PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jeden kadr z zaćmienia księżyca

piotrekcoleman
30-07-2018, 19:32
Witajcie, poniżej prezentuję Wam jedno zdjęcie z zaćmienia księżyca.
Co sądzicie?

1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/86681787832487757840-1.jpg
źródło (https://iv.pl/)

notdot
30-07-2018, 19:49
Kapitalne, świetne i w ogóle oklaski
Jedno z lepszych jeśli nie najlepsze z tego co widziałem

Nbogdan
30-07-2018, 20:01
No z tymi oklaskami to nie do końca :-P
Fajne, ale:
- pozorny tor ruchu Księżyca nielogiczny, w tym wypadku może uzasadniony kompozycją
- maskowanie dziwne, gdzieś znika połowa Księżyca
Ogólnie obrazek ładny.

Najgorsze, że podkradłeś mi pomysła, miałem zamiar zrobić coś bardzo podobnego.(żarcik)
Pewnie zrobię, ale już nie pokażę :-P

Zdebik
30-07-2018, 20:20
Omg klasa sama w sobie.

Zahir
30-07-2018, 20:34
efekciarsko i niewiarygodnie to wyszło, sam księżyc bardzo dwuwymiarowy i nie pasujący do tła - całość wygląda jak fotomontaż, którym jest

piotrekcoleman
30-07-2018, 20:49
efekciarsko i niewiarygodnie to wyszło, sam księżyc bardzo dwuwymiarowy i nie pasujący do tła - całość wygląda jak fotomontaż, którym jestMasz rację w 100 %. To zdjęcie to zlepek 9 kadrów. Księżyc z piątku a główne zrobiłem rok temu

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

<| MICHAŁ |>
30-07-2018, 21:16
licząc od prawej - 2,3,4,5 kompletnie nie pasują
a 4 kłóci się z elementarną logiką - skoro księżyc jest kulą, to co w obrysie okręgu robią dwie gwiazdy?
po dopracowaniu może być świetne ujęcie, ale trzeba przysiąść, żeby się nie wykładało na szczegółach.

Rycerz
30-07-2018, 21:48
Bardzo mi się podoba

vid3
30-07-2018, 22:15
Te gwiazdy prześwitujące przez księżyc to "lekkie" nagięcie czasoprzestrzeni.

2pompony
30-07-2018, 22:26
Przypomina mi efekciarskie okładki książeczek science-fiction z początku lat 90-tych... Tam też o wiele bardziej liczył się człon fiction niż science - przy czym nie chodzi mi o ściesłe trzymanie się fizyki, ile raczej o zbyt wielkie niedoróbki... Mnie też rzucił się w oczy ten 'pusty' księżyc, przez który widać gwiazdy, nie bardzo też podoba mi się to, że pierwsze trzy (od lewej) planety są kulami, a następne już tylko lewitującymi, trójkątnymi 'płatkami arbuza'. Zbyt to ewidentne i zbyt sięrzuca w oczy jak na mój gust.

Podobnie współpraca tło - Księżyce: wydaje mi się, że niedopasowane, że Księżyce zbyt agresywne, jakby nadawały na nierówno dobranych falach.

Ogólnie wrażenia mam takie: chyba zbyt efekciarsko podszedłeś do całości. Gdyby porównać do muzyki to powiedziałbym tak: pomysł jest, temat niezły, harmonia rozsądna, aranż też niegłupi - ale zamiast grać muzykę, stosować niuanse, pauzy, dynamikę - to wszyscy w zespole napier.alają na najwyższych obrotach i tak głośno, jak tylko się da.

Szkoda, bo mogło wyjść pięknie...

piotrekcoleman
31-07-2018, 07:18
Dzięki za komentarz. To bylo moje pierwsze podejście wiec nie mogło być idealnie dzieki [emoji3]
Przypomina mi efekciarskie okładki książeczek science-fiction z początku lat 90-tych... Tam też o wiele bardziej liczył się człon fiction niż science - przy czym nie chodzi mi o ściesłe trzymanie się fizyki, ile raczej o zbyt wielkie niedoróbki... Mnie też rzucił się w oczy ten 'pusty' księżyc, przez który widać gwiazdy, nie bardzo też podoba mi się to, że pierwsze trzy (od lewej) planety są kulami, a następne już tylko lewitującymi, trójkątnymi 'płatkami arbuza'. Zbyt to ewidentne i zbyt sięrzuca w oczy jak na mój gust.

Podobnie współpraca tło - Księżyce: wydaje mi się, że niedopasowane, że Księżyce zbyt agresywne, jakby nadawały na nierówno dobranych falach.

Ogólnie wrażenia mam takie: chyba zbyt efekciarsko podszedłeś do całości. Gdyby porównać do muzyki to powiedziałbym tak: pomysł jest, temat niezły, harmonia rozsądna, aranż też niegłupi - ale zamiast grać muzykę, stosować niuanse, pauzy, dynamikę - to wszyscy w zespole napier.alają na najwyższych obrotach i tak głośno, jak tylko się da.

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

Keszelski
31-07-2018, 07:21

... ale warto było, żeby zasłużyć na taką recenzję! Brawo 2pompony!

90s
31-07-2018, 08:45
Uwagi kolegi 2pompony są jaknajbardziej słuszne, ale pomimo tego zdjęcie jest i tak rewelacyjne, zwłaszcza że przez ostatnie dni jest wysyp tego tematu i każdy może sobie je porównać na tle reszty. Widać pomysł, przygotowanie i bardzo dobre wykonanie. Zdjęcie zaciekawia i zatrzymuje na dłużej . A to już jest sukces sam w sobie. Gratulacje.

ecml
31-07-2018, 09:07
Nie gniewaj się, jak dla mnie, wyszło kiczowato.

piotrekcoleman
31-07-2018, 10:15
Uwagi kolegi 2pompony są jaknajbardziej słuszne, ale pomimo tego zdjęcie jest i tak rewelacyjne, zwłaszcza że przez ostatnie dni jest wysyp tego tematu i każdy może sobie je porównać na tle reszty. Widać pomysł, przygotowanie i bardzo dobre wykonanie. Zdjęcie zaciekawia i zatrzymuje na dłużej . A to już jest sukces sam w sobie. Gratulacje.

Dzięki wielkie!

ecml- Nie gniewam się, każdy może mieć własne zdanie ;)

loki_p
31-07-2018, 11:42
Ja wkleję to co napisałem już w innym miejscu.
Z całym szacunkiem ale to jest bardzo zła praca. Nie zgadza się perspektywa. Księżyc jest równych wielkości, nie w tym miejscu gdzie być powinien, nie takiej wielkości jak być powinien w stosunku do tła, ma inny balans bieli niż reszta. A wisienką na torcie są świecące gwiazdy przez Księżyc :)
Bez Księżyca jak najbardziej. Jak sklejane to z głową.

gremed
31-07-2018, 11:45
Czy to jeszcze zdjęcie? Dla mnie nie. Mam dość radykalne podejście do tematu i kłócę się sam z sobą jak mam usunąć syfka matrycowego ze zdjęcia. Oczywiście - należą się pochwały za wykonaną pracę niezależnie od tego co jest jej efektem końcowym. Tutaj chyba raczej jest to grafika. O niedociągnięciach koledzy napisali wyżej - gwiazdy w księżycu itp. Ale jeśli rozpatrywać to w kategorii jakiegoś tam fantasy to może zrobić wrażenia na niezbyt uważnych obserwatorach.

piotrekcoleman
31-07-2018, 12:35
Czy to jeszcze zdjęcie? Dla mnie nie. Mam dość radykalne podejście do tematu i kłócę się sam z sobą jak mam usunąć syfka matrycowego ze zdjęcia. Oczywiście - należą się pochwały za wykonaną pracę niezależnie od tego co jest jej efektem końcowym. Tutaj chyba raczej jest to grafika. O niedociągnięciach koledzy napisali wyżej - gwiazdy w księżycu itp. Ale jeśli rozpatrywać to w kategorii jakiegoś tam fantasy to może zrobić wrażenia na niezbyt uważnych obserwatorach.

To oczywiście jest grafika która nie ma nic wspólnego z typowym zdjęciem krajobrazu. Ale patrząc na zdjęcia (w podobnym stylu) to każde jest grafiką nie mającą nic wspólnego z realnym światem. Zdjęcia księżyca wykonałem w miniony piątek a główne zdjęcie w maju rok temu. Jest to w moim wykonaniu coś innego (zrobiłem to pierwszy raz)

Loki_p - Księżyc celowo dałem w różnych wielkościach (aby wyróżnić zaćmienie). Prezentowana praca nie miała mieć nic wspólnego z tym co można było obserwować gołym okiem. Chciałem pokazać zaćmienie na jakimś ciekawym tle (nie czarnym jak to większość robiła). Tak oto powstało to zdjęcie.

MadOnion
01-08-2018, 14:18
No i pozamiatał. Amen!