Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz - okiem amatora
Hej,
chciałbym się podzielić swoją pasją do podróży, czy każdy zobaczy to co ja widziałem i jak się zachwycałem chwilą i miejscem nie mogę obiecać, ale na tym polega nauka fotografii =).
1.
12371
2.
12367
3.
12368
4.
12370
5.
12369
"czy każdy zobaczy to co ja widziałem i jak się zachwycałem chwilą i miejscem nie mogę obiecać"
sam trafiłeś właśnie w sedno... jako autor masz wszelkie narzędzia i środki aby tak pokierować odbiorem swoich prac przez widza, żeby ten zobaczył to co chcesz mu pokazać - pokazać to samo co sprawiło, że zdecydowałeś skierować aparat tą a nie inna stronę, coś co przyciągnęło twój wzrok... a tymczasem nawet balans bieli jest nieogarnięty
Nawet balans bieli? No mało to pocieszające :p . Tylko pytanie co jest nie tak z balansem bieli i o którym zdjęciu dokładnie mowa? Ustawiałem go tak jak chciałem go widzieć, więc prosiłbym jednak o trochę bardziej szczegółowe wyjaśnienie jeśli mogę, bo tak to nie wiem na co powinienem zwrócić uwagę przy następnych próbach :).
weź choćby ostatnie zdjęcie - wygląda jak zrobione przez zieloną szybkę
No to widzę, spróbuję coś z tym zrobić. A reszta jest w porządku czy też coś odbiega? Mam podwójne widzenie bo używam dwóch monitorów i na obu wygląda to troszkę inaczej =).
Może to też być spowodowane ukochaniem koloru zielonego, żółtego i błękitnego, tak samo jak miałem we wcześniejszym aparacie zboczenie na punkcie filtra polaryzacyjnego - ulubione kolory. Ale faktycznie ostatnie zdjęcie na tym monitorze akurat nie do końca mi się podoba, poprawiłbym je albo odrzucił.
Mam podwójne widzenie bo używam dwóch monitorów i na obu wygląda to troszkę inaczej =)
to by tłumaczyło swoistą "schizofrenię kolorystyczną" - polecam ogarnąć sobie jeden poprawnie wyświetlający kolory monitor, bardzo to poprawi jakość prezentowanych przez ciebie zdjęć
2pompony
06-08-2018, 15:05
Dwa monitory mogą coś tłumaczyć, ale nie mogą stanowić usprawiedliwienia (i mówię to jako posiadacz i użytkownik dwóch monitorów, z czego jeden jest dobry, a drugi to laptopowy IPS, czyli ten gorszy). Zahir dobrzy radzi - opanuj jeden, ale w stanie, jaki pozwoli Ci albo widzieć lepiej, albo przynajmniej mieć nadzieję, że wiesz co się na ekranie dzieje.
Jeśli idzie o zdjęcia - WB masz od sasa do lasa; 5 za ciepła z dużym przegięciem, a choćby poprzednie za zimne (zielenie już są mocno za niebieskie). Z takim WB nigdy nei osiągniesz dobrego koloru, obojętne czy ma być mocno autorski, czy uparcie próbujący imitować naturalny. A przecież to są rudymenta, absolutne podstawy - a gdzie tu mówić o tym, żeby zdjęćia miały blask, ikrę, jakiś wyraz...
Nie mówię tego żeby Cię zrazić - raczej na zachętę, a także po to by pokazać, że nie samym pstryknięciem w terenie człowiek żyje, dochodzi do tego jeszcze potrzeba odpowiednich umiejętności później.
Ej nie dlatego wrzucam zdjęcia by mnie po plecach poklepywać :). Trochę mi się marzy praca z fotografią stąd krytyka ze szczegółami jest mi nawet milsza i bardziej bliska niż pochwały, bo faktycznie coś wnosi.
Wrócę do tematu balansu bieli, ale kurcze muszę mieć większe doświadczenie z doborem :).
A powiedzcie co myślicie o ostrości? Miałem duże problemy z tym i wydaje mi się być dobre, co by dla mnie było krokiem milowym do przodu :)!
Balans bieli robiłem tak, ze brałem próbkę na czymś czarnym lub białym, po czym lekko lub mocno ocieplalem. Dolnego suwaka, który znajduje się między fioletem a zielenią raczej nie ruszam. Ogarnę to w literaturze. Teraz trochę popracowałem nad samymi ustawieniami i mogę się pochwalić, że większość zdjęć była robiona w trybie manualny co kiedyś było czarną magią :)!
A generalnie 1, 2 i 4 są ok? Bo bardzo mi osobiście się podobają :). Ostatnie zdjęcie spróbowałem poprawić, ale do obróbki mam tylko lapka więc możliwe, ze nadal będzie kijowo.
6.
12414
maniak666
07-08-2018, 19:29
Postproces, WB i reszta technikaliów nie są tu największym problemem.
Proponowałabym zacząć od nauki kadrowania, kompozycji.
Na nic się zdadzą nawet najlepsze sztuczki w postprocesie jak kadr leży...
słuchaj Maniaka z piekła rodem, bo dobrze prawi - tutaj obróbka położyła i tak już nie porywające kadry, choć 2 nosi znamiona próby szukania kompozycji, a przynajmniej pomysłu na zdjęcie
kosta493
13-08-2018, 08:15
Poćwicz kadr. Na razie jest na nim za dużo, z czego powstaje chaos i niepokój.
August68
13-08-2018, 08:31
Poćwicz poranne wstawanie... Zdjęcia wyglądają na robione w pełnym słońcu, a to kiepska pora na udane zdjęcia krajobrazu. Nie mówię że się nie da, ale musisz trafić ba wyjątkowe miejsce i światło. Poczytaj o fotografowaniu pejzażu - mamy na Forum kilka świetnych wątków na ten temat. Nauczysz się korzystać ze światła i szukać kadrów i od razu będzie lepiej. A w środku dnia pracuj nad obróbką :-)
Nikonozaur
18-08-2018, 19:11
Z trudem, ale bronie się jeszcze czwórka, taka namiastka leśnego klasyka z wijącą się ścieżką spod nóg gdzieś w mocny punkt. Reszta to słabizna choć mocniejsze słowo byłoby tu na miejscu. Wrogiem wszystkich fotek jest słońce. Aparat ma coś takiego jak rozpiętość tonalna i wypadnięcie poza tę przestrzeń skutkuje przepałami i niedoświetleniami. Można sobie z tym poradzić jednak (zgodnie z sugestiami kolegów) zacząłbym od poprawnego kadrowania. Pozdrawiam.