Zobacz pełną wersję : Pierwsze lustro do 4 tyś zł D5600plus jaki obiektyw?
Witam! Proszę i podpowiedź co wybrać na pierwszy zestaw dla kompletnego laika który chce zacząć odkrywać świat fotografii :-) Moje doświadczenie kończy się na starej cyfrówce tyle dobrze że z trybem PASM... Myślę nad d5600 ale nie wiem który zestaw wybrać 18-55 + 70-300 czy lepiej 18-140. Może macie jakieś lepsze propozycję... Z góry dzięki za info Pozdrawiam
Takich watkow bylo juz duzo na forum;)
Swoja droga, jak chcesz zaczac przygode z fotografia to ja bym zaczal od tanszych luster i jasniejszych szkiel.
I pytanie, co w ogole zamierzasz fotografowac?
D5600 to dobry wybór, po zwrocie cashback wyjdzie 2100zł, ile chcesz dołożyć na obiektyw/obiektywy ?
Chce robić zdjęcia z podróży oraz przyrody. Czemu od tańszych? Mogę wydać +-4000 zł
Nachzehrer
05-08-2018, 22:35
Ja bym brał D5600 2100zł po cashback
AF-P 70-300 chyba ktualnie 570zł po cashback
Po otrzymaniu zwrotu od Nikona:
SIGMA 17-50MM F/2.8 EX DC OS HSM około 1400zł.
Razem 4070zł
Pytanie co chciałbyś fotografować
Ja bym brał D5600 2100zł po cashback
AF-P 70-300 chyba ktualnie 570zł po cashback
Po otrzymaniu zwrotu od Nikona:
SIGMA 17-50MM F/2.8 EX DC OS HSM około 1400zł.
Razem 4070zł
Pytanie co chciałbyś fotografować
Głównie krajobrazy, makro i podróże
- - - - kolejny post - - - - - -
Co do cashback-a to czytałem wcześniej że mogę dostać zwrot dopiero w grudniu.... Fajnie że jest ale raczej bym nie chciał żeby body leżało w szafie tyle czasu...
Nachzehrer
05-08-2018, 23:07
Głównie krajobrazy, makro i podróże
Co do cashback-a to czytałem wcześniej że mogę dostać zwrot dopiero w grudniu.... Fajnie że jest ale raczej bym nie chciał żeby body leżało w szafie tyle czasu...
W praktyce max 2 tygodnie i masz już zwrot na koncie.
Bejcman i Nachzehrer sorry za moje częściowo bezmyślne odpowiedzi... Nie jestem amebą ale teraz chwilami się tak czuję od zmęczenia... Dzięki za pomoc
Dobrze wiedzieć :-) 70-300 i ta Sigma 17-55 będą ok na początek? W podróży i do ustrzelenia jakiegoś chwasta czy motyla...
Kolejna osoba napisała coś o grudniu odnośnie cashback, ciekawe kto rozpuszcza takie głupoty.
Nachzehrer
05-08-2018, 23:33
Bejcman i Nachzehrer sorry za moje częściowo bezmyślne odpowiedzi... Nie jestem amebą ale teraz chwilami się tak czuję od zmęczenia... Dzięki za pomoc
Dobrze wiedzieć :-) 70-300 i ta Sigma 17-55 będą ok na początek? W podróży i do ustrzelenia jakiegoś chwasta czy motyla...
- Makro przy mojej konfiguracji raczej odpada :) Nie robiłem zdjęć motyli ale nie wiem czy do tego N 70-300 by się najlepiej nie nadawał (w tym przedziale cenowym)
- S 17-50 2,8 pytanie czy nie będzie Ci waga przeszkadzała bo obiektyw jest jaśniejszy ale i cięższy.
Kolejna osoba napisała coś o grudniu odnośnie cashback, ciekawe kto rozpuszcza takie głupoty.
Mi się wydaje ze jak się sceptycznie regulamin przeczyta to można odnieść takie wrażenie.
EDIT:
Kiedyś jeszcze była szkoła żeby kupić najlepsze body na jakie ma się kasę więc jeszcze możesz w D7200 celować.
Teraz to jest jakieś 3000 zł za body ewentualnie z 2 kartami pamięci.
Zostaje 1000zł na obiektyw/y.
- Makro przy mojej konfiguracji raczej odpada :) Nie robiłem zdjęć motyli ale nie wiem czy do tego N 70-300 by się najlepiej nie nadawał (w tym przedziale cenowym)
- S 17-50 2,8 pytanie czy nie będzie Ci waga przeszkadzała bo obiektyw jest jaśniejszy ale i cięższy.
Mi się wydaje ze jak się sceptycznie regulamin przeczyta to można odnieść takie wrażenie.
EDIT:
Kiedyś jeszcze była szkoła żeby kupić najlepsze body na jakie ma się kasę więc jeszcze możesz w D7200 celować.
Teraz to jest jakieś 3000 zł za body ewentualnie z 2 kartami pamięci.
Zostaje 1000zł na obiektyw/y.
Rozumiem więc jeśli nie ma nic sensownego w takiej kwocie to makro chyba sobie odpuszczę na jakiś czas...
Ja sam ważę 103kg więc jakiś obiektyw mi nie straszny :-) niech waży ile chce oby tylko robił robotę.
Wolę jednak d5600 bo już przeskoczyłem z planowanego wcześniej d3400 więc jeśli pójdę w te stronę to nigdy nic nie kupię ewentualnie coś kozackiego na emeryturę :-)
Keszelski
06-08-2018, 06:40
Kup body z mikroregulacją AF, jeśli będziesz miał inne obiektywy. np. D7200
W cenie nowego D5600 masz używane D7100 i jeszcze zostanie na 1.8/35mm.
A co z Af w 7100 ? Myślisz że już nie trzeba się przejmować ?
A kiedyś trzeba było ?
Przecież tam jest bardzo dobre AF, lepsze masz tylko w wyższych modelach.
W cenie nowego D5600 masz używane D7100 i jeszcze zostanie na 1.8/35mm.
Używane body nie wchodzi w grę... Ewentualnie obiektyw
tomasz2706
06-08-2018, 17:21
Używane body nie wchodzi w grę... Ewentualnie obiektyw
Wg mnie też nie warto kupować na początek używanego aparatu. To jest zawsze spore ryzyko, przeważnie brak gwarancji. Zestaw D5600 +18-55 AF-P VR na początek wydaje się całkiem rozsądny. W 18-55 AF-P jest też namiastka makro - maksymalne powiększenie to 0.38. Sporo osób poleca N70-300 AF-P ze względu na atrakcyjną cenę z cashback, ale warto się zastanowić czy będzie się naprawdę korzystać z tego teleobiektywu.