Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jeden kadr z zaćmienia księżyca
piotrekcoleman
30-07-2018, 19:32
Witajcie, poniżej prezentuję Wam jedno zdjęcie z zaćmienia księżyca.
Co sądzicie?
1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/86681787832487757840-1.jpg
źródło (https://iv.pl/)
Kapitalne, świetne i w ogóle oklaski
Jedno z lepszych jeśli nie najlepsze z tego co widziałem
No z tymi oklaskami to nie do końca :-P
Fajne, ale:
- pozorny tor ruchu Księżyca nielogiczny, w tym wypadku może uzasadniony kompozycją
- maskowanie dziwne, gdzieś znika połowa Księżyca
Ogólnie obrazek ładny.
Najgorsze, że podkradłeś mi pomysła, miałem zamiar zrobić coś bardzo podobnego.(żarcik)
Pewnie zrobię, ale już nie pokażę :-P
efekciarsko i niewiarygodnie to wyszło, sam księżyc bardzo dwuwymiarowy i nie pasujący do tła - całość wygląda jak fotomontaż, którym jest
piotrekcoleman
30-07-2018, 20:49
efekciarsko i niewiarygodnie to wyszło, sam księżyc bardzo dwuwymiarowy i nie pasujący do tła - całość wygląda jak fotomontaż, którym jestMasz rację w 100 %. To zdjęcie to zlepek 9 kadrów. Księżyc z piątku a główne zrobiłem rok temu
Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
<| MICHAŁ |>
30-07-2018, 21:16
licząc od prawej - 2,3,4,5 kompletnie nie pasują
a 4 kłóci się z elementarną logiką - skoro księżyc jest kulą, to co w obrysie okręgu robią dwie gwiazdy?
po dopracowaniu może być świetne ujęcie, ale trzeba przysiąść, żeby się nie wykładało na szczegółach.
Te gwiazdy prześwitujące przez księżyc to "lekkie" nagięcie czasoprzestrzeni.
2pompony
30-07-2018, 22:26
Przypomina mi efekciarskie okładki książeczek science-fiction z początku lat 90-tych... Tam też o wiele bardziej liczył się człon fiction niż science - przy czym nie chodzi mi o ściesłe trzymanie się fizyki, ile raczej o zbyt wielkie niedoróbki... Mnie też rzucił się w oczy ten 'pusty' księżyc, przez który widać gwiazdy, nie bardzo też podoba mi się to, że pierwsze trzy (od lewej) planety są kulami, a następne już tylko lewitującymi, trójkątnymi 'płatkami arbuza'. Zbyt to ewidentne i zbyt sięrzuca w oczy jak na mój gust.
Podobnie współpraca tło - Księżyce: wydaje mi się, że niedopasowane, że Księżyce zbyt agresywne, jakby nadawały na nierówno dobranych falach.
Ogólnie wrażenia mam takie: chyba zbyt efekciarsko podszedłeś do całości. Gdyby porównać do muzyki to powiedziałbym tak: pomysł jest, temat niezły, harmonia rozsądna, aranż też niegłupi - ale zamiast grać muzykę, stosować niuanse, pauzy, dynamikę - to wszyscy w zespole napier.alają na najwyższych obrotach i tak głośno, jak tylko się da.
Szkoda, bo mogło wyjść pięknie...
piotrekcoleman
31-07-2018, 07:18
Dzięki za komentarz. To bylo moje pierwsze podejście wiec nie mogło być idealnie dzieki [emoji3]
Przypomina mi efekciarskie okładki książeczek science-fiction z początku lat 90-tych... Tam też o wiele bardziej liczył się człon fiction niż science - przy czym nie chodzi mi o ściesłe trzymanie się fizyki, ile raczej o zbyt wielkie niedoróbki... Mnie też rzucił się w oczy ten 'pusty' księżyc, przez który widać gwiazdy, nie bardzo też podoba mi się to, że pierwsze trzy (od lewej) planety są kulami, a następne już tylko lewitującymi, trójkątnymi 'płatkami arbuza'. Zbyt to ewidentne i zbyt sięrzuca w oczy jak na mój gust.
Podobnie współpraca tło - Księżyce: wydaje mi się, że niedopasowane, że Księżyce zbyt agresywne, jakby nadawały na nierówno dobranych falach.
Ogólnie wrażenia mam takie: chyba zbyt efekciarsko podszedłeś do całości. Gdyby porównać do muzyki to powiedziałbym tak: pomysł jest, temat niezły, harmonia rozsądna, aranż też niegłupi - ale zamiast grać muzykę, stosować niuanse, pauzy, dynamikę - to wszyscy w zespole napier.alają na najwyższych obrotach i tak głośno, jak tylko się da.
Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
Keszelski
31-07-2018, 07:21
... ale warto było, żeby zasłużyć na taką recenzję! Brawo 2pompony!
Uwagi kolegi 2pompony są jaknajbardziej słuszne, ale pomimo tego zdjęcie jest i tak rewelacyjne, zwłaszcza że przez ostatnie dni jest wysyp tego tematu i każdy może sobie je porównać na tle reszty. Widać pomysł, przygotowanie i bardzo dobre wykonanie. Zdjęcie zaciekawia i zatrzymuje na dłużej . A to już jest sukces sam w sobie. Gratulacje.
Nie gniewaj się, jak dla mnie, wyszło kiczowato.
piotrekcoleman
31-07-2018, 10:15
Uwagi kolegi 2pompony są jaknajbardziej słuszne, ale pomimo tego zdjęcie jest i tak rewelacyjne, zwłaszcza że przez ostatnie dni jest wysyp tego tematu i każdy może sobie je porównać na tle reszty. Widać pomysł, przygotowanie i bardzo dobre wykonanie. Zdjęcie zaciekawia i zatrzymuje na dłużej . A to już jest sukces sam w sobie. Gratulacje.
Dzięki wielkie!
ecml- Nie gniewam się, każdy może mieć własne zdanie ;)
Ja wkleję to co napisałem już w innym miejscu.
Z całym szacunkiem ale to jest bardzo zła praca. Nie zgadza się perspektywa. Księżyc jest równych wielkości, nie w tym miejscu gdzie być powinien, nie takiej wielkości jak być powinien w stosunku do tła, ma inny balans bieli niż reszta. A wisienką na torcie są świecące gwiazdy przez Księżyc :)
Bez Księżyca jak najbardziej. Jak sklejane to z głową.
Czy to jeszcze zdjęcie? Dla mnie nie. Mam dość radykalne podejście do tematu i kłócę się sam z sobą jak mam usunąć syfka matrycowego ze zdjęcia. Oczywiście - należą się pochwały za wykonaną pracę niezależnie od tego co jest jej efektem końcowym. Tutaj chyba raczej jest to grafika. O niedociągnięciach koledzy napisali wyżej - gwiazdy w księżycu itp. Ale jeśli rozpatrywać to w kategorii jakiegoś tam fantasy to może zrobić wrażenia na niezbyt uważnych obserwatorach.
piotrekcoleman
31-07-2018, 12:35
Czy to jeszcze zdjęcie? Dla mnie nie. Mam dość radykalne podejście do tematu i kłócę się sam z sobą jak mam usunąć syfka matrycowego ze zdjęcia. Oczywiście - należą się pochwały za wykonaną pracę niezależnie od tego co jest jej efektem końcowym. Tutaj chyba raczej jest to grafika. O niedociągnięciach koledzy napisali wyżej - gwiazdy w księżycu itp. Ale jeśli rozpatrywać to w kategorii jakiegoś tam fantasy to może zrobić wrażenia na niezbyt uważnych obserwatorach.
To oczywiście jest grafika która nie ma nic wspólnego z typowym zdjęciem krajobrazu. Ale patrząc na zdjęcia (w podobnym stylu) to każde jest grafiką nie mającą nic wspólnego z realnym światem. Zdjęcia księżyca wykonałem w miniony piątek a główne zdjęcie w maju rok temu. Jest to w moim wykonaniu coś innego (zrobiłem to pierwszy raz)
Loki_p - Księżyc celowo dałem w różnych wielkościach (aby wyróżnić zaćmienie). Prezentowana praca nie miała mieć nic wspólnego z tym co można było obserwować gołym okiem. Chciałem pokazać zaćmienie na jakimś ciekawym tle (nie czarnym jak to większość robiła). Tak oto powstało to zdjęcie.
MadOnion
01-08-2018, 14:18
No i pozamiatał. Amen!