Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Śnieżka analogiem
W ostatni weekend wybrałem się na spacer na Śnieżkę. Porobiłem kilka zdjęć Broicą GS-1 i chciałbym się trochę pochwalić a trochę prosić o wskazówki dot. techniki, kadrów etc. No i krytyka... :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/img2067-1.jpg
źródło (https://ibb.co/d3S9jT)
zdjęcie wrzucone na serwer zewnętrzny jak coś.
Jak dla mnie, że robione analogiem to nie jest żadne wytłumaczenie. Krzywo, nieciekawa kompozycja, brak pomysłu, pogody, klimatu. Sorry.
Jak dla mnie, że robione analogiem to nie jest żadne wytłumaczenie. Krzywo, nieciekawa kompozycja, brak pomysłu, pogody, klimatu. Sorry.
Nie ma to być wytłumaczenie.. Krzywo? Budynek gówne linie ma proste z tego co sprawdzilem. Co do reszty to nie był to typowy wypad fotograficzny. Co do kompozycji.. to jak Ty byś to ugryzł?
i nie jest krzywo
Chcesz powiedzieć, że okna po prawej zamontowali w pionie, a te z lewej kadru pod kątem? No może, nie będę się spierał ;)
Co do kompozycji.. to jak Ty byś to ugryzł?
Nie wiem, nie było mnie tam. Może szerzej, z jakimkolwiek kontekstem?
Nie wiem, nie było mnie tam. Może szerzej, z jakimkolwiek kontekstem?
ok, zwrócę na to uwagę
czy te są lepsze? do tej pory robiłem zdjęcia głównie na ulicy i w mieście i nie miałem do czyniena z krajobrazami. O ile wiem, że statyw to podstawa do takich wędrówek (a to akurat był zwykły niedzielny spacer) to cały czas też staram się kombinować z filtrami [ND (póki co w mieście) i czekam na paczkę z połówkowymi], których w tym przypadku nie małem przy sobie.
Wiem, że będę chciał powtórzyć taki wypad i lepiej się do niego przygotować z pomocą Waszych rad i wskazówek :)
P.S
LR czy PS używam tyle co nic więc chętnie też przyjmę wskazówki dot. tego co poprawiać w postprodukcji
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/img2066-1.jpg
źródło (https://ibb.co/gd7v8o)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/img2063-1.jpg
źródło (https://ibb.co/f8AjZT)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/img2062-1.jpg
źródło (https://ibb.co/m3xEZT)
czupacabra
31-07-2018, 11:54
2 jest fajna dla mnie tylko kolory jakby wyprane były
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
2pompony
31-07-2018, 12:43
Ja też mam parę uwag, w kolejności przypadkowej:
1.
Dawaj większe zdjęcia. To widoczne na stronie ma 640 px na długość, spokojnie mogłoby być na 1024, a może i większe - zobacz do regulaminu. Łatwiej będzie w przyszłości ocenić, czy coś podpowiedzieć. Tak, wiem że po kliknięciu, że można jakoś dotrzeć do większej wersji - ale ludzie są leniwi i już ustalono empirycznie, że choć można kliknąć i zobaczyć większą wersję i tak nikt nie klika... Dlatego sam sobie nie ograniczaj zasięgu oddziaływania i dawaj rozsądnie większą wersję do zobaczenia od razu, na stronie.
2.
To fajnie że masz Broicę, a może nawet Bronicę ( :) ), ale to niestety nie jest wytłumaczenie. Jeśli gdzieś widzę tytuł 'Coś tam analogowo', to od razu - jak pewnie większość - nabieram podejrzeń i myślę: albo będzie rodzynek, jakieś wymuskane cudeńko z pomysłem jak marzenie, albo będzie jakaś fatalna klapa. No i jak nie widzę cudeńka, to moja wyobraźnia podpowiada mi że zachodzi druga możliwość.
Nie zrozum mnie źle, sam mam kilka analogów (https://www.flickr.com/photos/52952995@N05/31235393164/in/datetaken-public/) i wiem, że fotografowanie nimi potrafi być wciągające, ale nie może stanowić wytłumaczenia, że coś jest nie tak: pomysł, kolory, kompozycja, kadr, te rzeczy... Stosując daleką analogię mógłbym powiedzieć, że idąc na komedię do teatru mam dogłębnie w tyle, czy powstała na najnowszym modelu laptopa, czy została napisana tępym ołówkiem na poplamionym papierze pakowym. Raczej chcę zobaczyć dobrą sztukę, wspaniale zawiązaną akcję, feerię finezyjnego humoru, wulkan dowcipu i te sprawy, a nie nabrać takiej świadomości, że co prawda autor się męczył i nie wymęczył, ale za to na najnowszym możliwie lapku...
3.
Fotografując na kliszy musisz mieć więcej świadomości, bo nie masz wielu powtórzeń (chyba, że masz gigantyczne budżety i jeździsz z wagonem filmów). Otóż musisz wiedzieć, że oba zdjęcia z budynkiem są słabe już choćby tylko z samego powodu niezadbania o podstawy - zadarcia obiektywu. Jest prosty sposób na to, żeby tego unikać, ale trzeba znać magiczne sposoby - na kliszy tym bardziej. Ale to na potem, bo są bardziej palące sprawy.
4.
Co poprawić? Chciałbym powiedzieć że niewiele, ale wygląda na to, że wiele. O architekturze na razie nie będę mówić, bo to sprawa na później, ale do natychmiastowej poprawy w postprocesie są podstawy: kolory (bardzo) i ekspozycja (mniej, ale też).
Kolory - popatrz na kolor nieba od 1 do 4: na każdym jest inny, to kwestia dobrania jednakowej WB w plikach cyfrowych. Ja wiem, że kolor nieba nie jest stały w ciągu dnia, ale tu różnice są kolosalne na przestrzeni kilku chwil. No i musisz unikać tak zjadliwego niebieskiego, na 4 niebo już zaczyna być radioaktywne. Czy chmury naprawdę były różowe?
Ekspozycja - przydałoby się ją podrasować, żeby słońce było na zdjęciu normalne, a nie w stanie agonalnym. Nigdy nie zapomnę mocno przygnębiającego widoku (nawet ptaki zamilkły) niepełnego zaćmienia Słońca, jakie było w Polsce kilka lat temu; światło było właśnie takie jak na dwójce: słabowate, zgaszone, kompletnie bez blasku, a świat wyglądał mizernie...
5.
Pomyśl choćby troszkę nad kadrem zanim zrobisz zdjęćie, albo po zeskanowaniu skadruj klatkę. Poza jedynką wszystkie pozostałe są skadrowane licho, pół na pół, za dużo nieba, dwójka jest tego jaskrawym przykładem.
Rozumiem, że na miejscu było bajecznie, pogoda dopisała, niebo jak marzenie, chmurki ładne - i chciałeś to wszystko pokazać - ale im szybciej zrozumiesz, że my, widzowie widzimy tylko maluteńki wycinek tego co Ty, w dodatku ograniczony z każdej strony bokami kadru - tym szybciej zaczniesz myśleć co zrobić, żeby ten bardzo wąski wycinek świata pokazać ciekawiej. Umiejętnie kadrując, budując jakieś kompozycje, szukając kontrapunktu, i tak dalej...
6.
Przepraszam za rozpisanie się, jakoś tak samo wyszło.
ot literówka w nazwie :) dzięki za uwagi i wskazówki popatrzę na te zdjęcia jeszcze raz przez pryzmat tego co napisałeś
mackaron
31-07-2018, 13:16
Wielu ludzi fotografuje na filmie.... i wielu to robi naprawde dobrze...ich zdjecia robia wrazenie, zostaja w pamieci... wielu ludzi mysli ze uzycie filmu w jakikolwiek sposob nobilituje ich fotografie.... tylko nie biora pod uwage ze nawet jesli sa zrobione na filmie beda tylko zwyklymi marnymi fotkami...i to niestety przewazajaca ilosc... w tych zdjeciach nie widze kompletnie nic co uzasadnialoby ich pokazywanie publicznie... temat... slabo pokazany, technicznie ...marnie... wybacz ale dla mnie fotografia jest albo dobra albo .....nie;) tu niestety wrzucam to do drugiego worka
Wielu ludzi fotografuje na filmie.... i wielu to robi naprawde dobrze...ich zdjecia robia wrazenie, zostaja w pamieci... wielu ludzi mysli ze uzycie filmu w jakikolwiek sposob nobilituje ich fotografie.... tylko nie biora pod uwage ze nawet jesli sa zrobione na filmie beda tylko zwyklymi marnymi fotkami...i to niestety przewazajaca ilosc... w tych zdjeciach nie widze kompletnie nic co uzasadnialoby ich pokazywanie publicznie... temat... slabo pokazany, technicznie ...marnie... wybacz ale dla mnie fotografia jest albo dobra albo .....nie;) tu niestety wrzucam to do drugiego worka
rozumiem :) akurat scenerie to był mój pierwszy raz
piotrekjeczen
05-08-2018, 14:14
Nie zrozum mnie źle, sam mam kilka analogów i wiem, że fotografowanie nimi potrafi być wciągające
a można gdzieś zobaczyć te fotografie?
2pompony
06-08-2018, 15:14
a można gdzieś zobaczyć te fotografie?
To zależy. Moi przyjaciele (lub znajomi których zaproszę do siebie) mogą je zobaczyć u mnie, jeśli wejdą do odpowiedniego pokoju, bądź jeśli rozmowa zejdzie na te tematy i będzie mi się chciało wyciągać teczki. Kto inny nie może.
Senor, nie daj sie prosic ;-)
2pompony - jak coś to paczkę (dużą) ulubionych słodkości (ptasiego mleczka znaczy) się przygotuje i sprezentuje koledze, ale nie daj się prosić :D
2pompony
06-08-2018, 22:32
Ani myślę Koledzy, ani myślę!
Ty NotDot pewnie nie kojarzysz Autografa, takiego gościa z tego forum, z którym się poniekąd zakolegowalem, ale Ty 6868 powinieneś go pamiętać...
Kiedyś obiecałem mu - pochopnie jak się potem okazało - wysłanie jednego mojego zdjęcia w dużym formacie (na więcej niż pół chłopa), więc chcąc być elegancki chciałem dotrzymać słowa, wydrukowałem i posłałem, ale... No właśnie! Kosztowało mnie to 4 wydruki (dopiero czwarty był taki, że dobrowolnie stwierdziłem iż wielkiego wstydu nie ma), a zanim do tego doszło nie mając skanera musiałem chodzić po prośbie po firmach, żeby mi zeskanowali - też zresztą nie byłem zadowolony z pierwszych skanów, ale tu przynajmniej robili mi po znajomości dla starego DTPowca, za tzw. pół flaszki...
Reasumując - uchodzilem się jak głupi, nadenerwowalem - bo chciałem, żeby wyszło olśniewająco - a na końcu i tak wyszlo umiarkowanie i w dodatku były kłopoty z wysłaniem.
Nigdy więcej. Za to pliki cyfrowe mogę pokazywać do woli, z tym że ostatnio nie mam wielkiej motywacji, więc siedzę cicho z tym pokazywqniem...
No to krakowskim targiem ty pokażesz cyfrowe a my będziemy pisać ochy i achy oraz wyślemy ptasiego mleczka karton albo i dwa :D
2pompony
06-08-2018, 23:13
Deal! :)
Zawsze zresztą mówiłem, że pokażę jakieś zdjęcia, a może nawet więcej niż jedno (i jestem w pełni gotów wypełnić to zobowiązanie) - nie mówiłem tylko którego roku to nastąpi. Czekam na jakiś motywacyjny impuls duchowy.
Albo łapówkę.
Ja Ci dam lapowke ...
Autografa pewnie ze pamietam, choc dawno nic o nim nie slyszalem ....
Senor, mozesz nawet zrobic digitalne foto tego swojego magicznego pokoiku ...
Nie daj sie prosic, badz czlowiekiem ;-)
Też bym zerknął... Twój flickr milczy niestety ;)
Deal! :)
Trzymam za słowo ;)
2pompony
07-08-2018, 17:58
OK, bo za chwilę autor wątku dozna takiego stanu wkur...
OK, obiecuję, solennie obiecuję że coś pokażę, poważnie. Nie deklaruję kiedy, ale na pewno coś kiedyś pokażę, i słowa dotrzymam, jak tylko dożyję tego momentu - mówię to ze śmiertelną powagą. Bez dowcipów i bez kręcenia - możecie mnie trzymać za słowo!
to chyba ty miałeś tak ciekawie kadrowane zdjęcia z podróży?
2pompony
07-08-2018, 19:35
Fafniak, zrobił się lekki bałagan w wątku, więc doprecyzuj do kogo kierujesz pytanie...
maniak666
07-08-2018, 19:47
Fafniak, zrobił się lekki bałagan w wątku, więc doprecyzuj do kogo kierujesz pytanie...
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
2pompony
07-08-2018, 20:07
Nie wiem maniak czemu się śmiejesz - za każdym razem (możesz to sobie sprawdzić, wątek nie jest długi) ja tylko odpowiadam wywołany do tablicy. Odpowiadam, bo jestem uprzejmy. I w związku z tym że odpowiadam - to nie odpowiadam (za powstały bałagan). :)
Fafniak - dzięki za dostrzeżenie, że w ogóle pokazywałem jakieś zdjęcia. W jednym wypadku nawet nawet zareagowałeś pisemnie, choć krótko.
maniak666
07-08-2018, 20:15
bombelku- z tego gorąca-sporo większego aniżeli w pięknym kraju nad Wisła, i znacznie dłużej już goszczącego tutaj-głupawkę mam po prostu:)
możecie mnie trzymać za słowo!
jako że właśnie planuje, to te z podróży co Fafniak wspomina, mnie srogo zaciekawiły! :)
2pompony
07-08-2018, 22:12
Zara, momęęęt - jak mówią... O jakiej podróży Wy mówicie? Pod ksywką 2pompony pokazałem tu mało zdjęć, możecie mi przypomnieć o które chodzi?
ja nie mogę ale Fafniak, pewnie będzie w stanie :)