstrowanym jest idealnym powodem do odmowienia wyplaty
ja ubezpieczam. z ta roznica ze w przypadku kuku za sprzet w podrecznym jestes w stanei cos wyszarpac od ubezpieczyciela a sprzet w rejstrowanym jest idealnym powodem do odmowienia wyplaty
dlatego właśnie zapytałem, bo to co piszesz to racja, ale druga racja jest taka, że taki sprzęt będzie ciężko ubezpieczyć (żeby to miało sens)
dlatego właśnie zapytałem, bo to co piszesz to racja, ale druga racja jest taka, że taki sprzęt będzie ciężko ubezpieczyć (żeby to miało sens)
no niestety ubezpieczenie nie jest tanie, ale na szczescie nie mam takich zestawow jak Wilku wiec jakos da sie pogodzic :)